Descărcarea postpartum

Descărcare

În prima zi după naștere, majoritatea mamelor percep sângerarea uterină ca de fapt, dar trec o săptămână sau două și încep să apară întrebări. Și de ce este un fel de galben? Este normal când miroase așa? Când se va termina totul? Mai este externarea postpartum sau este deja menstruație? Sortate împreună!

Ce este lochia

Lochia și-a luat numele, puțin amuzant pentru urechea rusă, de la grecescul λοχεια - naștere. În exterior, uneori seamănă cu fluxul menstrual, dar, de fapt, nu este așa: tot ceea ce ar putea rămâne acolo din momentul sarcinii este „evacuat” din uter. Adică nu este doar sângele și mucoasa (stratul interior) al uterului, ci și celulele placentare, rămășițele membranelor și ale lichidului amniotic, etc..

Spotting: până la cinci zile după naștere

În timpul sarcinii, uterul este umplut cu sânge, ca un burete. În timpul nașterii, acesta începe să se contracte (trebuie să „împingeți” copilul afară) și acest proces de compresie continuă după naștere. Sângele curge din el, ca apa dintr-un burete umed, dacă îl strecurați cu pumnul.

Desigur, este important să se reducă pierderea de sânge: în acest scop, o vezică cu gheață este plasată pe burta unei femei nou-născute (sub influența frigului, capilarele se contractă, sângerarea se oprește), dacă această măsură nu ajută, ele injectează un hormon oxitocin (provoacă un spasm uterin care seamănă cu un scramble și mic vasele de sânge sunt ciupite). O astfel de intervenție nu trebuie considerată excesivă și nefirească: oxitocina este propriul nostru hormon, care este eliberat activ în timpul travaliului și în timpul alăptării. Dar dacă există un eșec și există o oxitocină „internă” mică, este posibil să-ți reînnoiești rezervele „din exterior”.

Fanii nașterii naturale ar trebui să acorde atenție faptului că, în căsuță, diverse preparate din plante pentru a reduce uterul și a reduce sângerarea uterină au fost foarte frecvente, astfel încât strămoșii noștri nu au dat totul naturii. Dar, desigur, medicamentele moderne sunt mai precise și mai eficiente..

Cum arată lochia: descărcarea sângeroasă cu cheaguri, în prima zi - stacojie strălucitoare.

Care este cantitatea de descărcare: imediat după naștere, o femeie poate pierde până la jumătate de litru de sânge.

Când să începeți să vă faceți griji: dacă trebuie să schimbați mai mult de un maxi pad pe oră, trebuie să vă informați medicul sau, dacă sunteți deja acasă, sunați la o ambulanță. De asemenea, trebuie să consultați un medic dacă externarea se oprește brusc (asta înseamnă că un cheag mare de sânge a înfundat colul uterin și toată externarea rămâne în interior).

Ce trebuie să faceți: respectați igiena personală și monitorizați golirea la timp a intestinelor și vezicii urinare. Când uterul scade brusc după naștere, atât intestinele, cât și vezica urinară se află într-un volum „neobișnuit”, iar o femeie poate să nu simtă că este plină. Între timp, o vezică revărsată poate stoarce uterul și poate interfera cu curățarea sa eficientă..

Descărcarea maronie (maronie): până la două săptămâni după naștere

Treptat, natura descărcării se schimbă: de la stacojiu, sângeros, devine maronie. În general, această perioadă, în termeni de profuzie și natura descărcării, este similară cu menstruația, iar acest lucru nu este întâmplător. Există o restaurare a stratului interior al uterului, ca la sfârșitul ciclului menstrual, astfel încât descărcarea este în principal celule moarte ale endometrului uterin.

Cum arată lochia: descărcare de culoare brună sau maronie, uneori cu cheaguri asemănătoare cu menstruația.

Câtă externare: cum în timpul menstruației obișnuite.

Când să începeți să vă faceți griji: dacă brusc natura descărcării se schimbă - devin din nou profuse și sângeroase sau provoacă mâncărimi, arsuri și miros neplăcut. Oprirea descărcării de gestiune în această etapă nu este, de asemenea, norma! Cel mai probabil, un cheag mare de sânge a înfundat colul uterin, iar fraierii se descompun în cavitatea sa.

Ce trebuie să faceți: respectați igiena personală și, de parcă acest lucru nu ar fi de dorit, acordați preferință tampoanelor, mai degrabă decât tampoanelor. Suprafața uterului este acum foarte vulnerabilă și deschisă la infecții, crearea unui mediu închis poate contribui la inflamație..

Descărcarea gălbuie: până la patru săptămâni după naștere

Evacuarea se luminează treptat și devine gălbuie. Sunt mai puțin abundente decât cu menstruația, dar mai abundente decât externarea zilnică a unei femei sănătoase. Există puține globule roșii (hematii) în aceste secreții, în principal celule albe din sânge: suprafața uterului se vindecă, deci compoziția secrețiilor este similară cu gingia seroasă.

Cum arată lochia: secreție vascoasă mucoasă vâscoasă.

Care este cantitatea de descărcare: utilizați garnituri de capacitate minimă.

Când să începeți să vă faceți griji: dacă brusc natura evacuării se schimbă - provoacă mâncărime, arsură, miros neplăcut.

Ce trebuie să faceți: respectați igiena personală.

Descărcarea albicioasă: până la 40 de zile de la naștere

Treptat, descărcarea devine mai ușoară, transparentă și mai rară, iar în a cincea sau a șasea săptămână după naștere seamănă cu mucus transparent. Compoziția secrețiilor este celulele albe din sânge, celulele epiteliale, chiar și grăsimile. O scădere treptată a volumului indică faptul că. Că procesul de recuperare uterină se încheie cu succes.

Cum arată lochia: mucus transparent, uneori ușor gălbui.

Care este cantitatea de descărcare: utilizați tampoane zilnic (nu uitați că trebuie schimbate la fiecare două ore, chiar dacă par uscate!)

