Insuficiență a ciclului menstrual

Sângerare

Ultima actualizare: 02/04/2020

Conținutul articolului

O astfel de problemă ca un eșec al ciclului menstrual este familiară aproape tuturor femeilor din ziua de azi. Medicina asociază cazuri izolate cu stresul sau schimbările climatice și este recomandat să te ocupi de problema întreruperilor regulate ale menstruației cu ajutorul unui medic competent.

La o femeie sănătoasă, menstruația începe la vârsta de 12-14 ani. Durata normală a ciclului ar trebui să fie de 21-33 de zile. Desigur, în primul an ciclul menstrual poate fi confuz și „plutitor”, ceea ce este asociat cu o restructurare hormonală gravă a corpului. Cu toate acestea, absența menstruației la vârsta de 14 ani și peste, un ciclu nesigur la vârsta de 15-16 ani ar trebui să alerteze și să devină un motiv pentru o vizită la medic.

Ce trebuie să faceți dacă ciclul menstruației nu reușește?

Eșecurile accidentale care pot apărea din cauza situațiilor stresante severe, modificărilor bruște ale mediului sau climatului sunt considerate o opțiune normală și nu necesită examene speciale. Semnalul principal că totul este în ordine va fi o recuperare rapidă a ciclului și absența eșecurilor similare în ciclurile hormonale ulterioare. Încălcări similare pot rezulta din obiceiuri proaste, condiții proaste de mediu sau expunere la radiații. Astfel de condiții pot fi corectate printr-o călătorie în vacanță, renunțarea la fumat și alcool, schimbarea ritmului vieții. Este important să aloci suficient timp somnului și odihnei, să mergi la sport, să iei preparate vitaminice recomandate de nutriționiști.

O întrebare mai serioasă, ce trebuie să faceți atunci când ciclul menstruației eșuează, apare în următoarele situații:

 • cu o întârziere a menstruației mai mult de 2 săptămâni;
 • cu o schimbare accentuată a lungimii ciclului;
 • cu o perioadă mai mică de 3 zile și mai mult de 7 zile.

Toate defecțiunile de mai sus ale externării obișnuite nu trebuie doar să alerteze, ci să ofere o ocazie pentru o vizită la medic. Pentru a evalua posibilele riscuri și a înțelege gravitatea situației, vom încerca să înțelegem posibilele cauze ale accidentelor menstruale..

Pe lângă schimbarea frecvenței de descărcare lunară, o eroare a ciclului menstrual poate fi caracterizată printr-o modificare a volumului lor. Așadar, hiper- și hipomenoreea (respectiv menstruația grea și, respectiv, slabă) sunt, de asemenea, o ocazie pentru screeningul ginecologic.

Nereguli menstruale, video

VERTEX nu este responsabil pentru acuratețea informațiilor prezentate în acest videoclip. Sursa - Elena Malysheva

Cauzele eșecului ciclului menstrual

Cauzele eșecului ciclului se datorează în principal apariției infecției în organele pelvine. Prin urmare, este necesar și obligatoriu să se prezinte o analiză pentru a identifica un posibil agent patogen. Poate fi clamidie, micoplasma, uroplasmă sau alți agenți patogeni care provoacă procese inflamatorii grave.

Alte cauze ale unei eșecuri lunare a ciclului:

 • Tulburări hormonale în organism cauzate de funcționarea defectuoasă a glandei tiroide. Aceasta poate fi nu numai o scădere a activității de producție a hormonilor, ci și o hiperfuncție. Mai puțin frecvent, insuficiența hormonală este cauzată de o defecțiune la nivelul glandelor suprarenale, care produc, de asemenea, hormoni pentru reglarea organismului.
 • Probleme în activitatea ovarelor. În acest caz, cea mai frecventă cauză a unei insuficiențe a ciclului menstrual este procesul inflamator. Poate fi lent și nu are semne pronunțate. De asemenea, consecințele unei inflamații din copilărie pot deveni cauza unei tulburări de ciclu, de aceea este întotdeauna important să vă protejați sănătatea fără a supraîncărca în pelvis..
 • Bolile virale, cum ar fi rubeola sau varicela, purtate la vârsta adultă sau în copilărie pot perturba procesele de marcaj folicular. Primele semne ale acestor afecțiuni sunt detectate numai cu debutul pubertății, ceea ce complică diagnosticul la timp și face imposibilă luarea de măsuri preventive.
 • Luând anumite medicamente, inclusiv antibiotice, dispozitive antivirale, etc. După un avort medical, ciclul menstrual eșuează adesea..

Motivele reale ale eșecului ciclului menstruației pot fi determinate doar de un medic. În practică, există cazuri ale unei combinații de mai mulți factori, care pot agrava cursul bolii. O atitudine atentă la sănătatea dvs. va ajuta medicul să determine cu exactitate complexul cauzelor perturbațiilor hormonale și să construiască o strategie eficientă de tratament.

Tratarea eșecului menstruației

În tratamentul insuficienței ciclului, nu sunt utilizate numai măsuri grave de corecție hormonală. De regulă, remediile populare, preparatele pe bază de plante sau uleiuri naturale prezintă o eficiență ridicată. De asemenea, o eficiență bună în ajustarea fondului hormonal este arătată de întărirea generală a imunității, exercitarea, luarea de vitamine.

Pentru a trata o insuficiență a ciclului menstrual cu medicamente hormonale care corectează fundalul este indicat doar pentru tulburări grave, semnul căruia este o întârziere lungă a menstruației (de la 2 la 6 luni). Starea ovarului polichistic necesită, de asemenea, un tratament serios. În acest caz, medicamentele hormonale sunt luate în cursuri lungi, combinate cu utilizarea de medicamente homeopate blânde..

Desigur, terapia cu hormoni este întotdeauna un risc de consecințe. De aceea, medicii insistă asupra unei examinări minuțioase înainte și în timpul tratamentului, ceea ce nu numai că vă va permite să alegeți doza exactă a medicamentelor, dar și să o ajusteze dacă este necesar. Cel mai adesea, tratamentul cu hormoni afectează greutatea pacienților, crescând excesul de grăsimi din corp.

Rezultate excelente în tratamentul neregulilor menstruale necomplicate arată uleiul de primrină de seară Gynocomfort. Acest instrument a fost creat de specialiștii companiei farmaceutice VERTEX și are o listă completă a certificatelor necesare, a permiselor de utilizare și a altor documente. Se referă la suplimente alimentare care și-au dovedit în practică eficiența..

În cazurile de nereguli menstruale sau un sindrom premenstrual pronunțat, suplimentele alimentare afectează ușor fondul hormonal și stimulează sinteza prostaglandinelor, a căror lipsă provoacă cel mai adesea aceste „defecțiuni” în activitatea corpului feminin. Luând ulei de primrină seara este recomandat cu mese de două ori pe zi.

