Simptomele menopauzei la femei

Descărcare

Ultima actualizare: 13.04.2020

Conținutul articolului

Apariția primelor simptome ale menopauzei provoacă adesea anxietate femeilor. Cu toate acestea, aceasta este o stare fiziologică absolut normală, datorată modificărilor legate de vârstă în organism, astfel încât apariția menopauzei nu ar trebui să provoace anxietate, ba chiar mai mult - frica. Un stil de viață sănătos, o alimentație adecvată și un sport vor contribui la reducerea semnelor neplăcute de menopauză și menopauză, iar respectarea recomandărilor medicale va ajuta să facă față problemelor de sănătate dacă apar. În acest articol, veți afla care este menopauza, care sunt cele mai frecvente simptome ale menopauzei, cât durează și când este recomandat să solicitați ajutor medical..

Ce este menopauza la femei: simptome, vârstă, tratamentul posibilelor probleme

Menopauza (menopauză) este o perioadă de dispariție treptată a funcției fertile a organismului, care se datorează scăderii producției de hormoni sexuali. În această etapă, fluxul menstrual (lunar) devine neregulat, slab și încetează în timp. Acest lucru se datorează scăderii producției de estrogen și progesteron, epuizarea rezervei foliculare a ovarelor în timpul menopauzei, atrofierea lor, ceea ce duce la scăderea ponderii și dimensiunii acestora cu aproape jumătate.

Cineva se poate plânge de bufeuri, dureri de cap, tensiune arterială instabilă și cineva poate să nu observe modificări în propriul corp, cu excepția încetării menstruației, adică această perioadă trece fără simptome. Dacă simptomele debutului menopauzei provoacă o deteriorare a calității vieții unei femei, atunci este prescrisă terapia adecvată, care va fi descrisă mai jos.

Când apar primele semne ale menopauzei: vârsta femeilor

Perioada de debut a acestei perioade este individuală pentru fiecare femeie și depinde de o serie de factori (ereditate, sănătate generală, numărul nașterilor din istorie). În medie, debutul primelor simptome ale menopauzei este de 50 de ani, dar în unele cazuri, debutul menopauzei poate fi observat atât la 40, cât și la 60 de ani. Cea mai mare intensitate a simptomelor menopauzei durează de obicei un an, după care scade treptat și se termină.

Separat, merită remarcat menopauza precoce. Simptomele acestei afecțiuni pot începe încă din 28-30 de ani. Dacă primele semne ale menopauzei apar atât de devreme, există riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, osteoporoza (Osteoporoza) la o vârstă fragedă.

Primele simptome ale menopauzei la femeile cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani: cum începe menopauză?

Printre principalele semne ale menopauzei după 40 de ani, care se manifestă în primul rând, se disting următoarele:

 • Bufeuri, transpirație. Mareele sunt primele semne ale menopauzei pe care 75-85% dintre femei le întâmpină. Modificările hormonale ale organismului în timpul menopauzei au efect asupra proceselor de termoreglare. Ca urmare a modificărilor de fond hormonal în timpul menopauzei, o femeie poate simți brusc atacuri de căldură, de obicei, durează câteva minute și trecând de la sine. Mecanismul apariției lor este asociat cu acțiunea estrogenului asupra hipotalamusului, în care există un centru de termoreglare care controlează procesele de conservare a căldurii de către organism. Atunci când cantitatea de estrogen în menopauză scade, semnalele despre supraîncălzirea corpului intră în hipotalamus, ca urmare, funcția de a spori transpirația și extinderea vaselor de sânge periferice este activată. În astfel de momente, chipul și gâtul femeii se înroșesc, transpirația apare pe piele, palpitațiile accelerează, amețelile, greața și slăbiciunea pot fi prezente. La sfârșitul atacului, poate apărea transpirație rece profuzivă, însoțită de apariția tremurului.
 • Tulburări ale ritmului cardiac în timpul menopauzei. Tahicardia (Tahicardia) cu menopauză se datorează scăderii nivelului de estrogen, ceea ce afectează în mod normal menținerea funcționării normale a sistemului cardiovascular.
 • Amețeli, dureri de cap. Aceste simptome ale unei menopauze începătoare se pot datora tensiunii arteriale mari / mici, precum și a picăturilor puternice ale acesteia.
 • Uitare. Modificările nivelului hormonal duc la scăderea tonusului vascular și afectează circulația cerebrală, motiv pentru care femeile se plâng de probleme de memorie în timpul menopauzei.
 • Fundal emoțional instabil cu menopauză. Scăderea nivelului de estrogen și endorfină duce la rupere, iritabilitate și sentimentalitate excesivă.
 • Lipsa hormonilor tiroidieni (hipotiroidism (hipotiroidie). Simptomele hipotiroidismului la femeile aflate la menopauză sunt reprezentate de apatie, concentrare afectată, căderea părului.
 • Uscăciune vaginală, mâncărime și arsură în vagin cu menopauză. Datorită scăderii nivelului de estrogen, se observă o scădere a producției de lubrifiere vaginală naturală, intensitatea fluxului de sânge în vasele pereților vaginului scade și are loc o subțiere a mucoasei. Toate acestea duc la uscăciune și mâncărime, intimitatea în timpul menopauzei provoacă durere.
 • Osteoporoza. Osteoporoza este unul dintre simptomele periculoase ale menopauzei care poate duce la fracturi osoase. Motivul scăderii densității osoase este o scurgere treptată a calciului din organism, precum și o încălcare a absorbției de fosfor și vitamina D, o lipsă de siliciu, bor, fluor, magneziu și mangan.
 • Creștere în greutate. Modificările de greutate se explică printr-o scădere a vitezei proceselor metabolice, o încercare de a compensa țesutul adipos pentru sinteza în străinătate a hormonilor sexuali, care este unul dintre simptomele caracteristice ale menopauzei feminine.
 • Scăderea tonusului pielii. Una dintre funcțiile estrogenului este menținerea elasticității pielii. Pe măsură ce producția acestor hormoni scade, tonusul pielii se agravează, ca urmare a menopauzei duce la riduri, uscăciune, peeling.
 • Apariția mastopatiei și a durerii toracice din cauza modificărilor hormonale în curs de desfășurare.

Caracteristici problematice ale menopauzei la femei: simptome și tratament

În unele cazuri, manifestările menopauzei oferă unei femei o deteriorare atât de severă a calității vieții, încât trebuie să solicite ajutor medical pentru a le reduce. Mai jos veți găsi informații generale privind tratamentul simptomelor menopauzei, dar nu uitați că un specialist ar trebui să vă prescrie terapia.

Tratamentul bufeurilor cu menopauză

Cu bufeuri frecvente și intense care provoacă disconfort fizic și emoțional unei femei, se pot prescrie medicamente cu hormoni cu menopauză (MHT). Acestea includ analogi ai hormonilor sexuali - atât de origine vegetală, cât și de origine sintetică. Mai des este un agent combinat bazat pe estrogen și progesteron, care are un efect protector asupra uterului (endometru (endometru) și glandelor mamare.

Pentru cele mai bune rezultate, medicamentele de înlocuire hormonală ar trebui să fie începute de preferință chiar de la începutul menopauzei, când apar primele simptome. Dozarea și regimul ar trebui să fie compilate de un medic, ținând cont de starea generală de sănătate a femeii, istoricul medical, vârsta, nivelul TSH, FSH.

În ciuda faptului că terapia cu hormoni cu menopauză poate reduce simptomele neplăcute ale menopauzei, în unele cazuri, numirea acesteia este imposibilă. Vorbim despre contraindicații absolute pentru administrarea MHT - cum ar fi atacul de cord (Infarctus) și / sau accident vascular cerebral (Insultus), tromboză venoasă profundă, insuficiență renală sau hepatică, cancer dependent de hormoni, boli autoimune.

Medicamentele pe bază de fitoestrogen, cum ar fi Klimafemin Ginokomfort, acționează ca o alternativă eficientă la MHT. Acesta este un supliment activ biologic, care include fitoestrogenul genisteină - o substanță organică care ajută la reducerea înroșirii și transpirației, normalizează metabolismul și nivelurile hormonale și îmbunătățește, de asemenea, calitatea somnului. Pe lângă genisteină, compoziția produsului include componente active, cum ar fi vitamina E, coenzima Q10 și extract de semințe de struguri. Toate acestea au un efect benefic asupra corpului unei femei, contribuind la păstrarea tinereții și a sănătății normale.

Tratamentul hipertensiunii arteriale în timpul menopauzei

Dacă simptomele menopauzei sunt însoțite de o creștere a tensiunii arteriale, tratamentul poate include, de asemenea, luarea de medicamente antihipertensive (diuretice și diuretice).

Normalizarea stării psihoemoționale

Dacă în timpul menopauzei, o femeie are o instabilitate gravă a fondului emoțional, poate fi recomandată până la dezvoltarea de stări depresive, sedative și, în cazuri mai grave, antidepresive..

Terapia osteoporozei cu menopauză

Pentru a combate un astfel de simptom de menopauză la femei, cum ar fi osteoporoza, bisfosfonatele, calcitonina, strontiul, sărurile de fluor, complexele vitamin-minerale și suplimentele nutritive care conțin bor, calciu, vitamine K1 și D. Sunt prescrise în timpul menopauzei alimente alimente bogate în calciu și vitamina D (lapte, brânză tare, semințe de mac și semințe de susan, soia, nuci, ierburi proaspete, pește; ficat de vită și de porc, gălbenușuri de ou, ulei de pește, ficat de cod și halibut, unt).

Lupta împotriva uscăciunii vaginale cu menopauză

Pentru a rezolva problema uscăciunii în vagin datorită debutului menopauzei, puteți utiliza geluri speciale. De exemplu, puteți utiliza gel de hidratare Ginokomfort, care asigură o lipsă de secreție vaginală naturală și elimină mâncărimea, uscăciunea, arsura și iritarea în vagin.

Acest instrument a fost testat în timpul studiilor clinice la Departamentul de Dermatovenereologie cu clinica Universității Medicale de Stat din Sankt Petersburg, sub conducerea lui A. Ignatovsky. și Sokolovsky E.V. Studiile clinice au arătat că, datorită componentelor incluse în gel, utilizarea produsului ajută la obținerea unei hidratări bune..

