10 cauze ale menopauzei precoce și a simptomelor acesteia

Descărcare

Climax este o perioadă naturală din viața oricărei femei. Apare atunci când timpul alocat de natură pentru nașterea și nașterea copiilor (perioada fertilă) se încheie. Fluctuațiile ciclice ale fondului hormonal slăbesc treptat, ovulația dispare, sângerarea menstruală se oprește. Ultima menstruație din viața unei femei se numește menopauză, iar perioada postmenopauză durează încă un an, apoi de obicei punctul culminant se încheie.

De ce vine menopauza timpurie

Debutul ajustării hormonale apare la fiecare femeie individual, dar menopauză la o vârstă fragedă este cel mai adesea asociată cu boli. Apare la aproximativ 1 din 100 de femei de vârstă mijlocie, în timp, incidența crește.

Suprimarea precoce a activității hormonale a ovarelor are loc la femei cu vârsta de 40 de ani și mai mari (până la 45 de ani). Dacă menopauză începe la vârsta de 35-40 de ani, se numește prematur. Cea mai fragedă vârstă de la debutul acestei afecțiuni nu este limitată, deoarece poate fi cauzată, de exemplu, prin îndepărtarea ovarelor ca urmare a unei traumatisme la cavitatea abdominală sau cancer, chiar și la o tânără. Cu toate acestea, menopauza, care a venit în 30 de ani, este cazuistică, adică un fenomen foarte rar, necesită în mod necesar tratament. Cu cât boala a apărut mai devreme, cu atât consecințele ei sunt mai grave..

Activitatea genitală a femeilor și ciclul menstrual este un sistem complex, care este reglat atât prin mecanismul de feedback, cât și cu participarea hormonilor hipofizari gonadotropinici. Gonadotropinele sunt produse sub influența factorilor de eliberare (substanțe care contribuie la eliberarea lor), care sunt produse de hipotalamus. Acest întreg lanț are conexiuni cu cortexul cerebral și sistemul nervos autonom, ceea ce oferă organismului fără conștiință. Orice impact asupra uneia sau altei legături de reglementare poate provoca o încălcare.

Cauzele debutului menopauzei precoce au o origine diferită, dar majoritatea acționează direct asupra ovarelor, lezându-le ireversibil.

 1. Unele femei au o anomalie genetică responsabilă de încetarea precoce a funcției ovariene. Cel puțin două astfel de gene sunt cunoscute. În plus, cu mutații genetice, țesuturile ovariene devin insensibile la hormonul stimulator al foliculilor (FSH), ca urmare, ovulația încetează sau este complet absentă (încălcarea ovulației poate fi citită aici). Natura genetică explică cazurile menopauzei precoce în familii, când menopauza apare prematur la bunică, mamă, fiică ș.a..
 2. Unele boli ereditare se manifestă nu numai printr-o menopauză precoce, ci și prin alte simptome. De exemplu, femeile cu galactozemie au leziuni ale creierului și ficatului, dezvoltă cataractă (scăderea transparenței corneei ochiului) și amenoree (lipsa menstruației). Boala de blefarofimie ereditară se manifestă prin leziuni oculare și este însoțită de epuizare ovariană prematură..
 3. Creșteți probabilitatea de intervenție precoce a menopauzei pe organele pelvine - ovare, tuburi, uter. Deci, îndepărtarea unui chist ovarian afectează direct un țesut care funcționează activ cu foliculi, iar îndepărtarea fibroamelor uterine determină un proces de adeziune, care afectează și glandele sexuale. Un alt mecanism este inflamația aseptică (microbiană) după operație. Boli inflamatorii cronice ale ovarelor joacă, de asemenea, un rol (salpingooforita).
 4. Tratamentul tumorilor maligne cu radioterapie. Dacă o femeie a fost expusă la acest lucru pentru cancerul uterului sau al organelor învecinate și a primit o doză totală de 6 Grey, ovarele sale vor fi deteriorate ireversibil. Aceeași situație poate apărea și în accidentele din instalațiile nucleare. Cu o doză mai mică, consecințele depind de vârsta pacientului, de durata efectului radiației și de alți factori..
 5. Debutul precoce al menopauzei este posibil în tratamentul unei tumori maligne din orice locație cu medicamente chimioterapeutice. În primul rând, ele suprimă divizarea celulelor cu multiplicare rapidă (atât celulele tumorale, cât și foliculele). În al doilea rând, chimioterapia are un efect direct distructiv asupra acestor celule, distrugându-le.
 6. Bolile autoimune sunt procese în care organismul, ca urmare a unei erori a sistemului imunitar, începe să considere celulele sale străine. Cel mai adesea acest lucru se întâmplă cu bolile infecțioase, când agenții patogeni (bacterii sau viruși) au zone din materialul lor genetic care sunt aproape de celulele corpului. Bolile autoimune includ boala Addison cu afectarea glandei suprarenale, diabetul zaharat tip 1 și unele tipuri de hipotiroidism (scăderea activității tiroidiene). Toate aceste afecțiuni sunt însoțite de deteriorarea ovarelor. Uneori doar gonadele suferă efecte autoimune, inflamația cronică se dezvoltă în ele, iar foliculii sunt înlocuiți de țesutul cicatricial.
 7. La multe femei, cauza menopauzei precoce rămâne necunoscută. Acum există tot mai multe informații despre ce cauzează infecția sa virală anterioară. Particulele virale se integrează în celulele normale și nu se manifestă în niciun fel, ci provoacă treptat moartea celulelor foliculare.

Tabloul clinic și consecințele

Semne ale unei menopauze precoce

 • Încălcarea ciclului menstrual, prelungirea intervalului dintre menstruație, scăderea volumului de descărcare și încetarea completă a menstruației (amenoree).
 • infertilitate.
 • Manifestări ale deficitului de estrogen.

Încetarea menstruației este unul dintre primele simptome ale insuficienței ovariene. Se spune că Amenoreea este dacă nu a existat menstruație timp de cel puțin șase luni. Dacă apar mai des, dar mai rar decât o dată la 35 de zile, această afecțiune se numește oligomenoree. Vorbește, de asemenea, despre abordarea unei menopauze timpurii. Amenoreea este secundară, adică înainte de debutul ei, femeia a avut un ciclu menstrual normal.