Când să începeți să vă faceți griji: dacă brusc natura descărcării se schimbă - devin din nou abundente și maronii. Nu, aceasta nu sângerează, dar cel mai probabil ciclul menstrual s-a recuperat. Poate că prima menstruație după naștere nu va fi ca o menstruație obișnuită: va fi mai săracă, mai scurtă (sau, invers, mai lungă) decât de obicei, dar trebuie să înțelegeți că puteți rămâne însărcinată din nou și, dacă aceasta este o dezvoltare nedorită a evenimentelor, aveți grijă de contracepție.

Ce trebuie să faceți: dacă ceva merge „în afara programului” - asigurați-vă că vă adresați medicului!

Lochia după cezariană

După o cezariană, descărcarea este similară cu cea după o naștere naturală, cu o singură excepție: acestea durează mai mult. Deoarece uterul nu a trecut printr-un ciclu de contracții care întrerupe în mod natural aportul de sânge capilar, lochia poate ieși în evidență timp de șase sau chiar zece săptămâni. După naștere chirurgicală, femeile care muncesc li se prescriu mai des oxitocină și diverse proceduri de fizioterapie care contribuie la contracția uterină postpartum.

Asigurați-vă că vă asigurați că depistarea nu durează mai mult de o săptămână. Semne indirecte de pierdere excesivă de sânge: slăbiciune, amețeli, senzație de leșin iminent.

Cum arată lochia: perioada de descărcare maronie durează mai mult - trei sau chiar patru săptămâni.

Care este cantitatea de descărcare: descărcarea de culoare brună este mai puțin abundentă decât în ​​timpul menstruației normale.

Când să începeți să vă faceți griji: dacă depistarea durează mai mult de o săptămână după naștere sau simțiți simptome ale unei pierderi de sânge crescută - slăbiciune, amețeli.

Ce trebuie să faceți: respectați igiena personală.

Lochia după naștere: când se termină externarea

În așteptarea primului născut, puține dintre mame în așteptare se întreabă ce se întâmplă cu corpul lor și cât durează externarea după naștere în timpul alăptării. Într-adevăr, pe lângă modificările hormonale asociate cu producția de lapte, recuperarea este necesară și pentru organele genitale feminine. Ce este considerat norma și ce servește drept „primul apel” pentru vizitarea unui ginecolog?

Descărcarea postpartum în primele două ore

Descărcarea precoce pe care o femeie care a născut întâlniri are loc chiar în secția de naștere, unde mama și nou-născutul se află în primele 2 ore. O astfel de externare este considerată acceptabilă, ar trebui să fie sângeroase, foarte abundente, dar să nu ajungă la 400 ml (norma este de 0,5 la sută din greutatea totală a femeii în travaliu). Pentru a evita pierderea de sânge după naștere și dezvoltarea infecțiilor, acestea pot aplica o compresă de gheață pe abdomenul inferior sau pot goli tractul urinar printr-un cateter. Din pierderea de sânge profuzivă, sunt prescrise uneori medicamente care pot determina contracția uterului (de exemplu, oxitocină).

Pentru a menține această perioadă de timp în maternitate este necesară pentru a nu rata dezvoltarea sângerării uterine, care este adesea cauzată de o defecțiune a uterului (atunci când nu există contracții și mușchii sunt relaxați).

Această tânără mamă petrece acest timp sub supravegherea lucrătorilor medicali, astfel încât imediat ce o femeie simte un scutec care se îmbibă umed sub ea, o ușoară stare de rău și amețeli, trebuie să contactați imediat personalul. Până la urmă, este posibil să nu apară senzații dureroase, iar consecințele vor fi extrem de negative.

Prima externare postpartum include, de asemenea, sângerare în caz de rupere sau tratament insuficient al suturii pe țesutul canalului nașterii. Dacă simțiți dureri acute sau disconfort la nivelul perineului, trebuie să inspectați vaginul. Deoarece prelucrarea incorectă poate duce la un hematom, iar apoi la re-coase pauze.

În cazul unui rezultat pozitiv, când recuperarea timpurie are succes (nu există procese descrise mai sus), mama și copilul sunt transferați la secția postpartum.

Secțiunea postpartum și externarea posibilă

Primele câteva săptămâni de secreție vaginală abundentă sunt destul de normale și naturale. Singurul moment - în fiecare etapă au o natură diferită. Aceste secreții (lochia) sunt mai întâi destul de abundente. Și în fiecare secție postpartum, scutecele sterile speciale sunt concepute pentru femei. Seturile postpartum pot fi pline în câteva ore după schimbare.

Lochia, similară cu sângele cu cheaguri, miros asemănător descărcării în timpul menstruației. În fiecare zi următoare, numărul lor scade, culoarea se apropie mai mult de maro. O astfel de externare se poate intensifica din cauza mișcărilor sau când faceți clic pe abdomen în timpul examinării. Folosiți tampoane sau scutece cumpărate - administrația maternității decide. Deoarece pe bază de țesut este mai ușor să înțelegeți natura și volumul secrețiilor.

Ca măsură preventivă pentru posibile sângerări patologice, o tânără mamă are nevoie de:

 1. La primul îndemn de a merge la toaletă. Pentru o contracție uterină corectă, urinarea trebuie să aibă loc la fiecare trei ore..
 2. Hrănește copilul la cerere, nu la oră. Când bebelușul stimulează sfarcurile, se produce oxitocină, datorită căreia mușchii uterului se reduc. Poate să apară dureri minore în abdomenul inferior (similar cu contracțiile). Un volum crescut de externare atunci când un nou-născut vine în contact cu un sân este considerat normal.
 3. În perioadele de repaus - întindeți-vă pe stomac. În acest aranjament, nimic nu împiedică ieșirea secrețiilor, uterul este localizat corect. La rândul său, elimină riscul de sângerare.
 4. Dacă este posibil, și nu o dată pe zi, ci mai mult - aplicați un formular cu bucăți de gheață pe zona de sub abdomen. O astfel de acțiune va determina contractarea uterului și vaselor de sânge. Deși în acest moment există o părere că această acțiune este mai probabil să provoace cistită la o femeie decât să beneficieze.

Medicamentele (injecții cu oxitocină) în primele zile sunt necesare după o naștere dificilă. Dar o vizită imediată la medic este necesară dacă o femeie simte o creștere bruscă a externării. Sângerarea care apare din mai multe motive, dar după două ore de la naștere, este considerată târzie..

