Osteoporoza cu menopauză

Armonii

Funcția de reproducere a femeilor are mai multe caracteristici, în special, fiecare dintre sexele corecte are un număr limitat de ouă de la naștere. Celulele sexuale sunt depozitate în ovare și se maturizează lunar, astfel încât o femeie să poată concepe.

În timp, aportul ovulator se epuizează și ouăle din interiorul ovarelor nu rămân, prin urmare, perioadele unei femei dispar. Deoarece ovarele nu mai sunt necesare pentru maturarea ouălor, acestea scad în dimensiune și încetează să funcționeze, apare menopauză.

Menopauză și menopauză sunt procese naturale care apar o dată cu fiecare femeie. Dar dezactivarea ovarelor are unele consecințe asupra organismului, în special, hormonii sexuali feminini încetează să fie produși, care sunt responsabili pentru munca multor sisteme.

Drept urmare, o femeie suferă modificări ale stării de spirit, ea câștigă mai rapid în greutate, marea îngrijorează, părul și unghiile devin fragile, iar riscul de osteoporoză și patologii articulare crește. De ce articulațiile și oasele rănesc cu menopauză este o întrebare foarte importantă. Orice femeie de peste 45 de ani trebuie să cunoască răspunsurile la aceasta și să ia măsuri preventive pentru a evita patologiile grave.

cauze

Motivul principal al riscului crescut de osteoporoză în timpul menopauzei este o încălcare a metabolismului fosforului și a calciului pe fundalul modificărilor hormonale. Această afecțiune duce la faptul că calciul începe să fie spălat din oase, ca urmare, acestea devin mai puțin dense și mai fragile..

Drept urmare, pot apărea fracturi chiar și pe fundalul unor leziuni foarte ușoare. Dacă un tânăr trebuie să lovească foarte tare pentru a rupe un os, atunci după o menopauză cu oase subțiri, o femeie se va poticni și va cădea fără succes pentru a suferi o vătămare foarte gravă.

Odată cu vârsta, fracturile, în special gâtul femural, cresc împreună foarte slab. Starea se agravează dacă există patologii concomitente, de exemplu, ateroscleroză vasculară, diabet zaharat, etc. De aceea este foarte importantă prevenirea osteoporozei pentru a evita rănile grave..

De remarcat este faptul că nu toate femeile după menopauză suferă de osteoporoză. Există o serie de patologii care cresc semnificativ probabilitatea formării unei boli:

 • Stil de viață pasiv, mușchi slabi. În această stare, circulația sângelui este perturbată, oasele sunt slab hrănite și subțiri, iar mușchii nu suportă încărcătura, se sprijină pe oase slăbite.
 • Metabolism pe fondul patologiilor tractului gastro-intestinal.
 • Luând medicamente pentru diabet, tumori, antibiotice. Dacă o femeie este supusă unui astfel de tratament, trebuie să întrebe un medic despre prevenirea osteoporozei..
 • Îndepărtarea ovarelor înainte de menopauză.
 • Boli endocrine.
 • Nașterile multiple și alăptarea prelungită sunt, de asemenea, motive pentru scurgerea calciului din oase în favoarea dezvoltării fetale..
 • Efort fizic greu în timpul vieții, muncă pe picioare, răni legate de muncă.
 • Nutriție slabă, lipsă de calciu și fosfor în dietă, abuz de alimente dăunătoare.
 • Alcool, fumat, consum de droguri.

Astfel, dezvoltarea osteoporozei este direct legată de stilul de viață al femeii și de prezența bolilor concomitente în istoric. Dar chiar dacă o femeie respectă regulile unei alimentații sănătoase, merge la sport și nu se îmbolnăvește, trebuie să fie supusă unui examen anual, deoarece toată lumea are riscul de a dezvolta osteoporoză după menopauză.

Simptome

Din păcate, simptomele osteoporozei pot să nu apară mult timp. Boala se dezvoltă în secret și într-o zi poate duce la o fractură gravă și poate duce chiar la moartea pacientului. Prin urmare, nu așteptați semne de osteoporoză, după 50 de ani, trebuie să faceți un examen în fiecare an și să luați măsuri preventive fără a eșua.

Există o serie de semne care indică o stare de neglijare și necesită o examinare imediată:

 • Fracturi frecvente, fractură fără răni grave.
 • Muschii slabi.
 • Deformitatea coloanei vertebrale care s-a dezvoltat odată cu vârsta.
 • Păr foarte uscat și fragil, unghii fragile.
 • Crampe pentru picioare.
 • Parodontita, deteriorarea dinților.
 • Încălcarea tractului digestiv;
 • Dureri musculare și articulare;
 • Formarea diabetului zaharat;
 • Reactii alergice.

Toate aceste afecțiuni pot indica dezvoltarea osteoporozei și o serie de alte boli, în orice caz, trebuie să faceți teste și să fiți tratat.

Dezconectori

Se pot răni articulațiile cu menopauză, multe femei sunt interesate. Și nu în zadar, riscul de a dezvolta artroză după menopauză crește semnificativ. Acest lucru se datorează în primul rând modificărilor legate de vârstă și, desigur, modificărilor hormonale din organism.

Motivele dezvoltării patologiilor în articulație sunt multe. În primul rând, este un stil de viață pasiv. Cert este că articulațiile au nevoie de mișcare. Dacă o persoană introduce un stil de viață pasiv, procesele stagnante se dezvoltă în interiorul articulațiilor, mușchii slăbesc, circulația sângelui este perturbată și articulațiile sunt distruse.

Datorită modificărilor degenerative-distrofice ale articulației, se formează o boală numită artroză. Artroza cu menopauză este foarte frecventă, iar odată cu vârsta pacienților, procentul de incidență nu crește decât. După 70 de ani, fiecare al doilea pacient suferă de patologie articulară într-un grad sau altul.

Ce să faci cu durerile articulare cu menopauză la femei, este mai bine să întrebi un medic. Cert este că astfel de patologii precum artrita, artroza și osteochondroza cu menopauză necesită terapie competentă. Va trebui să luați medicamente antiinflamatoare, mijloace de restabilire a cartilajelor, a vitaminelor și a preparatelor de calciu. O parte obligatorie a tratamentului este gimnastica zilnică, alimentația corespunzătoare și vizitele periodice la fizioterapie, masaj.

Medicii avertizează că artroza cu menopauză este o boală cronică care necesită tratament pentru tot restul vieții. Dacă o femeie nu se consultă la timp la un medic, riscă să devină handicapată, deoarece fără tratament, articulațiile sunt distruse și încetează complet să funcționeze, iar întregul proces este însoțit de dureri severe.

Muşchi

Durerea musculară cu menopauză este o altă plângere comună a femeilor. Senzații neplăcute apar și pe fundalul modificărilor hormonale și sunt asociate direct cu o încălcare a absorbției de calciu.

Majoritatea oamenilor sunt siguri că calciul se găsește doar în oase și dinți, dar, de fapt, acest oligoelement îndeplinește alte funcții în organism, în special, ajută mușchii să funcționeze corect. Cu o deficiență de calciu în organism, nu numai oasele devin mai subțiri și dinții se sfărâmă, dar funcția țesutului muscular este de asemenea perturbată, împotriva căreia pot apărea dureri de durere.

Există și alte cauze ale simptomelor neplăcute. Osteocondroza poate fi cauza durerii musculare în menopauză - acestea sunt tulburări degenerative în cartilajul intervertebral. Astfel de modificări perturbă funcția coloanei vertebrale și provoacă un spasm al mușchilor din jurul acesteia. Este necesară crearea unui cadru rigid și prevenirea distrugerii oaselor vertebrale.

Un atac de osteochondroză cu menopauză este însoțit de dureri musculare ascuțite în gât, umăr și alte părți ale spatelui. Deseori simptomele sunt atât de pronunțate încât o femeie nu-și poate muta mâna, are dificultăți de respirație, caz în care chiar trebuie să apeleze la o ambulanță.

Durerea musculară cu menopauză poate apărea, de asemenea, pe fondul leziunilor din trecut, un stil de viață pasiv, o alimentație deficitară, hipotermie, imunitate slăbită. Dacă disconfortul vă deranjează în mod regulat, trebuie să consultați imediat un specialist.

Diagnostice

Înainte de a începe să luptați împotriva durerii la articulații, mușchi și oase cu menopauză, trebuie să înțelegeți exact ce afecțiuni provoacă simptomele. Pentru aceasta, o femeie trebuie să consulte un terapeut cu reclamații. Medicul va prescrie teste, dacă este necesar, se va referi la un specialist sau va prescrie singur terapia.

Următoarele studii sunt necesare pentru a diagnostica osteoporoza:

 • Roentgenografie;
 • densitometrie;
 • Evaluarea înălțimii vertebrelor;
 • Analize de sânge și urină.

Analizele ajută la evaluarea fondului hormonal al unei femei, precum și la concentrația de calciu și fosfor din organism.

Pentru diagnosticarea patologiilor mușchilor și articulațiilor, se efectuează o examinare externă, se evaluează amplitudinea mișcării articulațiilor. De asemenea, pacientul este supus radiografiei și ecografiei, testează urina și sângele. Dacă este necesar, poate fi necesară puncția fluidă articulară, artrografia, RMN și alte studii la discreția unui specialist.

Diagnosticarea corectă a patologiei este destul de dificilă. Nu este suficient doar pentru a evalua simptomele și a face teste, medicul efectuează, de asemenea, diagnostice diferențiale pentru a stabili cu exactitate boala și a prescrie cel mai eficient tratament.

Tratament

Nu se poate spune exact cum va fi tratată o femeie într-un anumit caz. Terapia depinde direct de vârsta pacientului, de neglijarea cazului, de prezența patologiilor concomitente. De asemenea, terapia nu garantează vindecarea completă. Este posibilă oprirea distrugerii oaselor și articulațiilor pentru a prelungi viața activă a pacientului.

Tratamentul începe întotdeauna cu modificări ale stilului de viață. În stadiile inițiale ale bolii, unei femei i se recomandă să ia vitamine, să se implice în sporturi ușoare și să-și ajusteze alimentația.

Cu stadii grave de patologii, va fi necesară o terapie complexă cu utilizarea de medicamente și uneori metode de tratament chirurgical. Luați în considerare cum să tratați osteoporoza și articulațiile după menopauză.