Un semn important al menopauzei este infertilitatea - incapacitatea de a rămâne însărcinată. Are un caracter secundar și este asociat cu deteriorarea gonadelor feminine. O scădere a producției de hormoni sexuali în ovare prin mecanismul de feedback determină o creștere a eliberării de către glanda hipofizară a hormonului stimulator al foliculilor (FSH), a cărei concentrație în sânge crește semnificativ. Nivelul acestui hormon este utilizat pentru a judeca gradul de inhibare a activității glandelor sexuale. Dacă concentrația de FSH depășește 20 de unități / l, atunci debutul sarcinii este aproape imposibil.

Simptomele menopauzei precoce se datorează și scăderii efectului estrogenului asupra tuturor organelor și țesuturilor. Seamănă cu o menopauză normală, dar sunt mai pronunțate:

 • senzație de căldură, roșeață a feței, transpirație, atacuri bruște de scurtare a respirației - așa-numitele „bufeuri”;
 • tulburări ale sferei emoționale și mentale - iritabilitate, lacrimă, tulburări de somn, dificultăți în amintirea și analizarea informațiilor, scăderea performanței;
 • leziuni ale mușchiului cardiac cu dezvoltarea distrofiei miocardice platormonale, care se manifestă prin întreruperi în activitatea inimii, lipsa respirației la mers, dureri de cusături în jumătatea stângă a pieptului, fără nicio legătură cu încărcătura, diverse tipuri de disconfort la nivelul pieptului, uneori lungi și destul de puternice;
 • uscăciunea mucoasei vaginale, arsură și mâncărime în zona genitală externă, incontinență urinară în timpul tusei, râs, mișcări bruște.

Consecințele patologiei

Datorită eșecului prematur în fondul hormonal al unei femei, se dezvoltă efectele unei menopauze precoce, ceea ce reduce semnificativ calitatea vieții sale timp de mai mulți ani:

 • osteoporoza;
 • ateroscleroza;
 • procese autoimune.

Osteoporoza și osteopenia sunt afecțiuni cauzate de deficiența de estrogen. După cum știți, sub influența acestor hormoni, oasele absorb substanțe minerale din sânge, în primul rând calciu. În plus, estrogenii stimulează producerea de calcitonină, un alt hormon care întărește structura osoasă..

Odată cu scăderea nivelului hormonilor sexuali feminini, calciul încetează să intre în țesutul osos, în ciuda conținutului ridicat în sânge. În același timp, sunt îmbunătățite procesele de resorbție osoasă, adică „resorbție”. În cele din urmă, oasele își pierd forța, apar fracturi patologice. Chiar și cu o leziune ușoară sau o viraj rău, o femeie poate obține o fractură a gâtului femural, rază, fractură de compresiune a coloanei vertebrale. Simptomele osteoporozei - creștere redusă, dureri osoase și de spate, modificări ale posturii.

Estrogenii protejează o femeie de a dezvolta ateroscleroză. Prin lipsa lor de lipoproteine ​​cu densitate mică („colesterolul rău”) afectează activ peretele vascular, provocând inflamații și formarea de plăci aterosclerotice în artere. Consecința aterosclerozei precoce este atacul de cord, accident vascular cerebral, tromboza vasculară mezenterică și alte boli vasculare.

Ateroscleroza coronariană determină dezvoltarea bolilor coronariene. Este rară la femeile tinere, dar cu o menopauză precoce, frecvența bolii crește semnificativ. Ischemia miocardică se manifestă prin apăsarea sau arderea durerilor din spatele sternului care apare la mersul sau urcarea scărilor și trece rapid după oprire.

Care este pericolul menopauzei precoce pentru alte organe? Dacă este cauzată de așa-numitul sindrom ovar rezistent, este adesea însoțită de alte procese autoimune. Odată cu deteriorarea simultană a glandei tiroide, se dezvoltă tiroidita autoimună a lui Hashimoto. Această boală se poate manifesta cu semne de hipo- și hipertiroidie. Activitatea inimii, a sistemului nervos, a digestiei este perturbată, starea pielii și a părului se agravează. Alopecia autoimună, alopecie, apare și la astfel de pacienți. Trombocitopenie autoimună este însoțită de sângerare cu leziuni minore, formarea de vânătăi pe piele și mucoase.

Natura autoimună este diabetul de tip 1 și boala Addison (insuficiență suprarenală). Acestea sunt condiții grave care pot duce la dizabilitate și chiar moartea unei femei.

Tratamentul menopauzei precoce

Dacă amintim cauzele acestei afecțiuni patologice, vom vedea că în majoritatea cazurilor este imposibil să le influențăm. Astfel, terapia etiotropă nu este practic folosită..

Ce să faci cu menopauză precoce? În primul rând, trebuie să contactați un medic ginecolog. Medicul va examina pacientul, va afla istoria vieții și a bolii sale, va prescrie studii:

 • determinarea nivelului de hormoni gonadotropi, estradiol, prolactină, hormon de stimulare a tiroidiei;
 • excluderea adenoamelor hipofizare - o examinare cu raze X a șeii turcești, imagistica computerizată sau prin rezonanță magnetică a acestei zone;
 • examinarea cu ultrasunete a organelor de reproducere - uter, ovare;
 • mamografie sau ecografie a glandelor mamare;
 • analize genetice pentru identificarea anomaliilor ereditare;
 • densitometrie pentru recunoașterea la timp a osteoporozei.

Din păcate, răspunsul la întrebarea cum să opriți menopauză precoce nu este cunoscut de medicament. Nu au fost încă inventate mijloace pentru a restabili funcția pierdută a glandelor genitale, nici transplantul acestor organe nu este efectuat.

Prin urmare, terapia de înlocuire fundamentată patogenetic este efectuată - medicamentele hormonale sunt prescrise.

