Sindromul menopauzei: simptome, tratament, recomandări

Sângerare

Mai mult de jumătate dintre femeile care au trecut pragul de 42 de ani se confruntă cu o restructurare legată de vârstă a organismului numită sindrom de menopauză. Durează până la aproximativ 65 de ani și aduce o mulțime de surprize neplăcute. Despre cum să supraviețuim sindromului climacteric fără pierderi, vom lua în considerare în acest articol.

Sindromul menopauzei Simptome

Se întâmplă adesea că pacienții tineri care încep să îmbătrânească merg la medic cu o varietate de plângeri, presiunea a început brusc să crească de 10-20 de ori pe zi, aruncă brusc în febră, este dificil să faci față emoțiilor - fie iritabilitate, fie lacrimă. Dar terapeutul consola de obicei testele în mod normal, electrocardiograma este bună, examinarea nu a evidențiat nicio patologie.

Care este motivul acestui paradox?

Ginecologul înțelege că trecerea la menopauză (încetarea menstruației) cu sfârșitul funcției fertile este diferită și depinde de capacitatea de rezervă a organismului, ereditate, boli actuale. Bufeuri, dureri de cap, amețeli, fluctuații ale tensiunii arteriale, frisoane, transpirație, palpitații cardiace - acestea sunt sindromul menopauzei vasculare.

O femeie devine neliniștită, agresivă sau cade în melancolie. Și slăbiciunea, depresia, uitarea, somnolența, sensibilitatea crescută și iritabilitatea nervoasă înseamnă tulburări emoționale și mentale datorate dezechilibrului echilibrului hormonal. Dar atât cele, cât și alte semne complică cursul natural al ajustării legate de vârstă și reprezintă un sindrom de menopauză complex la femei.

Cauzele sindromului menopauzei sunt reduse la încălcarea mecanismelor de protecție și adaptare și la echilibrul proceselor metabolice. La urma urmei, capacitățile sistemului nervos central sunt clar legate de starea funcțională a sistemului reproducător și de modificările producției de hormoni sexuali. Ei tratează această afecțiune dureroasă folosind medicamente hormonale, medicamentoase și pe bază de plante..

Și din ce în ce mai des acum, atunci când se tratează, se apelează nu numai la medicamente pentru decocturi, perfuzii, extracte. Într-adevăr, cu modificări ale organismului și încălcarea adaptării sale la noile realități ale vieții, o astfel de caracteristică a medicamentului pe bază de plante, precum durata și moliciunea efectului terapeutic sunt importante. Aceeași plantă are mai multe proprietăți vindecătoare, astfel încât succesul poate fi obținut folosind câteva plante medicinale. Cu toate acestea, o consultare preliminară a unui ginecolog va fi necesară pentru a selecta, în funcție de rezultatele analizei, una sau alta plantă sau opțiune homeopatică pentru eliminarea menopauzei.

Tratamentul sindromului menopauzei

Pentru tratamentul afecțiunilor cauzate de o scădere a nivelului de estrogeni (hormoni sexuali feminini), puteți utiliza fitohormoni naturali. Ele compensează deficitul și susțin corpul, îmbunătățind saturația de oxigen a țesuturilor inimii și creierului, normalizând tensiunea arterială și metabolismul fără sarcină toxică.

De regulă, plantele îndeplinesc toate cerințele vindecării. De exemplu, florile de trifoi, hameiul, calendula, oregano, licoarea conțin estrogeni care sunt în structură apropiată de cele naturale. Caterpillar și păducel reduc tensiunea arterială, dilatează vasele de sânge, precum și „tovarășii-în-brațe” Arnica, afumată, mărar, anason, care sunt cunoscuți drept „prieteni și ajustatori” ai circulației sângelui. Și dulceața de paine, ceaiul de ivan, rădăcina cianozei, valeriana, donnick, mentă, balsam de lămâie, tei sunt cunoscute ca generatoare de calm. Cu bufeuri, oregano, veronica și ruta ajută; isopul, o frunză de mure și salvia protejează de transpirație. După cum puteți vedea, buchetul de vindecare pentru bătrânii Afrodita este foarte divers.

Rețete pentru tratamentul sindromului de menopauză remedii populare

Tratamentul sindromului menopauzei fără medicamente

Terapia non-medicamentoasă a sindromului menopauzei este un plus necesar la tratamentul principal pentru ofilire. Mult depinde de o dietă bine stabilită și rațională, întrucât la vârsta de tranziție, doamnele în vârstă sunt predispuse la glutonie și creștere în greutate. Și ar fi mai bine dacă fanii diferitelor diete, preocupați de pierderea în greutate, s-ar respecta la normele alimentației sănătoase.

Fructe si legume

Fructele și legumele ar trebui să predomine în dietă, grăsimile vegetale, în timp ce consumul de sare, zahăr, produse făinoase și bulionuri de extract ar trebui să fie limitat.

Vitaminele A, E și C joacă un rol important în reglarea regimului dietetic.Deficiența lor naturală în timpul menopauzei poate fi compensată prin luarea periodică a complexelor farmaceutice (centru, alfabet).

Rețineți că sucurile de sfeclă, morcovi, țelină, hrean și lămâie contribuie la normalizarea presiunii, iar cartofii, caisele, vinetele, roșiile și sfecla bogate în cartofi asigură o bună activitate a sistemului cardiovascular. Este util pentru gospodine în acest moment să gătească fasolea, soia și leguminoasele care conțin fitoestrogeni mai des. Multe vitamine și microelemente utile femeilor sunt concentrate în cereale integrale de grâu, semințe de in, ovăz, orez, lucernă, linte.

Strugurii roșii, rodii, curmale, conduc numărul de nutrienți din ele pentru organismul feminin. Este foarte necesar ca organismul „toamnei” să consume fructe de pădure, ceaiuri și compoturi din ele. De exemplu, o cenușă de munte iubită de femei normalizează funcția glandelor sexuale, corectează metabolismul și are un efect benefic asupra venelor.

Cereale

Cerealele merită o vorbă bună. În grâu, în special în răsadurile sale, există o mulțime de vitamine E anti-sclerotice, care este atât de necesară pentru corpul unei femei mature. Dimineața pe stomacul gol, în loc de micul dejun, mănâncă grâu încolțit cu miere. O altă rețetă de acțiune generală de întărire: 50 g de mei, 100 g de secară, orz, boabe de porumb sunt fierte 5 l de apă până când porumbul este gata. După filtrare, băutura se păstrează la frigider, se bea cu miere, lămâie în loc de apă. Această decoct este o vitamină, imunomodulatoare; util mai ales toamna și primăvara.