Datorită corecției moi și netede, eficacitatea medicamentului poate fi observată într-o lună. Mai mult, pentru a obține un rezultat excelent, administrarea se repetă de 3-4 ori pe an. Uleiul de primula de seara obisnuit prezinta:

 • efect antioxidant, protejând celulele corpului de radicalii liberi;
 • consolidarea imunității;
 • eliminarea proceselor inflamatorii;
 • o scădere a prolactinei, care cauzează adesea PMS sever.

Importanța depistării la timp a cauzelor tulburărilor menstruale și a soluțiilor la această problemă nu poate fi supraestimată. Pe lângă faptul că ignorarea problemelor cu disfuncționalități ale ciclului menstrual este plină de apariția unor complicații precum infertilitatea și avortul, merită să luăm în considerare și posibilitatea dezvoltării tulburărilor psihoemotionale, care sunt adesea observate la fetele cu tulburări ale ciclului..

Ginecologie de Emil Novak. Berek J., Adashi I., Hillard P. (eds.). // Per. din engleza M.: Practică. - 2002.

Endocrinologie ginecologică. Manusharova R.A., Cherkezova E.I. // Un ghid pentru medici. - M.: MAI. - 2008.

Endocrinologie ginecologică. Serov V.N., Prilepskaya V.N., Ovsyannikova T.V. // M.: MEDpress-informa. - 2004.

Nereguli menstruale

Tulburările ciclului menstrual (NMC) nu sunt o patologie, ci doar un simptom al unei defecțiuni la nivelul corpului feminin. Cauza eșecului poate fi nu numai bolile, dar, în orice caz, indică prezența unei probleme care trebuie abordată. Prin urmare, în caz de nereguli menstruale, este necesar să se consulte un medic ginecolog.

Care este ciclul menstrual și care este norma lui

Ciclul menstrual este o schimbare ciclică a sistemului reproducător al femeii care apare sub influența hormonilor sexuali estrogeni și progesteron. În prima jumătate a ciclului, pregătirile sunt făcute pentru o posibilă concepție. În a doua jumătate, dacă concepția nu a avut loc, organismul se pregătește să respingă un ou nefertilizat. Apoi vine menstruația. Menstruația se numește sângerare uterină repetată care durează câteva zile. În această perioadă, împreună cu sângele menstrual, un ovul nefertilizat, particule de endometru și mucusul cervical părăsesc corpul.

Referinţă! Endometrul se referă la membrana mucoasă internă a colului uterin. La sfârșitul fiecărui ciclu menstrual, acesta este actualizat: cel vechi este respins și iese în timpul menstruației, iar celulele tinere își iau locul.

Durata ciclului poate fi diferită, în mod normal - de la 21 la 35 de zile.

Referinţă! La adolescenți, ciclul menstrual nu s-a stabilit încă, astfel încât durata este de la 21 la 45 de zile. Și unele femei au un ciclu menstrual prea lung, determinat genetic. În cazul lor particular, este considerată norma. De regulă, într-un astfel de caz, și alte femei din gen au un ciclu lung.

Perioadele lunare sunt în medie de 3-5 zile. Norma este considerată a avea o durată de 2 până la 7 zile. În medie, de la 40 la 100 ml sânge este eliberat în timpul menstruației.

Începutul ciclului este considerat prima zi a menstruației, sfârșitul este ziua precedentă următoarei menstruații. Ciclul se împarte în 2 faze:

 1. Foliculare - un ou se maturizează într-unul dintre foliculii ovarieni.
 2. Luteal - foliculul se transformă într-un corp luteum, care sintetizează progesteronul necesar pentru pregătirea organismului pentru o posibilă sarcină, dacă nu are loc fertilizarea ovulului, corpul luteum este distrus.

Între aceste două faze, la mijlocul ciclului (de exemplu, dacă durata sa este de 28 de zile, apoi cu 14), apare ovulația. Un ou matur lasă foliculul și este gata pentru fertilizare.

Ceea ce este considerat o neregularitate menstruală

 • Întârzierea menstruației mai mare de 10 zile.
 • Scurtarea ciclului timp de 5-7 zile.
 • Creșterea sau scăderea fluxului menstrual.
 • Însoțirea menstruației, deteriorarea stării de bine și / sau dureri severe.
 • Excreția de sânge în afara perioadei menstruației (depistarea minoră în timpul ovulației este un tip de normă).
 • Încetarea completă a menstruației înainte de menopauză.
 • Sângerare uterină în timpul menopauzei.

Referinţă! Pentru a putea numi modificarea ciclului o încălcare, aceasta trebuie repetată pentru mai multe cicluri. Situația, adică modificările unice (creșterea sau scăderea ciclului cu 5-7 zile) nu reprezintă încălcări și sunt considerate un fel de normă.

Clasificarea CNM

 • După durată.
 • cicluri.
 • Cantitatea de sânge degajată.
 • Impact asupra stării de bine.

Următoarele încălcări se disting prin ciclicitate:

 • Opsomenoree - o perioadă rară, ciclul menstrual este mai lung de 35 de zile.
 • Proomenomenoree - perioade frecvente, ciclu menstrual mai mic de 21 de zile.
 • Spaniomenoree - menstruație foarte rară, nu mai mult de 4 ori pe an.
 • Amenoree - absență completă a menstruației timp de șase luni sau mai mult.

În funcție de durata, eșecurile se împart în 2 soiuri:

 • Oligomenoree - o perioadă prea scurtă, mai puțin de 2 zile.
 • Poliamoree - menstruație excesiv de lungă, de la 8 la 12 zile.

După cantitatea de sânge secretată:

 • Hipomenoree - o perioadă foarte slabă.
 • Hipermenoree - sângerare menstruală grea.

În funcție de influența lor asupra bunăstării, NMC-urile au fost împărțite anterior în mai multe soiuri:

 • Algomenoree - agravarea stării generale (greață, dureri de cap, vărsături etc.).
 • Dismenoree - durere în abdomenul inferior, fără deteriorarea stării de bine în general.
 • Algodismenorea - durere în abdomenul inferior în combinație cu starea precară.

În zilele noastre, toate încălcările de mai sus se numesc dismenoree. De asemenea, o afecțiune precum PMS - sindromul premenstrual este izolată. Se exprimă prin iritabilitate, modificări de dispoziție, depresie, anxietate, umflare, dureri de cap, disconfort în zona glandelor mamare.

Referinţă! PMS se observă la 20-25% dintre femei. În 5%, este severă.

Metropatia hemoragică se referă și la neregulile menstruale. Aceasta este o sângerare uterină anormală, care nu este cauzată de cauzele obișnuite ale sângerării uterine anormale (boli ginecologice, patologii sistemice, sarcină sau complicațiile acesteia, tulburări hormonale, administrarea de medicamente etc.) Apare datorită faptului că în a doua fază a ciclului menstrual, foliculul nu se transformă în corpul luteum. Apoi, există dezvoltarea sa inversă sau degenerare într-un chist. Fără progesteron, care ar trebui să producă corpul luteum, vechiul endometru rămâne pe loc și este umplut cu sânge. Mai târziu, a respins în continuare, dar nu complet. În absența corpului luteum, apare un exces de secreție de estrogen, sub influența căruia crește endometrul. Din cauza malnutriției, procesele distrofice apar în ea odată cu moartea țesuturilor, însoțite de sângerare. Cel mai adesea, sângerarea uterină anormală apare la adolescenți (în 20%) cazuri și la femei mai mari de 45 de ani (50% din cazuri).