Medicamente

Osteoporoza cu menopauză este tratată cu următoarele medicamente:

 • Steroizi anabolici pentru repararea oaselor.
 • Remedii homeopate pentru femei în timpul menopauzei, de exemplu, Qi-Klim.
 • Preparate de estrogen și progesteron.
 • Preparate de calciu.

Bolile mușchilor și articulațiilor cu menopauză necesită suplimentar următoarele grupuri de medicamente:

 • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.
 • corticosteroizii.
 • Chondroprotectors.
 • Injecția acidului hialuronic în articulație.
 • Preparate imune.
 • antispasmodice.
 • Relaxante musculare și altele.

Toate medicamentele sunt prescrise individual de către un medic..

Vitamine

Femeile cu menopauză și osteoporoză trebuie să ia suplimente de calciu fără greș. De asemenea, sunt recomandate următoarele vitamine și minerale:

 • Vitamind D;
 • Fosfor;
 • Vitamine B;
 • Vitamina E;
 • Vitamina C;
 • Vitamina A și colab.

Pentru a obține toate vitaminele necesare, în cele mai multe cazuri este suficient să mănânci variați și sănătoși. Dar, din cauza problemelor de digestibilitate a substanțelor după menopauză, medicul poate recomanda administrarea unui complex multivitaminic. Complexele conțin norma zilnică a tuturor substanțelor necesare.

Cura de slabire

Cea mai importantă parte a tratamentului osteoporozei și patologiilor articulare cu menopauză este dieta. Alimentația corectă va ajuta la reducerea scăpării calciului, va satura corpul cu substanțe utile și va evita, de asemenea, dezvoltarea obezității. În timpul menopauzei, riscul de a câștiga excesul de greutate crește foarte mult, deoarece metabolismul scade.

Nu mâncați următoarele alimente:

 • dulciuri;
 • cafea și cacao;
 • sifon;
 • maioneza si margarina;
 • mezeluri, conserve;
 • fast food;
 • iaurturi pentru magazin;
 • alimente convenabile și alte mâncăruri dubioase și junk.

Cea mai bună opțiune ar fi să te gătești din produse proaspete. Este mai bine să gătiți mâncare, tocană și coacere. Posibilă prăjire moderată cu o cantitate mică de ulei, dar este mai bine să reduceți numărul de astfel de feluri de mâncare în dietă.

Se recomandă următoarele alimente:

 • lapte și lapte acru;
 • fructe de mare, pește, carne, păsări de curte din soiuri cu conținut scăzut de grăsimi;
 • ouă
 • cereale;
 • ulei vegetal nerafinat fără încălzire;
 • legume, verdeață;
 • fructe;
 • fructe de padure, nuci;
 • ciuperci;
 • Miere;
 • paine de tarate;
 • băuturi naturale din fructe, compoturi fără zahăr, ceai verde.

Meniul trebuie să fie cât mai variat și echilibrat. Se recomandă de 5-6 ori pe zi în porții mici. Un exemplu de dietă optimă pentru o femeie în timpul menopauzei timp de 2 zile:

 • Mic dejun: terci de ovăz în lapte, ceai verde / terci de orz, compot.
 • Gustare: farfurie cu fructe.
 • Prânz: ciorbă de varză cu vițel, o felie de pâine din cereale integrale./ Friptură de legume și pui.
 • Gustare: o mână de nuci. / Fructe.
 • Cina: Omleta cu rosii, ardei gras, o bucata de branza. / Sclave sau pui, legume fiarte.
 • A doua cină cu 2 ore înainte de culcare: o porție de brânză de căsuță cu conținut scăzut de grăsimi până la 5%, cu stafide sau piure de fructe. / Un pahar de iaurt natural sau kefir cu fructe proaspete.

Pentru a evita supraalimentarea, trebuie să vă concentrați pe porții: 150 de grame de carne, 200 de grame. Dacă foamea apare între mese, trebuie să bei un pahar cu apă. De asemenea, în timpul zilei, trebuie să beți cel puțin 2 litri de apă curată fără gaz.

Apropo, există o părere că soda conține componente care contribuie la scurgerea calciului din oase. De exemplu, în compoziția cunoscutului Coca-Cola există acid fosforic, care contribuie la dezvoltarea osteoporozei, dacă îl beți constant. Prin urmare, astfel de băuturi sunt contraindicate categoric la femei în timpul menopauzei, predispuse la osteoporoză.

oameni

Dacă femeile cu menopauză se confruntă cu dureri la nivelul articulațiilor și mușchilor, atunci primul lucru la care se gândesc este ce remediu folosește pentru a elimina simptomele neplăcute. Nu există dorință și timp pentru a merge la medic, este mai ușor să atașați un plantan sau o frunză de varză și totul va trece - asta este ceea ce cred pacienții.

Remediile populare sunt un plus excelent la terapia principală, ele ajută la ameliorarea simptomelor, în timp ce tratamentul medicamentos elimină cauza bolii și oprește dezvoltarea acesteia. Prin urmare, este imposibil de neglijat tratamentul osteoporozei de către un medic, acesta este plin de complicații grave. Cu cât o femeie ezită să viziteze un specialist, cu atât sunt mai mari șansele de a deveni handicapate în următorii ani.

Rețete alternative care pot fi utilizate pentru a trata osteoporoza și durerile articulare cu menopauză:

 • Trebuie să spălați oul proaspăt cu o perie în apă rece, să eliminați proteinele și gălbenușul, să clătiți din nou coaja și să îndepărtați filmul interior. Se rupe în bucăți și se usucă de lumina soarelui. Zdrobiți cojile uscate în pulbere și amestecați cu sucul de lămâie Trebuie să luați până la 2 grame de pulbere pe zi.
 • Odată cu menopauză, osteoporoza este tratată și cu ierburi cu fitoestrogeni. Acestea includ uterul, rădăcina de ghimbir, peria roșie, turmericul, mușețelul, etc. Pentru prevenirea și tratarea osteoporozei, se folosesc decocturi, perfuzii și ceaiuri cu aceste componente..
 • Pentru durerile articulare, se folosesc prăjituri cu miere, comprese cu frunză de varză, băi cu mușețel, salvie, calendula și alte ierburi cu efecte analgezice și antiinflamatorii.

Înainte de a utiliza fondurile, trebuie să vă asigurați că femeia nu suferă de condiții care sunt contraindicații:

 • reactii alergice;
 • ateroscleroza, tromboza vasculara;
 • tumori canceroase;
 • patologii severe ale ficatului și rinichilor.

În prezența unor astfel de boli, remediile populare sunt contraindicate. În toate celelalte cazuri, înainte de a începe terapia, trebuie să vă consultați medicul. Deoarece nu toate medicamentele sunt compatibile cu medicamentele prescrise de un specialist..

profilaxie

Prevenirea osteoporozei cu menopauză este o măsură necesară pentru toate femeile mai mari de 50 de ani care doresc să mențină o stare sănătoasă de oase și articulații cât mai mult timp posibil. Pentru a preveni apariția durerii la nivelul articulațiilor cu menopauză, trebuie respectate următoarele recomandări:

 • Cel puțin o dată pe an pentru a fi supus unei examinări a întregului organism, faceți teste pentru a exclude sau confirma dezvoltarea patologiei.
 • Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru suplimente de calciu, deoarece după menopauză, riscul de a dezvolta osteoporoză crește. Nu este recomandat să începeți să luați calciu singur pentru prevenire, excesul său este, de asemenea, foarte dăunător.
 • Urmați principiile unei bune nutriții descrise mai sus în secțiunea dietă.
 • Faceți exerciții fizice, mergeți mai mult, mergeți la piscină, jucați sport. Acest lucru este necesar pentru a consolida mușchii. Apoi, la începutul dezvoltării osteoporozei, sarcina pe oase va fi minimă și se vor prăbuși uneori mai lent.
 • Renunțați la obiceiurile proaste, adică nu bea alcool și nu fumați.

Climax nu este o boală, ci o stare fiziologică, așa că nu trebuie să vă deprimați și credeți că viața s-a încheiat în acest stadiu. Debutul menopauzei nu garantează dezvoltarea unor patologii grave, dar o femeie ar trebui să fie în alertă și să acorde o atenție ceva mai mare sănătății sale fizice. Stilul de viață corect și examinarea la timp sunt tot ceea ce este necesar pentru a preveni dezvoltarea osteoporozei și a multor alte patologii.

Preparate pentru osteoporoză cu menopauză

Articole de expertiză medicală

Osteoporoza este o boală osoasă în care, datorită formării golurilor în ele, se pierde forța, apare fragilitatea și fragilitatea, iar masa osoasă scade. Femeile sunt expuse la această boală de două ori mai des decât bărbații. În zona cu risc crescut sunt femeile în timpul menopauzei. Studiile au arătat că abia după primii 5 ani de la menopauză, masa osoasă a coloanei vertebrale scade cu 3%. Acest lucru se datorează faptului că menopauza reduce semnificativ producția de hormon estrogen, ceea ce crește rata de formare a așa-numitelor osteoclaste (celule care îndepărtează țesutul osos).

În epoca reproductivă a unei femei, există un echilibru între osteoclaste și osteoblaste (celule care creează țesut osos nou). Încălcarea acestui echilibru duce la apariția osteoporozei. Drept urmare, calciul este „spălat” din oasele corpului, ceea ce îl face subțire, poros. Boala se manifestă în fracturi frecvente, dureri de spate din cauza deformării articulare. Medicamentele pentru osteoporoză la menopauză au un rol important în prevenirea fracturilor.

Bifosfonați în tratamentul osteoporozei cu menopauză

Obiectivul principal al medicamentului este corectarea sintezei osteoclastelor și osteoblastelor din țesuturile osoase ale corpului unei femei. Ajută la rezolvarea farmacologiei sale, care a introdus un grup de medicamente sub denumirea de bifosfonați în practica medicală terapeutică. În acțiune, sunt similare cu pirofosfații naturali, care iau parte la reglarea proceselor metabolice din țesutul osos. Bifosfonații inhibă producerea osteoclastelor, pun o barieră între ele și osteoblaste și au, de asemenea, efecte antitumorale și analgezice..