Nu poate fi exclus riscul de sângerare din cauza placentei întârziate, precum și a posibilelor boli de sânge. Dacă problema nu este diagnosticată în timpul sarcinii, tratamentul se efectuează sub anestezie, cu terapie antibacteriană suplimentară. Dacă patologia este detectată în procesul de purtare a fătului, atunci sunt luate măsuri preventive fără a aștepta travaliul.

Cea mai frecventă sângerare din cauza contracțiilor uterine insuficiente - hipotonice. Cu o ușoară pierdere de sânge, se injectează intravenos un volum suplimentar de lichid, cu secreții mai abundente - plasmă.

Și situația inversă nu este exclusă - atunci când lochia se acumulează în corp, iar descărcarea se oprește. Acesta este numit lohiometru, care într-un stadiu avansat poate duce la endometrită - un proces inflamator pe mucoasa uterină. Complicațiile sunt tratate cu oxitocină și spasme cu No-shpa..

Descărcarea acasă

În total, externarea după muncă va avea loc peste 6-7 săptămâni. Acesta este timpul de recuperare uterină. Imediat după externare, descărcarea este similară cu cea menstruală. Treptat, volumele scad, își schimbă culoarea în galben deschis, deoarece mucusul iese în paralel. După patru săptămâni, acestea devin amețitoare, iar mai târziu sunt aproape invizibile și sunt foarte asemănătoare cu descărcarea înainte de nașterea fătului. Descărcarea sângelui în timpul alăptării se poate încheia mult mai devreme. Deoarece datorită stimulării constante a sânului și producției de oxitocină, uterul se contractă mai repede. Și după naștere cu ajutorul cezarianei, dimpotrivă, toate procesele din corp apar în mișcare lentă.

Proceduri de igienă

Respectarea procedurilor de curățenie și igienă zilnică nu va conduce la o finalizare timpurie a externării, dar va ajuta la evitarea infecției cu boli infecțioase. Lochia este un mediu confortabil pentru microbi, astfel încât acumularea lor în perineu nu trebuie permisă. Timp de 1,5-2 luni, cu secreții, merită să folosiți tampoane sanitare postpartum sau scutece sterile. În același timp, produsele de igienă personală sunt schimbate la fiecare câteva ore..

Nu folosiți tampoane clasice și plăcuțe aromate.

Spălarea organelor genitale este recomandată după fiecare golire și a face un duș zilnic. Apa trebuie să fie la o temperatură confortabilă, nu fierbinte. Prin urmare, nu puteți face baie, deoarece există un risc ridicat de infecție. În aceleași scopuri, se recomandă spălarea organelor genitale externe cu o anumită mișcare - din față, țineți mâna înapoi.

Când este nevoie de asistență medicală?

Dacă apar următoarele situații, este mai bine să nu pierdeți timp, ci consultați imediat un medic:

 1. Mirosul secrețiilor s-a agravat - manifestările purulente și un „îndrăgit” neplăcut indică prezența inflamației (endometrita). Din această cauză, temperatura corpului poate crește ușor și poate apărea durere în abdomenul inferior..
 2. Alocările s-au stins treptat, dar în mod neașteptat au fost reluate în cantități mai abundente. Sau, excrețiile în timpul HB mult timp nu schimbă caracterul de sânge și nu se opresc. Acest lucru poate indica părți care nu sunt îndepărtate ale placentei, ceea ce va duce la infecție și trebuie îndepărtat.
 3. Apariția deversării albe, asemănătoare cu brânza de vaci. În paralel, acesta poate fi însoțit de mâncărime și roșeață a organelor genitale - așa se manifestă tuseul.
 4. Încetarea bruscă și precoce a externării după naștere.
 5. Sângerare deschisă. Pentru descărcarea suprasolicitată, mai multe garnituri pe oră lipsesc. În acest caz, trebuie să apelați imediat o ambulanță.

Nu va rezolva singuri pentru a elimina astfel de simptome, de multe ori vine la spitalizare. Pentru a oferi îngrijiri de urgență, o femeie care a născut recent poate merge atât la consultație cât și la maternitate (în cel mult 40 de zile de la data nașterii).

Când încep perioadele după naștere

Nu există un termen specific pentru fiecare femeie. Absența menstruației este asociată cu producerea de prolactină, care suprimă ovulația. Fluxul menstrual în timpul alăptării este mai mult sau mai puțin normal după 5-6 luni. Este posibil ca menstruația să se recupereze numai după încheierea hrănirii naturale. Mai mult, în timpul alăptării, acestea pot fi neregulate sau absente.

Respectarea regulilor de igienă personală, activitatea fizică moderată va ajuta tânăra mamă să restabilească sănătatea și să prevină apariția complicațiilor. Merită să vă ascultați, să răspundeți calm la toate schimbările din corp și, atunci când apar primele simptome ale sângerării, consultați un medic.

Alocări după naștere - norme și abateri

Externarea după naștere este normală. Se întâmplă în primele săptămâni după nașterea copilului. Articolul va discuta despre ce sunt lochiul normal și care sunt semnele patologiei..

Ce este

După nașterea copilului, placenta se exfoliază. Ea a servit ca o sursă de substanțe necesare pentru copil și protecție pentru el. O rană mare rămâne în locul placentei. Sânge și plasmă curg din ea..

Lochia - aceasta este externarea uterină postpartum.

Compoziția fraierilor, culoarea și volumul lor variază în funcție de cât timp a trecut de la nașterea copilului. O femeie ar trebui să știe cât de mare descarcă după naștere, care ar trebui să fie volumul, culoarea lor.

norme

Rata Lochiei după naștere variază în funcție de zi și săptămână..

Primele ore

În acest moment, tânăra mamă se află sub supravegherea personalului medical. În mod normal, lochia este sângeroasă și abundentă. Este normal dacă se varsă în medie 400 de mililitri de sânge la 2 ore după nașterea copilului.

În acest moment, există riscul sângerării uterine. Aceasta apare în absența activității contractile a uterului. Pentru a preveni sângerarea, oxitocina se administrează intravenos.