Neurologul Dmitry Shubin și apariția menopauzei. Trăiește sănătos!

Consistența asemănătoare mucusului din extractul de mămăligă, care face parte din produs, învăluie și hidratează membrana mucoasă a vulvei, are un efect calmant ușor și antiinflamator. Extractul de mușețel are un efect benefic asupra microcrapurilor existente, contribuind la regenerarea rapidă a acestora. Pantenolul și bisabololul elimină iritațiile și au proprietăți antibacteriene. Gelul hidratant Ginokomfort a fost dezvoltat de specialiștii unei companii farmaceutice și are certificatele de conformitate necesare.

De asemenea, în timpul menopauzei, medicul ginecolog poate recomanda utilizarea unor supozitoare vaginale care conțin analogi vegetali sau sintetici ai hormonilor sexuali. Unele remedii populare pentru tratarea simptomelor crizei sunt, de asemenea, extrem de eficiente. Dar este mai bine să coordonezi totul cu medicul.

Cum se pot reduce simptomele și menopauzele la femei: sfaturi utile

Cu debutul menopauzei, se recomandă respectarea următoarelor recomandări:

 • Deplasați-vă mai mult, implicați-vă într-o educație fizică și sport posibil.
 • Stăpânirea tehnicilor de respirație și relaxare
 • Mănâncă și bea corect.
 • Încărcați creierul (citiți, rezolvați cuvintele încrucișate, învățați limbi străine).
 • Efectuați exerciții care antrenează abilitățile motrice fine.

SOFT CLIMAX. Zheksembinova R.S // Buletinul chirurgiei Kazahstanului. - 2011. - Nr. 4. - S.98.

Sindromul menopauzei. MÂNCA. Vikhlyaeva // Ghid pentru ginecologie endocrină. - M.: MAI. - 1998. - S. 603-650.

Terapia tulburărilor depresive în practica medicală generală. Dubnitskaya, E.B. A.V. Andryushchenko // Psihiatrie modernă. - 1998. - Nr. 2. - S. 10-14.

Menopauză și perimenopauză. R.B.Jaffe // Endocrinologie reproductivă. Sub redactia S.S.C. Yen, R.B.Jaffe. - M.: Medicină. - 1998. - T.2. - S. 560-586.

Menopauza la simptomele femeilor

Mai devreme sau mai târziu, menopauză vine la toată lumea. Este ridicol să vă îngrijorați, dar este foarte util să vă pregătiți pentru o nouă etapă a vieții. Este timpul să ne gândim cum să intrăm mai bine în momentul schimbării. Cuvântul „punct culminant” în greacă înseamnă „pas”. Și, poate, este foarte important să ne raportăm la acesta, precum și la următorul pas, următoarea înălțime care trebuie depășită cu ceva efort. Și atunci va începe un nou timp de viață fără senzații neplăcute. Acum corpul tău și în special sistemul reproducător necesită o protecție și o atenție specială. Trebuie să ne raportăm calm la faptul că, cel puțin o dată pe an, trebuie să facem o examinare cuprinzătoare. Metodele moderne permit nu numai să stabilească faptul că organismul feminin începe să se pregătească pentru menopauză, ci și să identifice o predispoziție la anumite boli care se pot manifesta după menopauză. Cum să tratați remedii populare pentru această boală, vedeți aici.

Simptome

Care vor fi primele „știri” din menopauză este destul de greu de spus - poate fi diferit. Iată câteva dintre semnele clasice ale menopauzei - menstruația, care încep brusc să apară atunci când simt asta, bufeuri, creștere în greutate, palpitații și insomnie. Principalul lucru aici este să nu intrați în panică și să nu faceți un diagnostic.

Dar dacă există o mulțime de simptome, se pare că sunteți ferm pe primul pas al menopauzei.

Fiecare femeie ar trebui să știe dinainte ce o așteaptă în timpul menopauzei.

O listă completă a simptomelor posibile ale menopauzei arată astfel:

nereguli menstruale:

menopauză - perioada de dispariție a activității glandelor genitale; la femei, se exprimă prin încălcare, iar apoi încetarea menstruației. Menopauza apare la vârsta adultă, de obicei după 50 de ani.

Restructurarea corpului și pierderea funcției reproductive încep cu premenopauză - perioada de la începutul degradării ovarelor până la încetarea completă a menstruației; poate dura de la 2 la 8 ani.

A doua fază a menopauzei este menopauză, perioada în care se observă ultima sângerare uterină datorită funcției hormonale a ovarelor. Urmează postmenopauză - perioada de la ultima menstruație până la degradarea completă a funcției ovariene. Această fază precede debutul bătrâneții. Durata postmenopauzei este de la 6 la 8 ani.

Un semn al menopauzei incipiente este neregularitatea crescândă a sângerărilor menstruale. În acest caz, modificări pot apărea atât în ​​numărul de flux menstrual, cât și în intervalele de timp dintre ele, care pot deveni mai scurte (mai puțin de 21 de zile) sau mai lungi (mai mult de 35 de zile). În cazul neregulilor menstruale, trebuie să consultați un medic pentru a clarifica dacă această abatere este începutul menopauzei (dacă aveți peste 40 de ani) sau este un semn al vreunei boli.

Se crede că fumatul, înfometarea și condițiile adverse de mediu accelerează debutul menopauzei și, în consecință, pierderea funcției de reproducere..

Dacă o femeie folosește pilule pentru controlul nașterii de mult timp, atunci menopauza poate veni mai târziu, din cauza compoziției hormonale a pastilelor..

Menopauza este însoțită de așa-numitul sindrom climacteric, caracterizat prin apariția unor probleme de sănătate și bunăstare asociate cu modificări hormonale.

Au fost observate patru tipuri de reacții ale femeilor la menopauză:

1) reacție pasivă (15-20%) - adoptarea menopauzei ca fenomen inevitabil, caracteristic femeilor din mediul rural;

2) o reacție nevrotică (8-15%) - un fel de „rezistență” la procesul de îmbătrânire, care duce la apariția simptomelor neuropsihice;

3) reacție hiperactivă (5-10%) - respingerea schimbărilor, caracterizată prin faptul că femeile încearcă să blocheze simptomele apărute, trăiesc o viață deplină, lăsându-și emoțiile singure;

4) răspuns adecvat (60-60%) - adaptare la schimbările hormonale și sociale.

mareelor:

bufeuri - un simptom tipic al menopauzei, exprimat la apariția bruscă a unei senzații de căldură intensă în jumătatea superioară a corpului, uneori însoțită de apariția de roșeață mai întâi în piept, față și gât. În același timp, apar atacuri de transpirație - într-un minut, pielea uscată devine umedă. În acest caz, temperatura corpului extern nu se modifică vizibil. Starea generală la valul mare poate fi foarte neplăcută: slăbiciune, „friabilitate”. Valul durează de la 30 s la 1 min. Frecvența mareelor ​​și intensitatea acestora sunt pur individuale. În unele, bufeurile sunt rare, în timp ce în altele sunt până la 50-60 de bufeuri pe zi, astfel încât este necesar să se schimbe hainele. Iată un exemplu de apariție a valurilor în timpul zilei: prima val a apărut la ora 13.25, cele ulterioare la 15.15.15.55.16.16.15.17.20.18.05.18.35.20.00, 20.40.21.21 - niciun sistem și este foarte obositor.

Bufeurile pot cauza pierderi chiar momentane ale conștiinței în câteva secunde. Noaptea, din cauza valurilor, somnul este deranjat, femeile se trezesc cu câteva secunde înainte de începerea valului și apoi adormesc cu greu doar la sfârșitul valului. De aici problemele cu somnul, oboseala matinală, lipsa somnului. Bufeurile pot cauza boli cardiovasculare. Cardiologii spun că o imagine tipică a multor femei este caracterizată după cum urmează: „Până la terminarea menopauzei, inima va merge rău”.

Cauzele bufeurilor sunt reacția glandei hipofizare la o scădere a nivelului de estrogen, dezechilibrul hormonal. Glanda hipofizară răspunde cu o creștere explozivă a producției de hormon luteinizant (LH), a cărei eliberare bruscă determină o creștere rapidă a temperaturii corpului, adică..

Peste 50% dintre femei suferă de bufeuri. Femeile obeze suferă de maree mai mică decât subțire.

Ar trebui să se distingă transpirația intermitentă în timpul menopauzei de transpirația efectivă constantă datorită creșterii funcției tiroidiene.

transpiraţie:

transpirația este unul dintre simptomele menopauzei, concomitent cu bufeuri. Atacul poate fi atât de puternic, încât fruntea este acoperită cu picături de transpirație, transpirația curge pe tâmple, întregul corp devine umed, astfel încât pot apărea pete umede pe haine. Noaptea, transpirația este atât de abundentă încât trebuie să schimbi hainele de noapte, întoarceți perna.

Cu toate acestea, transpirația este un proces fiziologic natural necesar pentru reglarea temperaturii interne a corpului și eliminarea toxinelor. În timpul menopauzei, transpirația îndeplinește același rol ca în starea normală a corpului.

insomnie:

dureri de cap:

cefaleea este unul dintre simptomele asociate menopauzei. Durerea de cap poate fi o reacție la depresie, caracteristică și menopauzei, în timp ce vorbim despre așa-numita durere de tensiune. Incapacitatea de relaxare, emoțiile negative provoacă tensiune în mușchii feței, expresia facială devine mohorâtă și preocupată, după care apare o durere de cap - monotonă și plictisitoare. O astfel de durere poate apărea și din cauza tensiunii în mușchii gâtului și umerilor. Rezultatul este un „cerc vicios”: anxietatea internă în corp, anxietatea, disperarea duc la o durere de cap, din care disconfortul este agravat în continuare. Aspectul se înrăutățește - buzele purtate, fruntea încrețită, sprâncenele încruntate duc la formarea ridurilor profunde, care sunt fixate și duc la îmbătrânirea prematură a feței.

O altă durere este un atac brusc, în urma căruia rupe tâmplele și doare fruntea. Uneori se întunecă în ochi, tremurând și rece în mâini. Acest lucru este tipic pentru migrene rezultate din restrângerea și extinderea vaselor creierului..