Pe piața farmacologică, bifosfonații sunt în jur de 60 de ani și sunt recunoscuți în mod meritat în tratamentul osteoporozei la femei în timpul menopauzei și prevenirea acesteia. Sunt bine tolerate de pacienți, au puține efecte secundare. Forma de eliberare este predominant în tablete, dar o nouă generație de bisfosfononați este disponibilă în formulările de pulbere pentru injectare. Compoziția chimică a bifosfonaților este simplă și conține azot, eficacitatea acestora din urmă este mult mai mare. Cele mai utilizate bisfosfonate care conțin azot includ alendronatul, risedronatul, ibandronatul, acidul zoledronic. Durata administrării bifosfonaților este foarte lungă (3-5 ani).

Bifosfonați sub formă de tablete

Alendronatul - medicamentul sub formă de tablete de 10 mg și 70 mg, a dovedit o eficiență ridicată, 50% reduce riscul de fracturi locale și 90% de fracturi multiple. Farmacodinamica medicamentului este de a suprima osteoclastele din os, ceea ce va duce la refacerea echilibrului dintre retragerea țesutului osos și formarea unei noi densități crescute și, prin urmare, a rezistenței osoase. Farmacocinetica indică o biodisponibilitate scăzută a medicamentului, de aceea se administrează dimineața pe stomacul gol și se spală cu multă apă (un pahar și jumătate). După ce ai luat alendronat, trebuie să mănânci și să nu te culci orizontal timp de cel puțin o oră. Pentru tratament, trebuie să luați o tabletă de 70 mg o dată pe săptămână sau 10 mg pe zi. Cu frecvența de admitere o dată pe săptămână, trebuie să respectați aceeași zi. Din corp, medicamentul este excretat neschimbat. Contraindicat la femeile însărcinate, cu sensibilitate crescută la componentele medicamentului, insuficiență renală. Trebuie să aveți grijă atunci când luați medicamentul cu o lipsă de vitamina D și boli ale tractului gastro-intestinal. Sunt posibile reacții adverse sub formă de greață, vărsături, arsuri la stomac, reacții alergice, afecțiuni, slăbiciune generală. În caz de supradozaj, pot apărea diaree, greață, formarea ulcerelor și eroziunea în tractul gastro-intestinal..

Odată cu administrarea simultană de alendronat cu preparate de calciu, absorbția acidului alendronic, care se află în compoziția sa, scade. Antiinflamatoarele nesteroidiene, inclusiv acidul acetilsalicilic, pot crește efectul negativ al acidului alendronic asupra tractului digestiv.

Medicamentul este recomandat să fie păstrat nu mai mult de 2 ani într-un loc uscat, la o temperatură care nu depășește 25 ° C.

Risendronate - este un comprimat, ambalat în 35 mg și 75 mg, acoperit cu o coajă portocalie. Suprimă osteoclastele, ajută la creșterea masei osoase, întărește scheletul, ceea ce reduce riscul de fracturi la femeile aflate în postmenopauză. O tabletă cu o doză de 35 mg este luată o dată pe săptămână, respectând aceeași zi, 75 mg - două zile la rând pe un comprimat în aceleași zile în fiecare lună. Grind pastila nu merită, bea întreaga dimineață cu o jumătate de oră înainte de mese, bea multă apă, după luare nu te culci 30 de minute.Concentrația maximă a medicamentului în organism apare la o oră după administrare. Jumătate din doza absorbită este excretată în urină în timpul zilei. Un medicament neabsorbit este excretat neschimbat cu fecale. Risendronatul poate avea reacții adverse sub formă de cefalee, greață, diaree, depresie, insomnie, reacții alergice. Contraindicat femeilor însărcinate, copiilor și adolescenților sub 18 ani, cu insuficiență renală, dacă este imposibil să iei o poziție verticală. O supradoză poate provoca hipocalcemie - calciu scăzut în sânge. Nu s-au efectuat studii asupra reacției cu administrarea simultană a altor medicamente, dar se presupune că medicamentele și alimentele care conțin aluminiu, magneziu, fier, calciu pot reduce absorbția acidului risendronic. Perioada de valabilitate a medicamentului este de 3 ani, la o temperatură care nu depășește 25 ° C într-un loc uscat. Rețete disponibile.

Bifosfonează cu alte forme de eliberare

Luând bifosfonații descriși mai sus este necesar ca pacientul să fie punctual în administrarea medicamentelor, prin urmare, nu este întotdeauna crescut pentru a obține eficacitate clinică. În prezent, pe piața medicală au apărut noi bifosfonați de înaltă eficiență, care sunt mai puțin acceptate și au diferite căi de administrare, adică. diferite forme de eliberare. Acestea includ ibandronatul și acidul zoledronic..

ibandronat - sub formă de tablete de 150 mg se administrează o dată pe lună conform unei scheme similare cu administrarea de alendronat și risendronat, și ca injecție intravenoasă - o dată la trei luni, doza de 3 mg.

Acid zoledronic - pulbere albă sau masă poroasă într-un flacon, greutate 4 mg. Conținutul flaconului este dizolvat în 5 ml de apă pentru injecție, lichidul rezultat este diluat cu o soluție de glucoză (5%) sau 100 ml clorură de sodiu (0,9%). Injecția se face o dată pe an (5 mg) dintr-un preparat proaspăt preparat și are consecințe negative minime, ca atare similar cu componenta minerală a țesutului osos. Contraindicat femeilor însărcinate, care alăptează, cu insuficiență renală. Efectele secundare sunt similare cu cele inerente altor bifosfonați și sunt observate la o treime dintre pacienți. Există însă și caracteristici, după administrarea injecției timp de trei zile, se pot observa simptome ale stării gripei: febră, frisoane, dureri osoase. Atunci când interacționați cu alte medicamente, nu au fost observate reacții semnificative, cu excepția precauției utilizate simultan cu diuretice. Perioada de valabilitate a medicamentului 2 ani, păstrați-l într-un loc întunecat la o temperatură de cel mult 25 ° C.

Pentru tratamentul osteoporozei cu menopauză, de asemenea, utilizat cu succes o combinație de bifosfonați și vitamina D. Aceste medicamente includ fosavani și calciu ostalon. Pe lângă acidul alendronic, acestea includ și calciu. Modul de recepție este similar cu cel al alendronatului.

Alte medicamente pentru tratamentul osteoporozei cu menopauză

Ranelat de stronțiu - corectează metabolismul în os și cartilaj, restabilind echilibrul dintre sinteza și îndepărtarea țesutului osos din os în favoarea primului. Forma de eliberare este pulbere de 2 mg, care se dizolvă în 250 ml apă și se bea o dată pe zi noaptea, dar nu mai devreme de 2 ore după calciu și vitamina D, în combinație cu care este prescris. Perioada de valabilitate a soluției preparate nu este mai mult de o zi. Are contraindicații pentru femeile însărcinate, mamele care alăptează, pacienții cu insuficiență renală, tromboembolie venoasă, pacienți cu pat și care se culcă temporar după operație. Efectele secundare includ greață, vărsături, erupții cutanate, dureri musculare. În încălcarea instrucțiunilor de a lua medicamentul în combinație cu alimentele, absorbția ranelatului de stronțiu scade. La administrarea dozei recomandate, simptomele de supradozaj nu au fost observate..

denosumab - Un medicament biologic, un anticorp care este produs de sistemul imunitar și este utilizat pentru a suprima osteoclastele. Se administrează subcutanat și este convenabil de utilizat, deoarece înțepă o dată la șase luni. S-a remarcat o bună tolerabilitate a medicamentului..

Calcitonina de somon - un hormon care reglează metabolismul calciului din organism, blocându-i ieșirea în sânge din țesutul osos. Pe parcurs, s-a stabilit și efectul analgezic asupra corpului pacientului. Disponibil sub formă de soluție injectabilă. Poate fi administrat fie subcutanat, fie intramuscular. Are proprietatea de a fi absorbit rapid în sânge, atingând o concentrație maximă într-o oră și jumătate. Este excretat din corp de către rinichi. Are contraindicații în caz de intoleranță la componentele medicamentului. Au fost observate cazuri de scădere a nivelului de calciu în sânge. Nu este recomandat pentru gravide și alăptare. Doza de administrare a medicamentului este determinată de medic în funcție de gravitatea bolii și variază de la 50 la 100, uneori până la 400ME (unitate de acțiune internațională a substanței) pe zi. Durata tratamentului este de la două săptămâni la șase luni. Efectele secundare pot fi observate sub formă de greață, cefalee, diaree, scăderea acuității vizuale, durere în articulații și mușchi. Ampoanele injectabile nu se păstrează mai mult de trei ani.

Estrogen progestogen - acțiunea lor vizează înlocuirea lipsei de estrogen în timpul menopauzei, iar aceasta este însoțită de o creștere a densității minerale a țesutului osos. Cu toate acestea, medicamentul este eficient numai în timpul administrării, după încetarea administrării, toți indicatorii revin la nivelul anterior.

Recent, pentru tratamentul osteoporozei cu menopauză există și remedii homeopate constând din cel puțin 5 componente. Cu toate acestea, nu sunt suficient de cercetate pentru a da recomandări clare cu privire la aplicarea lor și sunt foarte scumpe..

După cum puteți vedea, piața farmacologică pentru tratamentul osteoporozei cu menopauză este destul de vastă, dar majoritatea medicamentelor vizează o primire foarte lungă, ceea ce duce adesea la întreruperea tratamentului. La femei, apariția de noi forme de dozare (sub formă de injecții) este încurajatoare, ceea ce face posibil să nu se încordeze în urmărirea intervalelor de administrare a medicamentului, ci să facă 1-2 injecții pe an.

Osteoporoza cu menopauză la femei: cauze, simptome, tratament, cum trebuie evitate

Osteoporoza cu menopauză (coduri conform clasificării internaționale ICD-10 - M80, M81) este una dintre cele mai insidioase patologii întâlnite la femei. Acest lucru se explică prin faptul că boala a fost mult timp într-o stare latentă, asimptomatică și, prin urmare, sexul corect nici măcar nu este conștient de existența ei.

Care este această boală

Dezvoltarea bolii are loc în oase tubulare mari și corpuri vertebrale

Osteoporoza este o patologie însoțită de o modificare a structurii interne a țesuturilor osoase (o scădere a densității acestora) și o creștere a fragilității osoase pe fundalul unei stări păstrate a contururilor externe ale scheletului. Boala este generalizată și progresează în timp, ceea ce duce la dizabilitatea pacienților.