Motivele CNM

În majoritatea cazurilor, tulburările apar din cauza modificărilor fondului hormonal. Eșecul poate fi cauzat de un dezechilibru nu numai al organelor genitale feminine, ci și al altor hormoni. Sistemul hormonal poate fi influențat de mulți factori. Ele pot fi împărțite în trei categorii:

 • patologică.
 • Medicament.
 • Extern (fiziologic).

Factorii patologici includ:

 • Bolile ovariene, perioada de recuperare după operația ovariană.
 • Tulburarea sistemului hipotalamico-hipofizar.
 • Patologii endometriale: endometrioză, polipi.
 • Boli oncologice ale sistemului reproducător feminin.
 • Boli ale ficatului, rinichiului.
 • Procese inflamatorii cronice în uter.
 • Patologia sistemului nervos.
 • Boli infecțioase severe.
 • Consecințele avortului precar.

Referinţă! De asemenea, NMCs pot apărea din cauza unei defecțiuni a sistemului de coagulare a sângelui..

Lista medicamentelor care pot afecta ciclul menstrual:

 • Contraceptive hormonale.
 • anticonvulsivante.
 • Anticoagulante (diluatori de sânge).
 • glucocorticosteroizii.
 • tranchilizante.
 • antidepresive.
 • Preparate cu dilantină și digitală.

Referinţă! Neregulile menstruale pot apărea la femeile care au un dispozitiv intrauterin.

Factorii externi (fiziologici) includ:

 • Stres frecvent.
 • Schimbarea climei.
 • Alimentație slabă sau modificări dietetice.
 • Lipsa de somn.
 • Lipsa de aer curat.

Caracteristici ale neregulilor menstruale la femei de vârste diferite

În adolescență, la mulți pacienți se observă nereguli menstruale. Ciclul se stabilește în câțiva ani de la începerea primei menstruații. „Salturile” sunt posibile în această perioadă - cantitatea de descărcare, lungimea ciclurilor și menstruația etc. pot fi diferite. Dacă ciclul s-a stabilit și după ce au apărut din nou încălcări, trebuie să consultați un medic.

Referinţă! Vârsta de debut a menstruației la adolescente depinde de mulți factori. La femeile din rasa europeană, prima menstruație este cel mai des observată la 12-13 ani. Cu toate acestea, debutul menstruației la 10-11 sau 15 ani poate fi și un fel de normă. Dacă, atunci când fetița împlinește 14 ani, tot nu are menstruație, se recomandă consultarea unui medic.

La femeile între 20 și 40 de ani, ciclul este de obicei previzibil și stabil. Se poate schimba cu o modificare a contraceptivelor hormonale. În alte cazuri, neregulile menstruale se pot datora bolilor ginecologice și sistemice..

După 40 de ani, începe restructurarea hormonală - organismul se pregătește pentru menopauză. Ovarele produc mai puțin estrogen. Aceasta poate provoca nereguli menstruale:

 • Perioade neregulate.
 • Descărcarea redusă sau profuză.
 • Reduceri ale ciclului.

Cauze comune ale NMC la această vârstă sunt fibroamele, chisturile, disfuncționalitățile sistemului endocrin.

Dacă o femeie nu are menopauză la 50 de ani, perioada ei continuă, dar intervalele dintre ele devin mai lungi.

Referinţă! La unii pacienți, la vârsta de 50-55 de ani, ciclul menstrual este încă stabil. Aceasta nu este o abatere, dar din moment ce organismul produce un număr mare de hormoni sexuali feminini, ar trebui să fiți atenți în special la prevenirea bolilor și să vizitați regulat un mamolog, ginecolog.

NMC și sarcină

În cazul încălcărilor ciclului menstrual, sarcina este posibilă (depinde mult de cauzele eșecului). Cu toate acestea, în unele cazuri, NMC-urile duc la infertilitate. De asemenea, încălcările pot provoca o sarcină ectopică. Prin urmare, pentru orice varietate de NMC, trebuie să consultați un medic.

Referinţă! Neregulile menstruale pot provoca, de asemenea, dezvoltarea neoplasmelor benigne și maligne în ovare.

Diagnosticul NMC

Constă în următoarele studii:

 • Istoric medical și examen ginecologic.
 • Test de sânge hormonal.
 • Analiza generală a sângelui și a urinei.
 • Studii de frotiu vaginal pe flora (pentru detectarea infecțiilor).
 • Testul Papanicolau.
 • Colposcopia.
 • Ecografie - pentru a evalua starea organelor interne.

De asemenea, poate fi necesar un consult pentru endocrinolog..

Tratament

Tratamentul are ca scop eliminarea cauzei bolii (infecții, procese inflamatorii, boli sistemice etc.).

De regulă, numiți:

 • Medicamente hormonale.
 • antibiotice.
 • Uroseptics.
 • Complexe de vitamine.
 • Proceduri fizioterapeutice.

Intervenția chirurgicală se realizează în prezența neoplasmelor benigne și maligne ale organelor genitale feminine.

Dacă NMC este cauzată de motive fiziologice, atunci în majoritatea cazurilor, ciclul poate fi normalizat cu ajutorul regimului zilnic, odihnă bună, alimentație sănătoasă, exerciții fizice moderate.

Dacă aveți probleme cu ciclul menstrual, faceți o programare la Policlinica Otradnoye la un moment convenabil pentru dvs.! Medicii experimentați și echipamentele moderne vă stau la dispoziție..

Ciclu menstrual

Există destul de multe patologii ale sistemului reproducător feminin, al cărui principal semn este o încălcare a menstruației. O astfel de patologie ar trebui să privească orice femeie, în special cea care planifică o sarcină. Acest articol va descrie toate faptele de bază pe care trebuie să le cunoașteți despre menstruație.

Încălcarea ciclului menstrual al femeilor: ce înseamnă, ce amenință și care sunt consecințele?

Înainte de a vorbi despre încălcarea menstruației, este necesar să atingeți conceptul normei sale. Un ciclu menstrual normal este considerat a fi o sângerare menstruală regulată, care apare la intervale de 24 până la 28 de zile. De asemenea, un ciclu scurtat egal cu 21 de zile sau un ciclu extins de 33-35 de zile este considerat o variantă a normei. În același timp, în fiecare lună următoare, menstruația ar trebui să vină la același interval - fie normal, fie alungit, fie scurtat. În medie, menstruația durează 3-5 zile.

În consecință, dacă menstruația unei femei nu are loc la timp, aceasta poate indica o încălcare a ciclului sau o sarcină. În acest sens, primul lucru pe care orice femeie în vârstă de reproducere ar trebui să-l facă în absența menstruației este un test de sarcină. Trebuie să o faceți înainte de a merge la ginecolog.

Încălcarea ciclului poate fi exprimată nu numai în absența sau întârzierea menstruației, ci și în natura atipică a secrețiilor de sânge - excesiv de abundent sau rar, scurt sau lung.

