Dezvoltarea foliculelor: creșterea pe zi a ciclului

Punct culminant

Maturizarea foliculilor și dezvoltarea ulterioară a celui dominant stă la baza procesului ovulator și a posibilității fertilizării naturale a ovulului prin spermă. Dezvoltarea deteriorată a acestor celule poate duce la infertilitate. În zile diferite, dimensiunea foliculului variază în funcție de ziua ciclului. Pe măsură ce se maturizează, cresc în dimensiune, iar înainte de ovulație, acesta izbucnește, eliberând un ou.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/image_novyj-razmer.jpg "alt =" dezvoltarea foliculului pe zile "lățimea = "660" height = "351" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/image_novyj-razmer.jpg 660w, https://dazachatie.ru/ wp-content / uploads / 2018/02 / image_novyj-razmer-300x160.jpg 300w "size =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Ce este foliculul și foliculogeneza?

Foliculele sunt puse în apendicele fetei chiar și atunci când se află în pântece. Inițial, există aproximativ 30 de mii, dar înainte de debutul pubertății, aproximativ jumătate dintre ei vor muri - aceasta este selecția naturală. Foliculul se referă la celulele germinale „embrionare”, a căror funcție principală este de a proteja ovulul în timpul dezvoltării sale de factori externi care îi amenință viabilitatea. Protecția este asigurată de mai multe straturi de țesut epidermic.

În medicină, procesul de dezvoltare și creștere a unei vezicule cu un ou se numește foliculogeneză, care include 3 etape:

 1. Transformarea celulelor premordiale în cele preantrale. Această fază se caracterizează prin dezvoltarea accelerată a 10-15 foliculi.
 2. Formarea foliculului antral. Într-una, mai rar în două, se formează o cavitate și se continuă dezvoltarea. În timp ce alții cad în animație suspendată, se regenerează.
 3. Apariția bulei Graaf. În acest stadiu, există o creștere a volumului de fluid în interiorul celulei, ceea ce provoacă ruperea și eliberarea oului.

Faza foliculară

Ciclul menstrual este împărțit în 2 faze: folicular și luteal. În prima fază se dezvoltă celula „embrionară”, din care în viitor, în cazul fertilizării, se va dezvolta fătul.

Faza foliculară începe în prima zi a noii menstruații și se încheie cu ovulația. Durata acestei faze este de aproximativ ½ din întregul ciclu menstrual. Celulele speciale din această fază produc hormoni sexuali estrogeni.

Pe întreaga fază foliculară, temperatura rectală nu depășește 37 ° C. Cu 2-3 zile înainte de ovulație, temperatura crește cu 1-1,2 ° C, iar în ziua ovulației scade brusc. Măsurarea temperaturii bazale este o modalitate de a determina faza fertilă - cel mai bun moment pentru a concepe..

După faza foliculară, apare luteala. În acest stadiu, în interiorul veziculei se formează un corp luteum, la locul ovulului eliberat, care menține un echilibru al hormonilor estrogeni și progesteron, care sunt secretați de corpul luteum pentru a pregăti corpul pentru o posibilă sarcină..

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/pic1.png "alt =" faza ciclului menstrual "width =" 660 " height = "542" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/pic1.png 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads /2018/02/pic1-300x246.png 300w "marimi =" (latime maxima: 660px) 100vw, 660px "/>

Folicul dominant

În fiecare lună, în apendicele unei femei, 7-9 celule embrionare încep să se dezvolte mai rapid în raport cu „frații” lor. După, dezvoltarea lor este suspendată, iar corpul „se concentrează” pe un singur lucru - foliculul dominant. Mărimea acestui cocon epitelial este în continuă creștere..

În același timp, oul din interior începe să se coacă: trece prin mai multe diviziuni succesive, care este însoțită de acumularea de nutrienți și de apariția cojilor exterioare, pe care oul are doar 3.

Foliculometrie - o modalitate de a determina dimensiunea foliculului și ovulația

Nu este posibil să determinați singur dimensiunea. În astfel de scopuri, există o procedură specială numită foliculometrie. Aceasta este o scanare cu ultrasunete, în timpul căreia este posibil să se determine dimensiunea, numărul și dinamica de creștere a celulelor embrionare.

 • data exactă a ovulației;
 • funcționarea necorespunzătoare a anexelor;
 • eficacitatea terapiei.

Foliculometria permite detectarea prezenței bolilor patologice:

 • chist folicular - o neoplasmă în apendice, care este o celulă de ou care nu a ieșit după o ruptură a coconului epidermic în trompa uterină;
 • atrezie - subdezvoltare patologică a DF;
 • persistență - prezența virusului în țesuturile apendicelui, care împiedică dezvoltarea deplină a oului;
 • luteinizare - o încălcare a dezvoltării „bulei” atunci când corpul luteum începe să se dezvolte într-o celulă necorespunzătoare.

Specificitatea foliculometriei este următoarea:

 1. În timpul primei proceduri, medicul determină foliculii antrali, dintre care unul va deveni ulterior dominant.
 2. După 3 zile, se efectuează o altă ecografie, timp în care se determină prezența sau absența DF.
 3. Și în timpul celei de-a treia proceduri, medicul determină valoarea maximă a DF, ceea ce indică abordarea ovulației.

Mărimea foliculelor în funcție de ziua ciclului

În fiecare zi se schimbă, crește. Există tabele speciale în care s-au obținut date pe baza foliculometriei, care indică rata de dezvoltare.

Dimensiunea normală în diferite zile ale ciclului:

 1. 1-4 zile - formarea de celule embrionice antrale, fiecare dintre acestea nu depășește 4 mm în diametru. Ele pot apărea și dezvolta în ambele apendice simultan sau alternativ în fiecare dintre ele..
 2. 5-6 zile - celulele cresc rapid în dimensiuni până la 6 mm.
 3. La o săptămână după începerea ciclului menstrual, DF este determinată, dimensiunea sa diametrală atinge o notă de 10 mm. În acest stadiu, dezvoltarea altor celule antrale se oprește.
 4. 8 zile - dimensiunea balonului dominant poate fi deja de 12 mm.
 5. Ziua 9 - DF crește dimensiunea cu 2 mm, adică dimensiunea sa în normă poate fi deja de 14 mm.
 6. În a zecea zi - DF atinge un diametru de 16 mm, restul continuă să fie redus.
 7. 11 zile - dimensiunea principalului cocon folicular poate ajunge la 18 mm.
 8. 12 zile - în această etapă a ciclului DF crește până la 20 mm.
 9. 13 zile - dimensiunea bulei Graaf ajunge la 22 mm, iar stigma este vizibilă la unul dintre poli.
 10. 14-16 zile - ruperea țesuturilor foliculare, randamentul unui ovul matur. De regulă, în această etapă, valoarea DF nu depășește 24 mm.

Abaterile puternice de la aceste standarde în direcția reducerii pot indica prezența patologiei.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/tsts.jpg "alt =" ovulație "width =" 660 "înălțime = "427" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/tsts.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018 /02/tsts-300x194.jpg 300w "Dimensiuni =" (lățime maximă: 660px) 100vw, 660px "/>

Rezumând toate cele de mai sus, să rezumăm un rezultat mic:

 1. Foliculul este o bulă în care are loc dezvoltarea ovulului și protejarea acestuia împotriva factorilor externi care pot, într-un anumit grad sau altul, să interfereze cu dezvoltarea sa completă.
 2. Câți foliculi cresc? Începutul dezvoltării acestei celule coincide cu prima zi a ciclului menstrual. Adică, prima zi de menstruație începe un nou ciclu și apoi începe dezvoltarea unui grup de celule embrionare, dintre care una va deveni mai târziu dominantă. Creșterea țesutului folicular durează până la ovulație, timp în care se rupe și eliberează oul pregătit pentru fertilizare. Adică durata fazei de maturare este de 14-16 zile.
 3. Există indicatori normali cu privire la mărimea dezvoltării DF, abatere de la care este asociat cel mai adesea cu dezvoltarea patologiilor diverselor etiologii.