Cele mai mari schimbări sunt detectate în oasele tubulare mari și corpurile vertebrale, dar și alte părți ale scheletului suferă. Cauza bolii este afecțiunile platoniene care conduc la tulburări ale metabolismului mineral și un dezechilibru între funcțiile osteoclastelor (celule care înlătură țesutul osos) și osteoblaste (celule osoase tinere).

Simptome

Durerea de spate poate indica dezvoltarea patologiei

La început, boala decurge, de regulă, imperceptibil. Cu toate acestea, există o serie de semne care pot indica dezvoltarea osteoporozei la femeile cu menopauză.

Semne vizibile oamenilor

În ciuda cursului ascuns al bolii, acesta poate fi detectat prin unele manifestări. Simptomele vizibile ale osteoporozei cu menopauză includ:

 • o scădere a creșterii de 2 centimetri pentru anul în curs sau de 4 centimetri în ultimii ani;
 • o creștere a curbei toracice și îndreptarea lombarei (spatele devine ca un cârlig cu o parte superioară rotunjită);
 • modificarea posturii: stomacul iese, pliurile apar pe părțile laterale ale pieptului;
 • amestecare;
 • dureri la nivelul spatelui, extremităților superioare și inferioare.

Semne ascunse

Pe lângă semnele evidente ale osteoporozei, există și altele ascunse. Cu un examen cu raze X, puteți vedea:

 • rarefacția unei umbre de radiografie;
 • subțierea stratului exterior al vertebrelor;
 • dispariția modelului format din plăcile și partițiile osoase (vertebrele par goale);
 • o creștere a striației verticale în interiorul vertebrelor pe fondul unei scăderi a transversului;
 • deformarea anterioară și posterioară în formă de pană a vertebrelor, vertebrele „peștilor”;
 • manifestări de compresie în primele vertebre toracice lombare, unsprezece și douăsprezece;
 • calcificări în aortă.

Cum se dezvoltă osteoporoza la femeile cu menopauză?

Scăderea estrogenului poate provoca osteoporoză

La baza lor, oasele sunt un sistem care se schimbă dinamic, caracterizat prin formarea constantă de noi structuri și distrugerea celor vechi. Aceste procese sunt în echilibru, care este asigurat de metabolismul mineral și permit oaselor să:

 • adaptați-vă la condițiile în continuă schimbare ale mediului intern al corpului;
 • adaptați-vă la natura și volumul activității fizice;
 • vindeca microdamajele.

Principalele cauze ale osteoporozei cu menopauză sunt:

 • activarea celulelor implicate în distrugerea țesuturilor osoase (osteoclaste), datorită scăderii efectului inhibitor al estrogenilor pe fondul unei scăderi a concentrației lor în corpul feminin;
 • sensibilitate crescută a țesutului osos la efectele hormonului paratiroid produs de glandele paratiroide și asigură o creștere totală a nivelului ionilor de calciu din plasma sanguină datorită distrugerii osoase, transport activ din intestine și absorbție inversă din urina primară (astfel de modificări sunt cauzate și de deficiența de estrogen);
 • scăderea secundară (declanșată de o scădere a nivelului de estrogen) scăderea producției de calcitonină - un hormon tiroidian care acționează ca antagonist funcțional al hormonului paratiroidian.

Factorii agravanți pot fi:

 • deteriorarea absorbției calciului ca urmare a subatrofiei epiteliului intestinal;
 • lipsa de vitamina D;
 • scăderea încărcărilor fizice și dinamice.

complicaţiile

Creșterea treptată a porozității osoase duce în cele din urmă la fracturi, care sunt periculoase pentru perioada lungă de vindecare și de lungă reabilitare a acestora.

Diagnostice

Diagnosticele complete vor ajuta la determinarea cauzei osteoporozei

Diagnosticul osteoporozei se realizează în mod cuprinzător. Vă permite să:

 • Confirmați o scădere a densității osoase. În acest scop, se folosește densitometria osoasă - o metodă de cercetare non-invazivă care vă permite să cuantificați masa osoasă și densitatea acesteia, să calculați riscurile de fracturi viitoare. Ca măsură suplimentară de diagnosticare, densitometrie cu ultrasunete sau raze X, tomografie calculată cantitativ, imagistică prin rezonanță magnetică.
 • Confirmați prezența fracturilor. Pentru aceasta se utilizează tomografia computerizată și radiografia panoramică..
 • Pentru a dezvălui prezența abaterilor de fond hormonal și tulburări în metabolismul mineral care însoțesc menopauză. În acest sens ajută testele de sânge și urină pentru hormonul paratiroidian, estrogenul, vitamina D, hormonii tiroidieni, calcitonina, fosforul și calciul..
 • Pentru a evalua natura metabolismului osos și severitatea distrugerii osoase (hidroxiprolina, osteocalcina, piridinolina, fosfataza alcalină osoasă acționează ca markeri biochimici).
 • Eliminați alte cauze ale osteoporozei. Pentru a face acest lucru, evaluați starea tractului digestiv, nivelul de activitate al bolilor sistemice existente, funcția renală etc..

Cum se tratează osteoporoza cu menopauză?

Tratamentul la timp va ajuta la reducerea dezechilibrului proceselor de creștere și la oprirea distrugerii osoase.

Tratamentul adecvat și în timp util al osteoporozei, care s-a dezvoltat pe fundalul menopauzei, poate reduce dezechilibrul proceselor de creștere și distrugere a țesutului osos, poate reduce durerea și extinde capacitățile motorii, în timp ce le limitează. Terapia este prescrisă tuturor femeilor cu un diagnostic confirmat, indiferent de prezența complicațiilor și include:

 • medicamente;
 • fizioterapie;
 • Terapie de exercițiu;
 • terapie dietetică.

preparate

Tratamentul medicamentos al osteoporozei cu menopauză este un complex. Femeile sunt prescrise:

 • terapia de substituție hormonală care implică utilizarea prelungită a dozelor mici de estrogen în combinație cu progestinele sau agenții care conțin substanțe naturale de tip estrogen;
 • calcitonine și bifosfonați care au o proprietate antiresorbtivă;
 • metaboliți activi ai vitaminei D, care ajută la oprirea ușoară a pierderilor osoase, la îmbunătățirea regenerării țesuturilor după fracturi și la creșterea ușoară a densității osoase;
 • androgeni, fluoruri, steroizi anabolizanți, hormon de creștere, care contribuie la creșterea țesuturilor noi;
 • mijloace (Osteokhin), create pe bază de plante, normalizând echilibrul distrugerii și crearea țesutului osos;
 • preparate de calciu.

Fizioterapie

În marea majoritate a cazurilor, femeile care suferă de osteoporoză, care s-au dezvoltat pe fondul menopauzei, sunt prescrise terapie prin rezonanță magnetică. Procedură:

 • accelerează procesele de regenerare în țesuturile osoase;
 • reduce durerea;
 • restabilește țesutul osos cu 4-10% timp de 10-12 luni.

Exercițiile de fizioterapie sunt o parte integrantă a tratamentului osteoporozei. Exercițiile sunt selectate de un reabilitator, traumatolog sau ortoped. Acest lucru se explică prin faptul că mișcările incorecte pot duce la vătămarea pacienților.

 • îmbunătățește circulația sângelui în coloana vertebrală și articulațiile șoldului;
 • întărește mușchii și ligamentele.

Terapia dietetică

Dieta joacă un rol esențial în tratamentul osteoporozei. Femeile trebuie să mănânce complet - alimentele consumate ar trebui să conțină o cantitate suficientă de proteine, carbohidrați și grăsimi. În acest caz, este de dorit să se evite dietele proteice cu conținut scăzut de calorii, datorită faptului că un exces de proteine ​​contribuie la eliminarea accelerată a calciului din organism și, în consecință, la distrugerea oaselor.

Baza dietei pentru osteoporoză ar trebui să fie alimentele care conțin cantități suficiente de calciu și fosfor. Meniul trebuie să includă:

 • nuci și fructe uscate;
 • carne slabă;
 • brânză tare, brânză de vaci, lapte;
 • pește de origine marină și fructe de mare;
 • ficat;
 • semințe de dovleac și floarea soarelui;
 • verdeaţă;
 • fructe și legume proaspete;
 • bauturi lactate;
 • cartofi fierti sau coapte;
 • uleiuri vegetale.

Mănâncă mese mici de cinci până la șase ori pe zi. În acest caz, trebuie să abandonați utilizarea:

 • mâncăruri picante și murate;
 • murături;
 • produse semi-finisate;
 • mancare la conserva;
 • cârnați;
 • băuturi care conțin cofeină (pot fi înlocuite cu sucuri, băuturi cu fructe, compoturi, apă purificată);
 • de alcool.

Cantitatea de sare folosită trebuie redusă la minimum..

Cum se poate evita osteoporoza cu menopauză?

Un stil de viață sănătos și alimente sănătoase reduc probabilitatea de îmbolnăvire.

Prevenirea osteoporozei cu menopauză joacă un rol imens în asigurarea întregii vieți a femeilor care au trecut de marca de cincizeci de ani. Următoarele reguli pot ajuta la evitarea dezvoltării bolii:

 • terapia de înlocuire a estrogenului a început la timp (hormonii trebuie luați în primii cinci-zece ani ai perioadei postmenopauză);
 • alimentație sănătoasă - organismul trebuie să primească o cantitate suficientă de vitamine, minerale și proteine;
 • tratamentul la timp al afecțiunilor endocrine;
 • administrarea de vitamina D în doze preventive;
 • se plimbă în aer curat la soare;
 • încărcături dozate, terapie de exercițiu;
 • menținerea unei greutăți normale - obezitatea este un factor care provoacă modificări ale scheletului;
 • respingerea obiceiurilor proaste;
 • examene profilactice periodice pentru a detecta modificările țesutului osos (trebuie efectuate în pereții instituțiilor medicale).

Dacă suspectați osteoporoză, trebuie să vă adresați imediat unui medic. Este necesară tratarea bolii (ajutorul trebuie oferit de un specialist calificat).

Climaxul și osteoporoza - există întotdeauna două afecțiuni „merg una lângă alta”?