Apiterapia

Menționarea specială trebuie făcută din produsele apicole. În această perioadă, o femeie ar trebui să ia polen. Îmbunătățește activitatea sistemelor nervoase și endocrine, consolidează capilarele, scade colesterolul și are un efect anti-sclerotic. Se consumă în 1 linguriță de 2 ori pe zi, cu miere.

Pentru tulburările de menopauză, lăptișorul de matcă este un agent anti-îmbătrânire eficient inhibitor. Acest biostimulator este eficient pentru spasme ale vaselor de sânge ale inimii și creierului, cu angină pectorală. Cea mai bună metodă de aplicare este resorbția sub limbă 50-100 mg zilnic 1 dată pe zi, un curs lunar.

Activitate fizică și relaxare

Tratamentul non-medicamentos al sindromului menopauzei este o condiție necesară pentru îmbunătățire include respectarea regimului de muncă și odihnă, gimnastică medicală și hidroterapie. Cel mai bine, organismul își recapătă forța în timpul somnului de noapte. Este necesar ca patul să fie confortabil, iar perna să fie mare pentru a oferi capului un flux și un flux optim de sânge.

Activitatea fizică afectează pozitiv mecanismele de reglare ale sistemului nervos central. Prin urmare, în „epoca Balzac”, sunt necesare exerciții de dimineață (15-20 minute), mersul înainte de culcare și înotul. Pregătirea periodică ajută la creșterea metabolismului oxigenului, la îmbunătățirea stării de bine..

Și pentru revigorarea tonului vascular, sunt necesare proceduri de apă pentru duș, suflete (inclusiv contrast), băi de picioare generale și conifere, salvie, valeriană timp de 20 de minute (pentru a prepara 10 linguri de iarbă pentru 1 procedură). „La 45 de ani, o femeie boabă din nou” - acceptă această afirmație plină de umor ca un cuvânt despărțitor pentru acele femei care, în alianță cu medicina pe bază de plante, cuceresc adversitățile legate de vârstă.

Esența sindromului menopauzei

După ce a trecut linia celei de-a 40-a zile de naștere, poate, fiecare reprezentant al sexului mai slab se gândește în mod involuntar la ceea ce îi pregătește viitorul cel mai apropiat. Și, desigur, unul dintre motivele principale ale apariției unor astfel de gânduri este abordarea menopauzei. Acest fenomen provoacă emoție și anxietate, de asemenea, deoarece se manifestă destul de des destul de acut și oferă o mulțime de senzații neplăcute. Acesta este așa-numitul sindrom de menopauză la femei.
Să analizăm care este acest fenomen, care este pericolul său și cum poate fi nivelat acest pericol.

Cauzele patologiei

Debutul menopauzei nu se întâmplă întotdeauna violent, un număr destul de mare de femei trec prin acest stadiu de viață fără complicații, menținând în același timp o sănătate bună. Totuși, acest lucru nu este întotdeauna cazul. În unele cazuri, manifestările menopauzei sunt foarte intense. Iar motivul pentru asta poate fi mulți factori, în special:

 • predispoziție ereditară;
 • infecții anterioare, intervenții chirurgicale;
 • prezența bolilor concomitente, care se agravează adesea în această perioadă;
 • prezența dependențelor;
 • stil de viata sedentar;
 • supraponderal;
 • malnutriție;
 • intoxicație, condiții de muncă dăunătoare;
 • prezența bolilor sistemului nervos central;
 • suprasolicitare sistematică, lipsă de somn, stres.

Debutul menopauzei implică mai multe etape, fiecare caracterizându-se prin propriile sale trăsături.

Primele semne ale unei menopauze pot apărea la aproximativ 45 de ani. Aceasta este perioada de premenopauză, care poate dura câțiva ani (aproximativ 4). Următoarea etapă a acestui proces este menopauză directă, caracterizată prin încetarea menstruației și simptomele cele mai pronunțate. Acest lucru se întâmplă la aproximativ 50-52 de ani. Debutul complet al menopauzei se spune după ce a trecut un an de la ultima sângerare menstruală. Apoi vine postmenopauză. Continuă chiar până la sfârșitul vieții.

Motivul modificărilor caracteristice menopauzei este finalizarea activității reproductive, care se datorează în primul rând faptului că munca ovarelor se schimbă dramatic. Reduc numărul foliculilor de maturare, ovulația începe să apară din ce în ce mai puțin și, ca urmare, menstruația se oprește treptat. Locul foliculilor este ocupat de țesut conjunctiv, volumele și structura organelor pelvine se schimbă, suferind atrofie.

Aceste procese sunt însoțite de modificări hormonale violente. Cantitatea de progesteron și estrogen, cei mai importanți hormoni sexuali feminini, scade, ceea ce este cea mai importantă cauză a simptomelor negative.

Semne autonome ale sindromului menopauzei

Manifestarea simptomelor acestui grup de afecțiuni la menopauză, de regulă, este cea mai intensă. Acest lucru se explică cu ușurință prin faptul că procesele hormonale afectează în mod direct activitatea sistemului nervos autonom, așa că atunci când se modifică cantitatea de estrogen și progesteron, aceasta va afecta cu siguranță tulburările nervoase și disconfortul psihologic..

Principalul simptom vegetativ al menopauzei sunt bufeurile. Acest fenomen este familiar aproape la jumătatea femeilor care au prezentat menostază patologică. Mareele sunt atacuri de căldură sub formă de undă, care sunt localizate în partea superioară a corpului și provoacă înroșirea pieptului, gâtului și feței. Apoi valul de maree se retrage, aruncă femeia în sudoare. Atacul poate fi însoțit de modificări bruște ale tensiunii arteriale, slăbiciune, amețeli și chiar pierderea cunoștinței.

Marile pot apărea sporadic, nu prea îngrijoră o femeie, dar uneori manifestarea lor atinge valori patologice, apoi se întâmplă de mai mult de 20 de ori pe zi și sunt foarte intense.

În plus față de valuri, o femeie poate fi perturbată de următoarele manifestări vegetative ale menopauzei:

 • amețeli, leșin;
 • migrene și atacuri dureri de cap repetate;
 • instabilitatea indicatorilor de tensiune arterială;
 • tulburări în activitatea inimii - apariția unor semne de aritmie cu menopauză, angină pectorală, bradicardie, boli cardiace ischemice;
 • agitații de tremur;
 • senzația de frisoane;
 • transpirație crescută;
 • probleme de adormire, atacuri de căldură nocturnă, palpitații, respirație scurtă.