Dacă dimineața te trezești că te simți greoi în partea din spate a capului, în timp ce fața îți umflă, pungile apar sub ochi, atunci cel mai probabil acestea sunt semne de hipertensiune arterială.

Durerea de cap poate fi declanșată de produsele care conțin amine biogene (compuși organici) sau nitriți.

Cauza durerii poate fi luarea de medicamente. Un cap poate răni de la a lua o serie de medicamente:

• produse cardiace (nitroglicerină, verapamil, izosorbit);

• medicamente care scad tensiunea arterială (Adelfan, Raunatin, Reserpine, Capoten);

• preparate care conțin hormoni (prednison, hidrocortizon);

• medicamente care sunt luate cu ulcer peptic (ranitidină, cimetidină).

lipsa respirației și lipsa de aer;

ameţeală:

palpitații, dureri în inimă:

Boala coronariană este cea mai frecventă și periculoasă formă de boală cardiacă care apare ca urmare a deteriorării vaselor de sânge care alimentează mușchiul cardiac (miocard). Dezvoltarea aterosclerozei duce la compactarea pereților vaselor de sânge, o scădere a diametrului arterelor coronare (cardiace), ca urmare a scăderii fluxului de sânge către miocard, inima începe să sufere de o lipsă de oxigen, iar acest lucru provoacă dureri severe în regiunea inimii. Una din nouă femei cu vârste cuprinse între 45-64 de ani suferă de o formă de boală cardiovasculară. Jumătate dintre ei reprezintă boli coronariene (CHD).

IHD are mai multe forme. Cele mai frecvente sunt infarctul miocardic și angina pectorală..

Infarctul miocardic se dezvoltă atunci când un vas îngustat de o placă este înfundat de un tromb. Drept urmare, fluxul de sânge prin vas se oprește și țesutul cardiac care a primit sânge de la acest vas moare. Creșterea (necroza) mușchiului cardiac se numește atac de cord. Cel mai adesea, un atac de cord afectează ventriculul stâng al inimii. Moartea mușchiului cardiac duce la afectarea funcției de pompare a inimii, dezvoltarea intoxicației (otrăvire a organismului), tulburări de ritm și conducere, care pot fi fatale.

Semne de infarct miocardic:

• atac de durere apăsătoare în spatele sternului, care se dă deseori la mâna stângă, sub omoplatul stâng, în maxilar;

• senzație de lipsă de aer;

• transpirație lipicioasă, rece;

• lipsa de efect atunci când luați nitroglicerină sau un efect pe termen foarte scurt;

• durata unui atac până la câteva ore.

Este foarte important să solicitați asistență medicală cât mai curând posibil, întrucât cea mai mare cantitate

atacurile cardiace fatale apar în primele ore și zile ale bolii.

modificarea, adesea creșterea tensiunii arteriale:

menopauza este adesea însoțită de salturi ale tensiunii arteriale sau, mai degrabă, creșterea bruscă a acesteia. Primele semne ale hipertensiunii arteriale sunt dureri de cap, greață, amețeli. Inima împinge sângele în sistemul circulator sub presiune. În timpul contracției miocardice apare presiunea sistolică (superioară), în timp ce relaxarea - presiunea diastolică (mai mică). Diferența dintre ele duce la apariția unei unde de impuls care propulsează sângele prin vasele de sânge. Undul pulsului (pulsul) poate fi simțit pe gât, brațe, picioare și chiar pe stomac. HELL este o valoare relativ constantă. În același timp, fluctuațiile sale ușoare în direcția creșterii sau scăderii sunt admise. Acest lucru se datorează faptului că organismul este forțat să se adapteze la diverse influențe externe, de exemplu, la efortul fizic, în timpul căruia este nevoie de un aport de sânge crescut, iar presiunea crește oarecum. La trecerea la o stare de repaus, tensiunea arterială scade la valori normale. Tensiunea arterială normală pentru persoanele cu vârsta sub 50 de ani: superioară - 110-140 mm RT. Artă. (coloana de mercur), inferioara - 60-90 mmHg O presiune de 120/80 mm RT este considerată clasică. Artă. Tensiunea arterială moderată (100/70 sau 100/60 mm Hg) și tensiunea arterială moderată (140/110 sau 150/100 mm Hg) nu sunt un semn al bolii.

Cu o creștere bruscă și neașteptată a presiunii rapide, poate apărea o situație acută care necesită acțiuni urgente. Sunt posibile dureri de cap severe, slăbiciune, amețeli, întreruperi în activitatea inimii, dureri în spatele sternului. Cu o creștere a presiunii superioare la 200-250 mm RT. Artă. este necesară intervenția unui medic, întrucât starea pacientului se înrăutățește brusc - poate fi o criză hipertensivă.

furnicături sau tremur în membre;

amorțeală periodică a membrelor, în special a degetelor:

târârea „boabe de gâscă” pe piele (parestezie);

dureri musculare și articulare, dureri de spate inferioare, dureri de spate:

durerea în abdomenul inferior este de obicei un semnal că se întâmplă ceva în sistemul urinar, în organele genitale feminine, în intestine sau în rect. Cea mai frecventă cauză a durerii ginecologice la femeile aflate la menopauză este fibroamele uterine mari (tumori benigne), mai puțin frecvent cancerul uterin și ovarian, precum și intestinele iritate pe termen lung;

dureri de spate - dacă vă aflați în menopauză și simțiți brusc dureri de spate sau apare o cocoașă care vă reduce înălțimea, este posibil să aveți osteoporoză. O altă cauză a durerilor de spate poate fi osteochondroza - modificări distrofice ale discurilor intervertebrale și ale aparatului ligamentos, ceea ce duce la deplasarea și compresiunea nervului. Osteocondroza poate fi lombară, toracică, cervicală. Medicina explică apariția osteochondrozei prin slăbirea mușchilor și ligamentelor care protejează și susțin coloana vertebrală, astfel încât osteochondroza afectează în primul rând persoanele cu o dezvoltare fizică slabă, care au corset muscular slab. Postura necorespunzătoare, munca sedentară, supraîncărcarea, de exemplu, purtarea pungilor grele, supraponderale și o pantă ascuțită nu sunt cauzele durerilor de spate, ci impulsul apariției sale în prezența modificărilor la nivelul coloanei vertebrale. Modificările distrofice ale coloanei vertebrale sunt ireversibile. Un disc intervertebral deformat, parțial distrus, deplasat nu poate fi nici restabilit, nici „pus în loc”.

Ca urmare a osteochondrozei, poate apărea o hernie intervertebrală care, în principiu, poate fi tratată cu terapie conservatoare timp de 3-6 luni. Dacă tratamentul conservator nu ajută, medicul dumneavoastră vă poate recomanda intervenția chirurgicală.

o schimbare accentuată a stării de spirit;

iritabilitate, oboseală, tensiune, îngrijorare;

în gât:

multe femei se plâng că au o senzație neplăcută undeva în gât, ca și cum s-ar fi format un fel de bulă acolo. Tot timpul vreau să fac o mișcare de înghițire pentru a scăpa de ea, dar ajută puțin. Este deosebit de dificil noaptea, întrucât pălăria și dorința de a înghiți o împiedică să adoarmă. Dar pur funcțional, nu se întâmplă nimic în același timp - nu doare, nu interferează cu mâncarea și băutul. Este posibil ca această senzație să fie asociată cu apariția menopauzei, ea poate fi remarcată timp de aproximativ un an și apoi să plece de la sine. Dar doar în caz, ar trebui să contactați cu siguranță un endocrinolog - problema poate fi asociată cu glanda tiroidă.

Următoarele simptome pot servi ca un semnal de îngrijorare și o ocazie pentru examinarea unui endocrinolog:

• o forfotă în gât;

• modificări de greutate recente;

• modificări recente ale apetitului;

• scăderea memoriei și auzului;

• îngheț constant nejustificat, mâini și picioare reci;

• sau, invers, mâini fierbinți;

• somnolență, încetinire, oboseală constantă;

• apariția semnelor pielii uscate;

• genetică săracă - unul dintre părinți suferea de o boală tiroidiană.

Dacă observați prezența mai multor simptome de mai sus, este posibil să aveți o deficiență de iod în organism. Rolul principal al iodului este participarea la formarea hormonilor tiroidieni, care la rândul lor reglează metabolismul, activitatea creierului, a sistemului nervos, a glandelor genitale și mamare..

O altă cauză a unei vânturi în gât poate fi o reacție alergică la un produs. Cert este că, odată cu vârsta, apar noi alergeni, iar alimentele destul de inofensive pot deveni periculoase pentru tine.

depresie:

depresie - stare de spirit depresivă, tristă, adesea însoțită de o conștiință a propriei lor inferiorități, pesimism, iritabilitate.

Fiecare persoană are atât o dispoziție bună, cât și o rea, care se exprimă în gânduri sumbre, apatie și tristețe. Motivele acestui lucru pot fi certurile cu familia, problemele la serviciu, boala celor dragi. Această afecțiune poate dura câteva zile sau chiar săptămâni, apoi poate fi descrisă ca o formă ușoară de depresie. O formă mai severă de depresie poate fi asociată cu moartea, divorțul, pierderea locului de muncă. Dar uneori depresia apare fără niciun motiv aparent, indiferent de evenimentele externe. În acest caz, motivele pot fi unele modificări hormonale și neurochimice în organism..

Cele mai frecvente simptome ale depresiei sunt psihologul american V.N. Quinn care include următoarele simptome:

• tristețe și sentiment de disperare;

• insomnie, trezire timpurie;

• gândire letargică, scăderea concentrației;

• pierderea interesului pentru activitățile care s-au bucurat anterior, precum sexul;

• dorința sau incapacitatea de a comunica cu ceilalți;

• anxietate și iritabilitate;

• stima de sine scăzută sau vinovăție;

• oboseală crescută, slăbiciune;

• durere (în regiunea inimii, în cap), diferite tipuri de nevralgii, atacuri de astm, tulburări digestive, dureri articulare, erupții cutanate care nu sunt susceptibile de tratament tradițional.