Încălcarea ciclului nu este cazul care ar trebui ignorată, deoarece lipsa tratamentului poate duce la consecințe negative asupra sănătății femeilor:

 • Obosește până la un handicap complet.
 • Infertilitate (absența sarcinii pe parcursul anului de viață sexuală regulată, fără protecție, inclusiv folosirea actului sexual întrerupt).
 • Dezvoltarea bolilor inflamatorii ale sistemului reproducător feminin.
 • Dezvoltarea tulburărilor endocrine.

Cum se manifestă neregularitatea menstruală: principalele semne și simptome

Primele semne de nereguli menstruale pot fi întârzieri (posibil minore - 3-5 zile), sângerare intermenstruală, precum și perioade grele, prelungite și dureroase. Dacă apar astfel de semne, o femeie trebuie urgent să consulte un medic ginecolog.

Neregulile menstruale se pot manifesta în diferite moduri:

 • Amenoree - absența menstruației de la șase luni sau mai mult.
 • Debutul menstruației o dată pe an (oligomenoree).
 • Menstruație scăzută, care nu durează mai mult de 1-2 zile (opsomenoree).
 • Hiperpolimemenoree - descărcarea de sânge profuză în timpul ciclurilor normale.
 • Proomenoree - durata ciclului menstrual este mai mică de trei săptămâni (adică perioade prea frecvente).
 • Menstruația, însoțită de dureri abdominale severe, care pot duce chiar la dizabilități - algomenoree.

Toate cele de mai sus nu reprezintă un diagnostic independent. Acestea sunt simptome care pot indica prezența anumitor boli..

De ce există defecțiuni la menstruație și cu ce sunt acestea legate: cauzele încălcării ciclului menstrual normal

Neregulile menstruale pot apărea din cauza stresului, din cauza insuficienței hormonale, a pierderii rapide în greutate sau a creșterii în greutate, a contraceptivelor hormonale, din cauza bolilor cronice ale organelor interne (stomac, ficat etc.), activitate fizică crescută etc..

Există și alte motive mai grave pentru eșecul ciclului:

Adesea, o tulburare de ciclu poate fi observată la femei după un avort, timp în care a fost efectuată o chiuretaj mecanic al uterului. Această procedură afectează negativ organele genitale feminine și, în primul rând, afectează ciclul menstrual..

Este de remarcat faptul că, în unele cazuri, o tulburare de ciclu nu este considerată un simptom alarmant. Micile întârzieri în menstruație pot apărea la femei în perioada de recuperare după sarcină și alăptare. De asemenea, perioadele la fete foarte mici nu diferă adesea în constanță - ciclul poate fi stabilit timp de 1-2 ani.

Diagnosticul și tratamentul neregulilor menstruale: cum să tratezi și să restaurezi ciclul și ovulația în diverse boli

Principalul factor în tratarea cu succes a tulburărilor ciclului este depistarea la timp a patologiei. De aceea, oricărei femei este recomandat să viziteze un medic ginecolog cel puțin o dată pe an, iar dacă există o abatere de la cursul obișnuit al ciclului, nu trebuie să aștepți până la ora stabilită între vizite. Cel mai bine este să contactați un centru modern specializat, unde lucrează specialiști cu înaltă calificare de diferite profiluri. În Sankt Petersburg, acesta este centrul de reproducere al Genezei..

În cazul neregulilor menstruale, medicul va prescrie unele examene pentru un tratament corect suplimentar (ecografie, colposcopie etc.) și va spune, de asemenea, care hormoni trebuie testați..

Tratamentul care vizează refacerea ciclului poate fi diferit și depinde de natura bolii:

 • Luând medicamente hormonale - dacă este detectată o insuficiență hormonală.
 • Dacă faza luteală (sau faza corpului luteum) a ciclului este perturbată, medicul prescrie medicamente care conțin progesteron.
 • Dacă sângerarea este prea grea, pot fi prescrise soluții saline speciale pentru a reduce efectele pierderii de sânge..
 • Dacă eșecul ciclului se datorează anemiei, sunt indicate preparate cu fier ridicat..
 • Este posibilă restaurarea menstruației perturbate de o dietă necorespunzătoare prin ajustarea dietei.

În niciun caz femeile nu trebuie să se auto-medicamente - doar un medic este capabil să determine cauza patologiei și să prescrie terapia corectă. De la o femeie, va fi necesară răbdare, respectarea unui regim normal de somn și odihnă, alimentație sănătoasă corespunzătoare, stare psiho-emoțională stabilă.

Nereguli menstruale și infertilitate: este posibilă sarcina cu acest diagnostic și cum afectează concepția absența menstruației?

Întrucât neregulile menstruale sunt unul dintre primii markeri ai patologiei sistemului reproductiv, apare o întrebare relevantă pentru femei: este posibil să rămâneți gravidă și cum, dacă perioadele vin cu întârziere?

Dacă întârzierile din ciclu au o natură episodică, de exemplu, menstruația nu a apărut într-una din luni, dar următoarea a mers așa cum era de așteptat, atunci sarcina este destul de posibilă (sub rezerva actului sexual regulat și a absenței patologiilor sistemului reproductiv al partenerilor).

Dacă tulburările ciclului au devenit permanente, atunci probabilitatea de sarcină este mică. În astfel de cazuri, înainte de a planifica un copil, trebuie să restabiliți ciclul și nivelurile hormonale.

Dacă neregulile menstruației sunt asociate cu malnutriția unei femei, anorexie, atunci sarcina este posibilă în principiu, deși există un „mare” dar aici. Consistă în faptul că, deoarece corpul femeii nu are substanțe nutritive, fătul va avea exact aceeași stare, prin urmare, evoluția sa nu va avea succes.

Nereguli menstruale: simptome și tratament

Neregulile menstruale sunt modificări patologice în reglarea funcției menstruale, care se manifestă printr-o tulburare în ritm, volum și natură sau o absență completă a descărcării de sânge.

Tulburările de menstruație sunt diagnosticate în 20% din toate bolile ginecologice. Ele pot duce la o scădere și, uneori, la pierderea capacității de a rămâne însărcinată, sunt adesea factori de risc în dezvoltarea bolilor precanceroase și canceroase ale organelor genitale feminine.