Simptome suplimentare ale menopauzei patologice

Manifestările psihoemotionale ale sindromului menopauzei aparțin și simptomelor sale foarte frecvente. Sistemul nervos devine mai labil, care se caracterizează printr-o emoționalitate crescută, iritabilitate, sensibilitate sau, invers, apariția unor semne de depresie, indiferență față de ceea ce se întâmplă în jurul evenimentelor, apatie.

Parțial, astfel de tulburări sunt cauzate de dezechilibre hormonale și parțial de acele experiențe pe care le experimentează o femeie în legătură cu debutul menopauzei. Anxietatea și suspiciunea sunt factori care agravează și agravează situația..

Semnele urogenitale nu sunt mai puțin neplăcute. Se pot manifesta printr-o senzație de uscăciune a mucoaselor organelor genitale, însoțite de disconfort în timpul actului sexual. Probleme posibile cu urinarea în menopauză (incontinență, frecvență crescută de urgență).

Încălcarea proceselor metabolice din organism amenință dezvoltarea obezității, precum și o boală atât de gravă ca osteoporoza. Ambele afecțiuni sunt dependente de hormoni, prin urmare, o scădere a nivelului de estrogen în timpul debutului menostazei devine adesea un impuls pentru dezvoltarea lor.

Tendințele negative ale schimbării aspectului înspăimântă doamnele frumoase, poate chiar mai mult decât toate celelalte simptome combinate. Acest lucru se explică cu ușurință prin dorința firească a jumătății frumoase a omenirii de a-și păstra frumusețea și de a o duce neschimbată prin prisma anilor. Dar întreruperile hormonale nu trec fără urmă pentru apariție. Celulele pielii sintetizează propriul colagen și elastină, ceea ce provoacă o pierdere a elasticității epidermice, apariția ridurilor profunde și o modificare a conturului facial. Starea părului se deteriorează: pierderea lor este în creștere, structura se subțiază, iar fragilitatea este în creștere. Sub influența menopauzei, silueta unei femei se schimbă. Modificările țesutului osos, articulațiilor, pierderea tonusului muscular și creșterea în greutate nu aduc apel.

Poate că nu știai, dar jumătatea puternică a umanității începe și etapa menopauzei. Menopauză masculină: ce este și cum este tratată, veți învăța făcând clic pe link.

Metode de tratament și prevenire a sindromului menopauzei

Principala direcție a prevenirii tulburărilor de menopauză este menținerea unui stil de viață sănătos, inclusiv:

 • nutriție echilibrată, completată de aportul de complexe de vitamine și minerale;
 • exercitarea regulată de natură moderată;
 • respingerea obiceiurilor proaste;
 • raport optim de muncă și odihnă;
 • viață sexuală completă;
 • timp liber interesant;
 • examene medicale periodice.

Tratamentul unui sindrom patologic vizează în primul rând ajustarea nivelului hormonilor. În acest scop, pot fi utilizate fitopreparate pe bază de estrogeni vegetali și, în cazuri mai grave, terapie de substituție hormonală (HRT).

fitoestrogenii

Preparatele pe bază de estrogeni din plante vă permit să acționați ușor asupra menopauzei, netezind simptomele acesteia. Datorită lor, frecvența și intensitatea valurilor scade, somnul este restabilit, starea emoțională este stabilizată, manifestările de eșecuri cardiovasculare sunt reduse la minimum, adică se poate spune că starea generală a unei femei este nivelată. În plus, aceste produse sunt adesea completate cu suplimente de vitamine și minerale, ceea ce ajută la menținerea unui nivel optim de energie și vitalitate. Fitoestrogenii sunt de asemenea buni, deoarece nu au efectele secundare caracteristice HRT.

Un exemplu de astfel de instrumente pot fi: Klimadinon, Mens, Tsi-Klim, Remens, Estrovel, Menopeis și altele. Toate acestea pot fi vândute fără prescripția medicului, dar ar fi totuși mai rezonabil să consultați un specialist pentru a determina care dintre medicamente poate fi cel mai adecvat într-un anumit caz.

HRT, ca multe fenomene, are două părți. În unele situații, acesta poate salva vieți și menține sănătatea, de exemplu, cu dezvoltarea unei sângerări intense provocate de dezechilibrul hormonal și anumite boli sau cu dezvoltarea unor boli cardiace severe pe fundalul menostazei. Pe de altă parte, chiar și medicina oficială admite că un tratament prelungit cu medicamente hormonale în timpul menopauzei provoacă dezvoltarea cancerului. Prin urmare, utilizarea acestei tactici de tratament ar trebui să fie justificată și controlată strict de un specialist de încredere.

Pentru ca perioada menopauzei să nu devină un test dificil, ar trebui să ascultați mai atent corpul și semnalele acestuia și, de asemenea, să nu ignorați elementele de bază ale unui stil de viață sănătos, care poate deveni un sprijin de încredere în lupta împotriva modificărilor legate de vârstă și să ajute nu numai la menținerea sănătății fizice, ci și la menținerea unei percepții pozitive asupra evenimentelor. O poziție de viață activă este întotdeauna mai avantajoasă decât o mișcare pasivă de-a lungul râului de viață.

Cum se manifestă sindromul menopauzei și cum să-i atenuezi cursul?

Sindromul menopauzei este o afecțiune patologică asociată menopauzei, complicându-și cursul și caracterizată prin tulburări ale funcțiilor corpului cu durată și severitate variabilă în sfere adaptogenice, psihoemoționale, metabolice și endocrine, neurovegetative, cardiovasculare. Se dezvoltă la 30-60% dintre femeile aflate în menopauză.

Cât poate dura menopauza?

Menopauza la femei nu este o boală. Aceasta este o vârstă normală fiziologic (la vârsta de 45 - 55 de ani) și o stare a organismului determinată genetic, constând în restructurarea părților superioare ale sistemului nervos central. Rezultatul acestei transformări este o scădere a intensității și o modificare a sintezei și secreției hormonilor gonadotropinului hipofizar, dezvoltarea insuficienței funcțiilor gonadelor.

Menopauza constă în trei faze:

 • premenopauză, precedând încetarea menstruației și care durează de la 2 la 5 ani; sindromul patologic în această fază se dezvoltă la 35% dintre femei;
 • menopauză, care este încetarea finală a menstruației, care este evaluată după 1 an de la absența lor completă; simptomele sindromului menopauzei în această perioadă sunt observate la 38-70% dintre femei;
 • postmenopauză, caracterizată prin deficiență de estrogen, niveluri crescute de hormoni gonadotropi și restructurarea morfologică și funcțională fiziologică finală a tuturor sistemelor și organelor corpului, în principal reproducătoare.