V-ați întrebat vreodată ce caracteristici specifice caracterizează dezvoltarea foliculară? Poate că tu sau prietenii dvs. ați suferit deja foliculometrie? Partajați fapte interesante și experiențe personale cu noi și cititorii noștri, lăsând comentariile dvs. la finalul publicației.

Foliculometrie - determinarea ovulației cu ajutorul ultrasunetelor

Procesul de foliculogeneză începe la o fată încă în utero la a șasea săptămână de sarcină a mamei sale. Până la naștere, în ovarele ei, există aproximativ 1-2 milioane de foliculi primordiali. Majoritatea mor și doar câțiva participă la ovulație. Până la pubertate, există deja aproximativ 300 de mii de foliculi. Din această cantitate, pentru întreaga perioadă anterioară menopauzei, doar aproximativ 500 de ouă se vor maturiza. Pentru a determina dacă a existat ovulație în acest ciclu menstrual, o astfel de metodă cu ultrasunete precum foliculometria ne va ajuta.

Care este esența studiului

Foliculometria este observarea prin ultrasunete a modificărilor în ovare în timpul unuia sau mai multor cicluri menstruale. În același timp, se înregistrează starea endometrului. Această metodă vă permite să evaluați rezerva ovariană și să determinați prezența ovulației. Cu aceasta, puteți planifica data concepției, puteți decide cu privire la stimularea și utilizarea tehnologiilor de reproducere asistată.

Există diferite metode pentru determinarea ovulației: aceasta este măsurarea temperaturii bazale, utilizarea de benzi de testare și ecografie. Ecografia în diferite zile ale ciclului cu foliculometrie este cea mai informativă modalitate de înregistrare a ovulației. Este destul de popular datorită simplității, siguranței, accesibilității și exactității sale..

Cine trebuie făcut

Foliculometria nu este o selecție sau un studiu profilactic. Este utilizat pentru indicații, care sunt:

 1. Infertilitate. Lipsa sarcinii timp de 12 luni sau mai mult cu un contact sexual regulat, fără contracepție.
 2. Nereguli menstruale. Ciclul menstrual neregulat, perioade între menstruație de 40 de zile sau mai mult, amenoree, slabă și / sau scurtă (1-2 zile) lunar, localizare intermenstruală.
 3. Prezența unor boli în care ovulația poate fi absentă sau pot apărea alte nereguli ale ciclului menstrual (sindromul ovarului scleropolistic, adenomul hipofizar, insuficiența fazei luteale etc.).
 4. Clarificarea rezervei ovariene înainte de stimularea ovulației, inseminare cu spermă, fertilizare in vitro.
 5. Înregistrarea ovulației pentru planificarea datei concepției.
 6. Planificarea sexului copilului nenăscut.
 7. Determinarea rezervei ovariene pentru evaluarea capacității de a concepe independent, de a obține un ovul în timpul stimulării ovulației, prezicând vârsta menopauzei.

Cum este

Procedura foliculometriei nu este diferită de examinarea cu ultrasunete standard a organelor pelvine. Pentru o mai bună vizualizare a caracteristicilor structurale ale ovarelor, se recomandă realizarea acestuia într-un mod transvaginal. În acest caz, femeia se întinde pe spate, cu picioarele îndoite la genunchi. O sondă protejată cu prezervativ este introdusă în vagin.

Modificări ale ovarelor pot fi, de asemenea, observate cu ajutorul ecografiei transabdominale. În timpul acesteia, femeia se află într-o poziție supină. Senzorul se amestecă de-a lungul peretelui abdominal anterior. Un gel special este utilizat pentru a îmbunătăți trecerea undelor cu ultrasunete..

Foliculometria poate fi dificil de efectuat din cauza buclelor intestinale umflate. Gazul absoarbe ultrasunetele, iar ovarele pot fi vizualizate slab, iar în cazul dimensiunilor lor mici nici măcar nu pot fi găsite. Prin urmare, cu 2-3 zile înainte de procedură, este necesar să se urmeze o dietă, cu excepția produselor care cresc formarea de gaze în intestine (leguminoase, pâine brună, brioșe, legume și fructe crude, etc.) Când se efectuează un acces transvaginal cu ultrasunete, vezica trebuie golită. Metoda transabdominală necesită unei femei să bea 1-1,5 litri de apă cu 30-60 de minute înaintea procedurii pentru o dorință moderată de a urina.

Ce poate spune studiul

Sarcina principală a foliculometriei este de a stabili prezența sau absența ovulației la această femeie.

 • Acest studiu determină ora ovulației, ceea ce poate ajuta la alegerea datei concepției..
 • În timpul examinării în timpul ciclului, puteți evalua procesul de foliculogeneză.
 • Atenție la prezența unui folicul dominant, la formarea corpului luteum după ovulație.
 • Evaluează rezerva ovariană.
 • În paralel cu înregistrarea modificărilor în ovare, acestea monitorizează starea endometrului în timpul ciclului.

Toți factorii de mai sus trebuie luați în considerare în programele de tehnologie de reproducere asistată..

În ce zi a ciclului menstrual

Răspundeți la întrebarea „Când se face foliculometrie?” este imposibil fără a ști ce modificări apar în ovare în timpul ciclului menstrual. Acest tip de cercetare este efectuat de un număr specificat de ori în perioadele cerute, în funcție de sarcini și obiective..

Momentul decisiv pentru alegerea zilei de studiu este ceea ce dorește exact medicul să vadă această anumită femeie. Prin urmare, pentru a stabili perioada examinării, trebuie ghidat de prescripțiile medicului și nu de propria dorință.

În mod normal, între pubertate și menopauză în ovar, foliculii cu un diametru de 1-2 sau mai mulți milimetri sunt detectați în ovar prin ecografie. Sunt împrăștiate în întregul țesut ovarian sub formă de mase anechogene..

Fiecare femeie se naște cu o anumită furnizare de foliculi primordiali, o parte din care, sub influența hormonilor, se transformă într-un folicul dominant și dă viață oului. Sunt atât de mici încât nu sunt vizibile la ecografie. Sub influența hormonului stimulator al foliculilor, are loc creșterea și maturarea a 5-12 foliculi. Dintre acestea, unul sau doi supraviețuiesc până la ovulație. Acești foliculi sunt numiți preantral și intermitent, sunt deja clar vizibili la ecografie.

 1. Primul studiu poate fi programat pentru 2-3 zile ale ciclului menstrual pentru a evalua rezerva ovariană. În ovare în această perioadă, este vizualizat un anumit număr de foliculi cu diametrul de 2 până la 8 mm. Numărul lor de la 10 la 26 indică o bună rezervă ovariană și un prognostic favorabil pentru stimularea ovulației.
 2. A doua examinare poate fi programată pentru 5-7 zile de la începutul menstruației. În ovare se detectează 2-3 foliculi cu dimensiuni de 5 până la 10 mm.
 3. Începând cu a zecea zi a ciclului menstrual, ecografia este efectuată pentru a înregistra maturizarea foliculului dominant și a stabili faptul ovulației finalizate. Folicul dominant în această etapă ar trebui să fie deja exprimat. Creșterea sa în această perioadă este activă și este de 2-4 mm pe zi. Foliculul dominant atinge o dimensiune de 20-25 mm în diametru înainte de ovulație.
 4. Pentru a confirma ovulația finalizată, se efectuează o scanare cu ultrasunete la fiecare două zile. Acest lucru este demonstrat de formarea unei forme neregulate în locul foliculului dominant și a unei cantități mici de lichid în spațiul adiacent.
 5. Următoarea examinare poate fi efectuată în zilele 21-23 ale ciclului menstrual (cu un ciclu de 28 de zile). În ovar, corpul luteum este determinat la locul foliculului dominant. Dimensiunile sale sunt de 15-20 mm. Corpus luteum produce progesteron pentru a ajuta la menținerea sarcinii.