Cauzele neregulilor menstruale

Există un număr destul de mare de cauze ale neregulilor menstruale:

 • Tulburări emoționale severe, boli mentale și nevrotice (neurastenie, isterie, psihoză, stres).
 • Nutriție slabă, aport inadecvat de alimente fortificate, greutate excesivă.
 • Influența factorilor negativi ai profesiei (expunere pe termen lung la radiații, aer poluat, de exemplu, în uzine industriale, muncă fizică grea și așa mai departe).
 • Diferite tipuri de boli infecțioase (gripă, infecții virale respiratorii acute, bronșită, amigdalită, infecții intestinale etc.).
 • Tulburări cronice ale muncii organelor interne (ficat cu icter, sistemul cardiovascular cu hipertensiune arterială, sânge datorat anemiei și altele).
 • Intervenții chirurgicale amânate pe organele genitale (eliminarea polipilor cervicali, avort, distrugerea țesuturilor în bolile precanceroase).
 • Boli inflamatorii ale organelor genitale feminine (inflamația mucoasei uterine cu endometrită, trompe uterine cu salpingită, col uterin cu cervicită etc.).
 • Neoplasme benigne și maligne (adenocarcinom uterin, cancer de col uterin, chisturi ovariene etc.).
 • Malformații congenitale ale părții aparatului genetic care este responsabil pentru ciclul menstrual.
 • Malformații congenitale ale structurii sau subdezvoltării organelor genitale (atrezie a uterului, hipoplazie ovariană, uter bicornat etc.).
 • Încălcarea centrelor de reglare a ciclului menstrual în creier (tumori, hemoragii, modificări în timpul menopauzei).

Cum funcționează ciclul menstrual

Pentru a înțelege esența neregulilor menstruale, este important să știi cum funcționează. Sprijinul și reglarea funcției menstruale normale se realizează prin interacțiunea sincronă a diferitelor lanțuri de reglare hormonală și nervoasă a hormonilor sexuali și a uterului. În plus, rolul pancreasului, tiroidei și glandelor suprarenale în reglarea ciclului, precum și a ficatului, în cazul în care utilizarea hormonilor sexuali.

Există 4 niveluri principale de reglementare:

 • Hipotalamusul este o zonă din creier care trimite impulsuri nervoase și hormoni către glanda hipofiză..
 • Glanda hipofizară este principala glandă hormonală care este responsabilă pentru menținerea concentrației tuturor hormonilor din organism, inclusiv ai organelor genitale.
 • Ovarele sunt glandele sexuale feminine care produc hormoni sexuali.
 • Uterul este unul dintre site-urile de expunere la hormonii sexuali.

Hipotalamusul primește și prelucrează informații din mediul intern al organismului (cu privire la cantitatea de hormoni sexuali din sânge) și extern (înfometare, supraalimentare, stres, o schimbare accentuată a vremii).

Când există mulți sau puțini hormoni sexuali în sânge, hipotalamusul află despre acest lucru și trimite substanțe speciale în glanda hipofiză. El eliberează hormoni care sunt transportați prin sânge la ovare și stimulează sau inhibă secreția hormonilor sexuali (progesteron și estrogen). Și cele afectează deja uterul, unde se desfășoară procesele ciclului menstrual.

Ciclul se împarte în 3 perioade:

 • Faza estrogenică - când estrogenul domină în sânge și progesteronul scade brusc, ceea ce indică pregătirea organismului pentru formarea unui nou ou. Începe în prima zi de descărcare de sânge, care apare când se desprinde endometrul supraîncărcat (mucoasa uterină). În ovare, foliculul se maturizează, din care trebuie să iasă oul. Endometrul răspunde la efectele estrogenului, iar în a șaptea zi a ciclului, începe pregătirea pentru implantarea oului prin creșterea acestuia, creșterea rezervelor de energie și alimentarea cu sânge.
 • Faza de ovulație - momentul în care ovulul intră în tubul uterin din foliculul izbucnit. Acesta din urmă se transformă într-un corp luteum, ceea ce dă un semnal unei formări crescute de progesteron. Uterul începe să se pregătească pentru concepție. Concentrația de estrogen și progesteron la vârf, ceea ce creează condițiile pentru concepția și implantarea unui ovul.
 • Faza de progesteron - există două moduri. În cazul concepției, corpul luteum nu este distrus și nivelul progesteronului este menținut constant. În plus, hormonul corionic (hormonul sarcinii) oferă o concentrație mare de progesteron, ceea ce împiedică respingerea endometrială și ajută la menținerea sarcinii. Dacă concepția nu a apărut, nivelul hormonilor scade, membrana mucoasă se exfoliază, încep secrețiile de sânge și începe un nou ciclu.

Tipuri de nereguli menstruale

Având în vedere cele de mai sus, putem distinge următoarea clasificare:

 • Sindromul hipomenstrual - se caracterizează prin faptul că aici se păstrează ciclicitatea, adică menstruația apare la intervale regulate. Dar caracteristica este de a schimba natura, volumul și reducerea intervalului dintre secrețiile de sânge.
 • Amenoree - absență completă a menstruației timp de 3 luni sau mai mult. Primar - când menstruația este absentă de la naștere, secundară - au fost, dar ulterior s-au oprit.
 • Sângerarea uterină disfuncțională este sângerare care apare din cauza modificărilor în sinteza hormonilor sexuali. Există sângerare ovulatoare și anovulatoare.
 • Algodismenoreea este menstruația care este însoțită de durere excesivă. Primar, care este asociat cu anomaliile congenitale ale uterului (poziție incorectă, atrezie) și secundar, unde cauza se află în boli ginecologice (endometrioză, fibroame uterine)..
 • Sindroame neuroendocrine (obezitate postpartum, viril, premenstrual, menopauză, sindrom postcastrare).

Sindromul hipomenstrual

Simptomele depind de tipul stării patologice (hipomenoree, oligomenoree, opsomenoree). În majoritatea cazurilor, cauza acestui sindrom constă într-o scădere a cantității de estrogen din cauza încălcării mecanismelor de reglare a hipotalamusului, hipofizei, a ovarelor sau a expunerii la factori externi. Drept urmare, crește concentrația de hormoni masculini în corpul femeii, care se manifestă prin depunerea țesutului adipos pe abdomen, creșterea creșterii părului pe piept și față, iritabilitate crescută și îngroșarea vocii..

 • Hipomenoreea se manifestă printr-o cantitate foarte nesemnificativă de sânge secretată sub formă de picături sau urme pe lenjerie, care apare cu circulație sanguină insuficientă a uterului sau o grosime mică a endometrului după avort și chiuretaj.
 • Oligomenoreea este atunci când menstruația durează mai puțin de 3 zile, adică durata lor este redusă. Apare din cauza unei cantități insuficiente de estrogen din diferite motive, ca urmare a faptului că nu există o creștere suficientă a mucoasei uterine și, ca urmare, există descărcări nesemnificative și incapacitatea de a implanta un ovul în uter.
 • Opsomenoreea este, de fapt, o întârziere a menstruației. Adică o creștere a timpului dintre apariția menstruației. Patologia este o întârziere de peste 35 de zile. Apare în timpul defecțiunilor și modificărilor fundalului hormonal..

Manifestările de mai sus sunt adesea prezente simultan. De exemplu, perioade slabe (hipomenoree) și o durată scurtă de externare (oligomenoree). În același timp, femeile care suferă de sindrom hipomenstrual adesea nu pot concepe un copil și de aceea apelează la un ginecolog. Sindromul poate fi însoțit și de greață, cefalee și scăderea dorinței sexuale..