Primele zile

Lochia în acest moment iese în evidență mai puțin. Peste 3 zile, un total de aproximativ 300 ml de sânge lasă. Cheaguri și sânge se găsesc în ea. Anomaliile sunt prea abundente sau slabe.

Ar trebui să miroase a sânge proaspăt. Apoi se schimbă în acru.

După externare

Expresiile încă se îndepărtează de aproximativ o lună și jumătate. În tot acest timp, va dura de la 500 până la 1500 ml de lichid. În fiecare zi va fi mai puțin.

De asemenea, culoarea se schimbă - devine galbenă datorită unei cantități semnificative de mucus. Aceasta este o variantă a normei. Apoi, lochia va deveni cruntă și amețitoare.

Durată

Lochia după naștere pleacă de la 5 la 7 săptămâni. După aceasta, uterul este restabilit, iar femeia observă secreția vaginală obișnuită. Următorii factori afectează durata descărcării de lochia:

 • caracteristicile sarcinii;
 • caracteristici ale nașterii unui copil (prin mijloace naturale sau folosind cezariană);
 • intensitatea sângerării uterine;
 • complicații postpartum;
 • frecvența alăptării.

Cu cât mama alăptează mai des copilul, cu atât organele genitale se contractă și cu atât mai puțin timp va apărea lochia.

Abaterile

Semnele unei afecțiuni patologice sunt următoarele.

 1. Un număr mic de secreții sau absența lor completă. Aceasta se numește lohiometru. Aspectul său este asociat cu o contracție anormală a gâtului uterin. Alte simptome ale acestei afecțiuni sunt durerea în partea inferioară a abdomenului, uterul mărit și febra..
 2. Sângerare puternică. Mai mult sânge indică probleme de coagulare.
 3. Sângerare din incizii postoperatorii cu fir.

Sângerarea din suturile care sunt plasate pe canalul nașterii apare din cauza nerespectării repausului postpartum. Ruperea cusăturilor are loc chiar în timpul mișcărilor intestinale.

Dacă epiteliul uterin și-a revenit, evacuarea trebuie să fie deschisă sau gălbui..

Următoarele simptome indică dezvoltarea bolilor:

 • apariția unui miros neplăcut;
 • mâncărime și arsură în perineu;
 • creșterea temperaturii.

Aspectul unei nuanțe verzi indică o anomalie. Acesta este un simptom patologic, indiferent de apariția acestuia în perioada de recuperare postpartum. Astfel de lochia poate indica dezvoltarea:

În astfel de cazuri, unei femei i se prescriu antibiotice. Este strict interzis să luați medicamente antibacteriene pe cont propriu.

Mirosul de pește de lochia ar trebui să alerteze. Apare datorită nerespectării regulilor de igienă sau exacerbării candidozei..

Mirosul putrid apare atunci când:

O femeie trebuie să acorde atenție naturii fraierilor, care ies în evidență la aproximativ o lună și jumătate după naștere. Dacă brusc culoarea expresiilor a devenit maronie, iar volumul lor a crescut, aceasta înseamnă restabilirea ciclului menstrual. Asta înseamnă că poate rămâne din nou însărcinată.

Prima menstruație poate fi slabă sau invers, abundentă.

Cazuri de urgență

O femeie trebuie urgent să ia contact cu o modificare a duratei, normei și culorii externării după naștere în prezența unor astfel de simptome.

 1. Saltul la temperatura corpului. Nu este întotdeauna asociată cu febra. Saltul citirilor termometrului este asociat cu posibila dezvoltare a endometritei. Dacă sunt lăsate netratate, pot apărea complicații grave..
 2. Apariția puroiului cu un miros neplăcut.
 3. Durere în abdomenul inferior.
 4. Apariția unui sacru dintr-o sutură postoperatorie dintr-o cezariană.
 5. Creștere bruscă a lochiei.
 6. Absență completă. Aceasta indică un blocaj al canalului cervical.

În caz de urgență, trebuie să apeleze imediat o ambulanță.

profilaxie

După o naștere naturală, în absența reclamațiilor, o femeie trebuie să viziteze un medic ginecolog după aproximativ 6 săptămâni.

După cezariană, trebuie să vă adresați unui medic la aproximativ o săptămână după externare. Medicul va efectua un examen ginecologic, va prescrie analize de sânge și, dacă este necesar, o ecografie. A doua oară trebuie să vizitați un medic în una și jumătate până la două luni după externare.

Pentru a reduce abundența de descărcare postpartum, ar trebui să respectați aceste recomandări.

 1. Vizitați în timp util toaleta. După livrare, trebuie să mergeți la fiecare 3 ore, chiar dacă nu există nicio dorință de a urina.
 2. Hrănește bebelușul cu lapte matern la cerere. În timpul hrănirii, se produce hormonul oxitocină, care îmbunătățește activitatea contractilă a uterului.

Dacă în timpul hrănirii apar crampe uterine, acest lucru este normal..

Viața intimă reînnoită este necesară nu mai devreme de două luni de la naștere. Din cauza nerespectării acestei reguli, o infecție din vagin intră în uter.

În termen de 10 zile de la naștere, se recomandă spălarea după fiecare urinare sau mișcare intestinală, înainte de culcare și în fiecare dimineață. În acest scop, trebuie utilizat un săpun special cu indicator de aciditate neutră. După procedură, trebuie să udați croșeta cu un prosop.

Garniturile trebuie schimbate la fiecare 2 ore (sau după cum este necesar). Este interzis să atingeți cu mâinile cusăturile. Ar trebui să alegeți lenjeria liberă din țesături naturale..

 • vizitați baia, sauna;
 • a face baie;
 • folosi tampoane;
 • face dublare;
 • a face sex.

Respectarea regulilor de igienă va ajuta la prevenirea complicațiilor..

Aspectul evacuării din uter după naștere este absolut normal. În mod normal, volumul lor scade treptat. Compoziția lor se schimbă și: până la sfârșitul perioadei de recuperare, doar un număr mic de goa-uri deschise la culoare.

Știind cum arată lochia în primele zile după naștere și ceva timp după aceasta ajută la acordarea atenției la problemele de sănătate din timp. Accesul în timp util la medic vă va ajuta să nu pierdeți aspectul de complicații periculoase.