Efecte pozitive ale terapiei de substituție hormonală cu menopauză precoce:

 • eliminarea simptomelor neplăcute ale acestei afecțiuni patologice - bufeuri, transpirație, disfuncții sexuale și așa mai departe;
 • prevenirea aterosclerozei și a bolilor cardiovasculare, prin urmare, și a complicațiilor acestora - infarct miocardic, accident vascular cerebral, gangrena membrului și altele;
 • normalizarea metabolismului lipidelor și carbohidraților, prevenirea obezității, diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale secundare;
 • prevenirea osteoporozei și a consecințelor acesteia - fracturi ale coloanei vertebrale și ale oaselor membrelor.

Ce trebuie să luați cu menopauză precoce, medicul va sfătui. De obicei, acestea sunt preparate de estradiol sau combinația acestuia cu progestogeni. Componenta progestogenă este utilizată pentru a preveni efectul stimulant al estrogenilor asupra endometrului, pentru a preveni hiperplazia sau transformarea malignă a stratului intern al uterului. Deci, Dufaston (gestagen) și Estrofem (estradiol) sunt adesea prescrise împreună.

Cel mai adesea, tabletele sunt prescrise, dar există plasturi de piele, creme vaginale sau geluri care pot fi utilizate cu o toleranță slabă la forma comprimatului. Un exemplu este sistemul transdermic care conține estradiol Klimara, gelul de piele Ostrozhel.

Unul dintre cele mai populare medicamente pentru tratamentul menopauzei, inclusiv precoce, este Angelique. Conține estradiol și drospirenonă, care are un efect gestagenic și alte proprietăți benefice. Medicamentul este prescris continuu, nu provoacă sângerare și elimină eficient toate semnele și complicațiile menopauzei premature și timpurii..

Medicamente prescrise pentru menopauză precoce

Terapie alternativă

Alte metode de tratament sunt numai auxiliare. Vitaminele A, E, C sunt prescrise pentru a încetini deteriorarea ovarelor și a patologiei vasculare. După consultarea unui specialist, homeopatia este de asemenea folosită: preparatele Acidum Sulfuricum, Glonoin, Remens, Klimadinon. Ameliorează simptomele vegetative ale menopauzei - bufeuri, slăbiciune.

Trebuie să înțelegeți că niciunul dintre aceste medicamente nu și-a dovedit eficiența în cercetarea științifică și nu este recomandat pentru utilizare, de exemplu, de manuale străine. Aceasta înseamnă că, atunci când ia aceste medicamente, în majoritatea cazurilor o femeie va cheltui bani, dar nu va obține efectul dorit. Cu toate acestea, îi va lipsi timpul necesar pentru un tratament adecvat..

Unele clinici oferă tratament cu plasmafereză pentru ameliorarea simptomelor menopauzei precoce, în special bufeuri. Metoda constă în extragerea unei părți a sângelui printr-un vas venos, împărțirea acestuia în celulele sanguine și ser și înlocuirea unei părți a serului cu soluții neutre.

Plasmafereza s-a dovedit în cazuri de otrăvire, insuficiență renală cronică, boală de arsură și alte afecțiuni însoțite de intoxicații. În cazul menopauzei, nu există o nevoie specială pentru o astfel de procedură. Este destul de scump, efectul său este de scurtă durată, iar beneficiile pentru sănătate și impactul asupra calității vieții în acest caz sunt îndoielnice..

Câteva întrebări interesante despre patologie

Este posibilă restabilirea menstruației cu menopauză precoce?

Multe femei care au suferit de o funcție ovariană pe moarte la o vârstă fragedă sunt interesate de această problemă. În unele cazuri, acest lucru este posibil, dar numai după o examinare completă de către un medic ginecolog calificat. Și, desigur, nu poate fi evitată terapia hormonală care stimulează funcționarea gonadelor..

Este posibil să rămâneți gravidă cu o menopauză precoce?

Da, în primele etape ale bolii, menstruația este încă păstrată și există șanse de ovulație, puteți rămâne însărcinată. Dacă acest lucru nu este inclus în planurile pacientului, ea trebuie să se consulte cu un medic cu privire la metodele de protecție adecvate. Dacă doriți sarcina, trebuie să informați medicul ginecolog despre acest lucru. După menstruația nu este mai mare de un an, probabilitatea de sarcină tinde spre zero.

Există un mit destul de persistent potrivit căruia alăptarea prelungită provoacă menopauza precoce la lactație. Acesta nu este de fapt cazul. Cauza menopauzei precoce este deteriorarea ireversibilă a țesutului ovarian, care nu apare atunci când copilul este hrănit cu lapte..

Absența fiziologică a ovulației în timpul alăptării este o reacție naturală a organismului, „concepută” de natură ca protecție împotriva sarcinii repetate înainte de alimentarea copilului anterior (amenoree lactațională). Această amenoree lactațională nu are nicio legătură cu menopauza precoce..

Cum se poate preveni menopauză precoce?

Răspunsul la această întrebare devine evident dacă amintim din nou cauzele principale ale acestei afecțiuni. O femeie nu își poate schimba genetica, nu poate influența dezvoltarea bolilor ereditare.

Prin urmare, prevenirea constă în următoarele: de la o vârstă fragedă, o fată și apoi o fată și o femeie ar trebui să fie învățate să aibă grijă de sănătatea lor, să evite bolile inflamatorii ale tractului genital, actul sexual accidental și avortul. Orice femeie trebuie monitorizată periodic de către un medic ginecolog și terapeut la timp pentru a detecta o tumoare sau o altă boală gravă care poate fi vindecată într-un stadiu incipient, fără consecințe grave asupra gonadelor..

Primele semne ale menopauzei precoce la femei - cum să înțelegem că a venit menopauză?

Climax este un proces fiziologic de stingere a funcției de reproducere a femeii. Se caracterizează prin faptul că nu există debutul menstruației. În mod normal, o femeie are un proces lunar de respingere a endometrului - stratul funcțional al membranei mucoase a cavității uterine.

Acest proces depinde de hormoni și este reglat de principalul organ endocrin al sistemului reproducător - ovarele.

Producerea a doi hormoni majori, estrogenul și progesteronul, are loc:

 • Estrogenii contribuie nu numai la formarea endometrului, ci și la modificările funcționale ale glandelor mamare, precum și la efectul asupra diferitelor legături metabolice.Dintre aceste puncte se numără producerea de oxid nitric, care este necesar pentru dilatarea patului vascular, o creștere a producției de lipoproteine ​​de înaltă densitate și o scădere a nivelului scăzut. În plus, datorită estrogenului, se menține o densitate osoasă suficientă..
 • Al doilea cel mai important hormon este progesteronul. Acesta joacă un rol secundar, deoarece nu afectează alte funcții vitale din organism..