Amenoreea

Principalul simptom al acestei boli este absența completă a secrețiilor de sânge. Amenoreea este o afecțiune în care menstruația nu apare mai mult de 3 luni, în ciuda faptului că acestea au fost anterior sau când menstruația este absentă la fetele de 15 ani sau mai mult. Această afecțiune poate fi cu atrezie vaginală, adică o obstrucție congenitală a intrării în colul uterin. Sângele se acumulează în cavitatea uterină, trompele uterine și poate intra în cavitatea abdominală, ceea ce duce la o imagine clinică a abdomenului acut (tensiunea mușchilor abdominali, dureri în zona sângerării, febră etc.).

Adesea există o anumită secvență de dezvoltare a amenoreei. Adică de la sindromul hipomenstrual, lipsa ovulației și până la dispariția completă a secrețiilor de sânge.

Se disting următoarele variante clinice de amenoree:

 • Anomaliile congenitale în care ovarele și alte organe genitale sunt subdezvoltate, au dimensiuni reduse foarte mult, nu își pot îndeplini funcțiile, au o structură neregulată sau sunt absente. De exemplu, cu sindromul Shereshevsky-Turner, în care lipsește un cromozom.
 • Tumorile, leziunile, hemoragiile, moartea țesuturilor hipotalamusului sau glandei hipofizare, ca urmare a lipsei sexului și a altor hormoni, se manifestă printr-o defecțiune a mai multor sau a tuturor glandelor endocrine ale corpului..
 • Inflamație, leziuni traumatice, boli oncologice ale ovarelor și uterului, care se manifestă prin simptome ale principalului proces patologic. Pentru aceasta, este necesar ca țesutul ovarian să moară complet, iar uterul - mai mult de jumătate.
 • Când este expus la un factor de stres puternic, de exemplu, în timpul intoxicației cu produse bacteriene toxice în timpul infecției, anemie, malnutriție, efort fizic excesiv, o scădere accentuată a greutății și așa mai departe. Mai mult decât atât, modificările sunt de natură funcțională, adică după încetarea acțiunii factorului negativ, descărcarea se normalizează.
 • Cu sindromul Itsenko-Cushing, o cantitate excesivă de hormoni suprarenali inhibă sinteza estrogenului. Aceasta se manifestă prin obezitate la nivelul gâtului, abdomenului, părului corpului pentru tipul masculin, boli mintale și tensiune arterială ridicată.

Este important de reținut că principalul simptom al amenoreei nu este doar lipsa secrețiilor de sânge, ci și incapacitatea de a concepe un copil, adică infertilitatea.

Sângerare uterină disfuncțională

Aceasta este o afecțiune patologică în care există o creștere a sângelui menstrual secretat, care este asociat cu o întrerupere în activitatea organismelor de reglementare în eliberarea hormonilor. Cauzele unei astfel de sângerări sunt aceleași ca în cazul amenoreei, dar, în cele mai multe cazuri, modificările reglării hormonale sunt reversibile, adică după eliminarea cauzei, ciclul se restabilește.

Se disting următoarele opțiuni clinice:

 • Ovulatoare - sângerare care apare la intervale regulate și este caracteristică femeilor la vârsta fertilă. Se manifestă prin astfel de soiuri:
  • Tahicmenoree - când durata ciclului menstrual scade din cauza maturizării rapide (7-8 zile) a foliculului, din care pleacă ulterior oul. O concentrație scăzută de estrogen în sânge este, de asemenea, caracteristică..
  • Polemenoreea - aici, dimpotrivă, maturizarea foliculară este lungă, ca urmare a faptului că există o întârziere a menstruației și mai mult de 7 zile sunt alocate pe fondul acesteia. Nivelurile de estrogeni din sânge au crescut.
  • Hipermenoreea este un sindrom care se manifestă în sângerare menstruală pronunțată și intensă.
 • Sângerare anovulatoare - bazată pe imaturitatea foliculilor și absența ovulației, ca urmare a sarcinii. De fapt, această menstruație nu este reală. Cum așa? Acest lucru se datorează fondului hormonal, și anume a crescut de estrogen. După cum știm, în faza de estrogen, crește endometrul (hipertrofii). Prin urmare, în cazul expunerii sale prelungite, este dificil să se furnizeze o astfel de mucoasă uterină cu sânge, ceea ce duce la moartea locurilor tisulare și la apariția sângerărilor la locul exfolierii. După un timp, această rană se vindecă, dar apare o nouă zonă moartă și apare din nou sângerare.
De asemenea, sângerarea poate apărea din cauza unui proces oncologic în uter, care nu are nicio legătură cu ciclul menstrual.

Algodismenorea

La majoritatea femeilor, menstruația este însoțită de senzații neplăcute. Există dureri în abdomenul inferior, stare de rău ușoară, iritabilitate crescută și dureri de cap. În mod normal, aceste simptome dispar repede, nu încalcă grav starea generală și capacitatea de muncă a unei femei. La cei care suferă de algodismenoree, manifestările de mai sus, în special durerea, sunt pronunțate, ceea ce îi face să folosească calmante.

În cazul obstrucției mecanice la ieșirea sângelui menstrual (atresie vaginală, anomalii de dezvoltare și poziție necorespunzătoare a uterului), lichidul se acumulează în cavitatea uterină și irită receptorii durerii. Odată cu endometrioza, există o supraagregare a endometrului în diferite părți ale organelor și aceste zone suferă modificări ciclice, ceea ce înseamnă că acestea se exfoliază. Există o iritație a receptorilor durerii din uter, peritoneu și organele pelvine afectate de endometrioză, care este însoțită de durere severă. Fibromul uterin poate fi un obstacol în calea fluxului de secreții de sânge.

Durerea apare în prima zi a menstruației sau cu câteva ore înainte de începerea sângerării. Are un caracter acut, crampes, este localizat în partea inferioară a abdomenului și dă deseori în partea inferioară a spatelui și a sacrului. Poate fi însoțită de amețeli, cefalee de migrenă, dureri în zona inimii cu un ritm cardiac rapid sau lent. De asemenea, pot apărea greață, vărsături, diaree, depresie și slăbiciune generală..

Sindroamele neuroendocrine

Tulburare metabolică

Obezitatea postpartum se caracterizează printr-o creștere a greutății corporale după naștere sau avort timp de 3-12 luni. Apare în legătură cu o încălcare a reglării hipotalamice-hipofizare. Drept urmare, nivelul cortizolului (hormonul suprarenal) crește, sinteza hormonilor sexuali masculini crește, apar modificări chistice în ovare și masa țesutului adipos crește.

Tabloul clinic se manifestă prin obezitate progresivă, cu depunerea predominantă a țesutului adipos pe abdomen și brâu la umăr, infertilitate, nereguli menstruale datorate tipului de oligomenoree (durata secreției de sânge mai puțin de 3 zile) și creșterea creșterii părului pe față și piept. De asemenea, astfel de femei se plâng adesea de dureri de cap și somn slab..

Sindroame virilice

Acest lucru este atunci când femeile au caracteristici sexuale masculine (o cantitate mare de păr pe corp, o voce scăzută, mușchii dezvoltați).