Una dintre cele mai frapante probleme în menopauză a unei femei este osteoporoza - înmuierea (scăderea nivelului de densitate) a țesutului osos, care conduce invariabil la modificări ale structurii și fragilitate crescută.

Cauzele osteoporozei cu menopauză:

 • scăderea nivelului de estrogen (hormoni feminini);
 • metabolizarea lentă și, ca urmare, o deficiență de minerale și vitamine.

Primele semne ale osteoporozei în timpul menopauzei și menopauzei la femei sunt:

 • prezența constantă a tensiunii și a durerii în coloana vertebrală, chiar și în repaus;
 • scăderea performanței și debutul rapid al oboselii fizice pe fondul sarcinilor ușoare;
 • disconfort în articulații, coloană vertebrală cu ședere prelungită în aceeași poziție.

Dacă în acest stadiu al dezvoltării bolii au fost luate unele măsuri terapeutice, atunci pot fi prevenite complicații sub formă de fracturi permanente și dizabilități.

Osteoporoza apare o perioadă îndelungată fără simptome pronunțate, astfel încât este diagnosticată în momentul în care apar deja fracturi osoase. Mai mult, acest lucru nu este precedat neapărat de o lovitură puternică, o cădere. De exemplu, o fractură a gâtului femural poate apărea pur și simplu cu mersul necorespunzător, configurarea picioarelor cu o inversare a articulației gleznei și deteriorarea compresiunii la vertebre sub greutatea corpului pacientului..

Fracturile tipice pentru osteoporoză la femei sunt afectarea femurului (inclusiv a gâtului), vertebrelor toracice și lombare. Adesea diagnosticate cu leziuni caracteristice ale coastelor, razei, gâtului umărului, dar nu sunt semnificative în planul medical și social și nu duc la dizabilități.

Diagnosticarea unei afecțiuni:

 • radiografie - medicul află nivelul densității osoase;
 • examinarea cu ultrasunete a sistemului musculo-scheletic - vizual, un specialist poate înțelege imediat dacă există probleme cu densitatea osoasă;
 • test biochimic de sânge - se dovedește ce oligoelemente și vitamine lipsesc în organism;
 • Scanarea CT - nu doar confirmă diagnosticul, dar determină și gradul de dezvoltare a problemei.

În clinicile mari, care sunt complet dotate cu resurse materiale, se pot realiza studii genetice ale materialului osos. Această analiză este considerată cea mai informativă, deoarece permite medicilor nu numai să diagnosticheze imediat (fără examene suplimentare), ci și să aleagă cel mai eficient tratament.


Cercetări osoase

Omenopauza cu menopauză trebuie tratată, deși multe femei pur și simplu nu acordă atenție semnelor primare ale bolii. Problema este că disconfortul și durerea sunt inițial bine oprite de medicamente, dar complicațiile în absența unei terapii adecvate sunt inevitabile. Acestea includ:

 • durere severă constantă la nivelul coloanei vertebrale - mai ales pronunțată în regiunea lombară și în piept, nu poate fi îndepărtată nici prin forme de injecție de analgezice;
 • scăderea maximă a densității osoase - fracturile pot apărea chiar și fără denivelări și efecte fizice;
 • fuziunea osoasă - o afecțiune gravă în care intervenția chirurgicală este inevitabilă;
 • curbura severă a coloanei vertebrale.

Scopul tratamentului este de a opri progresia activă a procesului patologic. Există două metode pentru a rezolva această problemă:

 • accelerarea proceselor de regenerare în țesutul osos;
 • scăderea înmuierii osoase.

Programări medicale care se fac după diagnostic:

 • calciu și vitamina D zilnic, la o doză de 1000 mg, respectiv 800 UI;
 • Nerindronat, Zoledronat sau Rosendronat - medicamente care opresc procesul de înmuiere a țesutului osos și scăderea densității acestuia;
 • androgeni, fluoruri, hormoni paratiroidieni - fac formarea osoasă mai rapidă;
 • Ranelate strontium - un instrument care face simultan țesutul osos puternic și accelerează regenerarea acestuia.

Tratamentul este prescris strict individual. De obicei, femeile din menopauză cu osteoporoză diagnosticată nu se încadrează în spital, programările sunt efectuate în regim ambulatoriu. Spitalizarea este necesară numai în osteoporoza severă - de exemplu, cu fracturi frecvente, pe fondul durerii severe.


Rosendronat - un medicament care oprește procesul de înmuiere a țesutului osos

Pe lângă principalul tratament pentru osteoporoză, remedii populare pot fi:

 • Infuzie de pătrunjel și mărar. Este necesar să combinați în cantități egale verdeața acestor plante, apoi luați 200 g amestec și turnați 500 ml apă fierbinte, dar nu apă clocotită. Medicamentul se infuzează timp de 3 ore, apoi se filtrează și se ia la 250 ml pe zi, timp de 3-4 doze.
 • Tinctură prefabricată. Trebuie să luați o parte din iarba de vis și din lemn de lemn, 2 părți din Cernobâl. Apoi 4 lingurițe. L amestecurile de plante umplu 500 ml de apă fierbinte și insistă 30 de minute. Întregul volum de perfuzie trebuie băut în timpul zilei, dar nu mai mult de 50 ml simultan.

Remediile populare nu pot acționa ca principal tratament! Mai mult, utilizarea lor trebuie să fie convenită cu medicul curant.

Dintre metodele suplimentare de terapie, merită evidențiată purtarea corsetelor de susținere. Acest lucru va ameliora durerile de spate și disconfortul. Dar utilizarea constantă a corsetelor este inacceptabilă, deoarece duce la fuziunea țesutului osos și la nevoia de intervenție chirurgicală.


Corset pentru osteoporoză spinală SPINOMED IV Medi

Tratamentul chirurgical este prescris numai în caz de complicații, cum ar fi fuziunea osoasă, care provoacă dureri severe și nu permite unei femei să se miște normal.

Măsuri preventive (recomandate de la 40 de ani):

 • îmbogățește dieta cu alimente bogate în calciu;
 • reduce cantitatea de alimente proteice consumate;
 • ia complexe multivitamine, dar numai conform indicațiilor medicului;
 • reduce cantitatea de alcool și cafea consumată sau refuză aceste băuturi;
 • scapa de obiceiul de a fuma;
 • exerciții fizice în mod regulat - încărcările ar trebui să fie extrem de moderate;
 • ia cursuri de vitamina D - medicul va prescrie medicamentul corespunzător.

Prevenirea tardivă a osteoporozei:

 • preparate de estrogen;
 • efectuarea unui curs de homeopatie - fitoestrogeni (analogi ai hormonilor sexuali feminini);
 • administrarea periodică (desigur) de biofosfonați și complexe de vitamine-minerale.

Citiți mai multe în articolul nostru despre osteoporoza cu menopauză.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o scădere patologică a densității osoase, însoțită de o modificare a microarhitectonicii sale (structura internă) și o creștere a fragilității. Aceasta se reflectă chiar în numele bolii, care se traduce prin „porozitate osoasă”. Dar contururile externe ale scheletului rămân aceleași, toate modificările afectează doar structurile interne.

Procesele patologice în osteoporoză sunt de natură generalizată și progresivă, iar rata de pierdere a substanței osoase depășește normele de vârstă. Mai mult, cele mai mari schimbări sunt de obicei detectate în corpurile vertebrelor și în oasele tubulare mari, ceea ce explică locurile tipice ale fracturilor osteoporotice. Dar țesutul osos dintr-o localizare diferită suferă o rarefacție caracteristică, aceasta este utilizată în diagnosticul bolii și în evaluarea prognostică.

Patologia este atribuită bolilor sistemului musculo-scheletice, dar de fapt este de natură dismetabolică. La urma urmei, cauza modificărilor osoase caracteristice este încălcarea totală a metabolismului mineral, cu un dezechilibru între munca osteoblastelor și osteoclastelor. Și acest lucru se datorează în mare parte tulburărilor disormonale de diverse origini..

Clasificare

Baza clasificării moderne a osteoporozei este factorul etiologic. În acest sens, se disting mai multe tipuri de boli..

Primar

Reprezintă până la 85% din cazuri. Acesta este împărțit în mai multe forme nosologice:

 1. Postmenopauză, este considerată și osteoporoză de tip I..
 2. Osteoporoză senilă (senilă) sau de tip II.
 3. Juvenil, caracteristic tinerilor. Una dintre cele mai rare forme ale bolii.
 4. Idiopatic, detectat la persoanele de vârstă mijlocie.

Secundar

Se dezvoltă ca o consecință sau o complicație a unei alte boli primare. Cauza de rădăcină în acest caz poate fi patologia endocrină, boli sistemice ale țesutului conjunctiv, patologia tractului digestiv cu malabsorbție, leziuni renale și o serie de alte afecțiuni patologice..

În plus, alte clasificări sunt utilizate pentru a clarifica natura modificărilor din sistemul scheletului. Deci, conform morfologiei, osteoporoza este împărțită în cortical (cu o leziune predominantă a stratului cortical de oase), trabeculară (cu diluare progresivă a substanței spongioase) și amestecată. Și în funcție de activitatea metabolismului osos, se disting tipuri de intensitate mare, normo-intensiv și de intensitate scăzută.

La femei, marea majoritate a cazurilor bolii se referă la osteoporoza de tip I (în curs de dezvoltare după menopauză). În acest caz, modificările osoase nu apar numai în perioadele de viață la menopauză și postmenopauză, dar sunt, de asemenea, patogenetice cauzate de apariția și creșterea progresivă a deficitului de estrogen.

soiurile

Există două varietăți principale de osteoporoză.

 1. Primar, care include osteoporoza din perioada menopauzei, precum și osteoporoza senilă sau senilă. Acest tip de patologie se datorează stingerii naturale a funcției de reproducere și scăderii producției de hormoni..
 2. Secundar, a cărui cauză este patologia altor organe și sisteme, care duce la osteoporoză.

Osteoporoza secundară se dezvoltă în următoarele situații:

 • reumatism;
 • boli gastro-intestinale, însoțite de absorbția deteriorată a oligoelementelor;
 • boli ale sistemului endocrin care încalcă echilibrul hormonal și distribuția mineralelor în țesutul osos;
 • utilizarea prelungită a glucocorticoizilor;
 • tratament anticonvulsivant;
 • utilizarea heparinelor;
 • terapie imunosupresivă.