În timpul menopauzei, apar diferite afecțiuni patologice, unite prin termenul de "sindrom de menopauză". Manifestarea „timpurie” a acestuia este sindromul menopauzei, care, de regulă, începe să se dezvolte treptat cu puțin timp înainte de menopauză (premenopauză) și durează în medie 2-3 ani. Cu toate acestea, în unele cazuri individuale, durata sa poate fi de până la 10-15 ani..

Patogeneză și factori contribuitori

În conceptul modern al mecanismelor de dezvoltare a menopauzei, importanța principală ca factor cauzativ este acordată modificărilor legate de vârstă în structurile hipotalamice.

Hipotalamusul este glanda principală care reglează natura ciclică a ciclului menstrual. Sintetizează gonadoliberina neurohormonică sau hormonul care eliberează gonadotropina (GnRH), sub acțiunea căruia adenohipofiza este produsă de hormonii care stimulează foliculii (FSH) și de luteinizarea (LH). Acestea afectează maturizarea și funcția foliculilor și corpusului luteum al ovarelor..

Hipotalamusul - hipofiza - ovarele formează un sistem integral de autoreglare, care se bazează pe principiile feedback-ului bazate pe autoreglare. Modificările involutive legate de vârstă în structurile hipotalamice determină o scădere a sensibilității acestora din urmă la efectele concentrației normale de estrogen secretate de ovare..

Pentru a restabili echilibrul, hipotalamusul (prin creșterea producției de GnRH) într-o stare excitată stimulează din ce în ce mai mult eliberarea hormonilor gonadotropi de către hipofiza, în special foliculul stimulant.

Ca urmare a acestui lucru, funcția ovarelor este treptat perturbată și ele eliberează în sânge nu numai funcționarea directă a fracțiilor de estrogeni (estrone, estradiol și estriol), dar și componente intermediare ale sintezei lor. În plus, producția ciclică de hormoni sexuali este perturbată. La un moment dat, hormonii sexuali ai ovarelor nu mai sunt suficienți pentru a inhiba hipotalamusul și glanda hipofizară. Rămânerea producției ridicate de FSH duce la încetarea ovulației și, în consecință, la funcția de reproducere.

Deoarece părțile hipotalamice și hipofizare ale creierului sunt conectate cu celelalte glande endocrine și cu cortexul cerebral, aceasta afectează și funcțiile acesteia - se dezvoltă osteoporoza, reglarea sistemului nervos cardiovascular și periferic, a proceselor metabolice etc. duce la dezvoltarea sindromului menopauzei.

Cu toate acestea, datorită faptului că o parte din hormonii sexuali sunt produși de zona netă a cortexului suprarenal, aceștia din urmă preiau o parte din funcția ovarelor în timpul stingerii lor (prin principiul „feedback”). Aceasta contribuie la cursul ușor al menopauzei la un anumit procent de femei, ca urmare a simptomelor patologice care nu apar.

Apariția unei încălcări a cursului fiziologic al menopauzei este promovată în principal de factori precum:

 1. Muncă profesională în condiții de suprasolicitare fizică și / sau psihică constantă prelungită și frecventă.
 2. Afecțiuni stresante și disfuncții ale sistemului endocrin și nervos central, disfuncție a organelor interne în momentul menopauzei.
 3. Complicații în timpul sarcinii și nașterii, în perioada postpartum.
 4. Boala inflamatorie pelvină, nereguli menstruale, chirurgie volumetrică.
 5. Bolile infecțioase și sindroamele durerii prelungite de diverse origini
 6. Greutate corporală crescută, chiar moderată.
 7. Riscuri profesionale și fumat și consum de alcool.

Cum se manifestă sindromul menopauzei?

În cursul clinic, în special în stadiile inițiale, pe fondul neregulilor menstruale (la 1-3 luni de la debutul lor), domină tulburările neuropsihiatrice și distonia autonomo-vasculară (VVD) sau manifestările vasovegetative..

Primele includ:

 • diverse tulburări de somn și tulburări ale componentei pe termen scurt a memoriei;
 • un sentiment de anxietate și obsesii inexplicabile;
 • apariția depresiei și a îndoielii de sine;
 • labilitate emoțională, exprimată în instabilitatea stării de spirit, iritabilitate cauzală și lacrimă;
 • dureri de cap, oboseală, scăderea performanței și capacitatea de concentrare;
 • starea depresivă și schimbarea (agravarea sau invers, creșterea) apetitului;
 • opresiunea, absența sau creșterea libidoului.

Manifestările autonome ale sindromului menopauzei sunt însoțite de obicei de afecțiuni neuropsihiatrice și sunt exprimate în:

 • senzația de „bufeuri” de căldură la față, cap și jumătate superioară a corpului;
 • roșeață bruscă a pielii feței, regiunii cervicale și a pieptului superior;
 • ameţeală;
 • transpirație severă, transpirație paroxistică, în special noaptea;
 • amorțeală a degetelor, parestezie, senzație de „târâre” la membre, în special noaptea, contracții convulsive ale fibrelor musculare ale picioarelor;
 • senzație de lipsă de aer până la sufocare, furnicături și dureri inexplicabile în inimă, care radiază uneori până la gât, umăr, omoplat și regiunea subscapulară;
 • atacuri de cord și tulburări de ritm cardiac, neprovocate de efort fizic;
 • instabilitatea tensiunii arteriale - o creștere a A / D sistolică la 160 mm. Hg. Artă. și mai mare, care suficient de rapid poate fi înlocuit de normal și chiar coborât și invers;
 • dermografism persistent roșu sau alb.

Simptomele VSD, de regulă, apar în perioadele de „bufeuri” și provocări de transpirație. Unii autori disting trei forme de sindrom de menopauză, în funcție de natura și numărul de simptome:

 1. Tipic - senzația de „bufeuri” de căldură la nivelul capului, feței și regiunii cervicale, transpirație patologică, tulburări de somn, amețeli și dureri de cap.
 2. Atipic, care se caracterizează prin simptome tipice, precum și depunerea uniformă sau regională a țesutului adipos, umflarea extremităților inferioare și a feței datorită retenției de lichid în corp, dureri în oase și articulații, în special femurul, disuria, uscăciunea mucoasei vaginale, dispareunie. Mai puțin obișnuită este o scădere a greutății corporale pe fondul unei deteriorări destul de rapide în starea de bine generală. Printre unele femei, sunt posibile episoade de crize simpato-suprarenale, însoțite de un sentiment de frică de moarte, tulburări ale ritmului cardiac, precum și de hipertensiune arterială, reacții alergice, atacuri de astm, hiperglucemie sau hipoglicemie.
 3. Combinat, care se dezvoltă printre femeile care suferă deja de boli ale inimii și vaselor de sânge, hipertensiune arterială, funcție afectată a ficatului și vezicii biliare, tulburări metabolice și endocrine, boli alergice.

