Spirală hormonală Mirena: indicații, consecințe, recenzii ale femeilor și ale medicilor

Armonii

Cel mai popular contraceptiv hormonal intrauterin este spirala Mirena (DIU). Contraceptivele intrauterine (DIU) au fost folosite încă de la mijlocul secolului trecut. Femeile s-au îndrăgostit rapid de femei din cauza multor calități pozitive: lipsa efectelor sistemice asupra corpului feminin, performanță ridicată, ușurința de utilizare.
Spirala nu afectează calitatea contactului sexual, este stabilită pentru o perioadă lungă de timp și practic nu necesită control. Dar DIU are un minus foarte semnificativ: mulți pacienți dezvoltă o tendință la metrorragie, în urma căreia trebuie să abandoneze acest tip de contracepție.

În anii 60, s-au creat sisteme intrauterine conținând cupru. Efectul lor contraceptiv a fost și mai mare, dar problema sângerării uterine nu a fost rezolvată. Și la final, în anii 70, a fost dezvoltată a 3-a generație a VMK. Aceste sisteme medicale combină cele mai bune calități ale contraceptivelor orale și ale DIU..

Contraceptivele care conțin hormoni sunt extrem de eficiente și, în același timp, nu provoacă dezvoltarea metrorragiei.

Descrierea dispozitivului intrauterin Mirena

Mirena are o formă de T, care ajută la fixarea fermă în uter. Unul dintre margini este echipat cu o buclă de fire concepute pentru a elimina sistemul. În centrul spiralei se află un hormon albicios. Acesta intră încet în uter printr-o membrană specială..

Componenta hormonală a helixului este levonorgestrel (gestagen). Un sistem conține 52 mg din această substanță. O componentă suplimentară este un elastomer polidimetilsiloxan. Marina Mirena se află în interiorul tubului. Spirala are un ambalaj individual din plastic-hârtie în vid. Trebuie păstrat într-un loc întunecat, la o temperatură de 15-30 C. Perioada de valabilitate de la data fabricației - 3 ani.

Efectul Mirenei asupra organismului

Sistemul contraceptiv al Mirenei începe să „elibereze” levonorgestrel în uter imediat după instalare. Hormonul intră în cavitate cu o viteză de 20 mcg / zi, după 5 ani această cifră scade la 10 mcg pe zi. Spirala are un efect local, levonorgestrel este aproape toate concentrate în endometru. Și deja în stratul muscular al uterului, concentrația nu este mai mare de 1%. În sânge, hormonul este conținut în microdoze.

După introducerea spiralei, componenta activă intră în fluxul sanguin după aproximativ o oră. Acolo, cea mai mare concentrație este atinsă după 2 săptămâni. Acest indicator poate varia semnificativ în funcție de greutatea corporală a unei femei. Cu o greutate de până la 54 kg, conținutul de levonorgestrel în sânge este de aproximativ 1,5 ori mai mare. Substanța activă este aproape complet divizată în ficat și este evacuată de intestine și rinichi.

Principiul de funcționare al Mirenei

Efectul contraceptiv al Mirenei nu depinde de o reacție locală slabă la un corp străin, ci este asociat în principal cu efectul levonorgestrelului. Introducerea unui ou fecundat nu se efectuează din cauza înecării activității epiteliului uterin. În acest caz, creșterea naturală a endometrului este suspendată și funcționarea glandelor sale este redusă.

De asemenea, spirala Mirena împiedică motilitatea spermatozoizilor în uter și tuburile sale. Efectul contraceptiv al medicamentului crește vâscozitatea ridicată a mucusului cervical și îngroșarea stratului mucos al canalului cervical, ceea ce complică pătrunderea spermei în cavitatea uterină..

După instalarea sistemului timp de câteva luni, se observă restructurarea endometrului, manifestată prin depistare neregulată. Dar după ceva timp, proliferarea mucoasei uterine provoacă o scădere semnificativă a duratei și a volumului sângerării menstruale, până la încetarea completă a acestora.

Indicații de utilizare

Un DIU este instalat, în primul rând, pentru a preveni o sarcină nedorită. În plus, sistemul este utilizat pentru sângerare menstruală foarte severă dintr-un motiv neexplicat. Posibilitatea neoplasmelor maligne ale sistemului reproducător feminin este anterior exclusă. Ca agent progestativ al acțiunii locale, dispozitivul intrauterin este utilizat pentru a preveni hiperplazia endometrială, de exemplu, cu menopauză severă sau după ovariectomie bilaterală.

Mirena este folosită uneori în tratamentul menoragiei dacă nu există procese hiperplastice în mucoasa uterină sau patologii extragenitale cu hipocoagulare severă (trombocitopenie, boala von Willebrand).

Contraindicații

Spirala Mirena se referă la contraceptive interne, prin urmare, nu poate fi utilizată pentru bolile inflamatorii ale organelor genitale:

 • endometrita după naștere;
 • inflamație în pelvis și col uterin;
 • avortul septic efectuat cu 3 luni înainte de instalarea sistemului;
 • infecție localizată în partea inferioară a sistemului genitourinar.

Dezvoltarea patologiei inflamatorii acute a organelor pelvine, care practic nu este susceptibilă terapiei, este o indicație pentru îndepărtarea spiralei. Prin urmare, contraceptivele interne nu sunt stabilite cu o predispoziție la boli infecțioase (schimbarea constantă a partenerilor sexuali, o scădere puternică a imunității, SIDA etc.). Pentru a proteja împotriva sarcinii nedorite, Mirena nu este potrivită pentru cancer, displazie, fibromioame ale corpului și colului uterin, modificări ale structurii lor anatomice.

Deoarece levonorgestrel se descompune în ficat, spirala nu este instalată cu un neoplasm malign al acestui organ, precum și cu ciroză și hepatită acută.

Deși efectul sistemic asupra organismului levonorgestrelului este neglijabil, totuși, acest progestogen este contraindicat în toate tipurile de cancer dependente de progestogen, de exemplu, cancerul de sân și alte afecțiuni. De asemenea, acest hormon este contraindicat în accident vascular cerebral, migrenă, forme severe de diabet, tromboflebite, atac de cord, hipertensiune arterială. Aceste boli sunt o relativă contraindicație. Într-o astfel de situație, problema utilizării Mirenei este decisă de medic după diagnosticul de laborator. Spirala nu poate fi instalată cu sarcină suspectă și hipersensibilitate la componentele medicamentului.

Efecte secundare

Reacții adverse frecvente

Există mai multe efecte secundare ale Mirenei, care se regăsesc la aproape fiecare a zecea femeie care a stabilit o spirală. Acestea includ:

 • tulburări ale sistemului nervos central: temperament scurt, cefalee, nervozitate, dispoziție proastă, scădere a dorinței sexuale;
 • creșterea în greutate și apariția acneei;
 • disfuncție gastrointestinală: greață, dureri abdominale, vărsături;
 • vulvovaginită, durere pelvină, spotting;
 • tensiunea și durerile toracice;
 • dureri de spate, ca în cazul osteocondrozei.

Toate semnele de mai sus se manifestă cel mai clar în primele luni de utilizare a medicamentului Mirena. Apoi intensitatea lor scade și, de regulă, simptomele neplăcute trec fără urmă.

Reacții adverse rare

Astfel de reacții adverse sunt observate la un pacient din o mie. De asemenea, acestea sunt exprimate de obicei numai în primele luni după instalarea DIU. Dacă intensitatea manifestărilor nu scade în timp, sunt prescrise diagnosticul necesar. Complicațiile rare includ balonarea, modificările frecvente ale dispoziției, mâncărimea pielii, umflarea, hirsutismul, eczema, chelia și o erupție cutanată..

Reacțiile alergice sunt reacții adverse foarte rare. Odată cu dezvoltarea lor, este necesar să excludem o altă sursă de urticarie, erupții cutanate etc..

Instructiuni de folosire

Instalare în spirală Mirena

Sistemul intrauterin este ambalat într-o pungă de vid sterilă, care este deschisă înainte de instalarea spiralei. Un sistem deschis trebuie eliminat în avans..

Instalați un contraceptiv Mirena poate doar un ginecolog calificat. Înainte de aceasta, medicul trebuie să efectueze o examinare și să prescrie examinarea necesară:

 • examen ginecologic și examinarea sânului;
 • analiza unui frotiu din colul uterin;
 • mamografie;
 • colposcopie și examen pelvin.

Trebuie să vă asigurați că nu există sarcină, neoplasme maligne și ITS. Dacă se găsesc boli inflamatorii, înainte de stadializarea Mirenei, acestea sunt tratate. De asemenea, ar trebui să determinați dimensiunea, locația și forma uterului. Poziția corectă a spiralei asigură acțiuni contraceptive și protejează împotriva expulzării sistemului.

Pacienții cu vârsta fertilă au introdus un DIU în primele zile de menstruație. În absența contraindicațiilor, sistemul poate fi instalat imediat după un avort. Cu contracția normală a uterului după naștere, Mirena poate fi utilizată după 6 săptămâni. Este posibil să înlocuiți spirala în orice zi, indiferent de ciclu. Pentru a preveni creșterea excesivă a endometrului, sistemul intrauterin trebuie introdus la sfârșitul ciclului menstrual.

Masuri de precautie

După instalarea DIU, trebuie să vă prezentați un medic ginecolog după 9-12 săptămâni. Apoi, puteți vizita un medic o dată pe an, cu apariția plângerilor mai des. Până în prezent, nu există dovezi clinice care să demonstreze o predispoziție la dezvoltarea varicelor și trombozei venei picioarelor cu utilizarea unei spirale. Dar dacă apar semne ale acestor boli, trebuie să consultați un medic.

Efectul levonorgestrelului afectează negativ toleranța la glucoză, ca urmare a acestui fapt, pacienții cu diabet trebuie să monitorizeze sistematic nivelul de glucoză din sânge. Cu amenințarea de endocardită septică la femeile cu boli cardiace valvulare, introducerea și eliminarea sistemului trebuie efectuată cu utilizarea de agenți antibacterieni.

Posibile efecte nedorite sunt pașnice

Înlăturarea DIU

Spirala trebuie îndepărtată la 5 ani de la instalare. Dacă pacientul nu mai planifică o sarcină, atunci manipularea se efectuează la începutul menstruației. Prin scoaterea sistemului din mijlocul ciclului, există o șansă de concepție. Dacă doriți, un contraceptiv intrauterin poate fi înlocuit imediat cu unul nou. Ziua ciclului nu contează. După îndepărtarea produsului, trebuie să inspectați cu atenție sistemul, deoarece, dacă este dificil să eliminați Mirena, substanța poate aluneca în cavitatea uterină. Atât administrarea, cât și îndepărtarea sistemului pot fi însoțite de sângerare și durere. Uneori apare un leșin sau sechestru la pacienții cu epilepsie.

Sarcina și Mirena

Spirala are un efect puternic contraceptiv, dar nu 100%. Dacă totuși se dezvoltă sarcina, atunci mai întâi de toate este necesar să excludem forma ei ectopică. În sarcina normală, spirala este îndepărtată cu atenție sau se efectuează avortul medical. Nu în toate cazurile, se dovedește a extrage sistemul Mirena din uter, apoi probabilitatea încetării premature a sarcinii crește. Efectul negativ probabil al hormonului asupra formării fătului trebuie de asemenea luat în considerare..

lactație

Levonorgestrel DIU într-o doză nesemnificativă intră în fluxul sanguin și poate fi excretat în lapte atunci când alăptezi un copil. Mai mult, conținutul de hormoni este de aproximativ 0,1%. Medicii spun că la o astfel de concentrare este posibil ca o astfel de doză să afecteze starea generală a firimituri.

Întrebări frecvente

Prețul Mirenei este destul de mare, iar utilizarea unui contraceptiv poate provoca multe efecte secundare. Produsul are vreun efect pozitiv asupra corpului feminin?

Mirena este adesea folosită pentru a restabili starea endometrului după îndepărtarea bilaterală a ovarelor sau cu menopauză patologică. De asemenea, un dispozitiv intrauterin:

 • crește nivelul hemoglobinei;
 • realizează prevenirea cancerului și a hiperplaziei endometriale;
 • reduce durata și volumul sângerării idiopatice;
 • restabilește metabolismul fierului în organism;
 • reduce durerea cu algomenoree;
 • conduce la prevenirea fibroamelor și a endometriozei uterine;
 • are efect restaurator.

Mirena este folosită pentru tratarea fibroamelor??