Aceste sindroame au următoarea clinică:

 • Sindromul adrenogenital - creșterea producției de hormoni masculini de către glandele suprarenale datorită defectelor de naștere ale enzimelor. Aceasta provoacă oligomenoree sau amenoree, atrofierea glandelor mamare, scăderea dimensiunii uterului și pigmentarea organelor genitale externe. Rezultatul este sterilitatea..
 • Ovar polichistic - simptomatologia este similară, doar motivul constă în degenerarea ovariană chistică bilaterală, datorită căreia nivelul hormonilor masculini crește și nivelul hormonilor feminini scade.

Sindromul premenstrual

Acesta este un complex de simptome care apare în a doua jumătate a ciclului și dispare imediat după debutul menstruației. De ce apare el nu este complet clar. Dar, în același timp, există o creștere excesivă a progesteronului, o scădere a endorfinelor din creier, care determină următoarele simptome:

 • Umflarea, îngroșarea și durerea toracică.
 • Depresie, iritabilitate, febră.
 • Debutul cefaleei migrenei.
 • Dureri de stomac, flatulență.

Simptomele de mai sus pot să nu se manifeste complet, dar cu un anumit avantaj. De exemplu, numai o durere de cap sau umflare în piept. Gravitatea poate fi, de asemenea, într-o formă ușoară, moderată și severă..

Sindromul menopauzei

Ca trăsătură, cursul complicat al menopauzei este asociat cu o scădere a estrogenului până când dispare complet. În funcție de simptome, se disting următoarele tipuri:

 • Bufeuri, palpitații, senzație de căldură, transpirație crescută, care apare pe neașteptate.
 • Palpitații lente, tensiune arterială scăzută, senzație de scufundare a inimii și dureri de cap.
 • Amețeli, sunete și tinitus în absența bolilor organului auditiv.
 • Insomnie, iritabilitate și depresie.

Sindromul postcastrare

Apare când ovarele „se opresc” în același timp datorită îndepărtării sau morții lor după expunerea la radiații cu raze X în timpul radioterapiei. Mecanismul de dezvoltare și simptomele sunt similare cu sindromul anterior. Tabloul clinic apare după dispariția estrogenului după 10-14 zile și progresează timp de 2-3 luni.

Cum sunt diagnosticate neregulile menstruale?

În majoritatea cazurilor, diagnosticul se bazează pe tabloul clinic. Dar trebuie să aflați cauza apariției unui eșec al ciclului menstrual, deoarece fără aceasta nu puteți vindeca problema. Prin urmare, avem nevoie de asistență medicală de la un medic cu experiență și de metode de diagnostic speciale.

 • Pentru diagnosticul sindromului hipomenstrual, este suficientă o imagine simptomatică, plângerile pacienților și rezultatele testelor de sânge asupra cantității de estrogen, unde în această afecțiune vor fi reduse.
 • Identificarea amenoreei primare se realizează pe baza anamnezei (absența externării la fete peste 16 ani), examen ginecologic (prezența anomaliilor congenitale ale organelor genitale). Genetica solicită sfaturi, deoarece unul dintre motive poate fi sindromul Shereshevsky-Turner sau Itsenko-Cushing, în care există tulburări ale aparatului genetic. Cea mai importantă metodă de diagnostic este determinarea concentrației hormonilor sexuali și gonadotropi (cei care stimulează sinteza hormonilor sexuali), deoarece aceștia vor fi redusi. Obligatoriu la examinarea pacienților cu amenoree primară este RMN-ul glandei hipofizare și hipotalamusului.
 • Amenoreea secundară pe fondul stresului nu este dificil de diagnosticat din cauza conexiunii acestei boli cu o situație stresantă. În cazul unei pierderi accentuate a greutății corporale, diagnosticul nu este, de asemenea, dificil. S-a dovedit că cantitatea minimă de țesut adipos pentru formarea ciclului trebuie să fie de cel puțin 17% din greutatea totală. Ecografia organelor pelvine este utilizată pentru a diagnostica procesele patologice, precum și pentru a determina fondul hormonal.
 • Un pas important în diagnosticul sângerării uterine disfuncționale va fi excluderea altor boli însoțite de sângerare, și anume:
  • Sarcina extrauterina.
  • Polipii colului uterin și uterin.
  • Boala inflamatorie pelvină.
  • Tumori ovariene, cancer de col uterin.
  • Leziuni ale organelor genitale externe sau prezența unui obiect străin în vagin.
  • Boala glandei tiroide, ficat, insuficiență renală cronică, boli de sânge.
 • Pentru a clarifica motivele, este prescrisă o examinare cu ultrasunete a organelor genitale și un examen ginecologic folosind oglinzi vaginale, care vă permite să identificați hipertrofia endometrială, polipii, fibroamele, adică cauza. În plus, determinați cantitatea de hormoni asociați cu sistemul reproducător.
 • Algodismenoreea este suspectată atunci când observă un tablou clinic caracteristic și absența modificărilor anatomice în timpul unui examen ginecologic. De asemenea, este necesară excluderea patologiei, care poate fi însoțită de durere în timpul menstruației, de exemplu, inflamația acută a vezicii biliare (colecistită), apendicită, colică renală și glomerulonefrită acută (încălcarea barierei de filtrare renală). Pentru a determina cauza, se folosește un test de sânge, test de urină, diagnostic cu ultrasunete a organelor genitale și abdominale. Informațiile despre particularitățile ciclului menstrual al femeii, a cursului nașterii și a perioadei postpartum sunt, de asemenea, importante..
 • Sindroamele neuroendocrine sunt detectate în timpul unei examinări generale a organismului pentru semne de obezitate, creșterea excesivă a părului, fizicul masculin în cazul sindromului viril și metabolic. Când diagnosticați sindromul premenstrual și menopauză, există suficiente date istorice și o imagine clinică.

Tratamentul neregulilor menstruale

Terapia are ca scop eliminarea cauzei principale, din cauza căreia s-a produs o încălcare. Așadar, să analizăm opțiunile pentru tratarea anomaliilor menstruale.

Sindromul hipomenstrual

Dacă această boală a apărut pe fondul stresului constant, al efortului fizic excesiv, al inflamației organelor feminine, atunci tratamentul are ca scop eliminarea acestor cauze. Stresul este eliminat, sedativele sunt prescrise, rutina zilnică normalizată cu suficientă odihnă, restricționează utilizarea alimentelor „rele” și procesele inflamatorii sunt eliminate prin terapie adecvată.

Amenoreea

În cazul unei boli datorate anomaliilor aparatului genetic, de exemplu, sindromul Shereshevsky-Turner, se folosește îndepărtarea chirurgicală obligatorie a organelor genitale împreună cu apendicele. Necesitatea intervenției chirurgicale se explică printr-un risc ridicat de degenerare malignă (seminom). În continuare, terapia de substituție hormonală este prescrisă cu preparate de estrogen timp de 2-3 cicluri timp de 20 de zile. Mai mult, menstruația apare cel mai adesea după primul ciclu de tratament. După ce apare externarea, pacientul începe să ia progesteron. Droguri luate pe viață.