Pe măsură. Descărcarea postpartum

Externarea după naștere. Hemoragie postpartum. Menstruaţie

În câteva săptămâni după naștere, în timp ce mucoasa uterină (endometru) este restabilită, tânăra mamă păstrează secreții de la nivelul tractului genital. Care sunt aceste secreții și în ce caz pot deveni un semn de necaz?

Externarea postpartum din tractul genital al unei femei se numește lochia. Numărul acestora scade în timp, datorită vindecării treptate a suprafeței plăgii, care se formează pe endometru după separarea placentei.

Lochia este formată din globule sanguine (globule albe, globule roșii, trombocite), plasmă, transpirație de pe suprafața plăgii a uterului, epiteliu care moare căptușește uterul și mucusul din canalul cervical. În timp, compoziția Lochiei se schimbă, deci culoarea lor se schimbă. Natura lochilor ar trebui să corespundă zilelor din perioada postpartum. În primele zile după naștere (la 4-5 zile de la naștere prin canalul nașterilor naturale și la 7-8 zile după cezariană), femeia se află în maternitatea din secția postpartum sub supravegherea personalului medical. Dar, după ce femeia este externată acasă, ea însăși își controlează starea, iar sarcina ei este de a vedea un medic, dacă este necesar. Cantitatea și natura descărcării de gestiune pot spune multe, și este important să observați în timp simptome alarmante.

Externarea postpartum în blocul nașterii

Primele 2 ore de la naștere, femeia se află în unitatea de maternitate - în aceeași cutie în care a avut loc nașterea sau pe un colac în coridor.

Ei bine, dacă externarea imediat după naștere este sângeroasă, destul de abundentă, constituie 0,5% din greutatea corporală, dar nu mai mult de 400 ml, nu duce la încălcarea stării generale.

Pentru a preveni hemoragia postpartum, vezica este golită imediat după naștere (urina este eliminată printr-un cateter), gheața este plasată pe partea inferioară a abdomenului. În același timp, medicamentele care reduc mușchii uterului (Oxitocină sau Metilegrometril) sunt injectate intravenos. Prin contractare, uterul blochează vasele de sânge deschise la locul de atașare a placentei, prevenind pierderea de sânge.

Notă! În primele două ore după naștere, femeia se află în maternitate sub supravegherea personalului medical, deoarece această perioadă este periculoasă din cauza apariției așa-numitei sângerări uterine hipotonice, care este cauzată de o încălcare a funcției contractile a uterului și relaxarea mușchilor acestuia. Dacă simțiți că sângerarea este prea profuză (căptușeala scutecului este umedă, foaia este umedă), trebuie să spuneți imediat cuiva personalului medical. Este important să știți că, în același timp, femeia nu suferă nicio durere, însă sângerarea duce rapid la slăbiciune, amețeli.

De asemenea, în primele 2 ore, poate apărea sângerare din lacrimile în țesuturile canalului nașterilor dacă nu au fost suturate, de aceea este important ca medicul să examineze cu atenție vaginul și colul uterin după naștere. Dacă un anumit gol nu a fost complet închis, poate apărea un hematom (o acumulare limitată de sânge lichid în țesuturi) din perineu sau vagin. O femeie poate experimenta un sentiment de plenitudine în perineu. În acest caz, este necesară deschiderea hematomului și re-suturarea golului. Această operație se efectuează sub anestezie intravenoasă..

Dacă primele 2 ore după naștere (perioada postpartum timpurie) au decurs bine, femeia este transferată la secția postpartum.

Descărcarea postpartum

Ei bine, dacă în primele 2-3 zile lochia este sângeroasă în natură, sunt destul de abundente (aproximativ 300 ml pentru primele 3 zile): căptușeala sau scutecul este complet umplut în 1-2 ore, lochia poate fi coagulată, are un miros copt. ca fluxul menstrual. Apoi, numărul fraierilor scade, dobândesc o culoare roșie închisă cu o nuanță maro. Secrețiile crescute în timpul mișcării sunt normale. În secțiunea postpartum, medicul face o plimbare zilnică în jurul căreia, printre alți indicatori ai stării unei femei, evaluează natura și cantitatea de externare - pentru aceasta, urmărește descărcarea de gestiune pe un scutec sau cu un tampon. Într-o serie de maternități, acestea insistă asupra folosirii scutecelor, deoarece medicul este mai ușor să evalueze natura externării. De obicei, medicul stabilește numărul de secreții la o femeie în timpul zilei. În plus, în primele 2-3 zile, poate apărea externarea în timpul palpării de către abdomenul medicului.

Pentru prevenirea hemoragiei postpartum, este important să se respecte următoarele recomandări:

 • Goliți vezica în timp util. În prima zi trebuie să mergi la toaletă cel puțin la 3 ore, chiar dacă nu simți dorința de a urina. O vezică revărsată interferează cu contracții uterine normale..
 • Alăptare la cerere. În timpul hrănirii, uterul este redus, deoarece iritarea sfarcurilor provoacă eliberarea de oxitocină - un hormon care este produs în glanda pituitară - glanda endocrină situată în creier. Oxitocina are un efect contractant asupra uterului. În același timp, o femeie poate simți dureri crampe în partea inferioară a abdomenului (la copiii multipari, acestea sunt mai puternice). Alimentația crește.
 • Întinde-te pe stomac. Aceasta nu este numai prevenirea sângerării, dar, de asemenea, previne întârzierea secrețiilor în cavitatea uterină. După sarcină și naștere, tonul peretelui abdominal este slăbit, astfel încât uterul poate devia posterior, ceea ce perturbă ieșirea secrețiilor, iar în poziția de pe abdomen, uterul se apropie de peretele abdominal frontal, unghiul dintre corpul uterului și colul este eliminat, fluxul de secreții se îmbunătățește.
 • De 3-4 ori pe zi pentru a pune o bulă de gheață pe abdomenul inferior - această măsură ajută la îmbunătățirea contracției mușchilor uterului, vaselor uterine.

Pentru femeile la care uterul a fost depășit în timpul sarcinii (la femeile însărcinate cu făt mare, pentru sarcini multiple, la femeile multiparoase), precum și pentru cele care au avut parte de muncă cu complicații (travaliu slab, separare manuală a placentei, sângerare hipotonică timpurie) în postpartum Oxitocina se prescrie intramuscular timp de 2-3 zile, astfel încât uterul se contractă bine.