Spirala oprește creșterea nodului miomatos. Dar aveți nevoie de un diagnostic suplimentar și consultarea unui medic ginecolog. Este necesar să se țină cont de volumul și localizarea nodurilor, de exemplu, cu formațiuni submucoase de fibroame care schimbă forma uterului, instalarea sistemului Mirena este contraindicată.

Folosit cu endometrioză, medicamentul intrauterin Mirena?

Spirala este folosită pentru a preveni endometrioza, deoarece oprește creșterea endometrului. Recent, au fost prezentate rezultatele studiilor care dovedesc eficacitatea tratamentului bolii. Dar sistemul oferă doar un efect temporar și fiecare caz ar trebui luat în considerare separat.

La șase luni de la introducerea Mirenei, am dezvoltat amenoree. Deci ar trebui să fie? Pot rămâne însărcinată în viitor?

Absența menstruației este o reacție naturală la influența hormonului. Se dezvoltă treptat la fiecare 5 pacienți. În caz, faceți un test de sarcină. Dacă este negativ, atunci nu vă faceți griji, după eliminarea sistemului, menstruația se reia și puteți planifica o sarcină.

După instalarea contraceptivelor Mirena, pot apărea descărcări, dureri sau sângerare uterină?

De obicei, aceste simptome apar într-o formă ușoară, imediat după introducerea Mirenei. Sângerarea severă și durerea sunt adesea indicații pentru extracția în spirală. Cauza poate fi o sarcină ectopică, instalarea necorespunzătoare a sistemului sau o expulzare. Contactați imediat un ginecolog.

Poate spirala Mirena să afecteze greutatea?

Creșterea în greutate este unul dintre efectele secundare ale medicamentului. Dar trebuie să luați în considerare faptul că apare la 1 femeie din 10 și, de regulă, acest efect este de scurtă durată, după ce câteva luni dispare. Totul depinde de caracteristicile individuale ale corpului..

M-am protejat de sarcina nedorită cu pastile hormonale, dar de multe ori am uitat să le beau. Cum pot schimba drogul în spirală Mirena?

Administrarea orală neregulată a hormonilor nu poate proteja complet împotriva sarcinii, de aceea este mai bine să treceți la protecția intrauterină. Înainte de aceasta, trebuie să consultați un medic și să treceți testele necesare. Este mai bine să instalați sistemul pentru 4-6 zile ale ciclului menstrual.

Când pot rămâne însărcinată după ce am luat Mirena?

Conform statisticilor, 80% dintre femei rămân însărcinate, cu excepția cazului în care doresc, desigur, în primul an după scoaterea spiralei. Datorită acțiunii sale hormonale, crește chiar ușor nivelul de fertilitate (fertilitate)..

Unde pot primi spirala Mirena? Și care este prețul său?

DIU sunt disponibile numai pe bază de rețetă și sunt vândute la farmacie. Prețul său este determinat de producător și variază de la 9 la 13 mii de ruble.

Recenzii ale pacienților și medicilor despre Mirena

Recenziile femeilor despre sistemul Mirena sunt destul de controversate și îmbină entuziasmul și recunoștința cu dezgustul și groaza. Impresia pozitivă se bazează, în primul rând, pe următoarele puncte: absența menstruației grele și a efectelor secundare (unii pacienți trec în primele luni), costuri favorabile (bazate pe 5 ani), ușurința de utilizare (setare și uitare), nu afectează contactul sexual. În plus, spirala a ajutat multe femei să oprească creșterea fibroamelor și să reducă manifestările endometriozei.

Recenziile negative s-au bazat, în principal, pe pretenții pentru tulburări ale sferei emoționale (iritabilitate, scădere a antrenării sexuale) și un aspect neestezic (căderea părului, acnee).

Recenziile medicilor, precum femeile, despre DIU sunt, de asemenea, mixte, dar mai restrânse. Experții confirmă efectul contraceptiv ridicat și efectul terapeutic în anumite boli. Dar ei explică că, înainte de instalarea spiralei Mirena, este necesar un diagnostic amănunțit.

Sistemul hormonal terapeutic intrauterin (spirală, bleumarin) Mirena (descriere generală și răspunsuri la cele mai populare întrebări)

Site-ul oferă informații de referință doar în scop informativ. Diagnosticul și tratamentul bolilor trebuie efectuate sub supravegherea unui specialist. Toate medicamentele au contraindicații. Este necesară consultarea de specialitate!

Caracteristici generale

Sistemul intrauterin terapeutic Mirena ca contraceptiv intrauterin (DIU)

Sistemul intrauterin terapeutic (sistemul hormonal intrauterin, dispozitivul hormonal intrauterin, DIU) Mirena se referă la contraceptive hormonale intrauterine.

Contraceptivele intrauterine (DIU) au început să fie utilizate la mijlocul secolului trecut. Au devenit repede populari datorită unor calități pozitive precum eficiență ridicată, confort (lipsa conexiunii cu actul sexual, sunt administrate odian o dată pe o perioadă lungă de timp, nu este nevoie de monitorizarea constantă a administrării pastilelor etc.) și nu există niciun efect sistemic asupra corpului femeii. Principala problemă a DIU, care duce adesea la abandonarea utilizării lor, a fost apariția la pacienții cu tendință la sângerare uterină severă.

În anii 60-70 au apărut DIU-uri conținând cupru, a căror eficiență a fost și mai mare. Cu toate acestea, problema metrorragiei (sângerare uterină) de a doua generație de contraceptive intrauterine nu a fost rezolvată.

Și în sfârșit, în a doua jumătate a anilor 70, au apărut primele contraceptive intrauterine care conțin hormoni - o nouă, a treia generație a DIU. Aceste medicamente combină aspectele pozitive ale DIU și contraceptivele orale hormonale.

Contraceptivele intrauterine care conțin hormoni sunt mai eficiente decât alte contraceptive din acest grup. În plus, acestea nu duc la sângerare uterină. Odată cu utilizarea de contraceptive intrauterine care conțin hormoni, sângerarea menstruală devine mai puțin profuzivă.

Descrierea formei de dozare

Sistemul hormonal intrauterin Mirena are un corp în formă de T care oferă o locație stabilă în cavitatea uterină. La un capăt, carcasa are o buclă la care sunt atașate fire pentru a îndepărta sistemul. Pe corp se află un miez hormonal-elastomeric, care este o substanță de culoare albă sau aproape albă. Nucleul este acoperit cu o membrană translucidă care reglează fluxul substanței active în cavitatea uterină.

Substanța hormonală activă a sistemului - medicamentul de gestagen levonorgestrel - este prezentată într-o cantitate de 52 mg. Excipient - elastomer polidimetilsiloxan.

Sistemul hormonal intrauterin Mirena este localizat în cavitatea tubului conductor. Conductorul și corpul medicamentului nu au impurități.

Fiecare pachet de Mirena conține un sistem hormonal intrauterin, introdus într-o coajă de plastic-hârtie.

Forma de dozare cumpărată Mirena înainte de utilizare trebuie păstrată într-un loc ferit de lumina soarelui, la temperatura camerei (15-30 grade). Perioada de valabilitate este de trei ani..

Metabolizarea substanței active din organism

IUD hormonal Mirena începe să secrete levonorgestrel imediat după ce a fost plasat în cavitatea uterină. Rata de eliberare a substanței active după administrare este de 20 μg / zi, până la sfârșitul celui de-al cincilea an scade la 10 μg / zi.

Distribuția levonorgestrolului caracterizează Mirena drept un medicament cu acțiune predominant locală. Cea mai mare concentrație a substanței este păstrată în endometru (mucoasa uterină). În miometru (în membrana musculară), concentrația de levonorgestrel abia atinge 1% din concentrația din endometru. Concentrația de levonorgestrel în plasma sanguină este de 1000 de ori mai mică decât în ​​endometru.

Substanța activă intră în fluxul sanguin la aproximativ o oră după introducerea sistemului. Concentrația maximă de levonorgestrel în ser se realizează după două săptămâni.

Greutatea corporală afectează semnificativ concentrația substanței active în plasma sanguină. La femeile cu greutate redusă (37-54 kg), concentrația de levonorgestrol în sânge este în medie de o dată și jumătate mai mare.

Substanța activă este metabolizată aproape complet (descompusă) în ficat și excretată prin rinichi și intestine.

Principiul de funcționare

Cele mai importante efecte contraceptive ale sistemului hormonal intrauterin Mirena se datorează unei reacții locale slabe la un corp străin în cavitatea uterină și, în principal, datorită influenței locale a medicamentului progestativ levonorgestrol.

Activitatea funcțională a epiteliului cavității uterine este suprimată: creșterea normală a endometrului este inhibată, activitatea glandelor sale este redusă, se produc transformări în baza submucoasă - toate aceste modificări împiedică în cele din urmă implantarea unui ovul fertilizat.

Un alt efect contraceptiv important este o creștere a vâscozității mucusului secretat de glandele colului uterin și îngroșarea membranei mucoase a canalului cervical, care împiedică pătrunderea spermatozoizilor în cavitatea uterină..

În plus, medicamentul Mirena inhibă motilitatea spermatozoizilor în cavitatea uterină și în trompele uterine.

În primele luni de utilizare, datorită restructurării mucoasei uterine, este posibilă frotarea neregulată. Dar, în viitor, inhibarea proliferării epiteliului endometrial duce la o scădere accentuată a volumului și a duratei sângerărilor menstruale, până la amenoree (încetarea menstruației).

Indicații de utilizare

Sistemul hormonal intrauterin Mirena este conceput în principal pentru a preveni sarcina nedorită.

În plus, medicamentul este utilizat pentru sângerarea menstruală excesiv de grea de etiologie necunoscută (în cazurile în care este exclusă posibilitatea cancerului din zona genitală feminină).

Ca medicament local de gestagen, dispozitivul intrauterin Mirena este utilizat pentru a preveni hiperplazia endometrială (proliferare) în timpul terapiei de înlocuire cu medicamente cu estrogen (acest tip de tratament este indicat după operații de îndepărtare a ambelor ovare, precum și cu menopauză severă).

Contraindicații

Ca un contraceptiv intrauterin, Mirena este, de asemenea, contraindicată în displazie cervicală, neoplasme maligne ale corpului și colului uterin, modificări congenitale sau dobândite în configurația cavității uterine a corpului (inclusiv fibromioame).

Deoarece substanța activă a medicamentului este metabolizată în ficat, sistemul hormonal intrauterin Mirena este contraindicat în patologia oncologică a acestui organ, precum și în hepatita și ciroza acută. Dacă a fost întâlnit anterior icter de origine necunoscută, medicamentul trebuie utilizat cu mare atenție.

Deoarece levonorgestrol este un progestogen, Mirena este contraindicată în toate bolile oncologice dependente de progestativ (în principal în cancerul de sân).

Efectul sistemic al levonorgestrolului asupra corpului femeii este slab. Cu toate acestea, sistemul hormonal intrauterin Mirena trebuie utilizat cu precauție extremă în cazurile în care medicamentele gestagene sunt contraindicate. Acest lucru este valabil mai ales pentru tulburări de circulație a sângelui severe (atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale), istoric de atacuri migrene severe (inclusiv cele care pot indica un accident cerebrovascular sever), hipertensiune arterială, diabet sever, tromboflebite și tendința de complicații tromboembolice..

În astfel de cazuri, trebuie corelat gradul de risc (severitatea simptomelor bolii, care este o contraindicație relativă la scopul medicamentului) și beneficiile utilizării acestuia. Problema utilizării Mirenei este decisă în consultare cu un profesionist, iar în timpul aplicării spiralului este necesară supravegherea medicală constantă și monitorizarea laboratorului.

Mirena este contraindicată în sarcină (diagnosticată sau suspectată) și cu sensibilitate crescută la componentele medicamentului.

Efecte secundare

Reacții adverse frecvente

Reacțiile adverse obișnuite sunt atribuite în mod frecvent simptomelor concomitente care apar nu mai puțin frecvent decât la fiecare sută și nu mai des decât fiecare al zecelea pacient care folosește o spirală.

La femeile care folosesc Mirena, cele mai frecvente simptome neplăcute ale sistemului nervos central, cum ar fi: nervozitate, iritabilitate, starea de spirit proastă, scăderea libidoului, dureri de cap.

De la tractul gastrointestinal al pacienților, durerea în abdomen, greață și vărsături sunt adesea perturbate.

Printre efectele adverse asupra apariției, acneea și creșterea în greutate sunt cel mai des observate..

Adesea, pacienții prezintă numeroase plângeri cu privire la starea sistemului reproducător și a glandelor mamare: durere pelvină, depistare, vulvovaginită, tensiune și sensibilitate a glandelor mamare..