Evaluarea rezultatelor

Conform rezultatelor obținute prin foliculometrie, putem concluziona că ovarele funcționează. Aceste date vor ajuta medicul să înțeleagă dacă o femeie însăși poate concepe un copil sau dacă este necesară utilizarea tehnologiilor de reproducere asistată, pentru a găsi cauza neregulilor menstruale și a infertilității.

În timpul funcționării normale a ovarelor, se observă o formare cu ultrasunete a foliculului dominant, care ulterior izbucnește, eliberând ovulul și în locul său se formează un corp galben. Abaterile ovarelor sunt:

 • Persistența foliculelor. Acest lucru se întâmplă atunci când, din anumite motive, nu izbucnește și nu se formează un corp galben în locul său. Această afecțiune persistă până la următorul ciclu menstrual..
 • Luteinizarea foliculului neovulant. În acest caz, ovulația nu este înregistrată pe ecografie, iar foliculul se transformă în corpul luteum.
 • Atrezie a foliculului. În acest caz, nu izbucnește și treptat ridurile și se rezolvă, semne de ovulație și corpus luteum nu se găsesc la ecografie.
 • Formarea unui chist folicular funcțional. Foliculul, care nu este rupt în mijlocul ciclului, continuă să crească activ și atinge dimensiuni de la 25 până la 100 mm în diametru.
 • Chistul corpului luteum. Se formează pe locul unui folicul ovulat în locul corpului luteum..

Întrebarea cât de mulți foliculi ar trebui să fie la o ecografie la o femeie în vârstă de reproducere este extrem de importantă. Această cantitate indică posibilitatea unei concepții independente, determină succesul și riscurile stimulării ovulației, prezice vârsta menopauzei. În mod normal, 10-26 foliculi trebuie depistați în a 2-3-a zi a ciclului menstrual. Aparatul folicular nu este exprimat atunci când numărul lor este mai mic de 4. Această situație indică o probabilitate foarte mică de sarcină independentă și absența sau efectul slab al stimulării ovulației.

Concluzie

Atunci când analizăm datele foliculometrice, trebuie avut în vedere faptul că unele dintre ciclurile unei femei sunt în mod normal anovulatoare. Prin urmare, de multe ori studiul se realizează pe mai multe cicluri. Conform rezultatelor studiului, în caz de abatere de la normă, pacientului i se poate oferi tratament hormonal, stimularea ovulației sau utilizarea fertilizării in vitro.–

Folliculometry

Foliculometria este una dintre metodele de diagnosticare a infertilității și avortului feminin, urmărirea cu ultrasunete (ecografie) a dinamicii dezvoltării foliculilor (foliculogeneză) și ovulației. Se realizează și în tratamentul infertilității..

Informații fiziologice

Pentru a înțelege toate cele de mai sus, este util să avem câteva idei despre cursul fiziologic - normal - al dezvoltării foliculare și a fazelor ciclului menstrual-ovarian..

foliculogeneza

Foliculele sunt formațiuni specifice în grosimea ovarelor, în care celulele germinative (ouă) se maturizează.

Pe măsură ce foliculii se maturizează, se pot distinge următoarele forme:

Folliculogeneza începe în perioada prenatală: foliculii adormiți sau primordiali sunt așezați înainte de nașterea fetei și fac drumul la pubertate.

Din perioada pubertății, sub influența hormonilor din ovare, apar foliculii primari (pre-cavitatea sau foliculii preanterali). În jurul lor se formează o coajă care este capabilă să producă steroizi (hormoni sexuali): estrogeni, progesteron și androgeni.

În foliculul secundar (cavitate sau antru) se formează o cavitate umplută cu un fluid folicular conținând estrogen.

Etapa terțiară se caracterizează prin formarea unei bule de graaf (folicul matur sau preovulator) - coroana foliculogenezei. Foliculul matur iese deasupra suprafeței ovarului, crescând ca mărime, sub presiunea lichidului folicular, membrana acestuia devine mai subțire și izbucnește, iar ovulul iese afară - ovulația apare.

Maturitatea, de regulă, ajunge la un singur folicul - cel conducător. Restul în diferite stadii suferă o dezvoltare inversă - atrezie. Un astfel de mecanism este programat la om după natură, pentru a evita sarcina multiplă. Nașterea gemenilor este, fără îndoială, o mare bucurie, cu toate acestea, sarcina multiplă și nașterea implică multe complicații

Maturizarea ouălor are loc paralel cu dezvoltarea foliculului. În fiecare etapă, foliculul are o anumită dimensiune și structură, care fixează foliculometria.

Foliculogeneza are o relație hormonală clară cu funcționarea unor astfel de glande endocrine precum glanda hipofizară, hipotalamus, glanda tiroidă și cu fazele ciclului menstrual-ovarian..

Ciclul ovarian menstrual

Ciclul menstrual-ovarian este un set de procese la nivelul organelor genitale feminine care vizează realizarea funcției de reproducere și se repetă la anumite intervale de timp de-a lungul perioadei de naștere..

Durata ciclului poate varia în mod normal de la douăzeci și una la treizeci și cinci de zile. Fiecare perioadă începe în prima zi a menstruației.

Fazele ciclului ovarian:

 • folicular;
 • ovulatorii;
 • luteală.

Durata fiecărei faze poate varia: în ce zi a ciclului se vor schimba, depinde de caracteristicile individuale ale femeii.

În faza foliculară, foliculii primari cresc (de la unități la câteva zeci) cu formarea unui folicul conducător. Sub influența estradiolului produs de foliculul dominant, se reia creșterea endometrului, mucoasa uterină. Această perioadă este înlocuită cu faza ovulatorie în a șasea - douăzeci și prima zi.

Faza ovulatorie se caracterizează printr-o rupere a bulei Graaf, ieșirea în tubul uterin al oului și avansarea acestuia în cavitatea uterină. Durata fazei ovulatorii este de până la cinci zile. În această perioadă este posibilă fertilizarea ouălor.

Faza luteală este marcată de formarea așa-numitului corp galben în locul bulei de graaf. Corpusul luteum produce o anumită cantitate de estrogen și progesteron - „păzitorul sarcinii”, care previne contracțiile uterine și facilitează atașarea ovulului la membrana mucoasă a uterului. Sub influența sa, glandele secretoare ale endometrului obțin o dezvoltare deplină, producând un aport de nutrienți pentru un ou fecundat. În cazul fertilizării cu ou, corpul luteum funcționează ca un organ endocrin până la formarea placentei, după care se regresează.

Dacă nu a avut loc fertilizarea, după aproximativ două săptămâni, ciclul se încheie cu înlocuirea corpului luteum cu o cicatrice, o scădere a activității hormonilor sexuali feminini și debutul menstruației.

Cele de mai sus explică în ziua ciclului o ecografie pentru monitorizarea foliculogenezei.

Ce este un studiu?