Cu sindromul Itsenko-Cushing (sinteza crescută a hormonilor suprarenali, respectiv hormonii sexuali masculini - androgeni), se utilizează medicamentul Chloditan. Reduce formarea unei substanțe în glanda pituitară, ceea ce determină o sinteză crescută de hormoni. Dacă se găsește o tumoare hipofizară care produce hormoni suprarenali, atunci este indicată îndepărtarea acesteia. Deoarece androgenii schimbă forma organelor genitale externe, este indicată reparația lor chirurgicală..

Atunci când o structură de reglementare, cum ar fi glanda hipofizară este afectată în caz de traumatisme, hemoragii și tumori, aceasta este de obicei îndepărtată și se prescrie tratamentul de înlocuire hormonal.

În alte cazuri (cancer, traumatisme, inflamații ale ovarelor și uterului), de asemenea, se efectuează terapie cu hormoni sau chirurgie. Cu toate acestea, cu amenoreea, care a apărut din cauza stresului sau a unei pierderi în greutate accentuate, tratamentul are ca scop eliminarea factorului de stres sau normalizarea greutății corporale. După care ciclul menstrual este restabilit.

Sângerare uterină disfuncțională

Tratamentul este împărțit în 3 etape.

 • Prima oprește sângerarea.
 • Apoi, eșecul hormonal este corectat și ciclul menstrual este normalizat cu preparate hormonale feminine pentru a preveni dezvoltarea hemoragiilor repetate.
 • După ce realizează refacerea funcției de reproducere, luând aceleași substanțe în cantități mici până la obținerea rezultatului dorit.

În cazul creșterii excesive a endometrului, chiuretajul este indicat să oprească sângerarea. În continuare, metodele distructive sunt utilizate pentru a distruge mucoasa uterină depășită. De exemplu, criodestructurarea cu azot lichid pentru a îngheța țesutul cu moartea ulterioară sau distrugerea chimică cu 5% iod și acid carbolic.

Odată cu ineficiența terapiei de mai sus, este indicată deteriorarea stării generale a pacientului, progresia anemiei, îndepărtarea chirurgicală a uterului. Dacă există modificări patologice în colul uterin, îl șterg.

Algodismenorea

Pe baza mecanismului de dezvoltare a bolii, numirea de antispasmodice, analgezice, sedative și inhibitori de prostaglandină va fi justificată. Acesta din urmă elimină contracțiile spastice ale uterului și reduce creșterea endometrului, ceea ce contribuie la reducerea iritației terminațiilor nervoase. Luarea medicamentelor trebuie începută cu 2-3 zile înainte de menstruație sau în prima zi a menstruației. Tratamentul durează 3-4 cicluri. Metodele suplimentare vor fi acupunctura, electroforeza substanței analgezice din plexul abdominal, terapia cu vitamine (vitamina E).

Dacă algodismenoreea a apărut pe fondul proceselor inflamatorii - folosiți terapia antiinflamatoare, dacă endometrioza sau fibromioomul - terapie cu hormoni. În cazuri severe, chirurgia este utilizată. Cu o poziție incorectă a uterului, este indicat masajul ginecologic și fizioterapia.

Sindroamele neuroendocrine

În caz de greutate excesivă, tratamentul are ca scop reducerea greutății corporale și reluarea ciclului menstrual. Baza terapiei este dieta. Este necesar ca conținutul de calorii din dietă să se încadreze în intervalul 1200-1800 kcal pe zi. Este necesar să respectați restricția aportului de carbohidrați cu digerare rapidă (dulci, făină, zahăr în sine), să aranjați zile de post și să faceți exerciții fizice în fiecare zi. Puteți lua medicamente care normalizează metabolismul.

În cazul ovarelor polichistice, o dietă cu conținut scăzut de calorii, fizioterapie (electroforeza vitaminei B1, radiații ultraviolete) sunt utilizate pentru a stabiliza reglarea hormonală. Din medicamente, preparatele de estrogen sunt prezentate din a 5-a a noua zi a ciclului pentru a stimula ovulația. Pentru a elimina simptomele masculine la femei, se iau medicamente antiandrogene. Tratamentul chirurgical, care are ca scop îndepărtarea țesutului ovarian modificat chistic, care reduce producția de hormoni sexuali masculini, este de asemenea bine stabilit..

Terapia sindromului premenstrual se bazează pe scăderea aportului de sare, alimente dulci, picante, grase, masaj, exerciții terapeutice, odihnă adecvată și eliminarea factorilor de stres. Ca urmare, simptomele vor părea mult mai slabe sau dispar complet. Un astfel de tratament trebuie să dureze 3 cicluri menstruale..

Cursul complicat al menopauzei are astăzi multe metode de tratament. Puteți utiliza diferite tipuri de masaj, vibrații, aeroterapie, hidroterapie, electroforeză a regiunii cervicale, vitaminele A, E, B. Medicamentele calmante sunt prescrise din medicamente pentru a normaliza stabilitatea somnului și dispoziției, hormonilor. Acestea din urmă sunt luate în conformitate cu ciclul fiziologic, adică în prima fază - estrogen, în a doua - progesteron. Femeilor care nu ar trebui să ia medicamente hormonale li se recomandă fitoestrogenii ca supliment biologic.

Sindromul postcastrare este tratat doar cu înlocuirea hormonilor timp de 3-4 luni. Mai departe, după normalizare, pur și simplu susțin doze mici de hormoni.

Prevenirea și prognosticul

Pentru a preveni apariția sau progresarea neregulilor menstruale, trebuie să vizitați în mod regulat un medic ginecolog și să solicitați ajutor medical calificat pentru eventualele nereguli. Modificările din ciclul feminin indică faptul că există probleme în organism și oferă diverse tipuri de „semnale” care nu trebuie ignorate..

Prognosticul în funcție de gravitatea simptomelor și de tipul tulburării poate fi diferit. Lipsa terapiei adecvate poate duce la probleme grave de sănătate reproductivă, care pot duce la infertilitate. În caz de tratament în timp util, prognosticul este favorabil..

Atenţie! Acest articol este doar în scop informativ și în niciun caz nu este material științific sau consultanță medicală și nu poate servi ca substitut pentru consultarea personală cu un medic profesionist. Pentru diagnostic, diagnostic și tratament, contactați un medic calificat!

Articole Despre Ciclul De Abuz

Ciclul de recuperare după întreruperea contraceptivelor orale

Contraceptivele hormonale au fost recent foarte populare în rândul femeilor. În farmacii, medicamentele de acest tip se încadrează în două versiuni de estrogen-progestogen și progestogen....

Cum să provoace menstruația cu întârziere

Menstruația întârziată este un semnal important care vorbește despre modificările corpului feminin. Aceasta poate fi sarcina, procesele inflamatorii, tulpina nervoasă, insuficiența hormonală și alte motive pentru care o femeie trebuie să fie atentă....

De ce nu există lunar câteva luni

Întârzierea ciclului menstrual este o disfuncție a organismului, care se manifestă în absența sângerării mai mult de 100 de zile. Abaterile ușoare ale debutului menstruației sunt un proces complet natural, dar numai atunci când întârzierea nu depășește 7 zile....