Femeile suferă de depresie de două ori mai mult decât bărbații. Din păcate, o persoană care este deprimată nu vrea să fie distrată, invitată să viziteze sau să facă un picnic, oferind un fel de sprijin.

uitare, distragere:

ateroscleroza este o boală a arterelor mari care apare datorită depunerii substanțelor asemănătoare grăsimii sub formă de plăci pe suprafețele lor interioare. Acest lucru duce la îngustarea vasului, reduce fluxul de sânge prin el. Îngustarea vaselor coronariene duce la reducerea fluxului de sânge către mușchiul cardiac, datorită căruia inima începe să sufere de o lipsă de oxigen, iar aceasta la rândul ei poate provoca dezvoltarea bolilor cardiovasculare, până la infarctul miocardic. O placă dintr-un vas cerebral poate deveni „vinovatul” accidentului cerebral și accident vascular cerebral. În plus, este posibilă deteriorarea vaselor picioarelor, vasele care alimentează organele digestive cu sânge etc..

Unul dintre principalele motive pentru dezvoltarea aterosclerozei este o încălcare a metabolismului lipidelor (grăsimilor), care includ colesterolul și trigliceridele. Lipidele intră în corp prin alimente, dar unele lipide sunt produse în corpul însuși. Caloriile în exces din alimente sunt transformate în trigliceride, care intră în fluxul sanguin. Ele formează rezerve de grăsime. O creștere a trigliceridelor înseamnă că o persoană nu se mișcă mult și mănâncă mult. Colesterolul consumat este în principal de origine animală, dar aproximativ trei cincimi din colesterolul este produs în organism. În acest caz, se formează „colesterolul rău”, care se blochează în pereții vaselor de sânge și promovează formarea de plăci și „colesterolul bun”, care trece cu ușurință prin pereții vaselor de sânge și îi eliberează de excesul „rău”..

Odată cu apariția menopauzei, femeile prezintă un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, în special boli coronariene (CHD), deoarece organismul scade producția de hormoni estrogeni, care sunt un factor protector pentru inima și vasele de sânge. Estrogenii scad colesterolul din sânge, îmbunătățesc raportul dintre colesterolul HDL („bun”) și colesterolul LDL („rău”). În plus, estrogenii protejează pereții vaselor de sânge, îmbunătățesc fluxul de sânge în vasele de sânge și alimentarea cu sânge către organe.

Colesterolul face parte din pereții celulelor și ajută celulele să își îndeplinească funcțiile de bază. Formează cochilii nervilor și asigură conduita normală a impulsurilor nervoase, este implicată în formarea anumitor hormoni și vitamine. Principalul purtător al colesterolului în celule este „colesterolul rău”, care poate forma depozite grase pe suprafața interioară a pereților arteriali care împiedică circulația sângelui și sunt cauza principală a aterosclerozei. Conținutul de „colesterol rău” din sânge depinde de cantitatea de grăsime și colesterolul din alimente. Cu cât conținutul său este mai mare și cu atât rămâne mai lung în sânge, care este pur individual, cu atât este mai mare amenințarea la adresa sănătății. După menopauză la femei, nivelul „colesterolului rău” din sânge crește.

Nivelul „colesterolului bun” din sânge depinde de stilul de viață și, desigur, de ereditate. De mare importanță sunt și greutatea corporală, activitatea fizică, fumatul, alimentația bună. Nivelul de „colesterol bun” din sângele femeilor înainte de menopauză este de obicei mai mare decât cel al bărbaților.

O analiză a colesterolului din sânge se poate face în aproape orice clinică. Nivelurile de colesterol sunt determinate de un test biochimic de sânge după 14 ore de post. Dacă nivelul de colesterol total nu depășește 5,2 mmol / l (sau 200 mg / dl), atunci acest lucru este normal, iar riscul de a dezvolta ateroscleroză este scăzut. Dacă cifra este mai mare, trebuie să faceți o analiză extinsă pentru a determina raportul dintre colesterolul „bun” și „rău”, deoarece tactica comportamentului și a tratamentului depind de acest lucru.

Boala Alzheimer este o boală incurabilă progresivă însoțită de distrugerea celulelor creierului, ceea ce duce la o pierdere treptată a abilităților intelectuale, a memoriei, schimbări profunde ale personalității și comportamentului. O scădere a nivelului de estrogen în timpul menopauzei poate afecta funcția creierului și poate duce la boala Alzheimer sau la alte tipuri de demență. Cu toate acestea, scăderea nivelului de estrogen nu este singurul motiv pentru dezvoltarea acestei boli și nu trebuie să ne temem că apariția bolii Alzheimer este aproape inevitabilă. Potrivit Asociației Medicale Americane, jumătate dintre americanii cu vârsta peste 85 de ani suferă de boala Alzheimer, majoritatea sunt femei, dar ține cont de faptul că, în general, femeile trăiesc mai mult. Studiile au arătat că femeile care utilizează terapia de substituție hormonală sunt mai puțin susceptibile de a obține această boală..

ochi uscați:

modificările hormonale, starea mentală, suprasolicitarea generală a corpului asociată cu vârsta, lipsa somnului adaugă riduri în jurul ochilor. Pielea pleoapelor are o structură specială - este foarte subțire, în plus, este permanent în mișcare, întrucât clipim constant, alunecă, alunecă etc. Ochii înșiși reacționează la aerul poluat, praful, nisipul, lumina strălucitoare, iluminarea slabă, fum de tigara.

În principiu, pielea din jurul ochilor conține puțină grăsime naturală, umiditate, inerent elastică. Odată cu vârsta, pielea devine și mai deshidratată, pierde elasticitatea, deshidratarea accelerează formarea ridurilor, circulația lentă a sângelui duce la formarea edemului pleoapelor și a „cercurilor” sub ochi.

Cauzele pufozității și pungilor de sub ochi pot fi boli ale inimii, rinichilor, deteriorarea metabolismului apei-sare, oboseală cronică.

senzație de uscăciune sau arsură în gură, senzații de gust neplăcute;

uscăciune și mâncărime în vagin:

urinare crescută, în special noaptea:

incontinenta urinara:

scăderea libidoului (acțiune sexuală):

acest lucru se datorează faptului că până la aproximativ cincizeci de ani se termină „viața biologică” a ovarelor, care încetează să funcționeze stabil, cantitatea de hormoni secretați de ei scade, maturizarea ovulului are loc din ce în ce mai puțin. Ciclul menstrual este rupt.

Hormonii sunt un produs al activității glandelor endocrine; conceput pentru a controla funcționarea corpului. Principalele glande care produc hormoni sunt tiroida, paratiroida, pancreasul, hipofiza, glandele suprarenale, ovarele și testiculele. Hormonii fac modificări în funcționarea diferitelor organe în conformitate cu cerințele organismului. Glanda hipofizară situată la baza creierului este centrul coordonării generale a secreției hormonale; hormonii tiroidieni determină nivelul reacțiilor chimice generale din organism, hormonii sexuali, cum ar fi controlul estrogenului, funcțiile de reproducere. Lipsa de estrogen este cauza manifestării sindromului menopauzei (apar bufeuri, transpirație, tulburări de somn etc.). În plus, din cauza lipsei de estrogeni, tonusul muscular slăbește, se modifică compoziția sângelui, crește tensiunea arterială, umiditatea și elasticitatea vaginului scade, starea mentală este perturbată, osteoporoza și diabetul se pot dezvolta.

creștere în greutate:

după 45 de ani, de obicei femeile încep să aibă probleme cu greutatea. Cercetătorii de la Asociația Medicală Americană consideră că apariția a câteva kilograme în plus este o reacție de protecție normală care protejează organismul de efectele negative ale scăderii nivelului de estrogen, din moment ce țesutul adipos subcutanat produce așa-numitii estrogeni neclasici. Însă creșterea în greutate nu ar trebui să fie semnificativă, deoarece, în primul rând, este unestetic și, în al doilea rând, un exces de estrogeni neclasici poate duce la degenerarea canceroasă a celulelor endometriale uterine. Cu toate acestea, kilogramele în plus sunt câștigate imperceptibil și doar prin haine începeți să înțelegeți brusc că vă întâmpla ceva. Ceea ce este considerat normal?

• Determinați indicele de masă corporală (IMC) utilizând formula Kütel:

IMC = greutate / înălțime pătrată, cu greutate în kg și înălțime în metri.

De exemplu, dacă greutatea dvs. este de 85 kg și înălțimea dvs. de 1,71 m, atunci IMC = 85: (1,71x1,71) = 29,07.

• Dacă IMC este cuprins între 19-25, greutatea dvs. este normală; în mod optim, dacă indicatorul nu este mai mare de 20;

• dacă IMC se situează în intervalul 25-29,9 - greutatea dvs. este excesivă;

• dacă IMC este mai mare de 30 - există obezitate de gradul I;

• dacă IMC se situează în intervalul 35-39,9, există obezitate de gradul doi, pronunțată;

• dacă IMC este de 40 sau mai mult, atunci obezitatea este extremă.

• În plus, pliul de grăsime pe stomac nu trebuie să depășească 2,5 cm.

Obezitatea la femei este de aproximativ două ori mai frecventă decât la bărbați, ceea ce poate fi explicat prin caracteristicile funcționării glandelor endocrine ale corpului feminin.

Indicele de masă corporală ca principal criteriu pentru starea de greutate nu ține cont de caracteristici precum fizicul, vârsta, starea de sănătate etc. Dar vă permite să evaluați imaginea de ansamblu și să trageți concluziile adecvate..

În ceea ce privește greutatea corporală optimă a unei femei, în funcție de vârstă și creștere, atunci aceasta poate fi setată conform următorului tabel:

Cum începe menopauza la femei și ce să ia cu menopauză

Simptomele menopauzei. Hormoni pentru menopauză și postmenopauză

Ce trebuie să știe o femeie în vârstă de 40-45 de ani despre menopauză? Cel mai important este că aceasta nu este o boală, nu o propoziție și nu este un simbol al bătrâneții. Menopauza (sau menopauză) este punctul de plecare al unei faze complet noi a vieții, plină de senzații și evenimente neașteptate. Un timp de încredere în sine, un timp de energie, pasiune și iubire, în primul rând pentru sine și, desigur, eliberarea de fluctuațiile hormonale lunare și menstruația.