Dureri relativ dese ale spatelui, asemănătoare cu sciatica.

Toate simptomele descrise mai sus sunt cele mai pronunțate în primele luni de utilizare a DIU Mirena, în viitor intensitatea lor va scădea, iar în majoritatea covârșitoare a cazurilor, simptomele neplăcute dispar complet.

Reacții adverse rare

Reacțiile adverse frecvent întâlnite includ semne concomitente de utilizare a medicamentului, care apar nu mai des decât la fiecare a suta pacientă și nu mai puțin adesea la fiecare a mia parte.

Reacțiile adverse adverse rare întâlnite ale Mirenei includ următoarele fenomene:

 • labilitate emoțională (schimbări frecvente de dispoziție);
 • balonare;
 • apariția edemului;
 • alopecie (chelie);
 • hirsutism (creșterea părului);
 • piele iritata;
 • eczemă;
 • eczemă.

Aceste simptome neplăcute sunt cele mai pronunțate în primele luni de utilizare a Mirenei. În cazurile în care intensitatea lor nu scade, este indicat un examen suplimentar pentru a exclude bolile concomitente.

Reacții adverse foarte rare

Instructiuni de folosire

Instalarea unui dispozitiv intrauterin Mirena

Ambalajul vidat steril este deschis imediat înainte de instalarea sistemului. Un sistem deschis prematur trebuie aruncat ca deșeuri medicale.

Doar un medic cu experiență suficientă în efectuarea unor astfel de manipulări poate instala sistemul intrauterin Mirena.

Înainte de instalarea spiralei Mirena, este necesar să vă consultați cu un medic ginecolog și să obțineți informații despre toate riscurile și posibilele reacții adverse..

După ce a decis instalarea DIU Mirena, o femeie trebuie să fie supusă unei examinări mamare și mamografie, precum și a unui examen ginecologic, incluzând un examen pelvic și colposcopie (sau, cel puțin, o analiză a unei frotii de la colul uterin).

Este necesară excluderea patologiei oncologice a organelor zonei genitale feminine, a sarcinii și a infecțiilor cu transmitere sexuală. Toate bolile inflamatorii ginecologice trebuie vindecate complet până la momentul instalării..

Este extrem de important să se determine locația uterului în pelvis, precum și dimensiunea și configurația cavității uterine, înainte de instalarea spiralei Mirena. Localizarea corectă a DIU în cavitatea uterină garantează eficacitatea sistemului Mirena și previne expulzarea acestuia (expulzarea).

Femeile în vârstă fertilă Mirena s-a stabilit în primele șapte zile ale ciclului menstrual.

Dacă nu există contraindicații medicale, DIU Mirena poate fi instalată imediat după avortul artificial sau spontan în primul trimestru de sarcină.

După naștere, în cazul unei involuții uterine normale, instalarea spiralei Mirena este permisă numai după șase săptămâni.

Puteți înlocui DIU în orice zi a ciclului lunar.

Dacă sistemul intrauterin terapeutic Mirena este stabilit pentru prevenirea hiperplaziei endometriale în timpul terapiei de înlocuire a estrogenului, atunci instalarea sistemului se face cel mai bine în ajunul debutului menstruației, iar la femeile cu amenoree consacrată - în orice zi..

Masuri de precautie

Până în prezent, nu există date clinice care să confirme versiunea apariției unei tendințe la tromboză și varice la extremitățile inferioare atunci când se utilizează DIU Mirena. Cu toate acestea, atunci când apar simptome ale acestor boli, în consultare cu un specialist, ar trebui să se decidă problema oportunității înlăturarii DIU, corelând riscurile posibile ale complicațiilor tromboembolice și beneficiile utilizării medicamentului.

Levonorgestrol chiar și în doze mici poate afecta negativ toleranța la glucoză, prin urmare, la pacienții cu diabet zaharat, este necesară monitorizarea constantă a nivelului de glucoză din sânge.

La femeile cu boli cardiace valvulare congenitale și dobândite, instalarea și îndepărtarea IUD Mirena este recomandată să fie efectuată sub pretextul antibioticelor, pentru a evita dezvoltarea endocarditei septice.

Complicații care pot apărea atunci când utilizați spirala Mirena

Perforarea și penetrarea uterului
Perforarea (perforarea) și penetrarea (peretele) uterului sunt extrem de rare (mai puțin de 1 dată la 1000 de cazuri de utilizare a Mirenei). Aceste complicații apar, de regulă, în timpul instalării. Factorii predispozanți sunt nașterea recentă, alăptarea, localizarea atipică a uterului.

În caz de penetrare sau perforație a uterului, sistemul trebuie îndepărtat imediat, deoarece în această poziție este ineficient și se creează condiții pentru dezvoltarea de patologii grave.

Sarcina extrauterina
Sarcina ectopică este o complicație rară (0,1% din cazuri pe an), ceea ce reprezintă o indicație pentru intervenția chirurgicală de urgență.

Poate fi suspectată o sarcină ectopică atunci când, pe fondul semnelor de sarcină (o întârziere lungă în menstruație, dacă ciclul a fost relativ regulat înainte, greață, amețeli etc.), dureri paroxistice ascuțite în abdomenul inferior și simptome de sângerare internă (piele palidă, ascuțită slăbiciune, amețeli, puls frecvent și slab).

Această complicație este mai frecventă la femeile cu antecedente de sarcină ectopică, precum și în cazul bolilor infecțioase și inflamatorii severe ale organelor pelvine.

Boli infecțioase și inflamatorii ale organelor pelvine
Complicațiile bolilor infecțioase și inflamatorii ale organelor pelvine sunt relativ rare (1/1000 - 1/100 cazuri de utilizare DIU).

Cea mai mare probabilitate de acest tip de complicații persistă în prima lună de utilizare a spiralei Mirena.

Un factor de risc semnificativ este schimbarea frecventă a partenerilor sexuali.

Cu boli infecțioase și inflamatorii recurente ale organelor pelvine, precum și cu o infecție acută gravă, care este rezistentă la terapie timp de câteva zile, MIUD Mirena trebuie eliminată.

Expulsie spirală
Expulzarea (expulzarea elicei din cavitatea uterină) se referă la complicații comune. Prin urmare, femeilor li se recomandă să verifice prezența firelor de Mirena în vagin după fiecare menstruație.

Cert este că în timpul menstruației este posibilă o pierdere invizibilă a DIU. Desigur, în timpul expulzării spiralei, efectul contraceptiv încetează, de aceea este necesar să inspectați tampoanele și tampoanele după utilizare, astfel încât pierderea Mirenei să nu treacă neobservată.

Semnele unei expulzări la mijlocul ciclului, de regulă, sunt dureri și sângerare care nu a început la timp. În astfel de cazuri, sistemul trebuie eliminat, deoarece o încălcare a aranjamentului normal al spiralei afectează negativ efectul contraceptiv.

Dezvoltarea chisturilor ovariene funcționale
Chisturile ovariene funcționale apar la aproximativ 12% dintre femeile care utilizează DIU Mirena. În cele mai multe cazuri, acestea sunt asimptomatice, dar uneori există o senzație de greutate în abdomenul inferior și durere în timpul actului sexual.

Cel mai adesea, foliculii măriți revin la normal fără nicio intervenție medicală după două-trei luni de observație. Dacă acest lucru nu se întâmplă, este indicată o scanare cu ultrasunete..

Chirurgia este extrem de rară.

Amenoreea
Amenoreea este o complicație obișnuită a folosirii Marinei Mirena. De regulă, se dezvoltă treptat în primele șase luni de utilizare a unui contraceptiv.

Odată cu dispariția sângerărilor menstruale, sarcina trebuie exclusă (efectuați un test normal). Dacă testul este negativ, nu îl poți repeta ulterior. Ciclul menstrual normal se reia după îndepărtarea Mirenei.

Îndepărtarea spiralelor

După 5 ani de utilizare, spirala Mirena trebuie îndepărtată. În cazurile în care, după îndepărtarea DIU, femeia va continua măsurile contraceptive, spirala Mirena trebuie îndepărtată la începutul ciclului menstrual. Dacă DIU este îndepărtat în mijlocul ciclului și înainte de aceasta, a existat un contact sexual neprotejat, atunci femeia are un risc real de a rămâne însărcinată.

Dacă o femeie dorește să continue utilizarea spiralei, un nou DIU poate fi introdus imediat după îndepărtare. În cazurile în care, după îndepărtarea DIU, este instalat imediat un nou dispozitiv contraceptiv intrauterin, manipulările pot fi efectuate în orice perioadă a ciclului.

După îndepărtarea DIU Mirena, trebuie verificată integritatea spiralei, deoarece în caz de dificultăți în îndepărtarea produsului, substanța alunecă uneori în cavitatea uterină.

Instalarea și îndepărtarea spiralei Mirena poate fi însoțită de durere și sângerare de severitate diferită. În unele cazuri, leșinul este posibil. La femeile cu epilepsie, instalarea sau îndepărtarea unei spirale poate provoca o convulsie.

Dispozitiv intrauterin Mirena și sarcină

Medicamentul are o eficiență foarte mare. În cazurile în care apare o sarcină nedorită, ar trebui exclusă mai întâi o sarcină ectopică. Odată cu sarcina uterină, se pune problema avortului său..

Dacă o femeie decide să salveze copilul, atunci spiralul este îndepărtat cu atenție din cavitatea uterină. În cazurile în care nu este posibilă îndepărtarea sistemului intrauterin, femeia este avertizată cu privire la posibilele riscuri ale sarcinii cu un DIU în cavitatea uterină (încetarea spontană prematură a sarcinii).

Trebuie avut în vedere posibilul efect advers al medicamentului asupra dezvoltării fetale. Cazurile de purtare a unui copil cu un sistem intrauterin Mirena sunt extrem de puține, având în vedere proprietățile contraceptive ridicate ale medicamentului. Cu toate acestea, femeia este sfătuită să raporteze că nu există date clinice privind apariția patologiei fetale sub influența acestui medicament..

lactație

Substanța activă a DIU Mirena în concentrații mici pătrunde în plasma sanguină și poate fi excretată în timpul alăptării, astfel încât conținutul de levonorgestrel din laptele matern este de aproximativ 0,1% din doza zilnică de substanță secretată de sistem..

Este puțin probabil ca o astfel de doză să poată afecta starea generală a sugarului. Experții spun că utilizarea medicamentului Mirena în timpul alăptării la șase săptămâni după naștere este destul de sigură pentru un copil care este alăptat.

Întrebări frecvente

Costul Mirenei este destul de mare. Am auzit că folosirea unei spirale este însoțită de multe efecte secundare neplăcute. Există vreun efect pozitiv al medicamentului asupra organismului?

Este posibilă utilizarea spiralei Mirena cu miom pentru tratamentul unei tumori?

Spirala Mirena ajută la endometrioză??

Sistemul intrauterin eliberează un hormon în cavitatea uterină care inhibă proliferarea endometrului - aceasta este baza capacității spiralei Mirena de a preveni dezvoltarea endometriozei.

În ultimii ani, au apărut lucrări care atestă efectul terapeutic al spiralei Mirena în endometrioză. Datele clinice sunt destul de controversate. În plus, trebuie menționat că tratamentul endometriozei cu DIU hormonale nu este utilizat în toate țările.

Din punctul de vedere al medicamentului bazat pe dovezi, spirala Mirena cu endometrioză, ca orice altă terapie cu hormoni, nu poate oferi decât un rezultat temporar. Ghidul național de ginecologie rus recomandă începerea tratamentului chirurgical ca fiind cel mai radical.

Cu toate acestea, în fiecare caz, este necesară o examinare și consultare amănunțită a medicilor - ginecolog, chirurg și endocrinolog.

Perioadele mele s-au oprit complet la șase luni de la instalarea spiralei Mirena. Asta este normal? O să rămân însărcinată după scoaterea spiralei?

Amenoreea (încetarea menstruației) este o reacție normală a organismului la acțiunea sistemului hormonal Mirena, care apare la fiecare a cincea femeie folosind o spirală. De regulă, această afecțiune se dezvoltă treptat.

Odată cu prima dispariție a sângerărilor menstruale, sarcina trebuie exclusă. Eficacitatea medicamentului este foarte mare, însă experții recomandă totuși trecerea testului. Dacă rezultatul testului este negativ, atunci nu vă puteți face griji. După îndepărtarea spiralei Mirena, menstruația se va reface și se poate aștepta o sarcină normală.

Este posibilă durerea, descărcarea sau sângerarea uterină după instalarea spiralei Mirena?