Foliculometria este realizată prin ecografie, obiectele de studiu sunt ovarele și uterul.

Ecografia se poate face în două moduri: abdominal și transvaginal. Odată cu examinarea abdominală, senzorul se mișcă de-a lungul peretelui abdominal, iar cu transvaginalul este introdus în vagin. Această din urmă metodă este considerată mai informativă, dar câmpul vizual este redus, motiv pentru care unele structuri pot fi ignorate. Prin urmare, opțiunea ideală este utilizarea ambelor metode: mai întâi, se efectuează o examinare abdominală, apoi - pentru detaliu - un vaginal.

Pacientul este așezat pe o canapea. Înainte de procedură, pielea zonei de testare este lubrifiată pentru a asigura contactul complet cu un gel special care se curăță ușor cu un prosop. În timpul procedurii, medicul mută senzorul, studiind imaginea rezultată a organului pe monitor. Examenul unic durează cinci-zece minute.

Atât metodele de cercetare abdominale, cât și cele trasvaginale sunt considerate sigure, nefiind provocate dureri și disconfort. Recenziile pacienților indică, de asemenea, durere. Pregătirea pentru procedură este foarte simplă..

Pentru ce și cui i se atribuie

Foliculometria are următoarele obiective:

 • identificarea abaterilor în procesul de foliculogeneză și construcție pe baza rezultatelor ipotezei diagnostice a infertilității și a copilăriei feminine (avort spontan);
 • eliminarea insuficienței corporale galbene la gravide în stadiile incipiente;
 • monitorizarea eficacității tratamentului;
 • determinarea unui moment favorabil (ovulația) pentru eficacitate, fertilizare in vitro și fertilizare cu sperma soțului sau a donatorului;
 • identificarea bolilor concomitente ale ovarelor și uterului.

În cadrul foliculometriei într-o anumită zi a ciclului, sunt efectuate o serie de studii următoare:

 • identificarea și numărarea foliculilor antrali;
 • identificarea și controlul foliculului conducător;
 • controlul corpului galben.
 • măsurarea grosimii endometriale.

Monitorizarea creșterii endometrului se realizează în mod necesar împreună cu studiul foliculilor și corpului luteum, deoarece modificările în grosimea stratului său pot indica și patologii care duc la infertilitate și avort.

O astfel de scanare cu ultrasunete este necesară pentru femeile care au un istoric cu următoarele patologii:

 • infertilitate - incapacitatea de a rămâne însărcinată timp de doi ani în condițiile unei activități sexuale regulate și cu un partener fertil;
 • avort obișnuit;
 • nereguli menstruale - lipsa menstruației, ciclu neregulat;
 • încălcarea nivelului de activitate al hormonilor: genital, tiroidian, hipotalamic, hipofizar;
 • virilism - creșterea părului în zone caracteristice bărbaților și nu caracteristică femeilor; tendința la acnee, îngroșarea vocii, hipertrofia organelor genitale externe și alte semne de masculinizare;
 • obezitate.
 • Controlul ecografic al foliculogenezei este de asemenea necesar pentru femeile care planifică inseminarea artificială și urmează un tratament pentru infertilitate, disfuncție ovariană.

  Ce zile ale ciclului sunt foliculometrie

  Pentru un studiu de diagnostic, sincronizarea este selectată de medic individual, în funcție de anamneză, rezultatele metodelor funcționale (inclusiv un grafic al temperaturii rectale pe mai multe cicluri) și alte caracteristici.

  Dacă un astfel de studiu este prescris pentru prima dată, ecografia se recomandă să se facă în următoarele zile de la începutul menstruației:

  • 6-7 - pentru numărarea foliculilor antrali;
  • 8-10 - pentru identificarea foliculului dominant;
  • 12-14 - pentru a identifica semne de pregătire pentru ovulație;
  • 16-18 - pentru a determina faza ovulației;
  • 19-23 - pentru controlul corpului luteum.

  Regimul se poate schimba la discreția medicului de diagnosticare cu ultrasunete: de exemplu, cu puțin timp înainte de presupusa ovulație, studiile sunt adesea prescrise în fiecare zi.

  Pentru a crea o imagine clară, foliculometria este realizată pentru mai multe cicluri..

  Pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului cu medicamente precum Utrozhestan, Femoston și altele, se recomandă să faceți o ecografie într-un mod similar.

  După stimularea ovulației, regimul este diferit: prima foliculometrie se efectuează la câteva zile după injecția hormonală, cele ulterioare - o zi mai târziu, până la debutul ovulației.

  Pregătirea procedurii

  Gaze intestinale îngreunează vizualizarea uterului și a ovarelor, prin urmare, cu puțin timp înainte de studiu, alimentele care contribuie la flatulență ar trebui excluse din dietă:

  • leguminoase;
  • produse de patiserie și cereale;
  • varză (oricare);
  • ridiche, ridiche;
  • fructe;
  • băuturi carbogazoase, sucuri;
  • produse lactate.

  Dacă este necesar, medicul poate prescrie așa-numitele defoamere - spumisan, bobotik și altele.

  O ecografie abdominală este efectuată cu o vezică completă, deci cu o oră înainte de vizită, trebuie să beți un litru de apă și să nu urinați. Pregătirea pentru examinarea vaginală, în schimb, implică golirea vezicii urinare înainte de procedură.

  Indicatorii sunt normali și cu patologie

  Rezultatele foliculometriei sunt normale:

  • în faza foliculară:
   • în a șasea și a șaptea zi a ciclului - mai mulți foliculi cu dimensiunea de 2-6 mm, grosimea endometrială 3-6 mm;
   • pe a opta până în a zecea parte - foliculul principal 12-15 mm, grosimea endometrului 5-10 mm;
   • pe al doisprezecelea sau al paisprezecelea - dimensiunea foliculului conducător este de 18-25 mm, contur dublu, denivelare a conturului interior, îngroșare neuniformă; grosime endometrială 7-14 mm;
  • în faza ovulatorie (a cincisprezecea-a optsprezecea zi) - fluid în cavitatea piamigastrică; dispariția foliculului dominant cu apariția în locul lui a unui corp luteum cu dimensiunea de 15-20 mm; grosime endometrială 10-16 mm;
  • în faza luteală:
   • a XIX-a-douăzeci și a treia zi: model vascular pronunțat în jurul corpusului luteum; dimensiunea corpului galben 25-27 mm; grosime endometrială 10-18 mm;
   • în ziua a douăzeci și patru până la douăzeci și șaptea: stingerea corpului galben (10-15 mm); grosime endometrială 10-17 mm.

  Mai jos sunt semnele ecografice ale unor patologii pe care foliculometria le dezvăluie în mod fiabil.

  • Atrezie a foliculului dominant. Foliculul se dezvoltă de ceva timp, apoi suferă o dezvoltare inversă, ovulația nu apare. Semne cu ultrasunete:
   • dimensiuni mici ale foliculului;
   • niciun semn de deteriorare a carcasei;
   • nu există corpus luteum și lichid în cavitatea uterină rectală.
  • Persistența foliculelor. Foliculul principal se dezvoltă până la stadiul de bule de graaf, dar ovulul nu iese. semne:
   • folicul matur mare;

    > li> nu există semne de deteriorare a carcasei;

   • fără corp luteum și lichid în cavitatea uterului rectal.
  • Luteinizarea foliculului neovulant. Dezvoltarea corpusului luteum în paralel cu foliculul (ovulul nu iese). semne:
   • foliculul în orice stadiu de dezvoltare are inițial o dimensiune normală, dar scade cu timpul;
   • lichidul nu este detectat în cavitatea uterului rectal.
  • Deficitul de fază luteală (formă hipoprogesteronică). Se caracterizează prin subdezvoltarea corpului luteum. semne:
   • dimensiunea corpusului luteum și grosimea endometrului reduse semnificativ.
  • Lipsa dezvoltării foliculare. semne:
   • nici foliculii maturizați, nici corpusul luteum nu sunt detectați.
  • Chistul folicular.Caracterizat prin creșterea suplimentară a foliculului secundar sau a bulei de graaf fără eliberarea unui ovul. Secretele estrogenilor. semne:
   • dimensiunea foliculului peste maxim la normal;
   • lichidul nu este detectat în cavitatea uterului rectal.
  • Chistul luteinizant (chistul corpus luteum). Apare la locul bulei de graaf după eliberarea oului. Produce progesteron. semne:
   • formare mare dintr-un folicul „izbucnit”.