Cauzele menopauzei

Furnizarea de foliculi în ovare se încheie inevitabil, de aceea, ovulația și menstruația încetează, capacitatea de a concepe și de a suporta un copil se pierde, activitatea hormonală scade. În medie, menopauza naturală apare la 51 de ani.

Deficitul de estrogen, care apare inevitabil în timpul menopauzei, afectează organismul în ansamblu și organele sensibile la acești hormoni - uterul, glandele mamare, uretra și vezica, creierul, inima și arterele, oasele, pielea și țesuturile mucoase. Ca urmare, dezechilibrul hormonal incapacită un sistem stabilit și poate provoca o serie de simptome neplăcute care sunt combinate într-un concept comun - menopauza.

Simptomele menopauzei

Se crede că 40-50% dintre femei sunt expuse la sindromul menopauzei în manifestările sale cele mai severe. De regulă, nu toate apar simultan, ci doar câteva simptome ale menopauzei, împreună cu nereguli menstruale până la încetarea menstruației - de exemplu, 85% dintre femei suferă de menopauză din menopauză.

Și atunci totul depinde de starea generală de sănătate și de accesul la timp al unui medic ginecolog. Majoritatea simptomelor menopauzei pot fi corectate - cu ajutorul medicamentelor, inclusiv pentru a compensa lipsa estrogenului și / sau a stilului de viață.

Stingerea naturală a sintezei de estrogen determină, de asemenea, o scădere a costurilor de energie și, ca urmare, o creștere a țesutului adipos și a greutății corporale. Aproximativ un sfert dintre femei dezvoltă sindromul metabolic (o combinație de simptome ale tulburărilor metabolice). Se manifestă în acumularea de grăsime pe abdomen, o încălcare a metabolismului glucidelor și lipidelor, controlată de estrogen, afectează apariția hipertensiunii arteriale.

Odată cu apariția menopauzei, multe femei experimentează niveluri ridicate de colesterol în sânge și atribuie acest lucru în special particularităților meniului lor. Desigur, dieta este importantă, dar nu numai alimentele contează: afectează nivelul de colesterol cu ​​doar 10-15%. Restul este sfera de influență a hormonilor sexuali. De asemenea, organismul are nevoie de colesterol pentru sinteza estradiolului. Odată ce devine mai mic, colesterolul rămâne „în rezervă”.

Climax, inimă și vase de sânge

Se crede că femeile sunt mai puțin sensibile la boli cardiovasculare decât bărbații. Și acest lucru este în general adevărat, dar odată cu debutul menopauzei, totul se schimbă: frecvența patologiilor acute ale sistemului cardiovascular la femeile aflate în postmenopauză este de 12 ori mai mare decât la femeile în vârstă de reproducere.

În primul rând, în această perioadă, țesutul adipos este redistribuit, ceea ce în sine afectează riscul de boli cardiovasculare, de exemplu, hipertensiunea arterială (se dezvoltă la aproximativ 40% din femeile aflate în postmenopauză!) Și chiar infarct miocardic. În al doilea rând, dezechilibrul hormonal modifică activitatea întregului sistem cardiovascular. Cât de exact?

Estrogenii afectează în mod semnificativ funcționarea endoteliului - un grup de celule care aliniază vasele de sânge și limfă și cavitățile din interior. În special, acestea protejează pereții vaselor de sânge, au efecte antiinflamatorii și antioxidante și previn formarea cheagurilor de sânge. Nu mai puțin important este progesteronul, care afectează tonul arteriolelor (scade tensiunea arterială), întărește pereții arterelor. În menopauză, această linie de apărare subțire se descompune.

Tratamentul menopauzei

Cum să compensăm deficitul de homoni genitali feminini? Cea mai eficientă metodă este utilizarea terapiei de înlocuire hormonală (HRT) folosind medicamente care se fac pe baza microdozelor de estrogeni naturali sau o combinație de estrogeni și progesteron. Veniți sub formă de tablete, unguente, geluri, tencuieli și spray-uri.

HRT este prescris pe viață și este luat sub supravegherea periodică a unui ginecolog, deoarece în unele cazuri necesită corecție. O asemenea menopauză cu menopauză ameliorează într-adevăr simptomele neplăcute, afectează pozitiv producția de colagen pentru a menține elasticitatea pielii și, de asemenea, menține oasele puternice și împiedică țesuturile vaginale.

Pastile de menopauză: când să înceapă?

Este important să începeți HRT la timp: imediat după debutul primelor simptome ale menopauzei și, de preferință, în primii 5 ani. Medicii numesc această perioadă „fereastră de oportunitate”, deoarece în acest moment corpul feminin este încă sensibil la hormoni. La 10 ani de la debutul menopauzei, toate modificările climatice din organism vor fi deja ireversibile. Mai mult, în primii 10 ani după menopauză, HRT se manifestă cel mai bine în prevenirea osteoporozei și are chiar un efect benefic asupra sistemului cardiovascular.

Hormoni cu menopauză: cine nu trebuie?

Medicamentele hormonale concepute pentru a compensa deficiența de estrogen sunt prescrise numai după o examinare detaliată a organismului. În țările occidentale, HRT este utilizat pe scară largă - mai mult de jumătate din femeile americane care au intrat în menopauză iau medicamente hormonale. Cu toate acestea, în Rusia această metodă de corectare a modificărilor menopauzei este folosită mult mai puțin: este utilizată doar de 0,6% dintre femeile cu vârsta peste 50 de ani. Și există motive pentru aceasta - în momentul menopauzei, femeile ruse au deja alte boli concomitente care nu permit să apeleze la HRT.

Contraindicații pentru HRT:

 • boli cardiovasculare și dezastre (boli coronariene, infarct miocardic, accident vascular cerebral);
 • tromboza venei;
 • boli cronice și acute ale ficatului și rinichilor;
 • obezitate;
 • tulburări endocrine;
 • hipertensiune;
 • boli oncologice.

În prezența contraindicațiilor, medicul ginecolog împreună cu un specialist de specialitate, de exemplu, cardiolog sau endocrinolog, găsesc alte opțiuni, non-hormonale, pentru ameliorarea simptomelor menopauzei.

Tratamentul menopauzei fără hormoni

Ca o alternativă la HRT, acum se promovează activ aditivii biologic activi și preparatele pe bază de plante pe bază de estrogeni vegetali. Fitoestrogenii sunt secretați din soia, trifoi roșu, tsimitsifuga, boabe de grâu, secară și orez, semințe de in, unele nuci, fructe de pădure și fructe.

Cei mai „puternici” în acest sens sunt soia. Specialiști ai Centrului Științific de Obstetrică, Ginecologie și Perinatologie. IN SI. Kulakova Antonina Ledina și Vera Prilepskaya au urmărit eficacitatea fitoestrogenilor în tratamentul menopauzei. După 3 luni, 85% dintre participanții la studiu au înregistrat o îmbunătățire a stării de bine și o scădere a intensității diferitelor simptome ale menopauzei: în 62,5%, frecvența și severitatea bufeurilor au scăzut, 40% dintre pacienți au observat un somn îmbunătățit..

Cu toate acestea, nici suplimentele alimentare, nici fitopreparatele nu fac obiectul unor studii clinice ca medicamente, iar efectul și interacțiunea lor cu alte medicamente au fost puțin studiate. Prin urmare, nu este sigur să vă prescrieți astfel de fonduri pentru dvs. Este mai bine să vă asigurați și să vă consultați cu medicul ginecolog.

Pentru întrebări medicale, asigurați-vă că mai întâi consultați medicul.

Menopauza la femei

Climax nu este o boală, ci doar un proces fiziologic natural care schimbă fondul hormonal al unei doamne, al cărui rezultat este încetarea completă a menstruației.

După ce a trecut de 40 de ani, aproape orice doamnă începe să observe semne ale debutului menopauzei. Următoarele procese au loc în corpul ei: procesele metabolice încetinesc, producția de hormoni scade, celulele nu se reînnoiesc atât de repede - începe procesul inevitabil de îmbătrânire.

Motivul principal pentru aceasta este o slăbire a producției de hormoni progesteron și estrogen și, ca urmare, oprirea ovarelor. Modificările fiziologice încep cu creierul. Mai exact, cu hipotalamusul și glanda hipofizară, responsabil pentru producerea și intrarea în organism a hormonilor. Tocmai acest lucru provoacă semnele neplăcute pe care orice femeie le observă mai devreme sau mai târziu..

Ce este?

Termenul „punct culminant” în limba greacă înseamnă „pas”. Există o opinie că aceasta este una dintre cele mai dificile etape din viața unei femei, asociată cu stingerea funcției sexuale și o creștere constantă a nivelului de gonadotropine, ceea ce indică debutul menopauzei.

Conceptul menopauzei combină mai multe perioade:

 • Preclimax (premenopauză) - câțiva ani premergători debutului menopauzei. În această perioadă, producția ovariană de estrogen scade treptat. Preclimaxul poate apărea la vârsta de 40-45 de ani, mai rar - la 30-40 de ani.
 • menopauza - Perioada de încetare durabilă a menstruației și a ciclurilor intermenstruale (absența lor anuală). Menopauza este o menopauză precoce care durează cinci ani de la încetarea menstruației.
 • După menopauză (menopauză târzie) durează până la 70-75 de ani.
 • In varsta - perioada de viață după 75 de ani.

Problemele privind calitatea vieții unei femei în timpul menopauzei sunt destul de acute și relevante. În acest caz, se acordă o atenție specială următorilor parametri: bunăstarea fizică și psihică, funcționarea socială și a rolurilor, precum și percepția obiectivă generală a stării de sănătate a unuia..

Cât de vârstă are menopauză la femei??

Menopauza poate apărea la femei la vârste diferite. În acest caz, dacă este necesar, tratamentul este selectat ținând cont de simptome, care pot fi, de asemenea, diferite și au o severitate diferită.

Valorile medii sunt următoarele:

 • Menopauza prematură (30-40 de ani).
 • Menopauza precoce (41-45 ani).
 • Menopauza la timp (45-55 ani).
 • Menopauză târzie (după 55 de ani).

Apariția menopauzei este o etapă individuală pentru orice femeie care nu poate fi prevăzută cu exactitate. Vârsta menopauzei la o anumită femeie este influențată de mulți factori, însă sănătatea și viața sexuală regulată sunt în continuare cele mai importante. Se demonstrează științific că la femeile care au relații sexuale regulate, menopauză vine mai târziu.