Odată cu vârsta, activitatea ovarelor începe să scadă treptat, care se manifestă în primul rând printr-o încălcare a sistemului reproductiv, iar mai târziu prin alte manifestări.

Vârsta medie a menopauzei este o perioadă cuprinsă între 42 și 55 de ani. În unele cazuri, cadrele pot fi schimbate în direcții diferite. Mai mult, dacă menopauză apare la o vârstă ulterioară, atunci această situație nu se aplică patologiei.

Cauzele menopauzei precoce

Motivele pentru dezvoltarea menopauzei precoce sunt multe.

Dintre acestea, evidențiați principalele grupuri:

 • Motiv ereditar. Principala este patologia cromozomială, care este asociată cu defectele din structură, precum și în cantitate. Una dintre cele mai grave patologii este Sindromul Shershevsky-Turner, care este asociat cu o creștere a cantității cromozomiale. În genotipul corpului feminin sunt detectați 3 cromozomi X Drept urmare, există o defecțiune a ovarelor și producția necorespunzătoare de estrogen. Ovarele nu sunt afectate de estrogeni și, în consecință, ouăle nu sunt produse. În unele cazuri, ouăle nu pot fi complet formate. La femeile cu o boală similară, menstruația poate fi doar singură sau complet absentă. Astfel de femei nu pot naște un copil. În plus, poate exista o predispoziție ereditară asociată cu un aport insuficient de celule foliculare din ovare. În aparatul genetic, se poate găsi doar o activitate funcțională incompletă a cromozomilor. La astfel de femei, menstruația poate apărea mult mai devreme decât limitele medii.
 • Accelerarea timpurie. Aceasta este una dintre cauzele frecvent întâlnite în prezent, care va fi asociată cu debutul precoce al menstruației. Deci, la unele fete, menstruația poate apărea mai devreme de 11 ani. Ca urmare, vârsta medie a menstruației poate fi egală cu cantitatea normală.
 • Lipsa sarcinii și a nașterii de-a lungul vieții. Dacă o femeie nu are sarcini care se termină la naștere, atunci se observă un număr mare de menstruații de-a lungul vieții. Rezultatul este o epuizare mai rapidă a rezervei foliculare ovariene..
  Formații tumorale în ovare. Acestea pot fi tumori benigne sau maligne în zona ovarului. Există o formare treptată a atrofiei aparatului celular în acest țesut, care este însoțită de o încălcare a alimentării nu numai a sângelui, ci și a disfuncției funcționale.
 • Intervenții chirurgicale în zona ovarului. Motivele pot fi îndepărtarea formațiunilor tumorale, precum și operații de urgență din cauza încălcărilor de integritate tisulară. Cele mai frecvente patologii includ: apoplexie ovariană, sarcină ovariană, ruperea chistului etc. Ca urmare, după operație, există fie o îndepărtare completă a țesutului ovarian, fie rezecția parțială a acestuia. Se poate produce îndepărtarea unei părți din stocul de foliculi din corp sau distrugerea completă a acestora, ceea ce duce ulterior la o scădere a numărului de perioade.
 • Expunere la radiații. Ca urmare a radioterapiei prelungite sau a diagnosticului folosind metode similare, apare un efect dăunător treptat asupra țesutului hormonal. O astfel de reacție este un proces ireversibil. Doza de prag este egală cu o încărcare de 6 gri..
 • Efect chimioterapeutic. Ca urmare a luării de medicamente puternice, care au un efect antitumoral asupra întregului organism. Dar, pe lângă încălcarea diviziunilor în celulele maligne, acest lucru se întâmplă și în țesuturile sănătoase. După tratament, există o încălcare a producției de estrogen și a procesului de ovulație. Cel mai adesea, după chimioterapie, femeile au provocat artificial menopauză.
 • Proces autoimun. Acestea sunt reacții complexe la țesutul sănătos, care se caracterizează prin procesul de înlocuire a țesutului folicular sănătos cu țesutul cicatricial conjunctiv. Aceste patologii includ boala Addison, diabetul zaharat în principal de primul tip și colagenozele sistemice. În unele cazuri, menopauza anterioară poate fi asociată cu producerea de anticorpi la țesutul ovarian sau hormoni necesari procesului de ovulație. Rezultatul este un proces de atrofie ireversibilă.
 • În unele cazuri, menopauza anterioară poate fi asociată cu factori de mediu, precum și cu tulburări de viață. Acestea includ fumatul, alcoolul, substanțele narcotice, precum și malnutriția, însoțite de o scădere a greutății corporale sau invers, excesul acesteia.

Simptomele menopauzei precoce

Primele semne

Primele semne ale menopauzei precoce:

 • În primul rând, aceasta este o încălcare a ciclicității menstruației. O femeie poate schimba nu numai ritmul, cu eșecuri frecvente, ci și o încălcare a duratei, a volumului, a naturii.
 • În plus, în cazul menopauzei precoce, probabilitatea de a dezvolta un sindrom premenstrual într-o formă severă este mare. Ulterior, menstruația se oprește complet.
 • Apar probleme grave cu menopauză precoce, cum ar fi bufeurile. Acestea sunt perioade de extindere bruscă a vaselor de sânge, ceea ce duce la o încălcare a femeii de control al temperaturii. Poate fi, de asemenea, apariția periodică a senzațiilor de frisoane..