Femeile cu boli care duc la încălcarea compoziției minerale a țesutului osos prezintă un risc dublu de osteoporoză cu menopauză. Agravarea proceselor patologice în os, care apar în mod natural în menopauză, duce la o creștere semnificativă a fracturilor..

Patogeneza osteoporozei menopauzei

Debutul menopauzei și perioada ulterioară a unei scăderi accentuate a activității funcționale a sistemului reproducător la femei este cel mai important factor în dezvoltarea osteoporozei. Și o legătură patogenetică cheie în acest proces este deficiența severă de estrogen. La urma urmei, funcția acestui hormon nu este doar pregătirea uterului pentru o posibilă concepție în prima fază a ciclului ovarian-menstrual, ci și participarea la reglarea directă și indirectă a multor procese din organism. Nivelul de estrogen afectează starea țesutului osos.

Cum se întâmplă asta??

Oasele nu sunt în niciun caz stabili în compoziție și structură internă. Ele sunt un sistem în schimbare dinamică în care apar constant osteosinteza (formarea de noi structuri osoase) și osteoresorbția (distrugerea siturilor vechi). Aceste procese cheie se echilibrează între ele și sunt strâns legate de metabolismul mineral. Toate acestea asigură așa-numita remodelare osoasă. Este necesar „reglarea fină” a sistemului scheletului la schimbarea constantă a condițiilor mediului intern al corpului, pentru a se adapta volumului și naturii activității fizice. Remodelarea este, de asemenea, baza regenerării microdamajelor care apar în mod regulat..

Dacă, din anumite motive, osteoresorbția începe să predomine, țesutul osos este diluat, devine mai poros și mai fragil. Aceasta este exact ceea ce stă la baza formării osteoporozei. Dar motivul schimbării echilibrului dintre sinteză și resorbție poate fi diferit, cu menopauză, rolul principal este dat de lipsa de estrogen.

Mecanismele și cauzele cheie ale osteoporozei în menopauză includ:

 • Activarea osteoclastelor. Acest lucru se datorează unei scăderi accentuate a efectului inhibitor al estrogenului cu o scădere a concentrației lor în corpul unei femei. Osteoclastele sunt celule care asigură osteoresorbție, adică procesul de distrugere a țesutului osos.
 • Sensibilitate crescută a țesutului osos la acțiunea hormonului paratiroid, care este produs în glandele paratiroide. Acest compus asigură o creștere totală a nivelului de ioni de calciu în plasma sanguină datorită includerii mai multor mecanisme: resorbția osoasă, transportul activ de calciu prin peretele intestinal și reabsorbția sporită a acestui mineral din urina primară. Această sensibilitate patologică se datorează și deficitului de estrogen..
 • O scădere secundară (declanșată de hipoestrogenie) scade în secreția unui hormon tiroidian special calcitonină, care acționează ca un antagonist funcțional al hormonului paratiroidian. Acest lucru contribuie, de asemenea, la o creștere a activității osteoclastelor în timpul menopauzei..

Hipoestrogenismul este adesea completat de alte mecanisme. Este adevărat, în cazul osteoporozei menopauzale, acestea acționează mai probabil ca un moment agravant. De exemplu, subatrofia epiteliului intestinal și deteriorarea asociată a absorbției calciului, lipsa sintezei de vitamina D datorită expunerii limitate a unei femei în vârstă la soare, o scădere semnificativă a activității fizice și încărcarea dinamică asupra sistemului musculo-scheletic au o importanță deosebită..

Hipoestrogenismul sever în menopauză explică diferențele semnificative în prevalența osteoporozei în rândul persoanelor în vârstă de diferite sexe. Deci, la femeile mai mari de 50 de ani, această boală este diagnosticată de aproape 3 ori mai des în comparație cu bărbații din aceeași grupă de vârstă. Și în perioada de premenopauză, o astfel de diferență nu este practic observată, rarefierea osoasă apare aproximativ la aceeași viteză la ei.

Tratament patologic

Osteoporoza cu menopauză este o boală complexă care necesită utilizarea unui tratament complex, inclusiv luarea de medicamente, oligoelemente și vitamine necesare.

În plus, pacientul trebuie să-și revizuiască neapărat stilul de viață.

preparate

Pentru a preveni scurgerea calciului din oase pe fondul nivelului scăzut de estrogen, se utilizează terapia de înlocuire hormonală sau HRT prescurtată.

Medicul decide ce să facă la un pacient cu osteoporoză diagnosticată numai după o examinare medicală completă, inclusiv un studiu al sistemului scheletului, starea glandelor mamare, rinichilor și sistemului cardiovascular și, de asemenea, ținând cont de prezența bolilor cronice.

Pot fi prescrise următoarele medicamente hormonale:

 1. Medicamente care conțin simultan estrogeni și progesteron - Cycloproginova, Angelique, Divina, Klimen etc..
 2. Medicamente care au numai estrogen în compoziția lor - Proginova, Estroferm. Acestea sunt atribuite pacienților cu un uter eliminat..
 3. Produse externe care conțin estrogen - Divigel, Klimara, Estraderm.
 4. Steroizi care au o activitate slabă cu estrogen și gestagen - Tybalon și livial.

Medicina modernă consideră că perioada optimă de HRT cu menopauză este de 5-7 ani. Întregul curs de terapie se desfășoară sub supraveghere medicală periodică. Doar un medic poate schimba doza de medicamente și nu mai poate lua.

În tratamentul osteoporozei, nu numai HRT este utilizat. Pacienților li se poate administra modulatori selectivi ai receptorilor de estrogen. Prin structura lor, nu sunt hormoni, ci se leagă de receptorii estrogeni. Acest grup de medicamente include: Bazedoxifen, Lazoxifen și Raloxifen..

Calciu

La o femeie aflată la menopauză, necesarul zilnic de calciu este de 1000 mg, iar la postmenopauză, de 1500 mg.

Pentru a trata osteopenia, precum și osteoporoza în timpul menopauzei, este necesară creșterea nivelului de calciu. Pentru aceasta, sunt prescrise medicamente care conțin trifosfat, carbonat sau citrat de calciu. Au efecte terapeutice similare și efecte secundare minime..

Pentru a preveni urolitiaza, preparatele care conțin calciu trebuie luate cu sau după mese.

Preparatele cu săruri de calciu sunt contraindicate pentru persoanele care au hipercalcemie sau hipercalciurie - o cantitate mare de oligoelement se găsește în sânge sau în urină. Înainte de a prescrie un pacient care conține calciu care conține calciu, medicul dă o sesizare pentru un test de sânge și urină.

Vitamina D

Calciul este absorbit în organism doar cu o cantitate suficientă de vitamina D. Femeile sub 50 de ani au nevoie de până la 400 UI pe zi, iar la o vârstă mai în vârstă, doza zilnică crește până la 600-800 UI.

Pe baza analizelor de sânge, medicul calculează dozarea medicamentelor. Pentru a preveni dezvoltarea osteoporozei, sunt prescrise medicamente, inclusiv vitamina D: Vigantol, acvacetrină, etc. Introducerea lor în cursuri contribuie la reducerea riscului de scădere a densității osoase..

Atunci când o femeie a început osteoporoza, atunci prescrie medicamente care conțin calciu cu cantitatea optimă de vitamina D. pentru absorbția ei. Cele mai populare medicamente din această compoziție includ: Calciu D3 Nycomed, Calcemin Advance, Complivit calciu-D3 și Vitrum osteomag.

Anticorpi monoclonali și Teriparatide

Medicina modernă acordă tot mai multă atenție dezvoltării medicamentelor care includ substanțe similare cu moleculele corpului uman. Acest grup de medicamente include anticorpi monoclonali umani. Acțiunea lor are ca scop doar inhibarea acțiunii celulelor care distrug țesutul osos.

Acest grup de medicamente include un singur medicament - imunoglobulina G2. Se administrează o dată la șase luni sub formă de injecție subcutanată la coapse, umăr sau abdomen..

O femeie va putea înjunghia. Medicamentul poate fi prescris pacienților cu boli cronice ale tractului gastro-intestinal și rinichilor. Utilizarea sa poate încetini distrugerea structurii interne a oaselor.

Teriparatidul este un fragment sintetic al hormonului paratiroid uman. Medicamentul stimulează formarea țesutului osos, în timp ce efectul altor medicamente are ca scop suprimarea resorbției - distrugerea țesutului osos.

Medicul prescrie administrarea medicamentului o dată pe zi, la o doză de 20 mcg. Cursul tratamentului nu depășește 1,5 ani și reduce riscul fracturilor vertebrale cu 65%, precum și fracturile altor oase. Trebuie menționat că preparatele descrise au un cost destul de mare.

Bifosfonatii

Acțiunea bisfonaților are ca scop inhibarea formării de celule care distrug țesutul osos și reducerea capacității acestora. Cursul tratamentului este destul de lung - 3-5 ani. Medicul anulează medicamentul după debutul îmbunătățirii. Medicamentele moderne din acest grup de medicamente includ: Ibandronat, Zoledronat, Risedronat, Pamidronat și alții.

Medicamentele au un regim de dozare diferit și este posibil să alegeți cea mai bună opțiune pentru pacient. Tabletele pot fi luate zilnic sau de 1 dată pe săptămână, iar injecțiile intravenoase se administrează o dată pe an sau la fiecare 3 luni. O femeie care ia bisfonați încetează scurgerea calciului și a distrugerii osoase.

Medicamente de linia a doua

Când pacienta are reacții alergice, atunci i se prescriu medicamente de linia a doua. Acestea includ relația de calcitonină și stronțiu. Sunt prescrise împreună cu preparate care conțin calciu și vitamina D.

Calcitonina este fabricată din somon. I se prescriu mai multe cursuri de 3 luni, între care fac o pauză de 2 luni. Relația de stronțiu poate provoca un atac de cord. Prin urmare, este prescris cu precauție și numai în cazurile în care pacientul are intoleranță la alte medicamente.

Cura de slabire

Pacienții sunt încurajați să mențină greutatea normală cu o dietă care include o varietate de feluri de mâncare preparate din alimente care au un conținut ridicat de calciu și vitamina D. Acestea sunt listate în secțiunea nutriție..