Imediat după instalarea Mirenei, sunt posibile dureri ușoare și depistare. Durerea severă și sângerarea pot indica instalarea necorespunzătoare a DIU. În acest caz, spirala Mirena trebuie îndepărtată.

Durerea, descărcarea sau sângerarea uterină după un timp considerabil după instalarea spiralei Mirena poate indica debutul expulziei (expulzarea medicamentului din cavitatea uterină) sau sarcina ectopică. Prin urmare, atunci când apar astfel de simptome, este urgent să consultați un medic.

Mirena afectează greutatea? Îmi doresc foarte mult să cumpăr un dispozitiv intrauterin Mirena, dar mă tem să pierd forma (există tendința de a fi plin).

Creșterea în greutate este un efect secundar neplăcut destul de frecvent al spiralei Mirena. Cu toate acestea, trebuie menționat că nu toți sunt îngrășați. Conform datelor clinice, cel puțin nouă din zece femei nici nu observă o ușoară creștere în greutate după instalarea DIU.

În plus, creșterea în greutate se referă la efectele secundare ale Mirenei, cea mai pronunțată în primele luni după instalare. De regulă, în viitor, dispare tendința de plenitudine cauzată de medicamentul hormonal.

Conform tendinței de a fi supraponderal, nu se poate judeca posibilitatea creșterii în greutate după instalarea spiralei Mirena, deoarece apariția acestui efect secundar și severitatea acesteia depind de reacția individuală la medicamentul hormonal.

Am fost protejat de medicamente hormonale. Nu există efecte secundare, dar de multe ori uit să iau pilule. Cum ar trebui să trec de la pastile la Mirena?

Dacă ați luat comprimatele în mod neregulat, atunci există riscul de sarcină, care ar trebui să fie exclus atunci când se prescrie spirala Mirena.

În plus, este necesar să fie supus unui examen ginecologic complet (examinarea organelor pelvine, colposcopie) și să verificați starea glandelor mamare.

Dacă nu există contraindicații pentru utilizarea unui DIU, o spirală se administrează cel mai bine în a patra până la a șasea zi a ciclului menstrual. În ziua instalării spiralei Mirena, anticonceptionalele sunt anulate.

Când apare sarcina după îndepărtarea Mirenei?

Dovada clinică sugerează că 80% dintre femeile care doresc să aibă un copil rămân însărcinate în primul an după îndepărtarea spiralei Mirena. Aceasta este chiar puțin peste nivelul normal al fertilității (fertilitate)..

Desigur, este nevoie de ceva timp pentru a restabili starea normală a sistemului reproducător, care este individual pentru fiecare femeie.

Pentru pacienții pentru care sarcina este nedorită, medicii sfătuiesc imediat după luarea spiralei Mirena să ia măsuri pentru a preveni concepția, deoarece la multe femei probabilitatea de sarcină apare imediat după încetarea sistemului.

De unde să cumperi spirala Mirena?

Preț spirala Mirena

Recenzii ale medicilor și femeilor

Recenziile femeilor cu privire la spirala Mirena sunt neobișnuit de contradictorii și conțin o gamă largă de emoții, de la admirație și recunoștință inconfundabilă față de inventatorul acestei binecuvântări, la groază, dezgust și blesteme pe capul medicului curant care a sfătuit „să treacă prin acest coșmar”.

Feedback-ul recunoscător se bazează pe următoarele puncte pozitive:

 • absența completă a efectelor secundare (în unele cazuri se menționează că „a trebuit să supraviețuiesc câteva luni groaznice”);
 • amenoree (cu admirație specială este menționată de femeile care suferă de perioade grele și / sau dureroase);
 • confort (nu numărați orele înainte de a lua pilula, nu există nicio legătură cu actul sexual etc.);
 • în ciuda prețului ridicat al medicamentului, durata acțiunii (5 ani) dă dreptul de a numi spirala Mirena un tip de contracepție destul de ieftin.

În plus, există recenzii care indică o scădere a gravității simptomelor endometriozei și efectul de restricționare al Mirenei asupra creșterii fibroamelor.

Recenziile negative conțin un număr mare de reclamații. În frecvență, două grupuri atrag atenția:
1. Plângeri de încălcări din partea sferei emoționale (declinul stării de spirit, până la „nu mi-a părut să trăiesc”), scădere bruscă a libidoului, iritabilitate, chiar isterie);
2. Plângeri legate de un aspect urât (acnee pe față și spate, căderea părului, creșterea rapidă în greutate, creșterea părului în locuri necorespunzătoare).

Este ușor de ghicit că aceste două grupuri de reacții adverse se consolidează reciproc: un fundal emoțional redus a transformat chiar și efecte secundare externe minore în urâțenie în imaginația pacienților, iar simptomele externe nefavorabile au crescut tulburările din sfera emoțională..

Analiza recenziilor a arătat că unele femei au refuzat să o folosească pe Mirena în primele luni, unele au continuat să o folosească și mai târziu au scris că la început a fost foarte proastă, dar apoi starea a fost complet normalizată. Cu toate acestea, unele recenzii sugerează că efectele secundare, cum ar fi scăderea libidoului, iritabilitatea și tendința de creștere a greutății persistă la unii pacienți în al doilea an de utilizare a Mirena.

Multe femei se plâng de depistare lungă și durere în abdomenul inferior timp de câteva săptămâni după instalarea Mirenei.

Există plângeri unice cu privire la expulzarea Mirenei și apariția bolilor inflamatorii.

De remarcat este reamintirea unei femei care a vorbit despre apariția cancerului de sân în timpul utilizării spiralei Mirena. Judecând după volumul operației (mastectomie completă cu îndepărtarea ganglionilor limfatici axilari), tumora a avut loc chiar înainte de instalarea spiralei Mirena (cancerul a fost diagnosticat la începutul celui de-al doilea an de utilizare). În acest caz particular, Mirena ar putea stimula într-adevăr creșterea unei neoplasme maligne (cancerul de sân este o contraindicație absolută a utilizării spiralei hormonale). Motivul acestei complicații este insuficiența sau examinarea neglijentă a pacientului.

Recenziile medicilor despre spirala Mirena sunt mai restrânse și mai lipsite de ambiguitate. Mirena DIU este un medicament contraceptiv eficient cu efect terapeutic, dar poate fi utilizat după o examinare completă a pacientului, ținând cont de toate contraindicațiile posibile.

Spirală hormonală Mirena: pro și contra

Spirala Mirena hormonală contraceptivă intrauterină are o serie de avantaje:

 • Eficiență ridicată;
 • confort;
 • reducerea durerii cu perioade dureroase;
 • o scădere a volumului sângerărilor menstruale, ceea ce este deosebit de important pentru femeile cu perioade grele;
 • prevenirea endometriozei și a fibroamelor uterine;
 • capacitatea de a restrânge creșterea tumorii a nodului miomatos și de a reduce severitatea semnelor de endometrioză;
 • prevenirea hiperplaziei endometriale uterine și a cancerului.

Spirala Mirena are următoarele dezavantaje:
 • O listă destul de lungă de contraindicații absolute și relative.
 • Spirala Mirena nu este recomandată pentru femeile tinere nuloase și pacienții cu modificări atrofice legate de vârstă în endometru.
 • Schimbarea frecventă a partenerilor sexuali este un factor de risc pentru complicații inflamatorii.
 • În primele luni de utilizare a spiralei, procentul de probabilitate de apariție a efectelor secundare inofensive, dar destul de neplăcute (scăderea libidoului și a fundalului emoțional general, iritabilitate, creștere în greutate, apariția acneei, secreții de spotting etc.)..

Astfel, spirala Mirena va fi o alegere ideală pentru femeile cu un grad ridicat de toleranță la medicamentele gestagene, în special în cazul perioadelor grele și dureroase, nevoia de a preveni fibromiomul, hiperplazia endometrială și endometrioza.

Toți pacienții trebuie să fie supuși unui examen înainte de instalarea Mirenei, pentru a exclude prezența contraindicațiilor pentru utilizarea medicamentului.

Femeile trebuie informate că efectele secundare neplăcute care apar în primele luni de utilizare a spiralei Mirena, în majoritatea cazurilor în viitor, dispar complet.

Instrucțiuni complete Navy Mirena

Număr de înregistrare

Nume comercial

G02BA03 DIU din plastic cu progestogeni

Grup farmacologic

Progestogeni [Estrogeni, progestogeni; omologii și antagoniștii lor]

Clasificare nosologică (ICD-10)

N85.0 Hiperplazie endometrială glandulară
N92 Menstruație abundentă, frecventă și neregulată.
Z30 Monitorizarea utilizării contraceptive
Z30.0 Sfaturi generale și sfaturi despre contracepție

Structura

Sistemul terapeutic intrauterin de conducere1 buc.
substanta activa:
levonorgestrel52 mg
excipienți: miez de elastomer polidimetilsiloxan; o membrană de elastomer polidimetilsiloxan conținând dioxid de siliciu coloid anhidru 30-40% din masă.
alte componente: carcasă în formă de T din PE, care conține sulfat de bariu - 20-24% din masă; un fir subțire de PE maro vopsit cu oxid de fier negru - ≤1% din masă.
dispozitiv de livrare: conductor - 1 buc.

Descrierea formei de dozare

Sistemul de terapie intrauterină Mirena (DIU) este o structură care eliberează levonorgestrel în formă de T, plasată într-o conductă.

Componentele conductorului sunt tubul de inserție, pistonul, inelul index, mânerul și glisorul. DIU constă dintr-un miez hormonal-elastomeric alb sau aproape alb plasat pe un corp în formă de T și acoperit cu o membrană opacă care reglează eliberarea de levonorgestrel. Carcasa albă în formă de T are o buclă la un capăt și doi umeri la celălalt. Firele maro sunt atașate la buclă pentru a elimina sistemul. Structura în formă de T conține sulfat de bariu, ceea ce îl face vizibil în timpul examinării radiografiei. DIU este lipsit de impurități vizibile.

efect farmacologic

Acțiune farmacologică - gestagen, contraceptiv.

Farmacodinamica

Medicamentul Mirena ® - DIU, care eliberează levonorgestrel, are în principal un efect gestagenic local. Gestagenul (levonorgestrel) este eliberat direct în cavitatea uterină, ceea ce îi permite să fie utilizat într-o doză zilnică extrem de mică. Concentrații mari de levonorgestrel în endometru contribuie la scăderea sensibilității receptorilor estrogenici și ai progesteronului, ceea ce face ca endometrul să fie imun la estradiol și exercită un puternic efect antiproliferativ. Când se utilizează medicamentul Mirena ®, se observă modificări morfologice în endometru și o reacție locală slabă la prezența unui corp străin în uter. O creștere a vâscozității secreției colului uterin împiedică pătrunderea spermei în uter. Mirena ® previne fertilizarea datorită inhibării motilității și funcției spermatozoizilor în uter și trompele uterine. Unele femei prezintă, de asemenea, inhibarea ovulației.

Utilizarea anterioară a medicamentului Mirena ® nu afectează funcția reproductivă. La aproximativ 80% dintre femeile care doresc să aibă un copil, sarcina apare în termen de 12 luni de la îndepărtarea DIU.

În primele luni de utilizare a medicamentului Mirena ®, datorită inhibării proliferării endometrului, poate fi observată o creștere inițială a localizării din spate a vaginului. În urma acestui fapt, o suprimare accentuată a proliferării endometriale duce la o scădere a duratei și a volumului sângerărilor menstruale la femeile care utilizează medicamentul Mirena ®. Sângerarea slabă se transformă adesea în oligo sau amenoree. În același timp, funcția ovariană și concentrația plasmatică a estradiolului rămân normale.

Mirena ® poate fi utilizat pentru a trata menoragia idiopatică, adică. menoragie în absența proceselor hiperplastice din endometru (cancer endometrial, leziuni metastatice ale uterului, nodul miomatos interstițial sau mare, care duce la deformarea cavității uterine, adenomioză), endometrită, boli extragenitale și afecțiuni însoțite de hipocoagulare severă (de exemplu, boala von Willebrombă) dintre care simptomele sunt menoragia. După 3 luni de utilizare de Mirena ®, pierderea menstruală la femeile cu menoragie scade cu 62–94% și cu 71–95% după 6 luni de utilizare. Când utilizați medicamentul Mirena ® timp de 2 ani, eficacitatea utilizării medicamentului (reducerea pierderilor de sânge menstrual) este comparabilă cu metodele chirurgicale de tratament (ablația sau rezecția endometrului). Un răspuns mai puțin favorabil la tratament este posibil cu menoragie cauzată de miomul uterin submucoasă. Reducerea pierderilor de sânge menstrual reduce riscul de anemie cu deficit de fier. Mirena ® reduce severitatea simptomelor dismenoreei.