Acest fapt se explică prin faptul că hormonii sunt produși în timpul contactului sexual, creierul primește semnale despre cererea sistemului reproductiv, ceea ce încurajează organismul să continue să funcționeze normal. În caz contrar, sistemul de reproducere este „oprit”, deoarece inutil și menopauza poate apărea mult mai devreme.

Harbingers - primele semne ale menopauzei

Primii precursori ai menopauzei apar cu mult înainte de debutul acesteia. De regulă, femeile nu le observă. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei care au suferit boli ginecologice (endometrioză) la vârsta de 30-40 de ani, au avut probleme de concepție sau de sarcină și de naștere.

Primul semn al premenopauzei, instabilitatea ciclului menstrual, se pierde din ce în ce mai des în lumea modernă pe fondul multor perioade neregulate la femeile în vârstă fertilă. Modificările duratei menstruației, intensitatea depistării, perioadelor ratate și altele, caracteristice precursorilor, sunt greu de diferențiat de semnele tulburărilor disfuncționale din ele. Ele sunt asociate cu stresul, ecologia adversă, avorturile frecvente și utilizarea nu întotdeauna justificată de agenți hormonali..

Debutul ajustării hormonale se poate manifesta în perioade de scurtare a ciclului menstrual până la două până la trei săptămâni. Iar perioadele ratate alternând cu ele - se termină cu sângerare. Cu timpul, aceste pauze devin mai frecvente. În stadiile incipiente ale menopauzei din cauza dezechilibrului hormonal, PMS este adesea exacerbat. În același timp, schimbările de dispoziție devin mai frecvente, ceea ce poate duce la o stare depresivă.

O scădere a nivelului de estrogen afectează viața sexuală. Acești hormoni omniprezent controlează, de asemenea, hidratarea mucoasei vaginale, producția de lubrifiant pentru a reduce frecarea asupra acesteia cu intimitate. Atunci când acest lucru nu se întâmplă în timp, există disconfort, uscăciune în zona intimă și scăderea interesului pentru relațiile intime.

Simptomele menopauzei

Există o serie de semne prin care puteți determina că a venit menopauză.

 1. Bufeuri - debutul brusc periodic al atacurilor, însoțit de o senzație de căldură, precum și de fluxul de sânge pe față. În același timp, femeia transpiră foarte mult. După câteva minute, o stare de frisoane se instalează. Astfel de valuri pot dura ani de zile, apărând de 20-50 de ori pe zi. În acest caz, medicul vă va spune cum să le reduceți numărul, să ameliorați simptomele.
 2. Slăbirea memoriei. În această perioadă, majoritatea femeilor se plâng de „scleroză”, distragere, incapacitate de concentrare.
 3. Uscăciune vaginală. Simptomul este însoțit de obicei de mâncărime, este cauza durerii în timpul actului sexual. Apare ca urmare a modificărilor structurii mucoasei vaginale sub influența hormonilor. În același timp, există și o scădere a dorinței sexuale.
 4. Încălcarea organelor genitourinare. Încălcarea compoziției mediului vaginal face ca sistemul genitourinar să fie mai vulnerabil la infecții. Adesea există boli ale rinichilor, vezicii urinare, bolilor inflamatorii ale ovarelor, uterului. Tonul muscular slăbit duce la incontinență urinară.
 5. Dureri de cap, amețeli, care apar de obicei dimineața. O femeie este forțată să abandoneze treburile obișnuite, obosește rapid. Ea experimentează anxietate cauzală, devine iritabilă.
 6. Tulburări de somn. Valurile care apar în timpul zilei și noaptea trezesc femeia. După aceea, îi este greu să adoarmă. Insomnia apare nu numai din cauza valurilor. Cauza tulburărilor de somn poate fi nevroza, care rezultă din deteriorarea sistemului nervos și a creierului. Incapacitatea de a dormi bine privează de forță și provoacă anxietate și iritare și mai mare.
 7. Frecvente schimbări de dispoziție. O femeie devine tactilă, sfâșietoare. O stare de spirit veselă este înlocuită brusc de iritabilitate și amărăciune.
 8. Lump în gât. Reacția sistemului nervos autonom, în care există o senzație de obstrucție în gât. Este necesar să se facă mișcări de înghițire. Femeia nu resimte durere sau nicio senzație neplăcută. Această afecțiune dispare, de obicei, de la sine. Cu toate acestea, dacă simptomul nu dispare în câteva luni, durerea apare, atunci trebuie să consultați un medic endocrinolog. Senzații similare apar cu boala tiroidiană..
 9. Creșterea tensiunii arteriale, palpitații cardiace. Aceasta indică modificări în structura vaselor de sânge și în mușchiul inimii. Riscul de boli de inimă la o femeie crește semnificativ.
 10. Boli articulare, oase fragile. Aceasta indică o lipsă de calciu. Odată cu apariția menopauzei, o femeie agravează absorbția de nutrienți. Aportul inadecvat de calciu slăbește oasele. În plus, unghiile devin fragile, se observă căderea părului și deteriorarea structurii lor. Smalțul dinților este de asemenea subțire, carii mai des.

Când apar semne precum neregulile menstruale, o scădere sau o creștere a volumului de secreții, o schimbare accentuată a greutății corporale și alte semne neașteptate, o femeie ar trebui să consulte cu siguranță un medic: ginecolog, endocrinolog, mamolog. Examinarea cu ultrasunete, radiografie, precum și un test biochimic de sânge pentru hormoni și markeri tumorali vă vor permite să detectați în timp util bolile grave care trebuie tratate de urgență.

Dureri abdominale cu menopauză

Abdomenul sau cavitatea abdominală este receptacul sistemului digestiv și al sistemului genitourinar. Este necesară diferențierea sursei de durere, ca urmare a proceselor fiziologice (climax) sau patologice (boli ale cavității abdominale). Sursele de durere care provin din cavitatea abdominală a zonei sunt rezultatul bolilor:

 • intestine și stomac (inflamații, ulcerații, crampe);
 • diafragme (formația care separă cavitatea abdominală de cavitatea toracică);
 • rinichi și vezică urinară;
 • stomac, pancreas, hernie;
 • apendicită;
 • colici hepatice;
 • uter, trompe uterine, ovare;
 • intoxicații și infecții toxice;
 • pneumonie și inimă - infarct miocardic (durere radiantă).

Dacă nu există boli concomitente, atunci durerea abdominală cu menopauză este încetată cu ușurință.

Durerea abdominală cu rezultatul menopauzei:

 • fenomene spastice în cavitatea abdominală;
 • funcționarea defectuoasă a celulelor goblet ale epiteliului vaginal care secretă mucusul (durere după act sexual).

Dureri de cap la menopauza

Sunt resimțite în zonele frontale, parietale, occipitale și temporale ale capului. Provocatorii unei dureri de cap sunt diverse: stresuri, schimbarea vremii și așa mai departe. Toți factorii cunoscuți care provoacă durere sunt combinați în patru grupuri, asociate cu:

 • modificarea tensiunii arteriale;
 • spasme cerebrovasculare;
 • iritarea terminațiilor nervoase din cap;
 • boli ale coloanei vertebrale cervicale.

Pe baza observațiilor clinice, sunt identificate linii directoare aproximative care indică sursele cefaleei și zona capului în care apare.

Durerea în zonele occipitale și parietale apare atunci când:

 • afectarea coloanei cervicale;
 • afectarea mușchilor coloanei cervicale;
 • nevralgia nervului occipital;
 • dureri vasculare;
 • creșterea presiunii intracraniene.

Menopauza timpurie și artificială la femei

Debutul menopauzei este posibil în orice moment. Trebuie menționată o menopauză timpurie în cazurile în care ciclul menstrual se oprește la femei, până la împlinirea vârstei de 45 de ani. Chiar dacă simptomele discutate mai sus sunt ușoare, tratamentul în aceste cazuri este necesar. De regulă, menopauza, este rezultatul oricăror patologii.

Principala diferență între menopauză precoce și obișnuită este că, odată cu menopauză, există o furnizare de ouă în ovare, cu un tratament adecvat, este posibilă restabilirea ciclului menstrual, ovulației și, ca urmare, nașterea unui copil.

Cele mai frecvente cauze ale menopauzei precoce sunt următorii factori:

 • bolile sistemului genitourinar (de exemplu, modificările distructive ale ovarelor pot deveni consecințele gonoreei);
 • boli ale sistemului endocrin (de exemplu, diabet zaharat);
 • obezitate sau, invers, urmând o dietă excesiv de strictă;
 • expunerea la ovare la radiații, diverse substanțe chimice, alcool, medicamente afectează, de asemenea, negativ, ca urmare a producției de estrogen încetat;
 • fumat;
 • chirurgia pe organele pelvine, cele mai periculoase pentru sistemul reproducător sunt salpingorectomia, extirparea, în care trompele și ovarele uterine, respectiv uterul și apendicele.

Dacă în timpul debutului natural al menopauzei precoce, scăderea cantității de hormoni se produce treptat, atunci după intervențiile chirurgicale se produce o scădere accentuată a nivelului de estrogen. Această afecțiune se numește menopauză artificială. Principalele indicații pentru crearea unei menopauze artificiale sunt bolile sistemului reproductiv: fibroame uterine, chisturi ovariene, endometrioze, boli maligne.

Datorită scăderii accentuate a hormonilor, majoritatea femeilor prezintă simptome de deficiență la ceva timp după operație. Această afecțiune se numește sindrom postvariectomie. 60% au simptome postvariectomice severe.

Menopauză târzie

Apare la femeile cu vârsta peste 55 de ani. Motivele sunt de obicei ascunse în trăsăturile genetice, este aproape imposibil să întârzieți artificial debutul menopauzei. Pericolul acestei afecțiuni constă în riscul crescut de formațiuni oncologice ale ovarelor și glandelor mamare, deoarece acestea sunt tumori dependente de estrogen.

Prin urmare, cu secreția continuă de hormoni sexuali, probabilitatea unor astfel de boli crește. Pentru ca consecințele negative să nu apară, orice femeie, indiferent de vârstă, trebuie să fie supusă unui examen anual de către un medic ginecolog și să facă și o mamografie la timp.