Cu efort fizic moderat, o femeie cu menopauză trebuie să consume cel mult 1600 kcal pe zi.

O dietă aproximativă a unei diete de o zi:

 1. Mic dejun: făină de ovăz gătită în lapte cu un conținut de grăsime de cel mult 3,6%, un pahar de iaurt neindulcit fără umplutură și o banană.
 2. Gustare: 5 buc. caise uscate și 2 buc. prune uscate. O ceașcă de ceai slab, fără zahăr.
 3. Prânz: vinetă și borș cu carne de vită, presărată cu pătrunjel și mărar cu ierburi proaspete. Un pahar cu compot de mere.
 4. Cina: 100 de grame de polie fiartă și caserolă de varză albă. Pahar cu ceai de lapte.
 5. Înainte de a merge la culcare cu senzația de foame, bea un pahar de kefir cu conținut scăzut de grăsimi.

Rețetă de pollock fiartă

Pentru 1 portie: 150 gr. polion, jumătate de ceapă și morcovi mijloci, 1 frunză de dafin, 2 mazăre de piper și piper negru, sare.

Puneți o porție de pește într-un vas mic și trageți suficientă apă pentru a-l acoperi. Scoatem peștele și punem apa pe foc. Adăugați în apă legume, anterior tăiate în 4 părți, condimente și sare. Se aduce la fierbere și se lasă să fiarbă 10 minute la foc mic. Scufundați peștele în bulionul de legume și gătiți 10 minute. Scoateți peștele finit din bulion chiar înainte de servire, astfel încât să nu se usuce.

Rețetă cu caserole de varză

Pentru 1 portie: 300 gr. varză albă, 50 gr. Fetta sau altă brânză murată, 1 ou, 1 linguriță. lapte, 1 lingură. L semolina, 2 linguri. L ulei de floarea soarelui, 1 lingură. unt, o grămadă de frunze de pătrunjel, sare și piper după gust.

Se toacă fin varza și se prăjește 10 minute într-o tigaie în ulei de floarea soarelui, amestecând constant. Sare, piper și se adaugă pătrunjel tocat. Se toarnă laptele și, amestecând, se adaugă semolă. Aduceți la fiert și îndepărtați de la foc. Lăsați varza să se răcească și să se umfle semola. Preîncălziți cuptorul la 250 de grade.

Adăugați oul bătut în amestec și amestecați. Se adauga branza taiata cubulete. Ungeți mucegaiul cu ulei și presărați cu pesmet. Puneți amestecul și presărați cu pesmet deasupra. Se coace aproximativ 15 minute - până se rumenesc.

Exercițiu fizic

În cazul osteoporozei, mersul este foarte util. Drumeții în aer liber zilnic.

Sub supravegherea unui instructor, puteți afla tipurile de activitate fizică care sunt eficiente în această boală - mersul nordic și aerobic cu apă. Acasă, puteți efectua exerciții simple, fără mișcări bruște și ridicarea greutăților..

Moduri populare

Odată cu dezvoltarea osteoporozei, medicina populară este utilizată ca tratament adjuvant.

Următoarele rețete sunt populare:

 1. Infuzie din colectarea ierburilor pentru a restabili echilibrul hormonal și a îmbunătăți absorbția calciului. 4 lingurițe de Cernobâl și 2 lingurițe de lemn de lemn și planta de somn, se toarnă 500 ml de apă clocotită, se răcește la 60-70 grade și se lasă să se fierbe timp de 1 oră. Bea infuzia în timpul zilei în porții egale cu 1/4 cană. Cursul tratamentului este de 3 luni.
 2. Infuzie de Alfalfa pentru a îmbunătăți absorbția și absorbția calciului. 1 lingură de desert cu iarbă uscată este turnată cu apă fiartă răcită la 60-70 grade și a insistat timp de 1,5 ore. Luati portii mici pe tot parcursul zilei. Un efect similar are: fructele de comfrey, budra, pești de sabre, rădăcină de comfrey și fructe de ienupăr. Conform rețetei descrise mai sus, se prepară o infuzie dintr-una din plantele enumerate și se ia în același mod..

Este util să preparați pulbere din coajă de ouă bogate în calciu și să o adăugați la mâncăruri preparate cu alimente bogate în vitamina D: pește, ouă, cereale și toate produsele lactate. Coaja trebuie spălată complet, uscată și apoi tocată într-un blender.

De ce este această problemă atât de urgentă

Osteoporoza este o afecțiune patologică foarte frecventă și, în cele mai multe cazuri, diagnosticată târziu. Și se face simțită doar odată cu dezvoltarea fracturilor. Ele sunt o complicație cheie care determină gravitatea și semnificația medicală și socială a acestei boli..

Cert este că fracturile osteoporotice din majoritatea covârșitoare a cazurilor invalidează pacientul până la o limitare accentuată a capacității sale de a se deplasa independent și de auto-îngrijire. Și principala povară a îngrijirii se încadrează pe umerii mediului imediat: rude, personal de pensiune, tutori... Acest lucru crește semnificativ costurile fizice și materiale ale deservirii unei persoane în vârstă. Și, în unele cazuri, este necesar să se rezolve problema oportunității utilizării metodelor moderne de tratament de înaltă tehnologie, deoarece activitatea scăzută a osteoblastei este motivul probabilității mari de fracturi neuniforme.

Tendința generală către îmbătrânirea societății înseamnă o creștere constantă a prevalenței osteoporozei la menopauză la nivel mondial și a costurilor asociate acesteia. Prin urmare, necesitatea unui diagnostic cât mai curând posibil și a unei corecții ulterioare a modificărilor țesutului osos la femei în timpul menopauzei și la femeile aflate în postmenopauză. De mare importanță este și prevenirea osteoporozei și a complicațiilor acesteia..

Medicina tradițională în lupta împotriva epuizării oaselor

Este foarte remarcabil faptul că medicina tradițională joacă un rol important atât în ​​timpul prevenției, cât și în tratamentul bolii. Dececții pe bază de plante pe bază de:

 • Cernobâl
 • sushitsy;
 • iarbă de vis;
 • pelin;
 • woodruff mirositor;
 • radacina de papadie;
 • rapiţă
 • atingeri de iarbă;
 • gropile de câmp;
 • cimbru;
 • hypericum.

Ierburile care pot ajuta în lupta împotriva osteoporozei se găsesc din belșug în ceaiul monahal al părintelui George. Urmați linkul pentru a obține informații complete despre aceasta..

Dar nu toate cadourile naturii sunt potrivite pentru prevenirea osteoporozei. Există produse care nu sunt de dorit să fie consumate. Aceasta include plante care conțin acid oxalic (blochează absorbția calciului). Conținut în rubarbă, sorel, roșii.

Trebuie amintit că osteoporoza este mai ușor de prevenit decât de a face față consecințelor subțierea țesutului osos al corpului..

Simptome

Simptomele osteoporozei la femeile aflate la menopauză sunt de fapt semne ale unor complicații care s-au dezvoltat deja. Deoarece până în momentul fracturii, procesul de rarefiere osoasă nu se manifestă clinic. Boala decurge ascunsă destul de mult timp și de aceea este adesea numită „tăcută”. Rata de progresie a procesului patologic depinde de mulți factori. Și fără importanță redusă este caracteristica determinată genetic a structurii receptorilor pe diverse celule osoase și gradul de activitate al substanțelor implicate în reglarea procesului de osteoremodelare.

Cele mai sensibile la fracturarea oaselor în osteoporoză sunt femurul din gât, corpul toracei și vertebrelor lombare. Această localizare a daunelor este considerată tipică și se remarcă în marea majoritate a cazurilor. Dar sunt posibile și fracturi ale coastelor, osul radial deasupra articulației încheieturii și un gât chirurgical al umărului. Însă semnificația lor medicală și socială este mult mai mică.

Manifestările tipice ale fracturilor osteoporotice includ:

 • Dorsalgie persistentă din cauza încălcării rădăcinilor coloanei vertebrale în zona fracturii de compresie a corpului vertebral și a dezvoltării sindromului tonic muscular.
 • Deformitatea kipotică a coloanei vertebrale toracice, adesea cu formarea unei cocoașe în formă de pană evidentă în zona de fractură a mai multor vertebre adiacente.
 • Scăderea creșterii cu câțiva centimetri, nefiind asociată cu deformațiile cifoscozice ale coloanei vertebrale.
 • În cazul unei fracturi a gâtului femural - durere în regiunea articulației șoldului, „oprirea” funcțională a membrului lezat și o modificare caracteristică a poziției piciorului datorită deplasării fragmentelor de femur sub influența unor grupuri musculare multidirecționale puternice. Fractura de șold este cea mai invalidantă complicație a osteoporozei..

Fracturile în osteoporoză apar cu o severitate foarte mică a factorului dăunător extern. Până acum departe de întotdeauna în anamneză este posibil să se dezvăluie un episod de cădere sau un impact local pe care un pacient și-l amintea. De exemplu, o fractură a gâtului femural apare uneori cu o stadializare incomodă a piciorului cu smulgerea piciorului. Și deteriorarea vertebrelor apare adesea sub influența propriei greutăți a pacientului, când strănut, tuse. În acest caz, ei vorbesc despre natura compresiunii daunelor. Nu sunt caracteristice deplasările laterale pentru el. Corpul vertebral, așa cum era, se pliază ca un acordeon, dobândind o deformare caracteristică în formă de pană.

profilaxie

Aceștia identifică principalele principii preventive menite să prevină progresia osteoporozei și a fracturilor la femeile care au ajuns în stadiul postmenopauzei.

 1. Nutriție concepută pentru a reface pierderea de calciu, vitaminele C, K, proteine, minerale, vitamina D.
 2. Activitate fizică moderată.
 3. Prevenirea căderilor.
 4. Fumatul și excluderea alcoolului.

Cel mai optim moment pentru prevenirea osteoporozei este perioada de premenopauză, când modificările țesutului osos în ceea ce privește reducerea densității minerale sunt abia la început.

Un set de exerciții pentru exerciții de fizioterapie ar trebui să fie selectat de un reabilitator, ortoped sau traumatolog. Orice mișcare incorectă sau inexactă poate duce la vătămări corporale. Exercițiile de fizioterapie vizează:

 • îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul coloanei vertebrale, articulațiilor șoldului;
 • întărirea mușchilor și ligamentelor.