Modificări ale corpului

Modificări fiziologice:

 • Foarte des, o femeie cu debutul menopauzei precoce constată o scădere a metabolismului. Acesta este în prezent unul dintre simptomele principale..
 • Există o creștere treptată a masei grase. Astfel de condiții sunt greu de controlat, în plus, în viitor este foarte dificil să scapi de kilogramele în plus care apar pe corp. Acesta este unul dintre punctele de pornire pentru formarea hipertensiunii arteriale..
 • Tensiune arterială crescută. O femeie în această perioadă este amenințată de riscul de atacuri de cord și lovituri. Chiar și cei care au hipotensiune arterială persistentă de-a lungul vieții pot fi mai târziu repartizați la grupul de pacienți hipertensivi. În plus, acest lucru poate apărea din cauza creșterii lipoproteinelor de joasă densitate și a dezvoltării aterosclerozei.
 • Apariția flatulenței. Foarte des se dezvoltă intoleranța la menopauză la produsele care conțin lactoză. O imagine similară este asociată cu producția insuficientă de bilă, o substanță care este dependentă de estrogen.
 • Incontinența urinară apare, ca urmare a activității insuficiente a sfincterului uretrei, care este și un organ dependent de hormoni, în special în perioada menopauzei precoce.

Simptome psihoemotionale

Acesta este unul dintre punctele importante în dezvoltarea menopauzei precoce. Această zonă este implicată cel mai mult în tulburări legate de ajustarea hormonală.

Există următoarele:

 • Se remarcă iritabilitatea;
 • Schimbare frecventă a stării de spirit;
 • Oboseală;
 • calitatea tulburării somnului;
 • Înrăutățește memoria și percepția informațiilor;
 • Din cauza durerilor de cap frecvente, o femeie poate prezenta o dispoziție redusă constant.

Menopauza precoce după 35 de ani

Aceasta este una dintre cele mai periculoase opțiuni, deoarece în acest caz riscul de a dezvolta complicații grave crește, cea mai frecventă dintre ele este osteoporoza.

Prin urmare, femeile care se confruntă cu o astfel de problemă ar trebui să aleagă cea mai potrivită opțiune de tratament cu un specialist..

În plus, cu menopauză precoce la această vârstă, simptomele sunt foarte pronunțate.

Se manifestă prin schimbări pronunțate de dispoziție, bufeuri, modificări ale tensiunii arteriale.

Menopauza timpurie după 45 de ani

Aceasta este o variantă mai favorabilă a cursului menopauzei precoce. Odată cu aceasta, apar simptome mai puțin pronunțate ale proceselor, iar riscul de complicații nu este atât de mare.

În plus, în unele cazuri, nu este necesar să se prescrie medicamente speciale necesare pentru menținerea nivelului hormonal și reducerea gravității complicațiilor.

Tratamentul menopauzei precoce

Terapia cu hormoni

Trebuie menționat că acest tip de tratament este acordat o importanță deosebită, în special la femeile care se confruntă cu problema menopauzei precoce. Aceste fonduri sunt în măsură să le înlocuiască complet pe cele naturale care sunt produse de ovare..

Pot fi folosite de toate femeile cu simptome ale menopauzei la diferite vârste, cu condiția să nu existe contraindicații. Mai ales aceste întâlniri sunt relevante pentru simptomele menopauzei precoce sau când se creează o menopauză artificială, în special la o vârstă fragedă.

Este o terapie de înlocuire a hormonilor care poate preveni dezvoltarea de complicații grave asociate cu o lipsă insuficientă sau completă de producție de hormoni de către ovare..

Mijloacele pot avea o compoziție diferită, fie preparate combinate, fie monocompoziții:

 • Medicamentele combinate conțin atât estrogeni cât și progesteron. Numit fie cu o perioadă de anulare săptămânală, fie fără întrerupere. În timpul pauzei apare hemoragia de retragere. Mijloacele combinate includ Angelik, Divina sau Tsikloproginova.
 • Monopreparatele conțin exclusiv estrogeni, sunt prescrise în principal sub formă de terapie locală și nu pentru administrare sistemică. Preparatele care au numai estrogeni în compoziție sunt Proginova, Livial etc..

Formele de administrare pot fi diferite, cu o menopauză timpurie acestea sunt injecții, tablete și, de asemenea, patch-uri.
Restricția la admitere poate fi prezența oricărei contraindicații.

Cursul terapiei poate fi individual, dar în cele mai multe cazuri este o utilizare lungă și sistemică, care este continuă. Poate continua până la vârsta mijlocie a menstruației.

fitohormoni

Acesta este unul dintre instrumentele moderne utilizate atât la menopauza timpurie cât și la timp. Aceste medicamente sunt făcute pe baza plantelor care conțin fitoestrogeni - componente care au o compoziție similară cu hormonii naturali, dar inferioare acestora în eficacitate.

Acestea sunt prescrise de un specialist numai după o examinare completă a corpului. Cel mai adesea sunt folosite de o femeie atunci când terapia de înlocuire hormonală este contraindicată.

În acest caz, fitohormonii ajută să facă față principalelor simptome patologice ale menopauzei precoce, cum ar fi bufeurile, senzația de frisoane, amețeli, schimbări bruște de dispoziție și fluctuații ușoare ale tensiunii arteriale. În ceea ce privește eficacitatea, acestea sunt inferioare principalilor agenți hormonali, dar contribuie totuși la reducerea severității simptomelor.

În plus, cursul terapiei pentru menopauză precoce trebuie să fie lung pentru a obține efectul dorit și, de regulă, continuu. În prezent, multe tipuri de medicamente au fost izolate, printre care cele mai populare sunt Qi-Klim, Klimadinon etc..

Dieta pentru menopauza precoce

În această perioadă, o femeie ar trebui să acorde o atenție specială nutriției sale. Acest lucru se datorează faptului că există o restructurare rapidă a tuturor organelor și sistemelor, ceea ce duce la o scădere a metabolismului și la eliminarea nutrienților, precum și la o schimbare a calității sângelui.

Pentru a reduce severitatea tulburărilor metabolice, trebuie să respectăm principiile unei bune nutriții:

 • Este necesar să se limiteze utilizarea alimentelor prăjite, grase și sărate. Dimensiunea porții trebuie de asemenea redusă.
 • Trebuie să se preferă grăsimile vegetale, animalele fiind reduse pe cât posibil.
 • Animalele ar trebui să includă omega-3 găsite în anumite specii de pești etc..
 • Este recomandat să consumi mai multe produse lactate, care sunt fortificate cu calciu. Aceste produse cu menopauză timpurie ajută la încetinirea dezvoltării osteoporozei.
 • De asemenea, este necesară o menopauză precoce să includă o cantitate suficientă de fructe și legume care să furnizeze nu numai zahăr sănătos, ci și vitamine.