Eficiența medicamentului Mirena ® în prevenirea hiperplaziei endometriale în timpul terapiei continue cu estrogeni a fost la fel de ridicată atât cu utilizarea orală cât și percutană a estrogenului.

Farmacocinetica

Substanța activă a DIU Mirena ® este levonorgestrel. Levonorgestrel este eliberat direct în cavitatea uterină. Rata de eliberare calculată in vivo la diferite momente de timp este prezentată în tabelul 1.

Rata de eliberare calculată in vivo pentru IUD ® IUD

TimpRata de eliberare calculată in vivo, mcg / zi
Stadiul inițialdouăzeci
La 1 an de la administrareoptsprezece
La 5 ani de la administrare10
Medie de 5 anicincisprezece

Absorbţie. După administrarea medicamentului Mirena ®, levonorgestrel începe imediat să fie eliberat în cavitatea uterină, după cum rezultă din datele de măsurare ale concentrației sale în plasma sanguină. Levonorgestrel eliberat este disponibil mai mult de 90% sistemic..

După introducerea DIU Mirena ® levonorgestrel este detectat în plasma sanguină după o oră. Cmax este de 414 pg / ml și se obține în termen de 2 săptămâni de la administrare. În conformitate cu rata de eliberare scăzută, concentrația mediană de levonorgestrel în plasma sanguină la femeile cu vârsta reproductivă cu o greutate corporală mai mare de 55 kg scade de la 206 pg / ml (25-75a percentilă: 151-264 pg / ml), determinată după 6 luni, la 194 pg / ml (146–266 pg / ml) după 12 luni și până la 131 pg / ml (113–161 pg / ml) după 60 de luni.

Expunerea locală ridicată a medicamentului în cavitatea uterină, necesară pentru efectul local al preparatului Mirena ® asupra endometrului, asigură un gradient de concentrație ridicat în direcția de la endometru către miometru (concentrația de levonorgestrel din endometru depășește concentrația în miometru de peste 100 de ori) și concentrații scăzute de levonorgestrel în plasmă sânge (concentrația de levonorgestrel în endometru depășește de mai mult de 1000 de ori concentrația în plasma sanguină).

La femeile aflate în postmenopauză care utilizează DIU Mirena ® simultan cu estrogen, concentrația plasmatică mediană de levonorgestrel în plasma sanguină scade de la 257 pg / ml (25 - 75 percentila: 186-326 pg / ml), determinată după 12 luni, la 149 pg / ml (122-180 pg / ml) după 60 de luni. Când se utilizează DIU Mirena simultan cu administrarea orală de estrogen, concentrația de levonorgestrel în plasma sanguină, determinată după 12 luni, crește până la aproximativ 478 pg / ml (25-75a percentilă: 341-655 pg / ml), ceea ce se datorează inducerii sintezei SHBG.

Distribuție. Levonorgestrel se leagă nespecific de albumina plasmatică și în mod specific de SHBG. Mai puțin de 2% din levonorgestrel circulant este prezent ca un steroid liber. Levonorgestrel este asociat cu SHBG cu afinitate ridicată. În timpul utilizării medicamentului Mirena ®, concentrația de SHBG scade. În acest sens, o modificare a concentrației de SHBG în plasma sanguină conduce la o creștere (la o concentrație mai mare de SHBG) sau la o scădere (la o concentrație mai mică de SHBG) în concentrația totală de levonorgestrel în plasma sanguină. Concentrația SHBG scade în medie cu aproximativ 20-30% în termen de 1 lună după introducerea DIU Mirena ®, rămâne la acest nivel în primul an de utilizare și crește ușor ulterior. Aparent Vd levonorgestrel este de aproximativ 106 l.

S-a demonstrat că greutatea corporală și concentrația de SHBG în plasma sanguină afectează concentrația sistemică a levonorgestrelului, adică. cu greutate corporală mică și / sau concentrație mare de SHBG, concentrația de levonorgestrel este mai mare. La femeile cu vârsta reproductivă cu greutate corporală mică (37-55 kg), concentrația mediană de levonorgestrel în plasma sanguină este de aproximativ 1,5 ori mai mare.

Metabolism. Levonorgestrel este metabolizat în mare parte. Cele mai importante căi metabolice sunt reducerea grupului Δ4-3-oxo și hidroxilarea la pozițiile 2α, 1β și 16β, urmată de conjugare. CYP3A4 este principala enzimă implicată în metabolismul oxidativ al levonorgestrelului. Datele disponibile in vitro sugerează o semnificație scăzută a reacțiilor de biotransformare mediate de CYP pentru levonorgestrel în comparație cu restaurarea și conjugarea.

Eliminare. Clearance-ul total al levonorgestrelului din plasma sanguină este de aproximativ 1 ml / min / kg. În formă nemodificată, levonorgestrel este excretat numai în cantități. Metaboliții sunt excretați prin intestine și rinichi cu o rată de excreție de aproximativ 1,77. T1/2 în faza terminală, reprezentată în principal de metaboliți, este de aproximativ o zi.

Linearitate / neliniaritate. Farmacocinetica levonorgestrelului depinde de concentrația de SHBG, care, la rândul său, este influențată de estrogeni și androgeni. La utilizarea medicamentului Mirena ®, a fost observată o scădere a concentrației medii de SHBG cu aproximativ 30%, care a fost însoțită de o scădere a concentrației de levonorgestrel în plasma sanguină. Aceasta indică neliniaritatea farmacocineticii levonorgestrelului în timp. Având în vedere efectul preponderent local al medicamentului Mirena ®, este puțin probabil ca efectul modificărilor concentrațiilor sistemice de levonorgestrel asupra eficacității medicamentului Mirena ®.

Indicații Mirena®

 • contracepție;
 • menoragie idiopatică;
 • prevenirea hiperplaziei endometriale în timpul terapiei de înlocuire a estrogenului.

Contraindicații

 • hipersensibilitate la levonorgestrel sau la orice componentă a medicamentului;
 • sarcina sau suspiciunea de aceasta;
 • boli inflamatorii acute sau recurente ale organelor pelvine;
 • infecții ale organelor genitale externe și interne;
 • endometrita postpartum;
 • avort septic în ultimele 3 luni;
 • cervicită;
 • boli însoțite de o susceptibilitate crescută la infecții;
 • displazie cervicală;
 • diagnosticate sau suspectate neoplasme maligne ale uterului sau colului uterin;
 • diagnosticate sau suspectate tumori dependente de progestativ, inclusiv cancer mamar;
 • sângerarea tractului genital de etiologie necunoscută;
 • anomalii congenitale sau dobândite ale uterului, inclusiv fibromioame care duc la deformarea cavității uterine;
 • boli acute sau tumori ale ficatului;
 • Mirena ® nu a fost studiată la femeile de peste 65 de ani, de aceea utilizarea Mirena ® nu este recomandată pentru această categorie de pacienți.

Cu grija

După consultarea unui specialist:

 • defecte cardiace congenitale sau boli ale valvei cardiace (având în vedere riscul de a dezvolta endocardită septică);
 • Diabet.
 • Este recomandabil să se discute cu privire la îndepărtarea sistemului dacă există una dintre următoarele condiții sau apare pentru prima dată:
 • migrenă, migrenă focală cu pierdere asimetrică a vederii sau alte simptome care indică ischemie cerebrală tranzitorie;
 • dureri de cap neobișnuit de grave;
 • icter;
 • hipertensiune arterială severă;
 • tulburări circulatorii severe, inclusiv accident vascular cerebral miocardic și infarct miocardic.

Sarcina și alăptarea

Sarcina. Utilizarea medicamentului Mirena ® este contraindicată în sarcină sau dacă este suspectat.

Sarcina la femeile cu Mirena ® este o situație rară. Dar dacă există un prolaps al DIU din cavitatea uterină, femeia nu mai este protejată de sarcină și ar trebui să utilizeze alte metode de contracepție înainte de a consulta un medic.

În timpul utilizării medicamentului Mirena ®, unele femei nu au sângerări menstruale. Absența menstruației nu este neapărat un semn de sarcină. Dacă o femeie nu are menstruație și, în același timp, există alte semne de sarcină (greață, oboseală, sensibilitate a glandelor mamare), atunci trebuie să consultați un medic pentru examinare și un test de sarcină.

Dacă sarcina apare la o femeie în timpul utilizării medicamentului Mirena ®, se recomandă îndepărtarea DIU, deoarece orice contraceptiv intrauterin lăsat in situ crește riscul de avort spontan și naștere prematură. Îndepărtarea Mirena ® sau sondarea uterului poate duce la avort spontan. Dacă nu este posibilă îndepărtarea atentă a unui contraceptiv intrauterin, trebuie discutată fezabilitatea avortului medical. Dacă o femeie dorește să mențină sarcina și DIU nu poate fi înlăturată, pacientul trebuie informat despre riscurile, în special, despre riscul posibil de avort septic în al doilea trimestru de sarcină, boli purulente-septice postpartum, care pot fi complicate de sepsis, șoc septic și moarte, precum și consecințele posibile pentru copil de la nastere prematura. În astfel de cazuri, cursul sarcinii trebuie monitorizat cu atenție. Este necesară excluderea sarcinii ectopice. O femeie trebuie să i se explice că ar trebui să raporteze toate simptomele care sugerează o complicație a sarcinii, în special apariția unei dureri spastice în abdomenul inferior, sângerare sau depistare din vagin și o creștere a temperaturii corpului.

Hormonul conținut în Mirena ® este eliberat în cavitatea uterină. Aceasta înseamnă că fătul este expus la o concentrație locală relativ mare a hormonului, deși prin sânge și placentă hormonul intră în acesta în cantități mici. Datorită utilizării hormonului intrauterin și acțiunii locale, este necesar să se țină seama de posibilitatea unui efect virilizant asupra fătului. Datorită eficienței contraceptive ridicate a Mirena ®, experiența clinică cu privire la rezultatele sarcinii este limitată. Cu toate acestea, femeia trebuie informată că, în acest moment, nu există dovezi ale unor defecte de naștere cauzate de utilizarea medicamentului Mirena ® în cazurile de sarcină continuă până la naștere, fără îndepărtarea DIU.

Perioada alăptării. Nu este contraindicat alăptarea unui copil cu utilizarea medicamentului Mirena ®. Aproximativ 0,1% din doza de levonorgestrel poate intra în corpul copilului în timpul alăptării. Cu toate acestea, este puțin probabil să prezinte un risc pentru copil în doze eliberate în cavitatea uterină după instalarea Mirena ®.

Se crede că utilizarea medicamentului Mirena ® la 6 săptămâni de la naștere nu are un efect dăunător asupra creșterii și dezvoltării copilului. Monoterapia Gestagen nu afectează cantitatea și calitatea laptelui matern. Au fost raportate cazuri rare de sângerare uterină la femeile care folosesc Mirena ® în timpul alăptării..

Efecte secundare

La majoritatea femeilor, după instalarea Mirena ®, apare o schimbare în natura sângerării ciclice. În primele 90 de zile de utilizare a medicamentului Mirena ®, o creștere a duratei sângerării este observată de 22% dintre femei, iar sângerarea neregulată este înregistrată la 67% dintre femei, frecvența acestor fenomene scade până la 3 și, respectiv, 19%, până la sfârșitul primului an de utilizare. În același timp, amenoreea se dezvoltă în 0%, iar sângerarea rară la 11% dintre pacienți în primele 90 de zile de utilizare. Până la sfârșitul primului an de utilizare, frecvența acestor fenomene crește până la 16, respectiv 57%.

Când utilizați Mirena ® în combinație cu terapia de înlocuire a estrogenului pe termen lung la majoritatea femeilor, sângerarea ciclică se oprește treptat în primul an de utilizare.

Tabelul prezintă date despre frecvența apariției reacțiilor nedorite ale medicamentelor, care au fost raportate la utilizarea medicamentului Mirena ®. În funcție de frecvența apariției, reacțiile adverse (HP) sunt împărțite în foarte des (≥1 / 10); frecventă (de la ≥1 / 100 la ®, conform indicațiilor de „contracepție” și „menoragie idiopatică” cu participarea a 5091 de femei. HP, care au fost raportate în timpul studiilor clinice cu medicamentul Mirena ®, conform indicației „prevenirea hiperplaziei endometriale în timpul terapiei de substituție a estrogenului” (cu 514 femei) au fost observate cu aceeași frecvență, cu excepția cazurilor indicate de notele de subsol.