Notă! Dacă cantitatea de externare a crescut dramatic, trebuie să consultați cu siguranță un medic, deoarece există pericolul de hemoragie postpartumă târzie (hemoragiile postpartum tardive includ acele sângerări care au apărut la 2 sau mai multe ore după naștere). Motivele lor pot fi diferite.

Sângerarea poate fi o consecință a întârzierii unor părți ale placentei, dacă nu a fost diagnosticată la timp (în primele 2 ore după naștere). O astfel de sângerare poate apărea în primele zile sau chiar săptămâni după naștere. Proporția placentei din uter poate fi detectată prin examinare vaginală (dacă este localizată aproape de faringele interne și canalul cervical este trecută) sau prin ecografie. În acest caz, fracția placentei din uter este îndepărtată sub anestezie intravenoasă. În paralel, se realizează terapia cu perfuzie (picurare intravenoasă de lichide), al cărei volum depinde de gradul de pierdere de sânge și de terapia antibacteriană pentru prevenirea complicațiilor infecțioase.

În 0,2-0,3% din cazuri, sângerarea este cauzată de tulburări în sistemul de coagulare a sângelui. Cauzele acestor afecțiuni pot fi diverse boli de sânge. O astfel de sângerare este cea mai dificil de corectat, de aceea terapia preventivă, care a fost începută chiar înainte de naștere, este foarte importantă. De obicei, o femeie este conștientă că are aceste tulburări înainte de sarcină.

Cel mai adesea, sângerarea hipotonică apare asociată cu contracția insuficientă a mușchilor uterului. În acest caz, sângerarea este destul de abundentă, nedureroasă. Pentru a elimina sângerarea hipotonică, se introduc medicamente reducătoare, pierderea de sânge este completată cu lichide intravenoase, iar în caz de sângerare severă, produse din sânge (plasmă, globule roșii). Dacă este necesar, o intervenție chirurgicală.

Când opriți externarea, trebuie să consultați un medic. O complicație a perioadei postpartum, caracterizată printr-o acumulare de lochii în cavitatea uterină, se numește lochiometru. Această complicație apare ca urmare a supraestensiunii uterului și a îndoirii posterioare a acestuia. Dacă lochiometrul nu este eliminat la timp, poate apărea endometrita (inflamația mucoasei uterine), deoarece secrețiile postpartum sunt un mediu nutritiv pentru agenți patogeni. Tratamentul constă în prescrierea agenților contractori ai uterului (oxitocină). În acest caz, este necesară eliminarea spasmului cervical, pentru care se administrează No-shpu cu 20 de minute înainte de Oxitocină.

Descărcarea postpartum la domiciliu

Este bine dacă externarea postpartum durează 6-8 săptămâni (aceasta este cantitatea de timp necesară pentru dezvoltarea inversă a uterului după sarcină și naștere). Numărul lor total în această perioadă este de 500-1500 ml.

În prima săptămână după naștere, descărcarea de gestiune este comparabilă cu menstruația normală, numai că acestea sunt mai abundente și pot conține cheaguri. În fiecare zi, cantitatea de descărcare descrește. Treptat, devin alb-gălbui din cauza cantității mari de mucus, pot fi amestecate cu sânge. În jurul celei de-a patra săptămâni, se observă descărcarea slabă, „depistare”, iar până la sfârșitul săptămânii 6-8 sunt deja la fel ca înainte de sarcină.

La femeile care alăptează, externarea postpartum se oprește mai repede, deoarece întregul proces de dezvoltare inversă a uterului trece mai repede. La început, pot apărea dureri crampe în partea inferioară a abdomenului, atunci când se hrănesc, dar în câteva zile dispar.

La femeile care au avut o cezariană, totul se întâmplă mai încet, deoarece, din cauza prezenței unei suturi pe uter, se contractă mai rău.

Reguli de igienă în perioada postpartum. Respectarea unor reguli simple de igienă va ajuta la evitarea complicațiilor infecțioase. Încă din primele zile ale perioadei postpartum, în lochii se găsește o floră microbiană diversă, care, atunci când este înmulțită, poate provoca un proces inflamator. Prin urmare, este important ca lochia să nu rămână în cavitatea uterină și în vagin..

Pe toată perioada, în timp ce alocarea continuă, trebuie să utilizați tampoane sau scutece de lenjerie. Garniturile trebuie schimbate cel puțin la fiecare 3 ore. Este mai bine să folosiți garnituri cu o suprafață moale decât cu o suprafață de plasă, deoarece natura descărcării este mai bine vizibilă pe ele. Garniturile cu parfumuri nu sunt recomandate - atunci când le folosiți, riscul de reacții alergice crește. În timp ce minți, este mai bine să folosiți scutece sub scaun, pentru a nu împiedica alocarea lochilor. Puteți pune un scutec astfel încât evacuarea să iasă liber, dar să nu peteze rufele. Tamponii nu pot fi folosiți, deoarece împiedică eliminarea secrețiilor din vagin, în schimb le absorb, ceea ce poate provoca creșterea microorganismelor și poate provoca dezvoltarea procesului inflamator.

De câteva ori pe zi trebuie să vă spălați (după fiecare vizită la toaletă), în fiecare zi trebuie să faceți un duș. Genitala trebuie să fie spălată în exterior, dar nu în interior, în direcția din față înapoi.Nu puteți să vă dușcați, deoarece în acest fel puteți aduce o infecție. Din aceleași motive, nu este recomandat să faci baie..

Cu efort fizic greu, volumul de descărcare poate crește, deci nu ridicați nimic greu.

Recuperarea ciclului menstrual după naștere

Momentul restaurării ciclului menstrual la fiecare femeie este individual. După naștere, hormonul prolactină este produs în corpul unei femei, ceea ce stimulează producția de lapte în corpul feminin. Inhibă formarea hormonilor în ovare și, prin urmare, previne ovulația.