Ce sunt bufeurile cu menopauza?

La majoritatea femeilor apar bufeuri cu menopauză și sunt adesea primele semne de premenopauză. Acest simptom afectează cel mai mult starea generală și starea emoțională a femeilor. Cel mai neplăcut este faptul că mareele pot prinde o femeie în perioada cea mai neoportună, la o întâlnire importantă, în transport și chiar în vis.

Mareele sunt o reacție complexă a organismului la diverși factori de mediu, care se manifestă prin creșterea circulației sângelui, expansiunea vaselor de sânge și o creștere a temperaturii corpului.

De ce apar bufeuri în timpul menopauzei??

Mecanismul de dezvoltare a valurilor este atât de complex și multicomponent, încât încă nu este înțeles pe deplin. Dar mulți experți consideră că principalul mecanism pentru dezvoltarea de bufeuri este „suferința” sistemului nervos central și autonom din lipsa hormonilor sexuali.

Studiile moderne au dovedit că principala verigă declanșatoare a dezvoltării bufeurilor este hipotalamusul, o structură din creier a cărei funcție principală este de a regla producerea majorității hormonilor și de a controla termoreglarea, adică de a menține temperatura normală a corpului sub influența diverșilor factori de mediu. Cu menopauză, pe lângă ovare, hipotalamusul este, de asemenea, reconstruit, deoarece perturbă producția de hormoni care eliberează stimularea glandei hipofizare și apoi a ovarelor. Drept urmare, termoreglarea este de asemenea perturbată ca efect secundar..

În plus, menopauza afectează funcționarea sistemului nervos autonom, a glandelor sudoripare și a sistemului cardiovascular. Evident, complexul tuturor acestor reacții ale corpului la o lipsă de gonade se manifestă sub formă de înroșire.

Care sunt simptomele bufeurilor cu menopauză?

 1. Harbinger de maree nu este simțit de toate femeile, multe atacuri sunt luate prin surprindere. Înainte de debutul valului pot apărea tinitus și dureri de cap - acest lucru se datorează spasmului vaselor creierului.
 2. Aruncă în febră - mulți descriu debutul brusc al valului, capul și partea superioară a corpului sunt ca și cum ar fi turnat cu apă clocotită, pielea devine roșu aprins, fierbinte la atingere. În același timp, temperatura corpului crește peste 38oС, dar în curând se va normaliza.
 3. Există o transpirație crescută, transpirația scade instantaneu, care curge rapid în jos de fluxuri. Multe femei descriu modul în care părul și hainele lor devin atât de ude încât „cel puțin se strecoară”.
 4. Sănătatea generală este perturbată - bătăile inimii se accelerează, apare o durere de cap, slăbiciune. În acest context, pot apărea greață și amețeli. Boala puternică de bufeuri poate duce chiar la leșin pe termen scurt.
 5. Senzația de căldură este înlocuită de frisoane - datorită faptului că pielea se ude de transpirație și termoreglarea este afectată, femeia îngheață, încep tremururile musculare, care pot persista încă ceva timp. Tremururile musculare se pot răni în urma unui atac.
 6. Încălcarea stării psihoemoționale - în timpul valului are loc un atac acut de teamă și panică, o femeie poate începe să plângă, poate simți lipsa de aer. După aceasta, femeia se simte epuizată, deprimată și se dezvoltă o slăbiciune severă. Frecvente frecvente pot dezvolta depresie..

Aceste simptome le descriu femeile care au suferit crize severe de bufeuri. Cu toate acestea, nu toată lumea tolerează menopauză. Valurile pot fi pe termen scurt, mai ușor, fără a deranja starea de bine generală și psiho-emoțională. Deseori, doamnele simt doar transpirația crescută și febra. Unele femei experimentează valuri de noapte într-un vis, în timp ce doar o pernă umedă vorbește despre un atac din trecut. Mulți experți consideră că severitatea valurilor depinde în mod direct de starea psihologică a femeii, dar există o serie de factori care adesea provoacă dezvoltarea mareei.

Atacurile valurilor în sine pot dura de la câteva secunde la câteva minute, acest lucru este foarte individual. Nu pot exista astfel de atacuri pe zi, sau poate câteva zeci. Individual și cât timp trebuie să suporte în general. Statisticile arată că aproape toate femeile au bufeuri de cel puțin 2 ani (de la 2 la 11 ani). Dar unii „norocoși” trebuie să experimenteze aceste atacuri de căldură timp de mai mulți ani după menopauză și chiar întreaga viață. Durata și severitatea bufeurilor depind în mare măsură de momentul în care au început: cu o menopauză precoce și o perioadă lungă de premenopauză, atacurile de căldură durează mai mult.

Trebuie amintit că valurile și climax-ul în sine sunt o reacție normală a organismului, care nu este nici o patologie, mai ales ceva rușinos și rușinos. Mai mult decât atât, multe femei moderne nu numai că nu sunt timide în acest sens, dar sunt, de asemenea, gata să discute acest lucru. Este important să vă pregătiți în prealabil pentru menopauză, să vă schimbați stilul de viață, să obțineți totul din viață, în special emoțiile pozitive, să vă ascultați corpul. Toate acestea nu numai că vor ameliora simptomele menopauzei, dar vă vor permite, de asemenea, să treceți cu ușurință și cu demnitate la o nouă etapă de viață..

Boli care decurg din fondul menopauzei

Când se discută despre menopauză la femei, simptome, vârstă, tratament, este necesar să se ia în considerare în detaliu bolile care apar sub influența modificărilor în fondul hormonal.

Estrogenii sunt necesari nu numai pentru fertilitate. De-a lungul vârstei lor de reproducere, acești hormoni protejează o femeie de diverse boli, întărind aproape toate structurile din corp. Când nivelul de estrogen începe să scadă odată cu menopauză, efectul este asupra multor sisteme.

Urinare rapidăSistemul urinar asociat proceselor inverse cu sistemul reproducător se pretează, de asemenea, la modificări structurale. Dorințele dese de puțină nevoie noaptea, infecții periodice și alte patologii neplăcute vor bântui o femeie care nu-i pasă să-și mențină propria sănătate.
Fibroame uterineMyoma poate fi de diferite dimensiuni, unice sau multiple. Adesea apare pe fondul menopauzei, iar după menopauză, nodurile micomatoase mici se pot rezolva independent.
OsteoporozaCu această boală, apare o scădere a densității osoase, microarchitectonica lor este încălcată, fragilitatea crește și, ca urmare, riscul de fracturi crește semnificativ. Apariția osteoporozei este cauzată de o modificare a activității celulelor de construcție, care apare pe fondul unei modificări a echilibrului hormonilor.
Chist ovarianCu menopauză, deseori apar dermoide, endometrioide și alte tipuri de chisturi nefuncționale, precum și ovare polichistice.
Boli cardiace și vasculareClimax are un efect grav asupra sistemului circulator - toate organele, de la inimă până la cele mai mici vase, suferă. După menopauză, riscul următoarelor boli este crescut:

Cel mai adesea, menopauza duce la creșterea tensiunii arteriale, care poate deveni persistentă și poate intra în hipertensiune. Acest lucru este observat, împreună cu diferite tipuri de aritmii, la aproape o treime dintre femeile care au ajuns la menopauză

Odată cu menopauză, în sfera intimă apar anumite probleme. Ele sunt asociate cu o scădere a libidoului și cu uscăciunea pereților vaginului. Utilizarea hormonilor și utilizarea medicamentelor speciale ajută la eliminarea acestei probleme.

Menopauza la femei nu trebuie să fie considerată o patologie. Această etapă a vieții va trece cu siguranță, iar utilizarea medicamentelor prescrise de un medic și alte metode de tratament va ajuta o femeie să rămână mereu în formă și să nu își piardă perspectivele optimiste asupra vieții.

Este posibil să rămâneți gravidă în timpul menopauzei?

Femeile cu menstruație persistentă (chiar și perioade neregulate) și activitate sexuală continuă pot rămâne însărcinate. Pentru a preveni sarcina și a ameliora simptomele menopauzei, cum ar fi înroșirea, un medic poate recomanda administrarea de contraceptive orale care conțin doze mici de estrogen. În orice caz, cu o întârziere mai mare de 1-3 zile, se recomandă efectuarea unui test de sarcină la domiciliu pentru a lua o decizie dificilă, dar foarte importantă în viața oricărei femei cu privire la nașterea unui copil.

Medicamentele și modificările stilului de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, pot ajuta la ameliorarea bufeurilor și a altor simptome ale menopauzei, inclusiv colesterol ridicat și pierderi osoase..

În timpul menopauzei, este necesară monitorizarea fluxului menstrual. Trebuie să consultați imediat un medic cu aceste semne:

 • sângerare însoțită de dureri abdominale;
 • secreția de cheaguri întunecate;
 • sângerare mai mare decât înainte;
 • reducerea intervalului dintre sângerare mai puțin de 3 săptămâni sau prelungirea acesteia - mai mult de 3 luni.

Tratament

Climax este un proces natural. Dar unele simptome în acest stadiu sunt atât de îngrijorătoare pentru femei, încât trebuie să fie înlăturate cu un tratament adecvat..

Selecția terapiei conservatoare începe cu o vizită la medic. Ginecologul nu va efectua doar o examinare, dar va prescrie și o serie de teste suplimentare, pe baza cărora va fi posibil să se judece modificările organelor interne.

Pentru a reduce simptomele menopauzei, utilizați nu numai medicamente, dar, în unele cazuri, medicamente pe bază de plante, fizioterapie, complexe de terapie fizică. Toate acestea ne permit să ne normalizăm bunăstarea generală, duc la o îmbunătățire a proceselor metabolice, facilitează adormirea și crește performanța mentală. Prin urmare, refuzul medicamentelor și al altor metode de tratament nu merită pentru propriul dvs. beneficiu.

De asemenea, tratamentul la timp al menopauzei reduce probabilitatea unor boli grave și a unor complicații în viața ulterioară. Principalul obiectiv pe care ginecologii și-au stabilit-o în tratarea femeilor cu menopauză este prevenirea unei scăderi rapide a nivelului de estrogen. Scăderea lor lină este posibilă prin utilizarea medicamentelor hormonale, această metodă se numește HRT - terapie de substituție hormonală.