Clasa de sistem de organeGradul de frecvență
De multe oriDe multe orirarRareoriFrecvența necunoscută
Tulburări ale sistemului imunitar----Reacții alergice (inclusiv erupții cutanate, urticarie, angioedem)
Probleme mentale-Stare de spirit depresivă, depresie---
Tulburări ale sistemului nervosDurere de capMigrenă---
Tulburări gastrointestinaleDureri de stomacGreaţă---
Tulburări ale pielii și țesutului subcutanat-Acnee, hirsutismAlopecia, mâncărimi, eczeme, hiperpigmentarea pielii--
Tulburări ale sistemului musculo-scheletic și țesutului conjunctiv-Dureri de spate **---
Încălcări ale organelor genitale și ale glandei mamareModificarea volumului pierderii de sânge, incluzând o creștere sau o scădere a intensității sângerării, localizarea spotting, oligomenoree și amenoree, vulvovaginită *, externarea din tractul genital *; durere pelvinăInfecție pelvină, chisturi ovariene, dismenoree, durere în glandele mamare **, înglobarea glandelor mamare, expulzarea DIU (complet sau parțial)Perforație uterină (inclusiv penetrare) ***--
Date de laborator și instrumentale----Tensiune arterială crescută

* „Deseori” conform indicației „prevenirea hiperplaziei endometriale în timpul terapiei de înlocuire a estrogenului”.

** „Foarte des” conform indicației „prevenirea hiperplaziei endometriale în timpul terapiei de înlocuire a estrogenului”.

*** Această frecvență se bazează pe rezultatele unui studiu prospectiv comparativ mare, non-intervențional, care a implicat femei care utilizează DIU, care a demonstrat că alăptarea în timpul administrării și administrării până la 36 de săptămâni de la naștere sunt factori de risc independenți pentru perforație (vezi „Instrucțiuni speciale”). În studiile clinice efectuate cu DIU Mirena ®, în care femeile nu au fost incluse în timpul alăptării, au fost observate cazuri de perforație cu o frecvență de.

Pentru a descrie reacții specifice, sinonimele lor și condițiile conexe, în cele mai multe cazuri, terminologia utilizată este MedDRA.

Dacă o femeie cu un medicament prescris Mirena ® rămâne însărcinată, riscul relativ de sarcină ectopică crește.

Partenerul poate simți firele în timpul actului sexual.

Nu se cunoaște riscul de cancer la sân prin utilizarea medicamentului Mirena ®, conform indicației „prevenirea hiperplaziei endometriale în timpul terapiei de înlocuire a estrogenului”. Au fost raportate cazuri de cancer de sân (frecvența necunoscută; consultați Precauții și „Instrucțiuni speciale”).

Au fost raportate următoarele HP în legătură cu instalarea sau îndepărtarea Mirena ®: durere în timpul procedurii, sângerare în timpul procedurii, reacție vasovagală asociată cu instalația, însoțită de amețeli sau leșin. Procedura poate declanșa o convulsie epileptică la pacienții cu epilepsie..

Infecţie După instalarea DIU, au fost raportate cazuri de sepsis (inclusiv sepsis streptococic din grupa A) (vezi "Instrucțiuni speciale").

Interacţiune

Efectul altor medicamente asupra DIU Mirena ®. Este posibil să interacționeze cu medicamente care induc sau inhibă enzimele hepatice microsomice, ca urmare a eliminării hormonilor sexuali poate crește sau scade.

Substanțe care cresc clearance-ul levonorgestrelului (de exemplu, fenitoină, barbiturice, primidonă, carbamazepină, rifampicină și, eventual, de asemenea, oxcarbazepină, topiramat, felbamat, griseofulvină, precum și medicamente care conțin sunătoare perforate). Efectul acestor substanțe asupra eficacității contraceptive a DIU Mirena ® nu este cunoscut, dar se presupune că nu este important în legătură cu mecanismul local de acțiune.

Substanțe cu efecte diferite asupra clearance-ului levonorgestrel. Atunci când sunt utilizate împreună cu hormonii sexuali, mulți inhibitori ai proteazelor virusului hepatitei C și ai NNRTI pot crește și scade concentrația de gestagen în plasma de sânge.

Substanțe de scădere a clearance-ului Levonorgestrel (inhibitori de enzime), de exemplu, inhibitori puternici și moderate de CYP3A4, cum ar fi antimicotice azole (inclusiv fluconazol, itraconazol, ketoconazol, voriconazol), verapamil, macrolide (de exemplu, claritromiciritin, dilitromicină) suc, poate crește concentrația de gestagen în plasma sanguină.

Dozaj si administrare

intrauterine Mirena DIU este introdusă în cavitatea uterină și rămâne eficientă timp de 5 ani. Rata de eliberare in vivo a levonorgestrelului la început este de aproximativ 20 μg / zi și scade la aproximativ 18 μg / zi după un an și aproximativ 10 μg / zi după 5 ani. Rata medie de eliberare a levonorgestrelului este de aproximativ 15 mcg / zi timp de până la cinci ani.

DIU Mirena poate fi utilizat la femeile care primesc preparate HRT orale sau transdermice care conțin doar estrogen. Odată cu instalarea corectă a DIU Mirena ®, efectuată în conformitate cu instrucțiunile de utilizare medicală, indicele Perl (un indicator care reflectă numărul de sarcini la 100 de femei care utilizează contraceptive în timpul anului) este de aproximativ 0,2%. Indicatorul cumulativ care reflectă numărul de sarcini la 100 de femei care utilizează contraceptive timp de 5 ani este de 0,7%.

Instrucțiuni de utilizare Navy Mirena ®

IUD Mirena ® este livrat într-un pachet steril, care este deschis doar imediat înainte de instalarea sistemului intrauterin. Este necesară respectarea regulilor aseptice la manipularea unui sistem deschis. Dacă ambalajul nu este steril, DIU trebuie aruncat ca deșeuri medicale. De asemenea, ar trebui să vă ocupați de DIU eliminat din uter, deoarece conține reziduuri de hormoni.

Instalarea, îndepărtarea și înlocuirea sistemului intrauterin

Este recomandat ca DIU Mirena ® să fie instalat doar de un medic care are experiență cu acest DIU sau este bine instruit pentru a efectua această procedură.

Înainte de a instala un DIU Mirena ®, femeia trebuie să fie informată despre eficacitatea, riscurile și efectele secundare ale unui DIU. Trebuie efectuat un examen general și ginecologic, inclusiv o examinare a organelor pelvine și a glandelor mamare. Dacă este necesar, prin decizia medicului, trebuie efectuat un studiu asupra unui frotiu de la colul uterin. Sarcina și bolile cu transmitere sexuală ar trebui excluse, iar bolile inflamatorii pelviene ar trebui complet vindecate. Se determină poziția uterului și dimensiunea cavității sale. Dacă este necesar, vizualizarea uterului înainte de introducerea DIU Mirena ® trebuie efectuată prin ultrasunete a organelor pelvine. După un examen ginecologic, oglindă vaginală este introdusă în vagin și colul uterin este tratat cu o soluție antiseptică. Apoi, un UUD Mirena ® este introdus printr-un tub subțire de plastic flexibil în uter. Este deosebit de important ca DIU Mirena ® să fie localizat corect în partea inferioară a uterului, ceea ce asigură o expunere uniformă a gestagenului la endometru, previne expulzarea DIU și creează condiții pentru eficiența maximă a acestuia. Prin urmare, instrucțiunile de instalare pentru Marina Mirena ® trebuie respectate cu atenție. Deoarece tehnica de instalare în uter a diferitelor DIU este diferită, trebuie acordată o atenție specială elaborării tehnicii corecte de instalare pentru un anumit sistem. O femeie poate simți introducerea sistemului, dar nu ar trebui să-i provoace dureri severe. Înainte de administrare, pot fi utilizate blocaje paracervicale și / sau analgezice, dacă este necesar..

În unele cazuri, pacienții pot avea stenoză cervicală. Nu se va folosi forța excesivă atunci când se administrează un DIU Mirena ® la astfel de pacienți. Uneori, după introducerea DIU, se observă durere, amețeli, transpirație și paloare a pielii. Femeilor li se recomandă să se odihnească ceva timp după introducerea DIU Mirena ®. Dacă după o jumătate de oră stai într-o poziție calmă, aceste fenomene nu trec, este posibil ca sistemul intrauterin să fie localizat necorespunzător. Trebuie efectuat un examen ginecologic; dacă este necesar, sistemul este șters. La unele femei, utilizarea unui DIU Mirena ® determină reacții alergice ale pielii.

O femeie trebuie să fie reexaminată la 4-12 săptămâni de la instalare și apoi de 1 dată pe an sau mai des dacă există indicații clinice.

La femeile în vârstă de reproducere, IUD Mirena ® trebuie instalat în cavitatea uterină în termen de 7 zile de la debutul menstruației.

Mirena DIU poate fi înlocuită cu un nou DIU în orice zi a ciclului menstrual.

De asemenea, un DIU poate fi instalat imediat după un avort în primul trimestru de sarcină, cu condiția să nu existe boli inflamatorii ale organelor genitale..

Utilizarea unui DIU este recomandată femeilor cu antecedente de cel puțin o naștere. Instalarea IUD Mirena ® în perioada postpartum trebuie efectuată numai după involuția completă a uterului, dar nu mai devreme de 6 săptămâni de la naștere. Cu subinvoluția prelungită, este necesară excluderea endometritei postpartum și amânarea deciziei de a introduce un DIU Mirena ® până când involuția este completă. În caz de dificultate în instalarea DIU și / sau dureri sau sângerări foarte severe în timpul procedurii sau după aceasta, trebuie să se țină seama de posibilitatea perforației și trebuie luate măsuri adecvate, precum examinarea fizică și ecografia..

Pentru prevenirea hiperplaziei endometriale în timpul HRT cu medicamente care conțin numai estrogen la femeile cu amenoree, IUD Mirena ® poate fi instalat în orice moment; la femeile cu menstruație conservată, instalarea se efectuează în ultimele zile de sângerare menstruală sau sângerare de retragere.

Îndepărtați IUD-ul Mirena trăgând cu atenție pe firele capturate de forceps. Dacă firele nu sunt vizibile, iar sistemul este situat în cavitatea uterină, acesta poate fi îndepărtat folosind un cârlig de tracțiune pentru a îndepărta DIU. În acest caz, poate fi necesară extinderea canalului cervical.

Sistemul trebuie îndepărtat la 5 ani de la instalare. Dacă o femeie dorește să continue utilizarea aceleiași metode, un nou sistem poate fi instalat imediat după eliminarea celui precedent..

Dacă este necesară o contracepție suplimentară la femeile în vârstă de reproducere, îndepărtarea DIU trebuie efectuată în termen de 7 zile de la debutul menstruației, cu condiția ca femeia să aibă menstruație regulată. Dacă sistemul este îndepărtat în alt moment al ciclului sau dacă femeia are perioade neregulate și a avut contact sexual în săptămâna precedentă, femeia riscă să rămână însărcinată. Pentru a asigura contracepția continuă, trebuie introdus un nou DIU imediat după îndepărtarea DIU anterior sau trebuie inițiată o metodă alternativă de contracepție..

Instalarea și îndepărtarea DIU poate fi însoțită de anumite dureri și sângerare. Procedura poate provoca leșin din cauza unei reacții vasovagale, bradicardie sau convulsie la pacienții cu epilepsie, mai ales dacă există o predispoziție la aceste afecțiuni sau în cazul stenozei canalului cervical..

După îndepărtarea DIU Mirena ®, sistemul trebuie verificat pentru integritate. Cu dificultăți cu îndepărtarea DIU, au fost observate cazuri izolate de alunecare a miezului hormonal-elastomeric pe umerii orizontali ai corpului în formă de T, în urma cărora au dispărut în interiorul miezului. Odată confirmată integritatea DIU, această situație nu necesită o intervenție suplimentară. Opriturile orizontale ale umerilor împiedică de obicei miezul să se separe complet de corpul T.

Informații suplimentare pentru unele grupuri de pacienți

Copii și adolescenți sub 18 ani. Navy Mirena ® este indicată numai după debutul menarchei (stabilirea ciclului menstrual).

Pacienți vârstnici. Mirena DIU nu a fost studiată la femeile cu vârsta peste 65 de ani, prin urmare, utilizarea DIU Mirena nu este recomandată pentru această categorie de pacienți. DIU Mirena ® nu se aplică medicamentelor de primă alegere pentru femeile aflate în perioada postmenopauză până la 65 de ani cu atrofie uterină severă.