  Toate aceste patologii duc la scăderea sau pierderea completă a fertilității și necesită tratament. Aceste modificări sunt vârful aisbergului, cauza apariției lor este cel mai adesea disfuncția glandelor endocrine și aceeași modificare patologică poate fi cauzată din diferite motive.

  Pentru a stabili un diagnostic, se recomandă efectuarea de teste de laborator și o serie de alte teste. Cu toate acestea, foliculometria stabilește direcția pentru diagnosticul suplimentar..

  Foliculometria are ca rezultat stimularea ovariană

  Stimularea ovariană se realizează pentru patologii caracterizate prin absența ovulației și este o etapă de fertilizare in vitro. Esența metodei este introducerea anumitor doze de hormoni, sub influența cărora nu unul, ci mulți foliculi maturi se dezvoltă în ovare. De obicei, maturizarea foliculară este stimulată mai întâi cu un singur medicament, apoi, cu puțin timp înainte de ovulație, un alt hormon este injectat pentru a obține eliberarea simultană a ouălor. După care, fără a aștepta ovulația, ouăle sunt eliminate din foliculi pentru fertilizarea ulterioară in vitro.

  Întregul proces este controlat de foliculometrie. În funcție de numărul de maturare după prima injecție de foliculi, rezultatul poate fi următorul:

  • lipsa de răspuns - fără foliculi în creștere;
  • răspuns insuficient (slab, rău, sărac) - maturizarea a cel mult șapte foliculi;
  • un răspuns moderat este de opt până la douăsprezece foliculi;
  • răspuns adecvat - treisprezece-douăzeci de foliculi;
  • răspuns excesiv - peste douăzeci de foliculi, risc de complicații.

  Principala complicație cu stimularea excesivă este sindromul de hiperstimulare ovariană. semne:

  • deteriorarea sănătății, slăbiciune;
  • greață, vărsături, diaree;
  • Dureri de stomac;
  • formarea chisturilor ovariene cu lacrimi și sângerare internă;
  • încălcarea echilibrului apă-electrolit și a permeabilității pereților vasculari, însoțită de edem, revărsare în cavitățile abdominale, toracice, pleurale și pericardice;
  • tromboembolismul vaselor mari.

  Tratamentul acestei complicații se efectuează într-un spital.

  Foliculometria este o metodă non-invazivă și fiabilă pentru controlul foliculogenezei și ovulației, care permite creșterea eficacității diagnosticului și a tratamentului infertilității și a copilăriei.

  opinii

  Eu și soțul meu visam la un copil de-al patrulea an acum. Am fost verificat, am făcut tot felul de teste, ecografie, am băut hormoni, am măsurat temperatura bazală și toate fără să fie de folos. Totul pare să fie normal, dar nu pot rămâne însărcinată, medicii ridicându-și doar mâinile. Recent, un nou medic a spus că foliculometria trebuie făcută. M-am gândit că următoarea extragere de bani, un milion a făcut deja aceste ecografii. Dar s-a dovedit că au fost făcute în zilele greșite. Examinat, constatat lutealizarea foliculului. Acum sunt supus unui tratament și urmează un control, deja un ciclu era cu ovulația!

  Am 39 de ani, casatorit, fiul de 15 ani. Acum doi ani am descoperit cancer microinvaziv al colului uterin. Medicul a insistat să îndepărteze uterul. Dar soțul meu își dorea cu adevărat o altă fiică, dar nu a mers. I-am spus medicului despre asta și ea a oferit o alegere - o operație mică pe colul uterin, dar am avertizat că este posibilă recidiva.

  Pentru a afla dacă pot rămâne însărcinată, am fost trimis imediat pentru foliculometrie. Medicul uzist a emis un verdict după examinare: epuizarea rezervei, concepția este puțin probabilă și stimularea este puțin probabil să ajute și este periculoasă după ce cancerul a fost excizat. După ce s-a consultat cu soțul ei, a luat o decizie dificilă - au eliminat uterul... din păcate, desigur... dar acum nu vă puteți teme că cancerul va reveni.

  Dimensiunile foliculului dominant din prima zi a ciclului până la ovulație

  În fiecare lună, oul se maturizează în ovarul feminin. Ea iese dintr-o „bulă” specială, care este pusă înainte de naștere, se trezește treptat și apoi izbucni. Această „bulă” este foliculul dominant. Se numește uneori dominant, dar medicii preferă prima opțiune..

  Mărimea foliculului pe zi a ciclului este foarte importantă. Capacitatea unei femei de a concepe depinde de acest factor..

  Etapele de dezvoltare

  Ce este un folicul dominant? Acesta este un „lider” care și-a depășit „colegii” de creștere și dezvoltare. Doar el are șansa să izbucnească și să producă un ovul matur, care va fi apoi fertilizat de o spermă. Medicii disting patru etape ale dezvoltării sale:

  1. Foliculele apar la o fată înainte să se nască. Aceștia sunt așezați în primul trimestru de sarcină și „se scurg” până când amanta lor ajunge la vârsta de 12-14 ani. Se numesc primordiale. În total, fata are aproximativ un milion din aceste „bule”. Majoritatea dintre ei mor - acesta este un proces natural. Restul se maturizează, dar nu simultan, ci în grupuri mici - mai mulți foliculi fiecare ciclu. Unii dintre ei vor deveni dominanți și se sfătuiesc la vârsta de 13 ani. Alții vor „dormi” și vor aștepta rândul lor încă un deceniu.
  2. Când încep să se coacă, devin preantrali. În această etapă, nu arată ca niște bule, ci ca niște cuburi mici.
  3. Foliculii antici - aceasta este următoarea etapă. În fiecare lună, nu mai mult de 9 astfel de „bule” apar (dacă există mai multe, aceasta este o abatere). Acestea cresc în dimensiuni (ajung la aproximativ 4 mm), dobândesc o coajă suplimentară. În același timp, crește producția de estrogen în corpul feminin.
  4. Unul (rar doi) folicul începe să crească mai repede decât omologii săi. Acest lider este foliculul dominant. În timpul ovulației, dimensiunea sa este „gigantică” (în comparație cu dimensiunea „bulelor” de antrum) - diametru mai mare de 2 cm și este ușor de observat la o ecografie. Această etapă se încheie cu ovulația, când foliculul izbucnește și oul îl părăsește.

  Care ar trebui să fie foliculul în diferite zile ale ciclului: standarde medicale

  Dacă vi s-a spus la o ecografie că foliculul dominant în ovarul stâng (sau în dreapta, nu prea contează), trebuie să vă întrebați despre dimensiunea acestuia. Din păcate, se întâmplă ca mărimea să nu corespundă cu ziua ciclului, adică un ou cu drepturi depline nu se coace.