Sunt interzise toate tipurile de salturi, rotiri, încărcări pe coloana vertebrală, alergare rapidă, sacadare, arte marțiale, ridicarea greutății (mai mult de 5 kg).

Mod de viata

Oricât de banală ar părea recomandarea privind respectarea unui anumit stil de viață cu menopauză, însă merită să o luați în serios.

Prevenirea căderilor este o parte importantă a prevenirii cuprinzătoare a fracturilor la menopauză.

Cu cât o femeie se comportă mai precis și cu precauție pe o stradă aglomerată, într-o mulțime, pe vreme rea, cu atât este mai mic riscul de fracturi și handicap care o așteaptă. Fracturile gâtului femural sunt leziuni foarte grave care necesită recuperare pe termen lung..

Orice boală care poate duce la o cădere trebuie diagnosticată și tratată prompt. După 45 de ani, când încep primele manifestări ale menopauzei, este necesar să vizitați un medic neurolog, optometrist, medic ORL pentru a exclude patologiile care pot duce la o cădere: afectarea vizuală a oricărei geneze, boli ale organelor auditive, boli ale sistemului nervos.

Fumatul și consumul de alcool cu ​​osteoporoză incipientă sunt incompatibile. Limitați cât mai mult obiceiurile proaste.

Nutriție

Pentru a normaliza starea țesutului osos în menopauză, sunt necesare anumite principii nutriționale. Dieta trebuie îmbogățită:

 • produse lactate care conțin o cantitate mare de ioni de calciu (brânză tare, lapte integral, brânză Adyghe);
 • pește gras (somon, macrou, hering), care este îmbogățit cu vitamina D;
 • nuci și semințe (migdale, susan) care conțin calciu;
 • soia bogată în fitoestrogeni.

Produsele trebuie combinate corect: peștele și carnea trebuie consumate cu legume aburite sau fiarte. În loc de zaharuri simple, este util să gustați cu fructe uscate, nuci și semințe. Pâinea albă este înlocuită cu coacere din făină integrală care conține tărâțe. Preferă carnea albă cu conținut scăzut de grăsimi. Fructele și legumele trebuie adăugate zilnic la dietă..

Cantitatea de lichid trebuie să fie de cel puțin 1,5 litri pe zi, dar nu mai mult de 3 litri. Cea mai utilă este apa potabilă curată..

Diagnostice

Diagnosticul are mai multe sarcini:

 • Verificați o scădere a densității osoase. Pentru aceasta se folosește densitometria osoasă. Aceasta este o tehnică non-invazivă pentru cuantificarea masei osoase și a densității acesteia, permițându-vă să prezice riscul de fractură. În prezent, densitometria cu raze X și ultrasunete sunt utilizate în mod activ, fiind posibilă și tomografia calculată cantitativ. RMN-ul nu este considerat un examen de bază pentru osteoporoză, deși această tehnică vă permite să evaluați cu exactitate microarchitectonica oaselor și să faceți modele matematice ale modificărilor pacientului..
 • Confirmă faptul fracturilor. Radiografia studiată și tomografia computerizată sunt potrivite pentru acest lucru..
 • Identificarea abaterilor patogenetic semnificative ale nivelului hormonilor și tulburărilor în metabolismul mineral caracteristic menopauzei și perioadei postmenopauză. Pentru aceasta, se pot prescrie teste pentru estrogen, hormon paratiroidian, calcitonină, hormoni tiroidieni, vitamina D, pentru a determina nivelul de calciu și fosfor în urina de dimineață și în serul sanguin.
 • Evaluarea naturii metabolismului osos și a activității de resorbție osoasă. În acest caz, markerii biochimici sunt osteocalcina, fosfataza alcalină osoasă, piridnolina, oxiponolina și o serie de alți compuși. Dar astfel de diagnostice sunt rareori utilizate în practica clinică de zi cu zi..
 • Excluderea altor cauze ale osteoporozei. Pentru aceasta, studii pot fi alocate pentru a evalua starea tractului gastro-intestinal, activitatea bolilor sistemice existente, funcția renală și altele.

Ce să faci cu asta

Din păcate, în practica clinică de zi cu zi există adesea o situație în care, chiar și după confirmarea unei fracturi osteoporotice deja finalizate, pacientul nu primește nicio terapie. Aceasta este plină de progresia continuă a procesului patologic, lipsa de regenerare a osului deteriorat, fracturi repetate.

Dar tratamentul bine ales al osteoporozei în timpul menopauzei poate îmbunătăți procesele de remodelare osoasă, poate reduce sindromul de durere al pacientului și își poate extinde capacitățile motorii. Prin urmare, terapia trebuie efectuată pentru toate femeile cu un diagnostic confirmat și chiar înainte de a dezvolta complicații. Această tactică servește la prevenirea dizabilității și ajută la menținerea independenței sociale și domestice a pacienților vârstnici (în absența altor cauze de neputință).

Care medic tratează osteoporoza în timpul menopauzei?

Un ortoped, traumatolog, endocrinolog, reumatolog poate efectua o examinare și poate prescrie terapia adecvată, iar consultațiile cu un ginecolog sunt necesare în plus. În acest caz, baza tratamentului este prescrierea de medicamente, toate celelalte metode sunt auxiliare de natură. Medicamentele utilizate pentru osteoporoza cu menopauză pot aparține diferitelor grupuri farmacologice. Și de multe ori combinația lor între ele este necesară pentru a influența legături diferite de patogeneză.

Principalele domenii de tratament pentru osteoporoza menopauzală:

 • Terapie de înlocuire a hormonilor. Se efectuează timp îndelungat, în doze mici de estrogen în combinație cu progestine sau medicamente cu substanțe asemănătoare cu estrogenul de origine naturală. Dar după amputare sau histerectomie, monoterapia cu estrogen este suficientă.
 • Utilizarea altor agenți antirezive: bifosfonați și calcitonine.
 • Utilizarea metaboliților activi ai vitaminei D, care, ca parte a terapiei complexe, ajută la limitarea pierderilor osoase, îmbunătățește procesele regenerative după fracturi și chiar crește treptat densitatea minerală osoasă.
 • Utilizarea instrumentelor care îmbunătățesc procesul de osteosinteză. Acestea includ fluoruri, hormon de creștere, androgeni, steroizi anabolizanți. O astfel de terapie este rar folosită..
 • Utilizarea osteoquinei (Ipriflavona) - un produs pe bază de plante care are un efect analgezic clar și poate afecta în mod benefic echilibrul osteosintezei și osteoresorbției.

În mod tradițional, pentru osteoporoză, sunt prescrise preparate de calciu, deși efectul clinic al unei astfel de monoterapii este destul de redus. Ele pot fi solicitate atunci când procesul de osteosinteză este activat de alți agenți patogenetici. Dar nu trebuie să uitați de efectul secundar întâlnit adesea sub forma unei tendințe la depunerea sărurilor în tractul urinar.

Cum se poate evita osteoporoza cu menopauză

Prevenirea osteoporozei cu menopauză include:

 1. A început terapia rațională de înlocuire a estrogenului. Recepția acestor fonduri este indicată în primii 5-10 ani din perioada postmenopauză. Estrogeni - medicamente cheie și eficiente pentru prevenirea osteoporozei la menopauză.
 2. Nutriție pentru a asigura un aport adecvat de vitamine, minerale de bază (în special calciu și fosfor), proteine.
 3. Dozați activități fizice regulate, terapie de exercițiu.
 4. Corecția la timp a altor afecțiuni endocrine.
 5. Izolare suficientă și, dacă este necesar, utilizarea preparatelor de vitamina D în doze preventive.
 6. Respingerea obiceiurilor proaste.

Osteoporoza este o boală foarte frecventă. Și deși diagnosticul său nu prezintă dificultăți semnificative, detectabilitatea acestei patologii rămâne foarte scăzută, mai ales în stadiile preclinice precoce ale bolii. Acest lucru se datorează lipsei de densitometrie osoasă în ceea ce privește examinarea clinică obligatorie a femeilor care suferă menopauză și autoreferirii scăzute a pacienților pentru acest studiu. Însă, odată cu inițierea în timp util a profilaxiei, este posibilă nu numai prevenirea dezvoltării fracturilor, ci și îmbunătățirea semnificativă a stării oaselor chiar și atunci când procesul osteoporotic a început deja.

Despre boală și mecanismul apariției acesteia în menopauză

Oasele sunt fortificate cu minerale, primul dintre ele fiind calciu. Aportul și retenția sa în țesuturi depind de corectitudinea proceselor metabolice, controlate în mare parte de hormoni. Pubertatea la fete înseamnă nu numai dezvoltarea sistemului reproducător. Oasele cresc activ în acest interval de timp.

Pe măsură ce femeile tinere îmbătrânesc, o compoziție hormonală stabilă, deși schimbă ciclic, menține rezistența țesuturilor. Într-adevăr, unele celule osoase au receptori de estrogen. Acest set de substanțe oferă capacitatea de a percepe și păstra calciul..

Osteoporoza este diagnosticată în stadiul tardiv al menopauzei. Dar procesul de pierdere a calciului și slăbire a structurii osoase există încă din faza inițială. Acest lucru este confirmat de statisticile medicale, care notează majoritatea leziunilor lor la femeile în vârstă de 45 de ani și mai mari..

Articole Despre Ciclul De Abuz

Se poate rezolva singur un chist ovarian

O formare benignă pe ovar cu fluid în interior este numită chist. Femeile ei sunt diagnosticate foarte des. Cei care sunt afectați de acest lucru sunt foarte preocupați de întrebarea: chistul se poate rezolva în sine?...

Pierderea în greutate cu menopauză

Pierderea în greutate cu menopauză este asociată cu o defecțiune în producerea hormonilor sexuali. Sistemul reproducător feminin se pregătește pentru odihnă, prin urmare, hormonii sexuali feminini și bărbați încep să fie produși cu o defecțiune, ceea ce duce la o defecțiune a întregului corp....

Cum se determină menopauză folosind un test special

Fiecare femeie se confruntă cu menopauză, este o schimbare hormonală inevitabilă. Unii la o vârstă destul de fragedă îl întâlnesc, primele simptome sunt deja observate la vârsta de 35 de ani, iar cineva suferă modificări ireversibile în organism după 50 de ani....