Pacienții cu funcție hepatică afectată. DIU Mirena ® este contraindicat la femeile cu boli acute sau tumori ale ficatului (vezi și "Contraindicații").

Pacienții cu funcție renală afectată. Mirena IUD nu a fost studiată la pacienții cu funcție renală afectată..

Instrucțiuni de introducere

Instalat doar de către un medic folosind instrumente sterile..

Mirena ® este livrat împreună cu conductorul într-un pachet steril care nu trebuie deschis înainte de instalare.

Nu re-sterilizați. Pentru utilizare unică. Nu folosiți Mirena ® dacă ambalajul interior este deteriorat sau deschis. Nu instalați Mirena ® după luna și anul indicate pe pachet. Înainte de instalare, trebuie să vă familiarizați cu informațiile despre utilizarea medicamentului Mirena ®.

Pregătirea pentru introducere

1. Efectuați un examen ginecologic pentru a stabili dimensiunea și poziția uterului și pentru a exclude orice semne de boli inflamatorii acute ale organelor genitale, sarcină sau alte contraindicații ginecologice pentru instalarea medicamentului Mirena ®.

2. Vizualizați colul uterin folosind oglinzi și tratați complet colul uterin și vaginul cu o soluție antiseptică.

3. Dacă este necesar, utilizați asistența unui asistent.

4. Prindeți buza anterioară a colului uterin cu forceps. Îndreptați canalul cervical cu tracțiune puternică folosind forceps. Pinza trebuie să fie în această poziție pe toată durata introducerii medicamentului Mirena ® pentru a asigura o tracțiune atentă a colului uterin spre instrumentul injectat.

5. Mișcând cu atenție sonda uterină prin cavitate în partea inferioară a uterului, determinați direcția canalului cervical și adâncimea cavității uterine (distanța de la faringele externe la partea inferioară a uterului), excludeți septul din cavitatea uterină, synechia și fibromul submucos. Dacă canalul cervical este prea îngust, este recomandată lărgirea canalului și pot fi utilizate calmante / blocaj paracervical..

1. Deschideți ambalajul steril (Fig. 1). După aceea, toate manipulările trebuie efectuate folosind instrumente sterile și în mănuși sterile..

2. Mutați glisorul înainte în direcția săgeții în cea mai îndepărtată poziție pentru a atrage IUD în tubul conductor (Fig. 2).

Important: nu mișcați glisorul în jos, ca acest lucru poate duce la eliberarea prematură a medicamentului Mirena ®. Dacă se întâmplă acest lucru, sistemul nu va putea fi reinserit în conductor..

3. În timp ce țineți glisorul în cea mai îndepărtată poziție, setați marginea superioară a inelului index în conformitate cu sonda măsurată de distanța de la faringele externe până la partea inferioară a uterului (Fig. 3).

4. Continuând să țineți alergătorul în cea mai îndepărtată poziție, avansați cu atenție conductorul prin canalul cervical în uter până când inelul index se află la o distanță de aproximativ 1,5-2 cm de colul uterin (Fig. 4).

Important: nu forțați conductorul înainte. Dacă este necesar, extindeți canalul cervical.

5. Ținând conductorul nemișcat, împingeți glisorul spre marcaj pentru a dezvălui umerii orizontali ai preparatului Mirena ® (Fig. 5). Așteptați 5-10 sec până când umerii orizontali sunt complet deschiși..

6. Împingeți cu atenție conductorul spre interior până când inelul indicelui intră în contact cu colul uterin. Mirena ® ar trebui să se afle acum în poziția fundamentală (Fig. 6).

7. În timp ce țineți conductorul în aceeași poziție, eliberați preparatul Mirena ® mișcând cursorul cât mai jos posibil (Fig. 7). În timp ce țineți glisorul în aceeași poziție, scoateți cu atenție conductorul trăgând de el. Tăiați firele astfel încât lungimea lor să fie de 2-3 cm de faringe exterioară a uterului.

Important: Dacă aveți îndoieli că sistemul este instalat corect, este necesar să verificați poziția preparatului Mirena ®, de exemplu folosind ultrasunete sau, dacă este necesar, scoateți sistemul și introduceți un sistem nou, steril. Îndepărtați sistemul dacă nu este complet în cavitatea uterină. Sistemul de la distanță nu trebuie reutilizat.

Eliminarea / înlocuirea medicamentului Mirena ®

Înainte de a îndepărta / înlocui medicamentul Mirena ®, trebuie să citiți instrucțiunile de utilizare a acestuia.

Mirena ® este îndepărtat trăgând cu atenție pe firele capturate de forceps (Fig. 8).

Puteți instala o armată nouă imediat după îndepărtarea vechii.

Supradozaj

Instrucțiuni Speciale

Înainte de instalarea DIU Mirena ®, procesele patologice din endometru ar trebui excluse, deoarece în primele luni de utilizare ale acestuia, sângerarea / localizarea neregulată este detectată. De asemenea, este necesar să se excludă procesele patologice în endometru atunci când apare sângerarea după începerea HRT cu estrogeni la o femeie care continuă să utilizeze DIU Mirena ®, instalată anterior pentru contracepție. De asemenea, trebuie luate măsuri de diagnostic adecvate atunci când apare o sângerare neregulată în timpul tratamentului prelungit..

IUD Mirena ® nu este utilizat pentru contracepția postcoitală.

Mirena DIU trebuie utilizată cu prudență la femeile cu boli cardiace valvulare congenitale sau dobândite, având în vedere riscul de endocardită septică.

Levonorgestrel în doze mici poate afecta toleranța la glucoză și, prin urmare, concentrația plasmatică a acesteia trebuie supravegheată în mod regulat la femeile cu diabet zaharat, folosind DIU Mirena. De regulă, ajustarea dozei de medicamente hipoglicemice nu este necesară..

Unele manifestări ale polipozei endometriale sau ale cancerului pot fi mascate de sângerare neregulată. În astfel de cazuri, este necesară o examinare suplimentară pentru a clarifica diagnosticul..

DIU-urile Mirena nu trebuie considerate prima metodă de alegere în perioada postmenopauză la femeile cu atrofie uterină severă. Datele disponibile indică faptul că utilizarea DIU Mirena ® nu crește riscul de a dezvolta cancer la sân la femei în perioada postmenopauză sub vârsta de 50 de ani. Datorită datelor limitate obținute în timpul studiului DIU Mirena pentru indicația „prevenirea hiperplaziei endometriale în timpul HRT cu estrogeni”, riscul de cancer mamar cu utilizarea DIU Mirena pentru această indicație nu poate fi confirmat sau respins.

Oligo și amenoree. Oligo și amenoree la femeile în vârstă fertilă se dezvoltă treptat, în aproximativ 57 și, respectiv, 16% din cazuri în primul an de utilizare a DIU Mirena ®. Dacă menstruația lipsește în 6 săptămâni de la începerea ultimei menstruații, sarcina trebuie exclusă. Testele de sarcină repetate pentru amenoree nu sunt necesare dacă nu există alte semne de sarcină. Atunci când un DIU Mirena ® este utilizat în combinație cu estrogenii HRT în mod continuu, majoritatea femeilor dezvoltă treptat amenoree în primul an.

Boli inflamatorii ale organelor pelvine (PID). Conducta ajută la protejarea DIU Mirena împotriva infecției în timpul instalării, iar dispozitivul de inserare Mirena IUD este conceput special pentru a minimiza riscul de infecție. PID la femeile care utilizează contracepție intrauterină este adesea cauzată de infecții cu transmitere sexuală. S-a stabilit că prezența mai multor parteneri sexuali la o femeie sau a mai multor parteneri sexuali în partenerul unei femei este un factor de risc pentru dezvoltarea PID. PID poate avea consecințe grave: pot perturba funcția reproductivă și pot crește riscul de sarcină ectopică.

Ca și în cazul altor proceduri ginecologice sau chirurgicale, se poate dezvolta o infecție severă sau sepsis (inclusiv sepsis streptococic din grupa A) după instalarea DIU, deși acest lucru este extrem de rar.

Cu endometrita recurentă sau PID, precum și cu infecții severe sau acute, care sunt rezistente la tratament timp de câteva zile, IUD Mirena ® trebuie îndepărtat. Dacă o femeie are dureri persistente în abdomenul inferior, frisoane, febră, dureri asociate cu actul sexual (dispareunie), depistare / sângerare prelungită sau grea din vagin, modificări ale naturii externării din vagin, trebuie să consultați imediat un medic. Durere severă sau febră care apare la scurt timp după instalarea DIU poate indica prezența unei infecții severe care trebuie tratată imediat. Chiar și în cazurile în care numai simptomele individuale indică posibilitatea unei infecții, sunt indicate examinarea bacteriologică și monitorizarea..

Expulzare. Posibile semne de expulzare parțială sau completă a oricărui DIU sunt sângerarea și durerea. Contracția mușchilor uterului în timpul menstruației duce uneori la o deplasare a DIU sau chiar la expulzarea din uter, ceea ce duce la încetarea acțiunii contraceptive. Expulzia parțială poate scădea eficiența DIU Mirena ®. Deoarece DIU Mirena ® reduce pierderea de sânge menstrual, o creștere a acestuia poate indica o expulzare a DIU. O femeie este sfătuită să verifice firele cu degetele, de exemplu, în timp ce face un duș. Dacă o femeie a găsit semne de deplasare sau pierdere a DIU sau nu a simțit firele, trebuie evitat contactul sexual sau ar trebui utilizate alte metode de contracepție și, de asemenea, consultați un medic cât mai curând posibil..

Dacă poziția în cavitatea uterină este incorectă, DIU trebuie îndepărtat. În același timp, poate fi instalat un nou sistem. Este necesar să explicați femeii cum să verificați firele de la Navy Mirena ®.

Perforarea și penetrarea. Perforarea sau penetrarea corpului sau colului uterin a DIU poate apărea mai ales în timpul administrării, deși este posibil să nu fie detectată o perioadă de timp după administrare și să reducă eficacitatea DIU Mirena ®. În aceste cazuri, sistemul trebuie eliminat. Complicații, cum ar fi aderențele, peritonita, obstrucția intestinală, perforația intestinală, abcese sau eroziunea organelor interne adiacente, pot apărea cu o întârziere în diagnosticarea perforației și a migrării DIU..

Într-un studiu de cohortă non-intervenție mare, prospectiv, comparativ, la intervenție la femeile care folosesc DIU (N = 61448 femei), cu o perioadă de urmărire de 1 an, rata de perforație a fost de 1,3 (IC 95%: 1,1–1,6) la 1000 de administrații în toată cohorta de studiu ; 1,4 (IC 95%: 1,1–1,8) la 1000 injecții într-o cohortă de studii cu un DIU Mirena ® și 1,1 (IC 95%: 0,7–1,6) la 1000 injecții într-o cohortă de studii cu DIU conținând cupru. Atunci când perioada de urmărire a fost prelungită la 5 ani în subgrupa acestui studiu (N = 39009 femei care folosesc Irena ® DIU sau contraceptiv intrauterin de cupru), frecvența perforației detectată în diferite momente pe întreaga perioadă de 5 ani a fost de 2 (IC 95%: 1, 6-2,5) la 1000 de introduceri.

Studiul a demonstrat că atât alăptarea la momentul administrării, cât și administrarea până la 36 de săptămâni postpartum au fost asociate cu un risc crescut de perforație (vezi tabelul 3). Acești factori de risc au fost confirmați într-un subgrup cu o perioadă de urmărire de 5 ani. Ambii factori de risc au fost independenți de tipul DIU utilizat..

Frecvența perforațiilor la 1000 de introduceri pentru întreaga cohortă a studiului, cu o perioadă de urmărire de 1 an, stratificată prin alăptare și timp după naștere odată cu introducerea (nașterea femeilor)

CondițiiAlăptarea la momentul administrăriiNu există alăptare la momentul administrării
Administrare ≤36 săptămâni după naștere5,6 (IC 95%: 3,9–7,9, n = 6047 injecții)1,7 (IC 95%: 0,8-3,1, n = 5927 injecții)
Introducere> 36 săptămâni după livrare1,6 (IC 95%: 0–9,1, n = 608 injecții)0,7 (IC 95%: 0,5–1,1, n = 41910 injecții)

Un risc crescut de perforație cu introducerea DIU există la femeile cu o poziție anormală fixă ​​a uterului (retroversie și retroflexie).