Dacă bebelușul este alăptat, atunci ciclul menstrual obișnuit al mamei sale se va recupera după 5-6 luni după naștere și se poate recupera chiar și după încetarea alăptării. Înainte de aceasta, menstruația poate să nu apară deloc sau pot să apară din când în când. Odată cu hrănirea artificială (copilul primește doar amestecul de lapte), menstruația este restabilită, de regulă, până la a 2-3-a lună după naștere.

Atitudinea atentă față de natura externării postpartum și față de alți indicatori ai evoluției de succes a perioadei postpartum va ajuta o femeie să evite multe complicații. Este important să respectați toate regulile de igienă și recomandările medicului..

Pentru întrebări medicale, asigurați-vă că mai întâi consultați medicul.

Care ar trebui să fie externarea după naștere

În perioada postpartum, femeile au multe întrebări cu privire la recuperarea corpului lor. Una dintre ele se referă la secreția vaginală, deoarece externarea după naștere este o parte integrantă a unui proces de reabilitare holistică. Cunoașterea de bază a modului de a conduce un diagnostic independent de sângerare vă permite să răspundeți rapid la posibile anomalii.

Care este natura secreției

După nașterea copilului, corpul mamei este reconstruit. Modificările se referă la organele interne și nivelurile hormonale. Uterul unei femei care tocmai a născut este redus în volum, în timp ce apar curenți vaginali. Împreună cu secrețiile de sânge apar și resturile lichidelor intrauterine care însoțesc sarcina. Astfel de curenți sunt numiți lochia. Durata, intensitatea și culoarea acestora permit medicului să concluzioneze dacă refacerea organelor interne ale pacientului este normală.

Durata sângerării

Fiecare organism este individual și fiecare poveste de recuperare postpartum este specială. Medicii sunt ghidați de schema generală, în cadrul căreia are loc procesul de reabilitare pentru majoritatea mamelor tinere. Mulți sunt îngrijorați cu privire la cât de multă descărcare externă se naște după naștere, deoarece cauzează un anumit disconfort. Cât durează cursurile și de ce sunt principalul indicator al sănătății femeilor?

Perioada normală minimă pentru hemoragia postpartum este de 5 săptămâni. Dacă s-au oprit mai devreme - ar trebui să aveți grijă, deoarece există riscul de „curățare” insuficientă a corpului;

Perioada maximă este de 9 săptămâni la încheierea cursului. În acest caz, un curs prelungit este un semnal al coagulării insuficiente a sângelui;

Evaluarea duratei nu merge separat de alți indicatori. În cazul descărcării intense, este de așteptat un scurt ciclu de sângerare;

Mamele după cezariană au perioade de reglementare diferite. În cazul lor, refacerea tonusului uterin este mai lentă decât cea a nașterii naturale, iar limita superioară a duratei cursului este stabilită personal de către medic.

Deci, răspunsul la întrebarea cât durează externarea după naștere depinde de cursul nașterii copilului și de alți factori. Ceea ce ajută la reducerea secreției?
Alăptarea. Alăptarea stimulează contracția uterului și eliminarea lichidelor din acesta. Mamele cu experiență observă contracții ușoare în timpul alăptării.

Ingerarea unei cantități mari de lichide. Într-un fel sau altul, o tânără mamă trebuie să restabilească echilibrul de apă al organismului. Dacă alăptează, rata aportului de lichide crește cu 1,5 - 2 litri pe zi. Cu un echilibru corect al apei, descărcarea este după naștere intensă, iar curățarea este rapidă.

Exerciții Kegel. Multe femei sunt familiarizate cu mișcări speciale în zona vaginală și înainte de sarcină - sunt concepute pentru a menține tonul organelor interne. De îndată ce după nașterea unei tinere mame, tensiunea și relaxarea mușchilor interni nu vor provoca disconfort, exercițiile fizice se efectuează zilnic. De asemenea, stimulează contracția uterului și eliminarea lichidelor din acesta..

Calitatea sângerării

Pentru a evalua progresul restaurării organelor interne ale unei femei, medicii folosesc o serie de caracteristici ale cursului postpartum. Ținând cont de perioada de timp după externarea după naștere este doar unul dintre indicatori. Alții includ apariția sângerării și mirosul lor. Împreună, acestea vă permit să determinați rata de descărcare după naștere și eventuale abateri.

Structura

Perioada de recuperare determină compoziția normală a secreției:

 • 1-3 zi: sânge;
 • 2 săptămâni: cheaguri de sânge, mucus este permis;
 • sfârșit de 1 lună - frotiuri de sânge.

Lichidele purulente indică infecția internă în orice moment.

Apariția cheagurilor și mucusului în primele zile după naștere.

Secreții transparente care se apropie de apă în consecvență.

 • 1-3 zi: curente de culoare stacojie;
 • după 3 săptămâni, încep curenții maronii (sângele se coagulează, rana se vindecă);
 • până la sfârșitul restaurării uterului, fluidele de secreție devin transparente, roz deschis sau cu o nuanță gălbui.

O culoare galbenă și verzuie a curentilor indică inflamație. O culoare verde evidentă indică o formă neglijată a bolii endometritei și necesită îngrijiri medicale imediate.

Miros

Mirosul de sânge în stadiul inițial de secreție este norma. După a treia săptămână, el devine moale, care, din nou, este în ordine.

Descărcarea după naștere cu un miros neplăcut este un semnal de inflamație! Mirosul caracteristic de putregai indică un proces inflamator. Sour - despre o posibilă boală fungică. Dacă o astfel de sângerare este însoțită de abateri de culoare, este necesară o examinare a unui medic ginecolog.

Este important să ne amintim de mai multe subtilități ale diagnosticului de externare.

 • Sângerarea periculoasă este însoțită de stare generală de rău și amețeli. Temperatura ajunge la 38 de grade Celsius. Se simte o greutate pulsantă în abdomenul inferior. Este important să vă ascultați corpul și să vă monitorizați starea de bine..
 • Roșeața mucoasei vaginale, împreună cu secrețiile, cum ar fi „brânza de căsuță” vorbesc despre fard. Acesta este un caz obișnuit la recuperarea de la naștere și totuși este mai bine să consultați un medic pentru tratament.
 • Secrețiile întunecate arată mai rău decât sunt cu adevărat. La sfârșitul a 3-4 luni, curenții negri-bruni sau negri sunt normali.