Cu toate acestea, în această clasificare nu există o distincție clară între manifestările pe termen mediu și pe termen mediu și târziu ale menopauzei patologice. Prin urmare, în practică, se folosește în principal clasificarea tradițională, care a fost dezvoltată de V.P. Vikhlyaeva pe baza determinării gravității cursului în funcție de frecvența mareei:

Ea constă în evaluarea gravității sindromului menopauzei pe baza determinării frecvenței „bufeurilor”:

 • I severitate, sau o formă ușoară, care apare în medie la 47% dintre femeile cu această patologie - numărul de bufeuri în timpul zilei nu este mai mult de 10;
 • Severitate II sau formă moderată - de la 10 la 20 de maree în timpul zilei (în 35%);
 • Gradul III sau menopauză severă - numărul de bufeuri pe zi este mai mare de 20. Această formă apare în medie în 18%.

Conform studiilor, tulburările vegetativ-vasculare apar la 13% din totalul femeilor, iar stările depresive - la 10%.

Diagnostice

Diagnosticul sindromului menopauzei nu este deosebit de dificil. Se bazeaza pe:

 • ținând cont de regularitatea / neregularitatea ciclului menstrual sau de absența sângerării menstruale în conformitate cu perioada de vârstă;
 • identificarea complexului simptomelor de mai sus;
 • excluderea bolilor concomitente sau, în prezența acestora din urmă, determinarea conexiunii lor cu simptomele existente ale sindromului menopauzei;
 • examinarea suplimentară de laborator a stării hormonale a pacientului, precum și consultări cu un medic generalist, optometrist (examinarea stării vaselor de fond), neuropsihiatru și endocrinolog.

Prevenirea și tratamentul sindromului menopauzei

Prevenirea constă în normalizarea regimului de muncă și odihnă, alimentație echilibrată complet echilibrată, mișcare rațională și exerciții gimnastice, tratarea la timp a bolilor somatice concomitente și corectarea afecțiunilor sistemului nervos central.

Recomandările pentru sindromul menopauzei de formă ușoară în mod inerent nu diferă de măsurile preventive. În plus, se recomandă dieta cu predominanță de acid lactic, pește și produse din carne fiartă, restricționarea cărnii de porc, rață, mâncăruri extractive, produse picante și murate, condimente, ciocolată, ceai puternic sau cafea etc..

Vitaminele „A” la 800 mcg cursuri și retinol la doze crescânde de la 20 la 300 mg, acid ascorbic și vitaminele din grupa „B” au un efect pozitiv..

De asemenea, sunt prescrise masaj medical și fizioterapie generală, proceduri fizioterapeutice cu efect sedativ, acupunctură, hidroterapie, aromaterapie cu iasomie, lavandă, portocală, patchouli și altele, care îmbunătățesc starea psihoemotivă, reduc iritabilitatea, depresia..

Tincturile și tincturile de coajă-mamă, fructe de păducel, rizomi valerieni, suplimentul dietetic complex Relax, care este un adaptogen și este format din pudră de rizom valeriană, coajă de lămâie, extracte de mușețel, pasiflora incarnata, coajă-mamă, hamei etc., au un efect sedativ ușor..

Cum ameliorează sindromul menopauzei de formă moderată?

La aceste recomandări, în aceste cazuri, se adaugă medicamente - antipsihotice și tranchilizante (Frenolon, Metaperazin, Relium, Etaperazin, Relanium etc.), Melatonina, care ajută la normalizarea somnului, reduce oboseala și depresia ușoară, Enap (pentru a normaliza tensiunea arterială) (așa cum este prescris de neuropsihiatru).

Folosit pentru sindromul de menopauză beta-alanină "Klimalanin"

Se folosește și Klimalanina, care blochează eliberarea substanțelor biologice active ale histaminei și bradicininei de către mastocite și are un efect rapid cu bufeuri și transpirații pronunțate; Sagenitul, a cărui componentă activă (sigetina) contribuie la punerea în aplicare a feedbackului pozitiv și negativ în hipotalamus - hipofiza - sistemul ovar.

În plus, se folosesc preparate estrogenice pe bază de plante din diferite grupuri (flavonoide și izoflavonoide, lignani, coumedrane, stibane), care sunt compuși non-steroizi ai plantelor care au o structură similară cu estradiolul. Acestea includ Klimandion, Klimaktoplan și Remens care conțin extract de tsimitsifugi; Climafenă derivată din hamei și trifoi; Mastodinon - de la bar; Estrovel, Inoclim, Klimasoya, Innotek, Familywell și mulți alții.

În cazurile de evoluție severă și lipsa de eficacitate a acestor metode de terapie, se recomandă utilizarea terapiei de substituție hormonală cu estrogeni naturali (Estradiol Valerate, Estriol, Estradiol-17-beta, Estrogeni conjugați), precum și combinația lor cu gestageni (Utrozhestan, Norgestrel, Progesteron, Didrogesterone, etc..).

Dacă prognosticul cu corectarea adecvată a menopauzei este în general favorabil, atunci tulburările neuropsihiatrice, în special, în special stările depresive, sunt unul dintre cele mai severe simptome clinice dificil de tratat.

În plus, un complex patologic de simptome care durează în timp și se desfășoară într-o formă moderată sau severă sau, mai ales, pe fundalul altor boli, reprezintă o amenințare de complicații ale sistemului nervos cardiovascular și central, sub formă de atacuri de cord și afecțiuni cerebrovasculare..

Sindromul menopauzei: simptome, recomandări clinice și tratament

Sindromul menopauzei este un proces fiziologic atunci când, din cauza modificărilor legate de vârstă în starea hormonală, corpul feminin este rearanjat cu o dispariție treptată a funcției reproductive. Pentru majoritatea femeilor, cuvântul „climax” sună ca o propoziție și este asociat cu debutul bătrâneții. Sarcina noastră este să rupem stereotipurile predominante și să vă schimbăm atitudinea față de o nouă perioadă a vieții.

Ce este sindromul menopauzei

Știți că cuvântul „menopauză” în limba greacă înseamnă „scări” și numai voi decideți unde să o parcurgeți: spre o nouă etapă fericită din viața voastră sau spre inevitabilul „sfârșit”.

Femeilor moderne le este foarte greu să tolereze schimbările pe care le-au pregătit de vârstă. Adesea, femeile ajung la apogeul unei cariere până la 40 de ani: duc un stil de viață activ, arată bine și se mențin în formă bună. Și, desigur, vor să prelungească acest timp cât mai mult timp.