Calitatea vieții intime s-a schimbat foarte mult de la debutul menopauzei precoce, pot exista numeroase motive pentru aceasta, principalul fiind restructurarea hormonală pronunțată, în care lipsește dorința de sex, precum și dispoziția psihologică a unei femei..

Ca urmare a scăderii libidoului în timpul sexului, se poate observa un disconfort sever, în special în menopauză precoce.

Pentru a îmbunătăți calitatea, puteți utiliza terapia de înlocuire a hormonilor sau preparate locale sub formă de geluri și unguente, dintre care unele pot conține estrogen.

Odată cu viața sexuală regulată, simptomele menopauzei precoce pot scădea, iar complicațiile nu devin, de asemenea, pronunțate.

Care este pericolul menopauzei precoce?

Întrucât stingerea prematură a funcției reproducătoare nu este doar un proces patologic care afectează sistemul reproducător, dar încep să apară modificări și în alte organe care se dovedesc a fi dependente de estrogen..

Pericolul menopauzei precoce:

 • În primul rând, debutul precoce al menopauzei la femei este periculos prin dezvoltarea infertilității ireversibile. În prezent, această problemă devine din ce în ce mai urgentă datorită faptului că o femeie încearcă să își realizeze funcția reproductivă la o vârstă ulterioară. Odată cu apariția datelor despre menopauză, procesul devine imposibil.
 • De asemenea, cu o scădere a nivelului hormonal, apare o scădere a stării de calitate a țesuturilor. Pierderea elasticității și secreției este pierdută, ca urmare, se poate dezvolta prolaps sau uscăciune a mucoaselor..
 • Înfrângerea sistemelor extragenitale. Aceasta se exprimă în principal în riscul crescut de apariție a hipertensiunii arteriale, care se formează ca răspuns la o scădere a estrogenului și a oxidului nitric, care contribuie la extinderea peretelui vascular. Vasospasmul este remarcat și un proces natural de îngroșare a sângelui apare din cauza producției insuficiente a unor componente.
 • În plus, poate fi observată dezvoltarea osteoporozei. Estrogenii sunt acele substanțe care ajută la menținerea. Densitatea oaselor infernale. După debutul menopauzei precoce, mai mult calciu este spălat din țesutul osos. O femeie poate observa dezvoltarea fracturilor patologice, precum și deformări ale oaselor mari..
 • De asemenea, este o scădere a elasticității și pierderea umidității la nivelul pielii. Este odată cu apariția menopauzei, în special femeile anterioare observă semne de înaintare rapidă în vârstă. Aceasta se manifestă prin apariția ridurilor, o scădere a elasticității acesteia, pierderea tonusului etc..
 • În plus, probabilitatea excesului de greutate este mare. În cazul menopauzei precoce, există o încetinire bruscă a metabolismului, care se manifestă printr-o creștere treptată a grăsimii subcutanate. Probabilitatea dezvoltării aterosclerozei este de asemenea mare datorită creșterii lipoproteinelor cu densitate mică, care sunt fracțiuni dăunătoare pentru organism.

Prevenirea menopauzei precoce

În legătură cu problema actuală, când menopauza poate apărea la o vârstă fragedă, măsurile preventive rămân un subiect destul de relevant. Ele ajută nu numai la prelungirea tinereții feminine, dar și la evitarea dezvoltării de complicații care apar din debutul menopauzei.

Aceste activități includ:

 • Vizite periodice la specialiști. Acest lucru este necesar pentru monitorizarea continuă a stării sistemului reproducător. Dacă sunt detectate simptomele menopauzei precoce, atunci acestea pot fi corectate și terapia alternativă în timp. De asemenea, vă permite să identificați procesele maligne în primele etape, încercând astfel să excludeți sau să reduceți numărul de chimioterapie sau radioterapie posibilă.
 • Alimentație corectă. Acesta este un punct destul de grav în prevenirea menopauzei precoce, deoarece nu este exclusă posibilitatea epuizării rezervelor în ovare. Trebuie să fie completă și echilibrată, să includă o cantitate suficientă de proteine ​​și grăsimi necesare pentru întreținerea țesutului ovarian. De asemenea, trebuie evitați cancerigenii..
 • Stil de viata sanatos. Acesta ar trebui să includă nu numai un somn sănătos, ci și absența obiceiurilor proaste, cum ar fi alcoolul, drogurile, fumatul, care duc la dezvoltarea unei menopauze timpurii. În plus, este o activitate fizică obișnuită, contribuie nu numai la menținerea unei greutăți corporale suficiente, dar asigură și un aport de sânge normal țesuturilor.
 • În plus, o femeie la o vârstă fragedă ar trebui să se gândească la planificarea pentru alăptare, ceea ce este necesar pentru prevenirea menopauzei precoce și a măsurilor contraceptive. Evitarea încetării sarcinii, precum și a actului sexual fără metode de protecție, care pot duce la procese inflamatorii în țesutul ovarian și, în consecință, la scăderea rezervei ovariene.

opinii

Recenzii ale femeilor despre menopauză precoce:

Menopauza timpurie la 30 de ani: simptome și tratament

Climax este o ofilire a corpului feminin. Este asociat cu involuția organelor genitale și cu stingerea funcțiilor de reproducere. Acest moment nu poate fi evitat, metodele moderne de medicament nu pot amâna și restabili funcția reproductivă. Dacă menopauză apare înainte de 40 de ani, atunci se crede că este devreme. Simptomele menopauzei la femeile de 30 de ani, este important să cunoaștem fiecare pacient. Acest lucru le va permite acelor doamne care au depășit acest fenomen, în primul rând, să înțeleagă cauza bolii lor și, în al doilea rând, să oprească simptomele neplăcute și să îmbunătățească calitatea vieții.