Numărul descărcărilor

Numărul sângerărilor după naștere poate fi, de asemenea, evaluat în ceea ce privește sănătatea femeilor. Care ar trebui să fie externarea după naștere - intensă sau slabă? Puterea secreției variază în funcție de perioadă. Deci, în primele săptămâni, intensitatea normală este una, iar după trecerea timpului - alta. Cantitatea de lichid eliberată indică plinătatea tampoanelor sanitare speciale pentru mamele tinere.

Putere de secreție normală:

 • în primele două săptămâni după naștere, cursul este foarte abundent;
 • cursul devine mai rar după 2-3 săptămâni;
 • la sfârșitul procesului de recuperare (8–9 săptămâni), secrețiile sunt doar frotiuri. Pentru igienă, nu mai sunt necesare tampoane speciale postpartum cu absorbție maximă..

Abaterea de la diagrama de mai sus este un semnal al unei boli. Dacă sângerarea din primele zile nu este intensă, cauza poate fi o congestie sau un tromb, care împiedică ieșirea din poluare.

Situația inversă este de asemenea periculoasă: sângerarea puternică se încheie până la sfârșitul a 2 săptămâni. Dacă acest lucru nu se întâmplă și până la a treia săptămână, fluxul unei cantități mari de lichid continuă, pacientul poate avea coagulare slabă.

În ambele cazuri extreme, este necesară o vizită urgentă la medic..

Reluați alocările

De câte ori sângerează după naștere? Natura prevede purificarea corpului unei femei o singură dată. Cu toate acestea, uneori femeile raportează o reluare a sângerării. Merită să vă faceți griji?

Cea mai evidentă opțiune este un ciclu de recuperare timpurie. Menstruația vine la fiecare femeie individual, în momentul în care a refăcut complet funcția de a naște din nou. Deoarece fluxul de sânge după naștere și menstruație au caracteristici similare în aparență, acestea sunt ușor de confundat. Cu ajutorul unei ecografii, ginecologul stabilește dacă ciclul a ajuns la o mamă tânără sau curățarea corpului continuă.

Ieșirea endometrului rămas și a particulelor placentei. În cazuri rare, curățarea organelor interne ale elementelor rămase care au însoțit sarcina are loc la sfârșitul procesului de recuperare. Dacă lichidul are un aspect mucos, transparent și nu are un miros neplăcut, cel mai probabil aceasta este doar o astfel de situație. De obicei, o astfel de descărcare tardivă nu durează mult.

Toate curenții repetiți de culoare galbenă și verde care miros neplăcut sunt un semnal al unui proces inflamator. Pentru a evita riscul patologiei organelor feminine, este important să consultați un medic cât mai curând posibil.

Cum să mențineți igiena în timpul externării postpartum

Din păcate, sângerarea care iese este un mediu benefic pentru dezvoltarea bacteriilor periculoase. Pentru a împiedica dezvoltarea lor, este necesar să se respecte cu strictă măsură măsurile de menținere a igienei.

Pentru colectarea secrețiilor, medicii recomandă utilizarea tampoanelor speciale cu absorbție sporită. În primele zile, se folosește un produs special, care se vinde într-o farmacie. Apoi se vor face tampoane normale de noapte marcate cu „5 picături”..

Sunt recomandate produse de igienă din bumbac. Stratul artificial de polietilenă creează un efect aburitor și stimulează dezvoltarea microbilor.

Utilizarea tampoanelor este strict interzisă. Pentru a asigura o ieșire liberă a fluidului, nimic nu ar trebui să oprească mișcarea acestuia. În plus, tampoanele nu pot absorbi cheagurile de sânge care inevitabil ies după prima săptămână..

Schimbarea plăcuței sanitare are loc la fiecare 2 ore, indiferent de intensitatea curenților. Este însoțită de spălarea organelor genitale externe (dacă este posibil, dacă femeia este acasă, de asemenea, la fiecare oră și jumătate până la două ore).

Numărul minim de ablații este redus la două sau trei pe zi. Când utilizați toaleta, utilizați un produs de curățare blând marcat „pentru igiena intimă”.

În cazul în care nașterea naturală a trecut cu complicații și există rupturi în tractul matern, trebuie să aveți în continuare grijă de zonele rănite ale pielii acasă. La externare, medicul oferă instrucțiuni detaliate de igienă în acest caz. Cel mai des utilizate sunt antiseptice lichide, cum ar fi o soluție de permanganat de potasiu sau furatsilina.

Pentru mamele tinere care au născut în mod operativ, menținerea igienei este deosebit de importantă. Deoarece există o incizie în uter, procesul de recuperare trebuie protejat împotriva infecției. În plus, igiena zilnică include și îngrijirea cusăturii. Regula „schimbării a două ore” trebuie respectată exact.

Menținerea sănătății femeilor nu este ultima sarcină a unei tinere mame. Observând cât timp continuă externarea după naștere și care sunt caracteristicile acestora, permite femeilor să evite riscurile unei perioade de recuperare și să asigure o sănătate bună. În ciuda faptului că mamele tinere au multe griji asociate nou-născutului, este important să urmați recomandările medicului pentru diagnosticul curenților și igienei în această perioadă specială..

Articole Despre Ciclul De Abuz

Este posibil să luați PCR în timpul menstruației

Întrebare: Este posibilă analiza PCR în timpul menstruației?Site-ul oferă informații de referință doar în scop informativ. Diagnosticul și tratamentul bolilor trebuie efectuate sub supravegherea unui specialist....

Recomandări pentru transpirație în timpul menopauzei

Transpirația la menopauză este o problemă foarte frecventă. Aproape toate femeile se confruntă cu ele - până la 90%. Simptomatic, valurile nu sunt ca orice altceva: aceasta este o senzație de brusc intensitate intensă de sânge în partea superioară a corpului....

Perioada de întârziere de 46 de zile

Întrebări conexe și recomandate2 răspunsuriCautarea site-uluiCe ar trebui să fac dacă am o întrebare similară, dar diferită?Dacă nu ați găsit informațiile de care aveți nevoie printre răspunsurile la această întrebare sau dacă problema dvs....