  Mărimea foliculului în funcție de ziua ciclului depinde de lungimea ciclului menstrual (și anume, prima fază a acestuia). Cu cât este mai lungă, cu atât ovulul este mai lent și cu atât este mai mic într-o anumită zi. De exemplu, în a zecea zi a ciclului foliculului, 10 mm pot fi considerate o normă relativă dacă ciclul lunar este de 35 de zile. Dar cu un ciclu de 28 de zile - aceasta nu este norma.

  Dacă ciclul, dimpotrivă, este scurt, atunci foliculul se va matura mai repede și va atinge dimensiunea maximă cu 11-12 zile.

  Prin urmare, normele pe care le oferim mai jos nu trebuie luate ca fiind absolute. Depinde mult de caracteristicile dvs. individuale. Dar pentru un ghid vor fi utile. Iată, așadar, normele pentru o femeie sănătoasă, cu un ciclu menstrual de 28 de zile.

  • De la 1 la 4 zile ale ciclului la ecografie, puteți observa mai mulți foliculi antrali cu dimensiuni de 2-4 mm.
  • 5 zile - 5-6 mm.
  • 6 zile - 7-8 mm.
  • 7 zile - 9-10 mm. Foliculul dominant este determinat, restul „rămâne” în urma lui și nu mai crește. În viitor, acestea vor scădea ca mărime și vor muri (acest proces se numește atresie).
  • 8 zile - 11-13 mm.
  • 9 zile - 13-14 mm.
  • 10 zile - 15-17 mm.
  • 11 zile - 17-19 mm.
  • 12 zile - 19-21 mm.
  • 13 zile - 22-23 mm.
  • 14 zile - 23-24 mm.

  Deci, din acest tabel se poate observa că creșterea normală este de aproximativ 2 mm pe zi, începând cu ziua 5 a MC.

  Dacă mărimea nu corespunde standardelor

  Dacă foliculul este de 11 mm în a 11-a zi a ciclului sau de 13 mm în a 13-a zi a ciclului, atunci această dimensiune nu este norma. Acest lucru înseamnă că oul se coace prea încet și ovulația este cu greu posibilă. Motivul acestei afecțiuni este cel mai adesea în anomalii hormonale: în funcționarea defectuoasă a glandei tiroidiene, hipofize, ovare sau tot acest „ligament”.

  Această afecțiune necesită examinări suplimentare (în special, trebuie să aflați nivelul hormonilor) și corectarea medicală. Ginecologii folosesc adesea medicamente hormonale, dar acest lucru nu este întotdeauna cazul. În unele cazuri, există suficiente vitamine, medicamente care îmbunătățesc circulația sângelui, medicamente pe bază de plante, fizioterapie.

  Medicii cu experiență știu că multe femei nu ovulează fiecare ciclu. Și nu vă grăbiți să prescrieți medicamente hormonale, bazate pe foliculometrie doar o lună. Poate că în ciclul următor oul se va coace în ritmul „corect”.

  Uneori anovularea (lipsa ovulației) este asociată cu cauze naturale:

  • Stres, suprasolicitare, lipsă de somn;
  • Nutriție inadecvată (diete stricte, în special fără grăsimi);
  • Obezitate sau subțire extremă;
  • Muncă fizică grea sau antrenament sportiv epuizant.

  Dacă acești factori sunt excluși, există șansa ca ovulația să se întoarcă singură.

  Dimensiune pentru ovulație

  Când foliculul izbucnește, la ce dimensiune are loc ovulația? Acest lucru se întâmplă de obicei în zilele 12-16 ale ciclului menstrual. Cu un ciclu de 28 de zile, ovulația apare pe aproximativ 14 zile (plus sau minus două zile). Cu un ciclu de 30 de zile - în ziua 15.

  Odată cu ovulația, dimensiunea foliculului este de 24 mm. Cifra minimă este de 22 mm.

  Pentru ca foliculul să izbucnească, este necesară acțiunea coordonată a diferiților hormoni din corpul femeii. Anume - estradiol, LH, FSH. După ovulație, progesteronul intră și în proces..

  Cum să înțelegem că s-a produs ovulația? Următoarele metode vă vor ajuta:

  • Foliculometrie (un tip de ecografie). Astăzi este cel mai fiabil mod;
  • Teste pentru ovulație. Sunt destul de adevărate și ușor de utilizat, dar nu sunt complet exacte;
  • Temperatura bazală În acest caz, este necesar să se construiască un program BT: metoda este grea, nu întotdeauna fiabilă, dar accesibilă.

  Unele fete (deși nu toate) simt ovulația fizic, acestea sunt simptomele tipice ale unei rupturi a foliculului:

  • Trage abdomenul inferior și spatele inferior;
  • Este posibilă depistarea mică în mijlocul ciclului;
  • Durere în piept după ovulație.

  Unii prezintă iritație și oboseală. Alții, dimpotrivă, o creștere a forței și a energiei sexuale.

  Oul are acum 12-24 ore pentru a se întâlni cu sperma. Dacă acest lucru nu se întâmplă, acesta regresează și după 12-14 zile, vin perioade.

  Dacă foliculul nu izbucnește

  Se întâmplă ca un folicul care atinge 22-24 mm în diametru să nu izbucnească, ci să se transforme într-un chist folicular. Acest lucru se datorează unei deficiențe de anumiți hormoni din organism. Această afecțiune poate fi determinată prin ecografie.

  Uneori chistul este singur și se „dizolvă” în sine. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci la început încearcă să-l elimine medical. Și numai dacă este mare și nu scade în dimensiuni, atunci recurg la intervenția chirurgicală.

  Uneori, există multe astfel de chisturi. Acestea deformează ovarele și interferează cu buna funcționare a acestora. Această afecțiune se numește sindrom ovar polichistic și necesită tratament..

  Dacă se dovedește că foliculul dominant în ovar se maturizează, dar nu izbucnește, atunci medicii pot folosi medicamente hormonale. De exemplu, injecție hCG pentru ovulație.

  De unde vin gemenii

  Foliculul „principal” este determinat aproximativ în a 7-10-a zi a ciclului. Toți ceilalți se micșorează și mor natural. Dar uneori se întâmplă că există doi „lideri” simultan. În ciclul natural (adică, fără utilizarea hormonilor pentru stimularea ovulației), acest lucru se întâmplă destul de rar - la o femeie din zece și nu în fiecare ciclu lunar..

  Se întâmplă ca doi foliculi dominanți din ovare diferite (sau într-unul - acest lucru este posibil și) să ovuleze, adică să izbucnească. Și atunci există șansa ca ambele ouă să fie fertilizate. Astfel, se vor naște gemeni cu gemeni diferiți.

  Spre deosebire de gemeni (când un ovul este fertilizat de doi spermatozoizi), gemenii nu sunt aceiași, nici pe o singură față. Ele pot fi heterosexuale sau de același sex și sunt asemănătoare între ele, la fel ca frații și surorile obișnuite.

  Deci, creșterea corectă a foliculului dominant și ovulația ulterioară sunt semne vii ale sănătății femeilor. Și posibilele încălcări ar trebui să vă avertizeze (și medicul), dar nu speriați. Într-adevăr, în majoritatea cazurilor, astfel de abateri sunt tratate cu succes.

  Zilele de foliculometrie

  Planificarea sarcinii este un eveniment semnificativ în viața unei femei. Cu un ciclu menstrual regulat, cu eliberarea în timp util a celulei reproducătoare, concepția apare rapid. Fetele cu întreruperi în acest proces sunt mult mai rele. În astfel de cazuri, recurgeți la ajutorul monitorizării cu ultrasunete - foliculometrie. Zilele favorabile concepției sunt destul de ușor determinate folosind acest studiu..