Sarcina extrauterina. Femeile cu antecedente de sarcină ectopică (ectopică) care au avut intervenții chirurgicale pe trompele uterine sau infecții pelvine prezintă un risc mai mare de sarcină ectopică. Posibilitatea unei sarcini ectopice trebuie luată în considerare în caz de durere în abdomenul inferior, mai ales dacă este combinată cu încetarea menstruației sau când o femeie cu amenoree începe să sângereze. Rata de sarcină ectopică în studiile clinice cu DIU Mirena ® a fost de aproximativ 0,1% pe an. Într-un studiu prospectiv comparativ mare, neintervențional, cu o perioadă de urmărire de 1 an, rata de sarcină ectopică cu utilizarea DIU Mirena a fost de 0,02%. Riscul absolut de sarcină ectopică la femeile care utilizează DIU Mirena ® este scăzut. Cu toate acestea, dacă o femeie cu un DIU Mirena ® instalat are o sarcină, probabilitatea relativă a unei sarcini ectopice este mai mare.

Pierderea firelor. Dacă în timpul unui examen ginecologic, firele de îndepărtare a DIU nu pot fi detectate în regiunea cervicală, sarcina trebuie exclusă. Firele pot fi trase în cavitatea uterină sau canalul cervical și devin din nou vizibile după următoarea menstruație. Dacă sarcina este exclusă, locația cablurilor poate fi, de obicei, determinată prin sondarea atentă cu un instrument adecvat. Dacă firele nu pot fi detectate, este posibilă perforarea peretelui uterin sau expulzarea DIU din cavitatea uterină. Pentru a determina locația corectă a sistemului, puteți utiliza ultrasunete. Dacă aceasta nu este disponibilă sau nu reușește, se examinează radiografia pentru a determina locația DIU Mirena ®.

Chist ovarian. Deoarece efectul contraceptiv al DIU Mirena se datorează în principal efectului său local, ciclurile ovulatorii cu ruperea foliculilor sunt de obicei observate la femeile în vârstă fertilă. Uneori, atresia foliculară este întârziată, iar dezvoltarea lor poate continua. Astfel de foliculi măriți sunt imposibil din punct de vedere clinic de a distinge de chisturile ovariene. Chisturile ovariene au fost raportate ca reacție adversă la aproximativ 7% dintre femeile care au utilizat DIU Mirena ®. În cele mai multe cazuri, acești foliculi nu provoacă niciun simptom, deși uneori sunt însoțiți de dureri în abdomenul inferior sau dureri în timpul actului sexual.

De regulă, chisturile ovariene dispar singure în 2-3 luni de la observație. Dacă acest lucru nu se întâmplă, se recomandă continuarea monitorizării cu ultrasunete, precum și măsuri medicale și de diagnostic. În cazuri rare, trebuie să recurgi la o intervenție chirurgicală.

Utilizarea DIU Mirena ® în combinație cu estrogenii HRT. Atunci când utilizați DIU Mirena ® în combinație cu estrogeni, este necesar să se țină cont suplimentar de informațiile specificate în instrucțiunile de utilizare a estrogenului corespunzător.

Fertilitate. După îndepărtarea DIU Mirena ® la femei, fertilitatea este restabilită.

Excipienți conținuți în DIU Mirena ®. Baza în formă de T Mirena ® Navy conține sulfat de bariu, care devine vizibil la examinarea radiografiei.

Trebuie avut în vedere faptul că DIU Mirena ® nu protejează împotriva infecției cu HIV și a altor boli cu transmitere sexuală.

Informații suplimentare pentru pacienți

Verificări periodice. Medicul trebuie să examineze pacientul la 4-12 săptămâni după instalarea DIU, în viitor, sunt necesare examinări medicale periodice cel puțin o dată pe an.

Consultați medicul cât mai curând posibil dacă:

- pacientul a încetat să mai simtă firele în vagin;

- o femeie se poate simți pentru capătul inferior al sistemului;

- femeia sugerează că este însărcinată;

- există o durere abdominală constantă, febră sau o modificare a naturii normale a secreției vaginale;

- o femeie sau partenerul ei simte durere în timpul actului sexual;

- o femeie observă schimbări bruște în ciclul menstrual (de exemplu, dacă menstruația a fost scăzută sau absentă, și atunci a existat sângerare constantă sau durere sau menstruația a devenit excesiv de grea).

- pacientul prezintă alte manifestări clinice, de exemplu, o durere de cap, cum ar fi o migrenă sau dureri de cap recurente severe, insuficiență vizuală bruscă, icter, creșterea tensiunii arteriale sau orice alte boli și afecțiuni enumerate în secțiunea „Contraindicații” și Precauții..

Ce trebuie să faceți dacă pacienta dorește să rămână însărcinată sau să îndepărtați DIU Mirena ® din alte motive. Un medic poate elimina cu ușurință un DIU în orice moment, după care sarcina devine posibilă. De obicei, îndepărtarea este nedureroasă. După îndepărtarea IUD Mirena ® funcția de reproducere este restabilită. Când sarcina nu este de dorit, DIU Mirena ® trebuie îndepărtată cel târziu în a șaptea zi a ciclului menstrual (cu un ciclu lunar). Dacă IUD Mirena ® va fi îndepărtat mai târziu de a șaptea zi a ciclului, metodele de barieră de contracepție (de exemplu, prezervativ) trebuie utilizate cel puțin șapte zile înainte de îndepărtare. Dacă se observă perioade neregulate în timpul utilizării DIU Mirena sau dacă nu există perioade, cu 7 zile înainte de îndepărtarea DIU, metodele de barieră contraceptivă trebuie utilizate și continuate până la reluarea menstruației. Puteți instala, de asemenea, un nou DIU imediat după ștergerea celui precedent; în acest caz, nu sunt necesare măsuri suplimentare de protecție a sarcinii.

Cât timp pot folosi Navy Mirena ®. IUD Mirena ® oferă protecție împotriva sarcinii timp de 5 ani, după care trebuie îndepărtată. Noul Navy Mirena ® poate fi instalat imediat după eliminarea versiunii anterioare.

Restaurați fertilitatea. Este posibil să rămâneți gravidă după oprirea utilizării DIU Mirena ®. Da, poti. După eliminarea DIU Mirena ®, acesta nu mai afectează funcția normală de reproducere a femeilor. Sarcina poate apărea în timpul primului ciclu menstrual după îndepărtarea DIU Mirena ®.

Efect asupra ciclului menstrual. Poate IUD Mirena ® să afecteze ciclul menstrual al unei femei. Navy Mirena ® afectează ciclul menstrual. Sub acțiunea sa, menstruația se poate schimba și dobândi caracterul descărcării de depistare, poate deveni mai lungă sau mai scurtă, apare cu mai multă profuzie sau mai rar decât sângerarea obișnuită sau poate opri cu totul. În primele 3–6 luni de la instalarea DIU Mirena, multe femei experimentează, pe lângă menstruația obișnuită, apariția frecventă, apariția sau sângerarea scăzută. În unele cazuri, în această perioadă se observă sângerare foarte grea sau prelungită. Dacă o femeie a descoperit aceste simptome, în special dacă acestea nu dispar, trebuie să vă informați medicul despre acest lucru. Este foarte probabil ca odată cu utilizarea DIU Mirena ®, cu fiecare lună numărul de sângerări și cantitatea de sânge pierdută să scadă treptat. În cele din urmă, unele femei descoperă că perioadele lor s-au oprit complet. Deoarece cantitatea de sânge pierdută cu menstruația atunci când se utilizează DIU Mirena ® scade de obicei, majoritatea femeilor au o creștere a Hb în sângele lor. După îndepărtarea sistemului, ciclul menstrual revine la normal..

Lipsa menstruației. Este normal să nu aveți menstruație? Da, dacă o femeie folosește un DIU Mirena ®. Dacă după instalarea DIU Mirena ®, se remarcă dispariția menstruației, aceasta se datorează influenței hormonului asupra membranei mucoase a uterului. Îngroșarea lunară a mucoasei nu are loc, prin urmare, respingerea acesteia nu apare în timpul menstruației. Acest lucru nu înseamnă neapărat că femeia a ajuns la menopauză sau este însărcinată. Concentrația plasmatică a propriilor hormoni rămâne normală.

De fapt, absența menstruației poate fi un mare avantaj pentru confortul unei femei.

Cum poate o femeie să știe că este însărcinată. Sarcina la femeile care utilizează DIU Mirena ®, chiar dacă nu au menstruație, este puțin probabilă. Dacă o femeie nu are menstruație timp de 6 săptămâni și este preocupată de acest lucru, trebuie efectuat un test de sarcină. În cazul unui rezultat negativ, testele suplimentare nu sunt necesare dacă femeia nu are alte semne de sarcină, cum ar fi greața, oboseala sau calmarea glandelor mamare..

Poate IUD Mirena ® să provoace durere sau disconfort. Unele femei au dureri (care amintesc de durerea menstruală) în primele 2-3 săptămâni după instalarea DIU. Dacă pacientul simte dureri severe sau durează mai mult de 3 săptămâni după instalarea sistemului, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră sau instituției medicale în care femeia are un DIU Mirena ®.

Influențează IUD Mirena ® actul sexual. Nici o femeie, nici partenerul ei nu trebuie să simtă DIU în timpul actului sexual. În caz contrar, contactul sexual trebuie evitat până când medicul se asigură că sistemul este în poziția corectă..

Ce timp trebuie să treacă între instalarea DIU Mirena ® și actul sexual. Cel mai bine, pentru a oferi corpului unei femei odihnă, ar trebui să se abțină de la actul sexual timp de 24 de ore după introducerea DIU Mirena ® în uter. Cu toate acestea, efectul contraceptiv al IUD Mirena ® are de la instalare.

Este posibil să utilizați tampoane. Sunt recomandate tampoane sanitare. Dacă o femeie folosește tampoane, acestea trebuie schimbate foarte atent pentru a nu scoate firele DIU Mirena ®.

Ce se întâmplă dacă IUD Mirena ® părăsește spontan cavitatea uterină. Foarte rar, în timpul menstruației, se poate produce o expulzare a DIU din cavitatea uterină. O creștere neobișnuită a pierderii de sânge în timpul sângerărilor menstruale poate indica faptul că DIU Mirena ® a căzut prin vagin. Este posibilă și expulzarea parțială a DIU din cavitatea uterină în vagin (o femeie și partenerul ei pot observa acest lucru în timpul actului sexual). Odată cu ieșirea completă sau parțială a DIU Mirena ® din uter, efectul contraceptiv al acestuia se oprește imediat.

Prin ce semne se poate aprecia că Marina Mirena ® este în vigoare. Femeia însăși poate verifica dacă firele Mirena ® Navy sunt pe loc după ce și-a încheiat perioada. După încheierea menstruației, introduceți cu atenție degetul în vagin și simțiți firele la capătul său, aproape de intrarea în uter (colul uterin). Nu trageți firele, ca puteți extrage accidental IUD Mirena ® din uter. Dacă pacientul nu găsește firele, consultați un medic.

Influența asupra capacității de a conduce vehicule și mecanisme. Neobservat.

Formular de eliberare

Sistem terapeutic intrauterin, levonorgestrel 20 μg / 24 h. 1 sistem terapeutic intrauterin cu conductor este plasat într-un blister de film PE acoperit cu o țesătură albă nețesută cu o acoperire adezivă și poliester (PETG - PET-glicol sau APET - PET amorf). Blisterul este așezat într-o cutie de carton..

Producător

Bayer Oy, Finlanda. Casă de oaspeți, 47, 20210, Turku, Finlanda.

Bayer Ou, Finlanda. Pansiontie, 47, 20210, Turku, Finlanda.

Persoana juridică în numele căreia se eliberează certificatul de înregistrare. Bayer Oy, Finlanda.

Informații suplimentare pot fi obținute la următoarea adresă: 107113, Moscova, str. Rybinskaya 3, 18, p. 2.

Articole Despre Ciclul De Abuz

Unde să intrați și cum să introduceți tampoane

În vremuri străvechi, zilele critice aduceau probleme femeilor. Puțin mai târziu, „aceste zile” au devenit mai confortabile datorită faptului că au fost inventate produse de igienă personală, cum ar fi tampoanele și tampoanele....

Câteva zile înaintare: principalele simptome

Înainte de debutul menstruației, în organism apar modificări hormonale semnificative. În același timp, se remarcă diverse semne de menstruație. Adesea în această perioadă apare durerea în abdomenul inferior, umflarea sânilor și iritabilitatea sunt observate....

După duphaston, menstruația merge mult timp

Consultația ginecologului - Papilomavirus umanBuna ziua! Sunt însărcinată de 27 de săptămâni. Spuneți-mi, vă rog, este posibil să mă nasc singur prin virusul papiloma!...