Dar brusc încep să apară schimbări cu bunăstarea și aspectul nu în bine. Chiar și cele mai de succes și mai încrezătoare femei au frică de necunoscutul și imprevizibilitatea menopauzei..

Ce este sindromul menopauzei și ce să vă așteptați de la acesta

Climax nu vine brusc! Acesta este un proces îndelungat. Prin urmare, corpul tău poate și trebuie să fie pregătit pentru schimbările viitoare..

Amintiți-vă, menopauză nu este o boală și nu este nevoie să o tratați! Acesta este același proces natural ca pubertatea și sarcina, în care există o restructurare a tuturor sistemelor corpului, în principal niveluri hormonale.

Menopauza include 3 etape:

 • Premenopauza, când există o încălcare a ciclului menstrual. Această perioadă durează șase ani înainte de menopauză..
 • Menopauză este ultima menstruație independentă din viața unei femei, din cauza scăderii suplimentare a nivelului hormonilor sexuali. Se stabilește abia după un an, deoarece ultima menstruație este considerată a fi cea după care nu au mai existat perioade în cursul anului.
 • La un an de la ultima menstruație apare postmenopauză, caracterizată printr-o încetare completă a ciclului menstrual și o scădere semnificativă a hormonilor sexuali feminini.

Durata exactă a menopauzei este dificil de determinat: din momentul primelor semne până la sfârșitul ei, pot trece 12 ani. Depinde mult de stilul de viață, dieta, caracteristicile personalității femeilor, ecologia și, desigur, ereditatea..

Simptomele menopauzei

Care vor fi primele „știri” din menopauză, este, de asemenea, dificil de prezis datorită caracteristicilor individuale ale corpului fiecărei femei. Dar, în ciuda acestui fapt, la fiecare 3 din 4 femei apar simptome similare:

 1. Tulburări vegetativ-vasculare: bufeuri, transpirație, frisoane, palpitații, dureri în inimă, amețeli, amorțeală la nivelul brațelor și picioarelor, dureri de cap, modificarea tensiunii arteriale (hipotensiune arterială și hipertensiune).
 2. Tulburări emoționale-mentale: modificări bruște de dispoziție, somnolență, pierderea memoriei, insomnie, neatenție, depresie, scăderea performanței și dorință sexuală.
 3. Modificări ale tractului urogenital: uscăciune, mâncărime și arsură în vagin, dureri în timpul actului sexual, pereți înăbușiți ai vaginului, urinare frecventă datorată scăderii tonusului muscular al perineului, incontinență urinară, durere în vezică.
 4. Schimbarea pielii și a derivatelor sale: riduri, uscăciune, subțierea și căderea părului, unghiile fragile.
 5. Tulburări metabolice și endocrine, care sunt cele mai recente ale tuturor celor de mai sus: obezitate, ateroscleroză, osteoporoză, boli cardiovasculare, boala Alzheimer.

Prezența acestor simptome se datorează deficitului de estrogen și apar în diferite combinații.

Recomandări clinice pentru sindromul menopauzei

Primul lucru pe care femeile încep să îl observe este neregularitatea menstruației. Nu numai intervalele dintre ele, ci și abundența se schimbă.

Bufeurile sunt cele mai frecvente și mai frecvente plângeri. Acesta este de obicei primul clopot. Dar, din păcate, nu orice femeie interpretează corect acest simptom. Aceasta este o senzație bruscă de căldură pe față și gât, răspândindu-se în partea superioară a corpului.

Mareele chiar și în stare de repaus absolut sunt însoțite de transpirație, amețeli, anxietate, sufocare, slăbiciune, tahicardie. Cel mai adesea, aceste simptome apar noaptea sau cu stres emoțional, după ce bei băuturi calde, alimente picante și alcool. Pot dura de la 2 la 10 ani.

Pentru a reduce simptomele, se recomandă să purtați haine libere din țesături naturale, să efectuați exerciții de dimineață, să faceți plimbări înainte de culcare, să urmați o dietă săracă în grăsimi animale și carbohidrați, restricție de bulion, condimente, cafea.

Dieta trebuie să includă: legume, fructe, pâine brună cu tărâțe, produse lactate, caise uscate, stafide, nuci și ierburi. De asemenea, sunt utile masajul general, hidroterapia (băi de degajare, băi de conifere și de salvie, băi de picioare cu contrast), balneoterapie (băi cu perle, oxigen, spumă și azot)..

Cum să faci față depresiei

Cea mai periculoasă schimbare psihologică este depresia. Zguduirile hormonale se reflectă în psihicul unei femei, începe să se simtă singură și inutilă pentru oricine, iar viața ei este încheiată și lipsită de orice bucurii.

În această perioadă, are nevoie de sprijinul și atenția celor dragi. De obicei este imposibil să faceți față acestei afecțiuni fără ajutorul unui medic. Dacă observați astfel de simptome în sine - nu vă așteptați ca acest lucru să treacă de la sine, consultați un medic ginecolog!

Dacă este necesar, medicul vă va prescrie terapia de substituție hormonală care conține estrogeni și gestageni. De asemenea, arată utilizarea sedativelor (tincturi de valeriană, mamă, sedative, afobazol, tenoten, fitosed), un aport complex de vitamine și minerale (laura, supradin, compliment etc.).

Ceai util de plante: 2 lingurițe. linguri de farmacie de mușețel + 30 g rădăcini valeriene + 30 g mentă. 2 lingurițe. colectare linguri se toarnă 0,5 litri de apă clocotită, se lasă să se fierbe într-un termos timp de 3 ore, se strecoară și se ia un pahar cu 15 minute înainte de mese dimineața și seara.

La această metamorfoză nu se oprește. De-a lungul timpului, deficiența de hormoni sexuali feminini devine mai vizibilă, iar acest lucru duce inevitabil la faptul că problemele cu sistemul cardiovascular sunt agravate, apar durerile inimii.

Această afecțiune se datorează faptului că colesterolul este depus pe pereții vaselor de sânge, iar elasticitatea acestora scade. Ca urmare, există o amenințare de angină pectorală, infarct miocardic și accident vascular cerebral. Asigurați-vă că consultați un medic cardiolog, deoarece doar un specialist poate alege terapia necesară cu medicamente hipotonice și antiplachetare.

Tratamentul afecțiunilor sistemului genitourinar

După cum arată statisticile, deja la trei până la cinci ani de la ultima menstruație, fiecare a doua femeie începe să aibă tulburări ale sistemului genitourinar.

Mâncărime și arsură în zona intimă sunt adesea cauza disconfortului. Dacă este vorba pur și simplu de mucoase uscate (vaginită atrofică), aplicarea topică a cremelor, gelurilor și a supozitoarelor vaginale cu estradiol va ajuta: estriol, okcidentin, estrokad, dermestril, clismă, divigel, okcidentină, montovit, ginecomfort, femelă, vaginală etc..