Medicamente

Medicamentele care înlocuiesc hormonii includ:

 • Atarax
 • "Dermestril";
 • Grandaxinum;
 • geluri - „Estrogel”, „Divigel” (aplicat pe abdomenul inferior);
 • comprimate, injecții - Estradiol 1-2 mg / zi (în special pentru femeile cu uter eliminat);
 • injecții - „Dydrogesterone” 10 mg 2 r / zi. (pentru a preveni sângerarea cu miom sau endometrioză în timpul menopauzei);
 • comprimate - "Progesteron" micronizat la 100 mg 3 r / zi. și alte opțiuni pe care le prescrie un specialist.

O formă severă de menopauză (sindromul menopauzei) necesită terapie complexă obligatorie, legătura principală în care este terapia de înlocuire a hormonilor. Medicamentele hormonale sunt prescrise numai după o examinare detaliată pentru a stabili gradul de încălcare și pentru a elimina prezența contraindicațiilor.

Terapia de substituție hormonală pentru menopauză trebuie să respecte cu strictețe mai multe principii:

 • se utilizează exclusiv estrogeni naturali și gestageni;
 • dozele de hormoni trebuie să fie minime, dar suficiente;
 • durata terapiei este limitată la doi ani, dacă simptomele patologice reapar, tratamentul este reluat din nou.

Medicamentele non-hormonale includ:

Când menopauză apare la femei după 50 de ani, atunci poate trece mai calm. Dar dacă există defecțiuni care interferează cu calitatea vieții, atunci nu este necesar să apelați la hormoni.

Puteți încerca mai întâi medicamente a căror fabricare se bazează pe estrogeni vegetali (fitohormoni). Se crede că acestea sunt mai blânde decât medicamentele hormonale sintetice. Dar administrarea acestor medicamente are o caracteristică - efectul este mai mic și apare mai târziu, dar siguranța pentru întregul organism în ansamblu este mai mare decât cea a hormonilor care nu sunt plante.

Antidepresive eficiente (sedative), calmante și antipsihotice:

Medicamentele cardiace și hipertonice pot fi următoarele:

 • „Verapamil”, „Bellaspon” - pentru tahicardie (prescrisă numai după administrarea de sedative);
 • „Bellaspon”, „Eufillin”, „Alupent” - cu bradicardie;
 • Cordaron
 • „Disopiramidă”, Quinidină ”,„ Novokainamid ”- aducând normă Republica Socialistă Cehoslovacă;
 • „Digoxin” - pentru a reduce ritmul pulsului;
 • anti-blocante - „Alupent”, „Izadrin”, „Atropine”.

Vitamine

Odată cu menopauză, o femeie trebuie să consume următoarele vitamine în cantități suficiente:

 1. retinol Antioxidant care împiedică dezvoltarea tumorilor și încetinește îmbătrânirea epiteliului;
 2. Vitamina E. Stimulează activitatea ovariană, prelungindu-și munca, este implicată în formarea hormonilor feminini;
 3. Vitamina C. Prevenirea complicațiilor după menopauză;
 4. Vitamina B1 și B6. Reglați activitatea sistemului nervos, asigurând funcționarea sa normală pe fundalul modificărilor hormonale;
 5. Vitamina D. Un catalizator de absorbție a calciului care ajută la combaterea osteoporozei, o complicație concomitentă frecventă a menopauzei..

În plus față de vitamine, corpul unei femei în timpul menopauzei necesită doze mari de oligoelemente - magneziu, calciu și zinc.

Nutriție și dietă

Trebuie evitate mâncărurile picante, cofeina și alcoolul. O dietă săracă în grăsimi și colesterol ajută la reducerea riscului de boli de inimă, precum și la lupta împotriva dezvoltării sindromului metabolic - unul dintre principalele pericole care așteaptă o femeie în această perioadă vulnerabilă a vieții sale.

Pentru a preveni osteoporoza, este important să consumi suficient calciu și ceva antrenament de forță. Este suficient efortul cu care o femeie își poartă propria greutate, așa că mersul, grădinăritul și tenisul sunt utile. Aceste metode vă vor ajuta să vă întăriți oasele..

Cum să slăbești cu menopauză? Rețeta este simplă - pentru a reduce aportul de calorii și pentru a crește activitatea fizică. Acest lucru trebuie făcut la primele simptome ale menopauzei pentru a menține greutatea normală. Mesele frecvente în porții mici, păstrând aportul caloric nu vor ajuta în lupta împotriva excesului de greutate.

Faceți exerciții acasă

Trebuie amintit că, în timp ce luați calciu, este necesară activitate fizică, altfel rinichii vor suferi, în care se vor instala cristalele.
Kinetoterapia, care constă în exerciții special concepute, ajută la menținerea tonusului țesutului pelvin mult timp, servește ca profilaxie a prolapsului genital și îmbunătățește bunăstarea generală a pacientului. Gimnastica pentru prevenirea prolapsului genital (vezi simptomele prolapsului uterin)

 • Mers pe degetele de la picioare cu retragerea anusului.
 • Mersul cu un obiect sandwich între picioare.
 • Întins pe spate, ridicând alternativ picioarele drepte.
 • Aceeași poziție, ridicați bazinul deasupra podelei cu anusul retras.
 • Stând picioarele îndoite înclinate la genunchi.

Cursuri de yoga eficiente, precum și gimnastică „Bodyflex”, care vă permite să eliminați omisiunea organelor dacă semnele inițiale sunt deja notate, consolidează mușchii pelvisului și peretelui abdominal, îmbunătățește circulația sângelui, crește tonusul general.

Cum să scapi de menopauză?

Menopauză nu poate fi prevenită, totuși, acasă, se pot lua măsuri pentru a reduce riscul problemelor conexe. Unele oligoelemente și vitamine cu menopauză sunt deosebit de utile. O femeie ar trebui să consume zilnic 1200-1500 mg de calciu cu alimente, dacă este necesar, să utilizeze suplimente nutritive care conțin calciu, precum și 800 de unități de vitamina D.

Folosind o nutriție corectă, puteți obține destul de ușor 1000-1500 mg de calciu pe zi. Deci, într-un pahar de lapte simplu sau degresat conține 300 mg de calciu, într-un pahar de kefir - 400 mg, în 100 de grame de somon conține 200 mg din acest oligoelement. În plus, se pot lua suplimente de calciu. Preparatele cu carbonat de calciu sunt cele mai ieftine, dar la unele femei pot provoca balonare. Cea mai bună opțiune sunt suplimentele de citrat de calciu..

Trebuie să știți că nu se absorb mai mult de 500 mg de calciu dintr-o porție de aliment sau supliment, deci aportul său trebuie distribuit pe parcursul zilei. Dozele excesive ale acestui oligoelement nu pot fi luate, deoarece acestea pot duce la urolitiaza. Femeile cu boală renală trebuie să consulte un medic înainte de a utiliza orice supliment de calciu. De asemenea, trebuie evitată o supradoză de vitamina D..

Pentru o viață completă în timpul menopauzei, este necesar să monitorizați starea pielii: întăriți-o cu masaje și proceduri hardware, hidratați-vă folosind creme speciale anti-îmbătrânire și asigurați-vă că îl protejați de soare. Exfoliații moi care accelerează reînnoirea celulelor pielii sunt de asemenea de ajutor..

În cele din urmă, câteva sfaturi psihologice care pot ajuta la rezolvarea confuziei înainte de menopauză:

 • în acest moment, femeia știe deja ce îi poate oferi tovarășului și ce vrea să obțină în schimb; în multe cazuri, ea a dezvoltat relații nu numai cu un bărbat, ci și cu viața în general;
 • la această vârstă, se știe mult despre propria sexualitate, o femeie își poate permite să fie mai relaxată, este ceva de discutat cu ea, un bărbat inteligent este pur și simplu mai interesant pentru ea decât pentru unele fete tinere;
 • copiii au crescut deja sau au devenit adulți, vă puteți relaxa un pic și vă puteți realiza vechile vise, mai ales că, de obicei, până în acest moment au fost deja făcuți pași importanți pe scara carierei și s-a obținut independența financiară;
 • o femeie poate începe să aibă grijă de ea însăși, să-și reînnoiască garderoba, coafura, machiajul, astfel încât să devină mai încrezătoare și mai atractivă;
 • în sfârșit, vă puteți opri în funcție de opiniile oamenilor din jurul vostru; menopauză este momentul eliberării din complexe și câștigarea libertății.

Așadar, atitudinea potrivită față de tine și de a avea grijă de sănătatea ta te va ajuta să supraviețuiești unei perioade atât de dificile din viața ta ca menopauză.

Ce medic tratează?

Fiecare femeie cu apariția primelor simptome ale menopauzei trebuie să consulte un medic ginecolog. Acest lucru este necesar, în primul rând, pentru a exclude sarcina și a primi recomandări privind protecția rațională, precum și terapia de înlocuire a hormonilor.

În plus, va fi util să contactați un cardiolog și să examinați starea sistemului cardiovascular. Dacă o femeie este tulburată de tulburările de somn, o durere de cap - puteți consulta un neurolog, cu labilitate emoțională - un psiholog.

Articole Despre Ciclul De Abuz

Sânge după sex în ovulație - cauze și îngrijiri de urgență

Uneori se întâmplă ca în timpul ovulației după sex să apară sânge în mucusul vaginal. În practica medicală, o astfel de sângerare este numită „postcoitală” și „ovulatoare”, iar factorii care le afectează aspectul sunt foarte diferiți și, prin urmare, apar într-un moment neașteptat....

Motive pentru menstruația întârziată, cu excepția sarcinii

Menstruația, menstruația sau reglarea este o respingere periodică a endometrului uterului, însoțită de sângerare. Lipsa menstruației determină în primul rând o femeie în vârstă de reproducere să suspecteze sarcina....

Iar când există menstruație, este normal să meargă și noaptea?

pentru că atunci când a început menstruația merge ziua și noaptea ar trebui să meargă și ea?Nu am avut sânge noaptea de la bun început (în jur de 14-15 ani)....