Dacă menopauză apare înainte de 40 de ani, se crede că este precoce, menopauza la femeile de 30 de ani, este important să cunoaștem simptomele fiecărui pacient

Ce este menopauza

Acest cuvânt este de origine greacă și se traduce ca o scară și simbolizează una dintre etapele importante ale vieții unei femei, de tranziție de la nașterea copilului la senil. Menopauza durează câțiva ani. Dacă începe la femeile cu vârsta cuprinsă între 30-40 de ani, atunci se crede că este devreme. Tratamentul menopauzei la femei în acest caz, ca și în cazul apariției la timp a menopauzei, este simptomatic. Uneori se utilizează agenți hormonali.

În timpul menopauzei, se obișnuiește să se distingă mai multe faze:

 • Premenopause;
 • perioada menopauzei;
 • după menopauză.
Acesta este un cuvânt de origine greacă și se traduce ca o scară și simbolizează una dintre etapele importante ale vieții unei femei, de tranziție de la nașterea copilului la senil

O femeie în vârstă fertilă cu menopauză timpurie experimentează toate aceste perioade. În faza inițială, sângerarea menstruală devine mai scăzută, iar apoi se oprește complet. Dacă tânăra nu are menstruație pe parcursul anului, medicii pot diagnostica menopauza prematură.

Se produce menopauză la 30 de ani (video)

Semne ale debutului menopauzei

Indiferent de vârsta la care vine momentul stingerii funcțiilor reproductive, aceasta este însoțită de manifestări neplăcute. La unele doamne, se desfășoară sub formă fiziologică, iar manifestările sale nu sunt pronunțate. În altele, cursul său devine patologic, iar manifestările devin dureroase și dureroase. Cu un debut precoce, menopauza se desfășoară puternic și mult timp. Principalele semne ale menopauzei precoce la femei includ astfel de modificări:

 • vasomotorie;
 • psiho-emoțională;
 • urogenitale;
 • piele;
 • metabolic.

Timpul debutului unor astfel de modificări este influențat de factori de mediu, o predispoziție genetică, starea hormonală a unei femei. Modificările vasomotorii și psihoemotive într-o formă pronunțată pot afecta semnificativ performanța unei femei, urogenitală - duc la prăbușirea vieții sale personale.

În premenopauză sau imediat după debutul acesteia, împreună cu sărăcirea sau încetarea menstruației, o femeie începe să aibă tulburări psihoemoționale de severitate variată. Pot fi de la anxietate ușoară și nervozitate la iritabilitate severă, anxietate, depresie.

Semnele vegetativ-vasculare ale menopauzei precoce sunt cunoscute bufeuri. Aceasta este o expansiune locală a rețelei capilare a corpului superior (piept, gât și față). Se caracterizează prin înroșire, palpitații, o ușoară creștere a temperaturii generale și locale, transpirație și senzație de căldură. Aceste simptome pot fi observate pentru o lungă perioadă de timp, o perioadă întreagă de 5 ani după încetarea menstruației.

Tulburările urogenitale includ urinarea crescută până la incontinența sa. O femeie este preocupată de uscăciunea vaginului, se dezvoltă vulvovaginită atrofică. Este însoțită de vagin uscat, durere și senzație de arsură în timpul actului sexual. Atunci când o femeie în vârstă de 33 de ani are o durere în loc de confort și emoții plăcute, acest lucru poate complica semnificativ viața de familie.

Din cauza modificărilor hormonale, calitatea pielii și a părului se deteriorează. Părul devine mai subțire, unghiile devin fragile, apar riduri timpurii, apar pete de vârstă. Depozitele de grăsime se formează pe părțile laterale, iar în abdomen, pieptul își pierde forma și se apleacă.

Se pot dezvolta boli de inimă. Dacă perioada menopauzei la femei este foarte timpurie, atunci efectele menopauzei la femei în vârstă de 30 de ani pot fi mai grave:

 • crize simpato-suprarenale, însoțite de cefalalgie severă;
 • dezvoltarea reacțiilor alergice;
 • distrofie miocardică.

Doamnele care au început menopauză la 33 de ani au un risc ridicat de osteoporoză până la 45 de ani, poate apărea o probabilitate crescută de diagnosticare a bolii Alzheimer, fobii severe și depresie.

Dacă menopauză apare la 38 de ani, o femeie trebuie să fie examinată în mod regulat de către un medic ginecolog, în acest caz, riscul de oncopatologii, de exemplu, cancer de sân, este mare. Este necesară ajustarea dietei, deoarece există un risc ridicat de încălcare a metabolismului colesterolului și formarea de plăci aterosclerotice pe pereții vaselor de sânge. Acest lucru crește probabilitatea de a dezvolta boli de inimă..

Principala diferență între modificările menopauzei precoce și faza de vârstă la timp a vieții unei femei este că, în multe cazuri, există încă o livrare de ouă în ovare. Și în perioada de dispariție precoce a funcțiilor organelor genitale, corpul feminin este încă capabil de ovulație, poate concepe și suporta un copil sănătos.

Cauzele menopauzei precoce pot fi acoperite în medicamente sau radioterapie

Cauzele dispariției precoce a funcțiilor fertile

Poate exista o listă de motive pentru decolorarea ovariană timpurie. Aceasta poate fi influența unui factor advers grav sau a unui grup întreg de fenomene negative. Cauzele menopauzei pot consta în genetică. Oamenii de știință estimează că „întinerirea” modificărilor menopauzei poate fi asociată cu accelerarea, adică cu menarchea timpurie. Intervențiile chirurgicale pe ovare, rezecția lor poate provoca acest fenomen neplăcut pentru o femeie.

Cauzele menopauzei precoce pot fi acoperite în medicamente sau radioterapie. Stimularea repetată a ovarelor, în special neadecvată suficient de corect, poate provoca epuizarea acestora. Tratamentul oncopatologiilor devine adesea un factor de frunte în ofilirea funcției de reproducere a corpului feminin. Selecția analfabetă a contraceptivelor poate servi drept declanșator al dezvoltării acestui proces.

Bolile sistemice, în special cele autoimune, pot cauza pierderea de țesut ovarian, ceea ce poate duce la menopauză prematură. Acest lucru este posibil dacă sistemul imunitar percepe țesutul ovarian ca străin și le produce anticorpi. Activitatea hormonală a sistemului reproductiv scade.