  Ecografie pelvină pentru foliculometrie

  Utilizarea ecografiei este o modalitate foarte eficientă de a studia procesul de foliculometrie.

  Cum - moduri

  Există două tipuri de ecografie pelvină:

  • abdominal, care se realizează prin peretele abdominal cu o vezică completă;
  • vaginal, unde este introdus un senzor special în vagin, aici, dimpotrivă, trebuie să urinezi înainte de procedură.

  Pe care să îl alegeți, decideți, ținând cont de capacitățile materiale. A doua metodă de ecografie pelvină pentru foliculometrie este considerată mai informativă, deci costă mai mult.

  Consultați medicul pentru a alege o metodă pentru ecografia pelvină pentru o foliculometrie mai eficientă

  Luați în considerare procesul de foliculometrie:

  1. Ciclul menstrual începe în prima zi a perioadei tale. În acest moment, foliculii au diametrul de aproximativ 2 mm și mai mulți.
  2. Treptat, pe măsură ce crești înainte, 1 sau 2 dintre ei se despart.
  3. Într-un ciclu ritmic normal, foliculometria în jur de 7 zile prezintă o bulă de lichid de aproximativ 15 mm.
  4. Mai mult, conform deciziei medicului, 3-4 ecografii sunt efectuate cu un interval de 1-2 zile, până când dominantul atinge un grad de maturitate de 18-25 mm în diametru, sau faptul că ieșirea celulelor nu este fixată.

  Scopul studiului

  În cazul ecografiei pelvine, foliculometria nu își stabilește singurul obiectiv al monitorizării dezvoltării ovulului.

  Foliculometria ajută, de asemenea:

  • confirmă ovulația;
  • calculează ziua ciclului când celula iese, indicând astfel un timp favorabil pentru concepție;
  • a prezice sexul copilului;
  • preveniți sau invers creșteți șansa unei sarcini multiple;
  • urmăriți grosimea endometrului;
  • evalua utilitatea proceselor ritmice;
  • identifică semne de neregularitate;
  • diagnosticarea unor boli (miom, chist);
  • controlează rezultatele după tratament cu stimulare hormonală.

  În ce zi foliculometria

  Pentru a afla în ce zi este necesar să faceți foliculometrie, mai întâi trebuie să cunoașteți numărul aproximativ de zile ale ciclului menstrual.

  Cu un ciclu de 28 de zile

  Dacă ciclul durează mai mult de 28 de zile, în care ziua ciclului de a face foliculometrie este determinată prin numărarea din ziua următoarelor zile critice, scăzând de la data scontată 14. Această valoare fixă ​​este durata celei de-a doua faze. Primul studiu este prescris cu 5-6 zile înainte de acesta.

  De exemplu, ciclul durează 30 de zile: 30-14 = 16, 16-5 = 11. Așadar, în ziua 11-12 a ciclului, se efectuează prima ecografie pelvină, la aceleași intervale și în cantitatea indicată de medic.

  Cu un ciclu scurt

  Cu un ciclu menstrual scurt, zilele pentru foliculometrie sunt calculate într-un mod similar. Durata celei de-a doua jumătăți a ciclului nu se schimbă și este în continuare aceeași 14 zile, dar prima fază este scurtată, deci procedura începe mai devreme. Deci, cu o perioadă ciclică de 22 de zile, efectuăm calcule similare și obținem ceea ce analistul trebuie să facă în ziua 4.

  Cu menstruație neregulată

  În ce zi a ciclului foliculometria este prescrisă pentru perioade neregulate, nu se va calcula folosind formula obișnuită.

  Rezultă foliculometria

  Să vedem ce poate fi determinat cu foliculometria cu ultrasunete și ce concluzionează medicul după procedură.

  Rezultatele pot afișa sau confirma:

  • ovulație normală, care se caracterizează prin prezența a 1-2 foliculi dominanți de 18-25 mm, în ajunul datei propuse. După ovulație, acestea nu mai sunt detectate și există o cantitate mică de lichid liber în pelvis și semne ale corpusului luteum în ovar;
  • bula de lichid a crescut până la dimensiunea dorită, dar nu izbucnește și poate să nu se schimbe nici după menstruație;
  • chist folicular, când vezicula, în loc să izbucnească, începe să crească, umplându-se cu lichid;
  • sacul normal pentru ouă este încă intact, iar corpul luteum crește deja la locul său;
  • dezvoltarea inversă a foliculului, când acesta, ajuns deja la o dimensiune normală, încetează brusc să crească și începe să scadă;
  • nu există deloc dezvoltare de bule, ei stau nemișcați, fără a crește complet.
  După ce a studiat rezultatele foliculometriei, medicul va putea să tragă concluzii cu privire la zilele mai favorabile pentru concepție și viitoarea sarcină sau să-ți prescrie tratamentul necesar dacă apar probleme la femeie

  În funcție de rezultatele foliculometriei, medicul curant ia măsurile necesare în caz de abateri. Uneori este necesar să se facă examinări suplimentare pentru a se consolida în cele din urmă în cauza eșecului. În viitor, conform indicațiilor, tratamentul cu hormoni poate fi prescris pentru a stimula procesul dorit..

  Minus foliculometrie în programul său, care nu poate fi rupt. Acest lucru poate crea unele inconveniente pentru o femeie modernă. Cercetările repetate nu sunt de asemenea plăcute, iar cel mai dureros este o problemă materială. Cercetarea necesită anumite costuri. Dar când vine vorba de a avea un copil, nu costă să-i opresc pe viitorii părinți.

  Concluzie

  Foliculometria vă permite să observați creșterea și maturizarea foliculului până la ovulație. Procedura are propriile indicații și calendar. Acest eveniment nu necesită o pregătire specială și nu creează niciun inconvenient. Zilele necesare pentru foliculometrie pot fi calculate independent, dar este mai bine să lăsați medicul ginecolog pentru a lua o decizie.

  Care sunt normele mărimii foliculilor în timpul ovulației, astfel încât să apară concepția

  Un folicul este o celulă rotundă capsulă localizată de-a lungul ovarului. În total, există aproximativ 10-12 la începutul ciclului menstrual. Ei încep să se coacă până când unul dintre ei este în fața predecesorilor săi. Ginecologii numesc o astfel de celulă un „folicul dominant”, precum și o „bulă de graaf”.

  În interiorul structurii sale, oul se maturizează, care în timpul ovulației este trimis în trompele uterine. Mărimea capsulei se schimbă în fiecare zi a ciclului. În timpul ovulației, atinge dimensiunea maximă, pentru a putea ulterior să izbucnească și să formeze un corpus luteum.

  Dimensiuni în diferite etape

  Foliculul crește constant în diametru, ceea ce este un fenomen fiziologic normal în primele 2 săptămâni după menstruație. Dacă s-a aflat într-o stare statistică, atunci putem vorbi deja despre patologie gravă.

  Primele trei zile după detașarea endometrială, este practic invizibil pe senzorii cu ultrasunete, deoarece dimensiunile sale sunt de aproximativ 1-3 mm. În ziua 5, celula are deja un aspect mai formal și atinge 5-6 mm în diametru.

  În a 7-8-a zi a ciclului menstrual apare un folicul dominant, ale cărui dimensiuni nu depășesc 9-11 mm. În fiecare zi, capsula crește cu 1-2 mm și deja în perioada de ovulație are diametrul de 18-24 mm. Acesta este maximul maxim, care vorbește în favoarea rupturii precoce și a ovulației.