"Înainte de utilizare, trebuie să consultați un medic!"

Refuzarea tampoanelor aromate și a gelurilor intime va ajuta la reducerea simptomului și este mai bine să folosiți pulberi pentru bebeluși pentru spălarea lenjerie. Nu renunțați la viața intimă. Sexul regulat normalizează starea mucoasei vaginale. Pentru a reduce disconfortul, puteți utiliza lubrifianți (lubrifianți intimi) și hidratante pentru mucoase.

Bea mai multe lichide - cel puțin 1,5 litri pe zi, deoarece lipsa apei poate provoca mucoase uscate.

Pentru a suplimenta estrogenul, include pește gras, produse lactate, nuci și semințe, uleiuri vegetale, precum și omeganol, ulei de pește, bogat în acizi grași omega-3 și 6.

Din cauza lipsei de estrogen, concentrația de calciu în sânge scade, organismul caută modalități de a-l reumple și începe să-l „ia” din oase. Procesul de rarefiere osoasă începe - osteoporoza. Oasele devin fragile, femeile cu vârste cuprinse între 50 și 55 de ani au o predispoziție la fracturi.

Se recomandă utilizarea calciferolului (500 ME pe zi), calciu D3 ncomcompensat și calcemină în tratamentul complex al osteoporozei, 1 filă. De 2 ori pe zi, cu mese. Pentru prevenirea osteoporozei - 1 filă. 1 dată pe zi. Durata medie a cursului pentru prevenire este de 2 luni, în tratamentul osteoporozei - 3 luni.

Se știe că pielea conține o cantitate mare de colagen, a cărei cantitate este redusă semnificativ la femeile pre și postmenopauză. Prin urmare, de-a lungul anilor, pielea feței devine uscată, mai puțin elastică. Aceasta este adesea însoțită de mucoasa nazală uscată, conjunctivă, căderea părului și unghiile fragile..

Terapia de înlocuire a hormonilor (HRT) cu estrogeni are un efect terapeutic dovedit asupra pielii uscate, contribuind la menținerea umidității și elasticității acesteia..

Terapie de înlocuire a hormonilor

Pentru terapia de înlocuire a hormonilor, se recomandă preparate hormonale cu tulburări reduse care conțin analogi ai hormonilor sexuali naturali, care sunt ușor absorbiți de organism și elimină eficient simptomele menopauzei.

Femeilor cu menopauză naturală (la care se păstrează uterul și colul uterin) li se prescriu preparate hormonale combinate care conțin estrogeni și gestageni. În timpul administrării, fondul hormonal al femeii este restabilit, ceea ce duce la reluarea ciclului lunar sub formă de sângerare menstruală.

Femeile cu organe genitale la distanță sunt prescrise medicamente care conțin doar estrogen. În perioada de terapie cu hormoni, este necesar să se oprească fumatul și consumul de alcool. Terapia hormonală este prescrisă strict de un medic ginecolog.!

Înainte de a prescrie tratamentul, este necesar să se efectueze o examinare, care să includă un test clinic, biochimic, precum și un test de sânge pentru hormoni sexuali, o analiză a frotiurilor pentru ITS, mamografie, ecografie a organelor pelvine, densitometrie (evaluarea țesutului osos).

Durata terapiei este de cel puțin cinci ani. Nu uitați că există și contraindicații. Nu este numită fără excepție pentru fiecare femeie.

„Cu cancerul de endometru, ovare, glande mamare, tulburări de sângerare, trombofilie, tromboembolism, cu sângerare uterină de origine necunoscută, insuficiență renală și boli hepatice, terapia hormonală este contraindicată”

În prezența contraindicațiilor pentru terapia de substituție hormonală, este posibil să se prescrie plante medicinale pe bază de plante (fitohormone, fitoestrogeni) și homeopate, dar eficacitatea unui astfel de tratament este mult mai mică.

Fitoestrogenii sunt substanțe vegetale cu activitate asemănătoare estrogenului. Acestea includ: izoflavonoizi (soia, plante leguminoase, linte, rodie, curmale, semințe de floarea soarelui, varză etc.), lignanii se găsesc în boabe, în special grâu, secară, orez, fibre alimentare, semințe de in, nuci, fructe ( cirese, mere) si legume (usturoi, morcovi).

Fitohormonii sunt substanțe de origine vegetală conținute în plante precum tsimitsifuga, melbrosia, raponticina. Un astfel de medicament care conține extract de cimicifugi este climadinona.

Trebuie avut în vedere că orice terapie nu va fi suficient de eficientă dacă nu este combinată cu regimul de muncă și odihnă, somn bun, alimentație rațională și activitate fizică moderată.

Femeile peste 40 de ani trebuie să-și pregătească corpul pentru viitoarea restructurare. Pentru aceasta, sunt adecvate metodele de farmacoterapie care nu sunt farmacologice, menționate mai sus. Astfel, debutul menopauzei poate fi amânat.

Nu uitați că activitatea fizică moderată (cel puțin 30 de minute pe zi) și sexul regulat contribuie la întinerirea organismului, deoarece contribuie la producerea hormonilor sexuali. Dacă o femeie este sănătoasă și își monitorizează starea de bine, debutul menopauzei nu va fi o surpriză neplăcută, ci va servi drept începutul unei noi vieți care poate și ar trebui să fie fericit!

Sindromul menopauzei (menopauză) la femei și bărbați

Menopauza la femei

Menopauza legată de vârstă este rezultatul modificărilor obligatorii care apar mai devreme sau mai târziu la orice corp feminin: performanța ovarelor scade, funcția sexuală încetează să fie relevantă, ovulația nu mai apare și menstruația încetează.

Dar, de obicei, menopauza la femei înseamnă un întreg complex de simptome - sindromul menopauzei, adică acele manifestări care deranjează femeile de ani maturi.

Acest sindrom apare sub următoarele forme:

 • Tipic. Bufeuri cu menopauză (o femeie aproape că nu le poate experimenta niciodată și le supune mai mult de 20 de ori pe zi), transpirație exagerată - principalele simptome. Un grad ușor se caracterizează printr-o scădere a activității obișnuite, iar una severă - provoacă sănătate slabă și oboseală rapidă;
 • Complicat. Menopauza este însoțită de boli ale CVS, tractului gastro-intestinal și ES. În plus față de „aruncarea la căldură” periodică există și probleme cu somnul, durerile de inimă, dificultăți de amintire, concentrare;
 • Atipice. Debutul menopauzei în acest caz poate fi foarte precoce, în proces este exacerbat de astm bronșic, crize simpatic-adrenaline, distrofie miocardică.