Stilul de viață al unei femei poate duce la îmbătrânirea timpurie a corpului ei. Dietele epuizante pe care femeile se plâng pentru a menține o figură subțire, postul prelungit poate servi drept motiv pentru epuizarea forței și tinereții organismului. Fumatul excesiv și o scădere a rezistenței generale a organismului pe o perioadă lungă de timp sub influența unei mari varietăți de stresori (fizici, biologici, emoționali) pot duce la o dispariție timpurie a capacității unei femei de a se reproduce..

Diagnosticul perioadei menopauzei

Dacă o femeie are semnele clasice ale debutului menopauzei, atunci trebuie să obțină sfatul unui endocrinolog și al unui ginecolog. I se poate atribui o consultație suplimentară cu un cardiolog sau neurolog, mamolog și oncolog. Pentru un diagnostic competent al stării unei femei cu menopauză precoce, i se prescriu analize de sânge pentru hormonii sexuali. Histologia răzuirii endometriale vă permite să determinați corect funcționalitatea ovarelor. Medicul efectuează un studiu citologic al frotiurilor, iar acest lucru se face în mod repetat. Identificarea ciclurilor care nu se termină cu ovulația pe fundalul încetării menstruației ne permite să apreciem dezvoltarea perioadei precoce a menopauzei. În plus, medicul poate prescrie o mamografie și o ecografie a organelor genitale feminine..

Menopauza precoce (video)

Tratament și prevenire

Dacă o femeie este diagnosticată cu menopauză precoce, atunci trebuie să începeți cu o revizuire a dietei. O restricție severă în această perioadă este impusă produselor de origine animală, experții dau lumină verde legumelor, fructelor și fructelor de mare. Pot fi utile mâncărurile pe care femeile care le pasă de figura lor au încercat să le excludă din dietă (pastele) în timpul menopauzei. În general, odată cu debutul precoce al menopauzei, pentru a evita cursul sever al menopauzei și probleme grave, trebuie să vă normalizați stilul de viață. Somnul sănătos, plimbările în aer curat, jocul cu sport, o nutriție moderată, dar bună, va ajuta la ușurarea acestei perioade dificile pentru o femeie.

Deseori femeile observă că în perioada menopauzei dorința lor sexuală crește. Dacă primiți ajutorul unui specialist și tratați colpita atrofică, atunci sexul regulat, sănătos, poate oferi unei femei o plăcere deosebită și să atenueze simptomele menopauzei.

Dacă o femeie este diagnosticată cu menopauză precoce, atunci trebuie să începeți cu o revizuire a dietei

Terapia medicamentoasă în această perioadă se realizează pentru a reduce simptomele neplăcute. Nu luați medicamente pe cont propriu. Terapia hormonală corect selectată poate ajuta la îmbunătățirea semnificativă a calității vieții femeilor. Pot fi utilizate medicamente precum Femoston și Ovestin. Cu toate acestea, terapia cu hormoni nu este indicată pentru toate femeile. Nu este recomandat dacă femeia suferă de diabet zaharat, oncopatologie sau prezintă un risc ridicat de a dezvolta tromboză, cu ciroză hepatică diagnosticată și insuficiență renală. Nu sunt permise hormonii pentru femeile cu patologie a sistemului de coagulare a sângelui și sângerare uterină, care se dezvoltă din motive necunoscute, tocmai pentru că o astfel de terapie are un număr mare de contraindicații. Înainte de numirea sa, medicul poate trimite pacientul la o examinare cuprinzătoare, incluzând diagnosticarea cu ultrasunete și un studiu al stării coagulării sângelui.

Pe lângă terapia hormonală, antidepresivele (Fluoxetina, Velaxin) pot fi prescrise pacientului. Acești agenți pot reduce severitatea bufeurilor de menopauză. Medicamente prescrise care reduc tensiunea arterială. Se pot folosi relaxanți ai vezicii urinare, remedii cardiace și orice alte medicamente care pot reduce simptomele negative..

Medicina modernă astăzi folosește pe scară largă medicamente fito- și homeopate, care, fără a aduce atingere organismului feminin, ajută la reducerea simptomelor. Cele mai frecvente mijloace de acest gen includ Remens, Tsi-Klim, Klimadinon, Estrovel. Ele ajută la eliminarea lipsei de estrogen și reduc severitatea principalelor simptome ale menopauzei.

În acest moment, doamna trebuie să fie observată de un medic ginecolog, deoarece riscul de a dezvolta modificări în țesuturile endometriale (hiperplazie cu malignitate ulterioară a procesului) crește. De asemenea, este necesar să vizitați regulat un mamolog.

Menopauză nu poate fi evitată, dar pentru a amâna este necesar să se evite o deficiență a țesuturilor ovariene. În aceste scopuri, orice femeie poate lua măsuri simple, cum ar fi prevenirea și tratarea în timp util a formațiunilor chistice ovariene, evitând ITS, hipotermie, care poate provoca adnexită și chiar apoplexie ovariană.

O dietă competentă este necesară fără lipsa de calorii și un exces de grăsimi și proteine ​​animale. Un stil de viață sănătos nu poate servi drept garanție de 100% că menopauză nu apare în 30-40 de ani. Dar un astfel de stil de viață va ajuta cât mai mult timp pentru un anumit organism să își mențină funcțiile de reproducere, ceea ce înseamnă sănătatea și tinerețea femeii.

Articole Despre Ciclul De Abuz

În locul menstruației, descărcarea maro este o posibilă cauză.

La o femeie sănătoasă, menstruația este regulată, apare cu o anumită periodicitate și are o culoare maro-roșiatică. Orice schimbare poate semnala o boală gravă în curs de dezvoltare, astfel încât femeile ar trebui să fie deosebit de atente la natura externării și la starea lor de bine....

Cât de întârziere după antibiotice poate fi, ce să faci?

Întârzierea după antibiotice este inevitabilă. Deoarece medicamentele exercită stres extrem asupra tuturor organelor interne, sistemele vitale. Deși unii experți spun contrariul....

Menopauză la femei: vârsta de debut, simptome și tratament

Menopauză singură nu este o boală. Aceasta este perioada naturală de dispariție a forțelor reproductive-sexuale ale unei femei, asociată cu o modificare hormonală determinată genetic și legată de vârstă în organism....