  După faza luteală a ciclului, foliculogeneza se oprește. Restul regresează sau rămâne în diametru nu mai mult de 5-6 mm. Odată cu apariția unei noi menstruații, încep din nou să progreseze pentru a pregăti corpul pentru ovulație.

  În final, se dovedește că dimensiunea capsulelor variază în funcție de următorii factori:

  1. Ziua schimbărilor hormonale. Maturizarea lor activă are loc în faza foliculară a ciclului, iar regresia - în luteală.
  2. Vârsta, deoarece în timpul perimenopauzei și postmenopauzei foliculogeneza se oprește sau se reduce.
  3. Afecțiunile patologice (chist, disfuncție ovariană, tumori, tulburări hormonale) fac ajustări semnificative la maturizarea foliculului.

  Maxim

  Foliculul dominant înainte de a izbucni atinge dimensiunea maximă. În practica clinică, un diametru de 18 până la 24 mm este considerat norma. Cu astfel de dimensiuni, „bula de graaf” este umplută cu sânge și lichid.

  Un astfel de conținut întinde și subtiează pereții capsulei, ceea ce duce inevitabil la ruperea acesteia. Din mănunchiul celular se formează un corp luteum, iar ovulul este eliberat la exterior și trimis în trompele uterine pentru fertilizare.

  Dacă nu și-a atins dimensiunea maximă, ovulația este aproape imposibilă. În acest caz, foliculul regresează pur și simplu. Cu toate acestea, chiar și atunci când se atinge diametrul normal, nu este un fapt că se va produce o rupere..

  Tot vina este tulburările hormonale și unele afecțiuni patologice care blochează ovulația:

  1. luteinizare.
  2. Chistul folicular.
  3. persistență.
  4. Scăderea și moartea foliculului.
  5. Dezechilibru hormonal.

  Dominant

  Pentru o concepție normală, foliculul dominant trebuie să izbucnească pentru a elibera oul matur și a forma corpul luteum. Aceasta înseamnă că faza cea mai favorabilă pentru concepție este ovulația și la câteva zile după ea.

  Este demn de remarcat faptul că procesul de foliculogeneză pentru concepția normală ar trebui să corespundă zilelor ciclului menstrual. Dacă foliculul nu se dezvoltă corect, atunci pot fi suspectate tulburări hormonale grave..

  Cum se determină?

  La un examen ginecologic de rutină, este imposibil de văzut și de a determina mărimea foliculilor. Pentru aceasta, există o ecografie, care determină cu exactitate dimensiunea „bule de graaf”, precum și alte capsule de maturare.

  CT și RMN-ul organelor pelvine, de obicei, nu văd astfel de nuanțe, deoarece scopul lor este diagnosticul și detectarea neoplasmelor patologice, precum și studiul structurii țesuturilor ovarelor, uterului, organelor învecinate și ganglionilor limfatici..

  Aceste proceduri sunt prea scumpe, dar sunt deosebit de importante pentru evaluarea afecțiunii sau rămânerea ciotului după operație.

  Pentru ca ecografia să fie cea mai informativă, toți medicii sfătuiesc să o efectueze la 5-7 zile de la prima detașare a endometrului. În timpul menstruației, foliculii sunt practic invizibili, prin urmare, procedura nu va arăta nimic semnificativ, cu excepția neoplasmelor patologice, dacă există.

  De ce poate nu atinge norma?

  În practica clinică, acest lucru se întâmplă foarte des: foliculul fie depășește dimensiunea normală, fie rămâne în urmă. Astfel de condiții necesită clarificarea motivelor, deoarece este aproape imposibil de conceput sau de a rămâne însărcinată cu tulburări de foliculogeneză. În plus, acest lucru face organismul vulnerabil la procesele inflamatorii și la creșterea neoplasmelor patologice..

  Dacă "bula de graaf" înainte de decalaj nu atinge 18 mm, atunci puteți suspecta:

  1. Disfuncție ovariană hormonală.
  2. Menopauza precoce.
  3. Tulburări ale hipotalamusului, glandei hipofizare.
  4. Boala tiroidiană.
  5. STI.
  6. Boli pelvine (adnexită, endometrioză, cervicită).
  7. Condiții postoperatorii.
  8. Stres.
  9. Malnutriție, diete stricte.

  În cazul creșterii foliculului dominant, tabloul ginecologic este mai clar, deoarece aceasta înseamnă creșterea unui chist folicular, care blochează ovulația și ieșirea ovulului. Concepția nu este posibilă în acest caz..

  Foliculometrie: definiție, posibilități

  Foliculometria este un diagnostic ecografic al uterului, ovarelor și foliculilor pe tot parcursul ciclului menstrual.

  Studiul este realizat cu ajutorul unui scaner și senzor special, care pot vedea cele mai mici modificări ale sistemului reproducător..

  În general, aceasta este scanarea obișnuită cu ultrasunete, care se efectuează de 1 ciclu menstrual de mai multe ori.

  Pentru prima dată, medicul prescrie un studiu în a 5-10-a zi a ciclului menstrual, apoi stabilește individual timpul pentru diagnosticul ulterior.

  Intervalele dintre proceduri sunt de 2-3 zile. Decizia finală în această privință este luată de medic. Se întâmplă ca ecografia să fie efectuată doar înainte de perioada de ovulație sau exclusiv după aceasta.

  Foliculometria este un diagnostic extrem de informativ care poate răspunde la multe întrebări..

  Realizate pentru:

  1. Analizați mărimea foliculului.
  2. Înregistrați prezența sau absența ovulației.
  3. Evaluează funcția sistemului reproducător.
  4. Alegeți ziua potrivită pentru concepție.
  5. Respectați starea chisturilor funcționale, precum și alte neoplasme benigne (fibroame).
  6. Tratamentul de control.
  7. Analizați regularitatea menstruației.
  8. Investigați creșterea endometrială.
  9. Calculați dimensiunea corpului luteum începând cu perioada ovulației.
  10. Diagnosticați infertilitatea.

  Posibilitățile foliculometriei sunt destul de vaste. Totul depinde de obiectivul pe care îl stabilește ginecologul. Cel mai adesea, o astfel de procedură este necesară pentru a înțelege: a existat ovulația într-un anumit ciclu menstrual și dacă ar trebui stimulată cu medicamente.

  Drept urmare, se dovedește că dimensiunile „bule Graaf” sunt în continuă schimbare. Diametrul său depinde direct de ziua ciclului menstrual. În prima fază, crește constant cu 1-2 mm, iar în a doua - își oprește dezvoltarea și regresează. Dacă dimensiunea capsulei nu se încadrează în valorile standard, atunci foliculogeneza este afectată. În acest caz, este necesar un diagnostic amănunțit pentru identificarea cauzei patologiei și prescrierea tratamentului.

  Articole Despre Ciclul De Abuz

  Este posibil să tăiați părul în timpul menstruației

  Chiar și odată cu dezvoltarea progresului și apariția de noi teorii dovedite, oamenii nu încetează să creadă în semne. Una dintre cele mai frecvente întrebări pentru fete - este posibil să aveți o tunsoare în timpul menstruației?...

  Care este probabilitatea de a rămâne însărcinată în ultima zi. Este posibil să rămâneți gravidă în ultima zi de menstruație

  Caracteristicile fiziologice ale corpului femininÎn corpul feminin, toate funcțiile sunt interconectate....

  Descărcarea brună în locul semnului menstruației de sarcină

  Pentru părințiPentru copiiPopular astăziPentru corpul feminin, excreția este un fenomen sănătos și normal. Datorită lor, organismul elimină bacteriile, celulele moarte, protejează vaginul de infecții....