Menopauză masculină

În ciuda frecvenței de utilizare a acestei fraze în vorbirea noastră de zi cu zi, un astfel de diagnostic nu există. Cu toate acestea, oamenii de știință sunt înclinați să creadă că aproximativ 2% dintre domnii prezintă o serie de simptome descrise mai jos în legătură cu o scădere a producției de testosteron în corpul lor (științific - ca urmare a hipogonadismului târziu):

 • decolorare a interesului sexual;
 • erecție rară dimineață;
 • disfuncție erectilă;
 • oboseală și slăbiciune persistentă;
 • deficiență de flexibilitate;
 • stare rea de spirit.

Medicina tibetană tratează cu succes ambele varietăți de insuficiență hormonală legată de vârstă.

Cauzele menopauzei

Menopauza este un proces natural, în acest moment glandele sexuale nu mai funcționează activ, iar organismul începe o „reorganizare” normală în conformitate cu nevoile și caracteristicile care au reapărut în ea. Cu toate acestea, unele modificări hormonale asociate cu restructurarea obișnuită legată de vârstă a organismului pot fi, de asemenea, cauza unor complicații ale menopauzei.

În Tibet, ei sunt siguri că o schimbare a echilibrului hormonal poate deranja echilibrul de energie nu foarte stabil, provocând semne neplăcute de menopauză.

Complicații ale menopauzei:

 • osteoporoza. Lipsa estrogenului contribuie indirect la scurgerea sărurilor de calciu, ceea ce reduce masa osoasă totală. În consecință, probabilitatea de fracturi crește;
 • Boli CCC. Dacă menopauză este severă, apare un risc de dezvoltare a acestora și crește și destul de serios;
 • cancer și tulburări endocrine. Climax, care a continuat o perioadă impresionantă, epuizează o femeie, exacerbându-și predispoziția către aceste afecțiuni;
 • factor psihologic. Încetarea menstruației este adesea percepută ca o pierdere a tinereții, ceea ce provoacă o suferință mentală considerabilă.

Simptomele menopauzei

În primul rând, trebuie înțeles că femeile a căror menopauză trece aproape imperceptibil sunt departe de a fi rare.

Cu toate acestea, mulți au astfel de manifestări ale menopauzei:

 • nervozitate;
 • oboseală
 • deficiență mintală;
 • mareele.

Semnele specifice ale sindromului de menopauză diferă la femeile cu „dosha” naturală:

 • Vânt. La astfel de doamne, emoționalitatea, anxietatea crește de multe ori, adesea capul doare și oboseala se acumulează. Sensibilitatea lor este agravată, poate apărea izolarea. Extern, femeile-vânturi care au ajuns la o anumită vârstă încep, de asemenea, să arate diferit: pielea uscată, multe riduri, mușchii slăbesc și uneori crampe - acest lucru se observă mai ales în spate, flexibilitatea este pierdută, modificările în mers..
 • Bilă. Femeile de acest tip percep brusc bufeuri, în plus, sângele lor „fierbinte” provoacă salturi ale tensiunii arteriale și transpirații grele. În plus, doamnele acestui „dosha” au o iritabilitate incontrolabilă, CFS, tensiune constantă în corp, arsuri la stomac până la greață. Este caracteristic faptul că sănătatea precară face femeia-Bile și mai nervoasă, apare o situație aproape impas, ceea ce duce la o menopauză prelungită.
 • Nămol. Dispoziția calmă a femeilor - Slime le ajută să facă față menopauzei mai cu succes decât alte doze, iar sângele rece vâscos favorizează o încetare rapidă și lină a menstruației.

Tratamentul menopauzei

Cea mai semnificativă diferență între metodele medicale tibetane și cele alopate este utilizarea de produse farmaceutice chimice. Medicii estici nu acceptă terapia hormonală, deoarece chiar și o mică inexactitate a dozajului poate provoca vătămări grave organismului uman. Scopul tratamentului tibetan este de a înmuia cât mai mult perioada dificilă, de a preveni debutul precoce și de a preveni modificările hormonale cu complicații.

Utilizarea preparatelor naturiste este cea mai potrivită pentru atingerea acestui obiectiv: proprietățile lor de vindecare afectează pozitiv toate procesele funcționale ale organismului, inclusiv sinteza hormonilor sexuali, activează imunitatea, promovează purificarea sângelui și eliminarea toxinelor. În plus, medicina pe bază de plante elimină efectele secundare, ceea ce îl face indispensabil pentru menopauză.

În plus, centrele de medicină tibetană folosesc și:

 • presopunctură. Această metodă este unică: masajul clasic, spre deosebire de acupresiune, nu elimină stagnarea energetică;
 • moxotherapy. Ajută bine la hiperplazia endometrială, provocând adesea apariția secrețiilor cu menopauză;
 • acupunctura. Mai bună decât altele, această metodă contribuie la armonizarea constituțiilor și la activarea resurselor interne;
 • terapia cu piatra. Încălzirea corpului, un masaj special cu pietre calde stimulează, de asemenea, procesele metabolice;

Ceea ce este important este o abordare integrată a tratamentului - vindecătorii antici tibetani erau siguri. Același punct de vedere îl păstrează și specialiștii moderni calificați care practică medicina tibetană. Astfel, este posibil să se garanteze că o femeie matură care solicită ajutorul medicilor din est va primi ajutor complet, își va prelungi tinerețea și va întoarce bucuria unei vieți fericite.

Un set de proceduri la un cost fix. Ideal pentru tratamentul oricărei boli.

Completează perfect procedurile și te tratează din interior spre exterior..

Orice sesiune de tratament complexă începe cu ea..

Îmbunătățește circulația sângelui și circulația sângelui

Afectează punctele biologic active, activând procesul de vindecare.

Articole Despre Ciclul De Abuz

Întregul adevăr despre beta-alanină

Este probabil ca beta-alanina să facă deja parte din complexul dvs. pre-antrenament, dar știți cu adevărat cum vă este utilă această componentă? În acest articol, vă vom spune tot ce trebuie să știți despre beta-alanină.....

Cât de important este sportul cu fibroame uterine: ce fel de încărcări sunt acceptabile pentru femei

Fibromul uterin este o boală non-canceroasă în care se formează o tumoare în uter sau în regiunea sa cervicală.....

Ce trebuie să faceți dacă menstruația este frământată, dar nu merge?

Menstruația lunară apare la fiecare femeie. Este bine când merg sistematic și fără eșecuri, iar cantitatea de refulare rămâne aproximativ neschimbată....