Uterul precoce în timpul sarcinii

Punct culminant

Întrebări frecvente

Structura și funcția colului uterin

Colul uterin este partea cilindrică inferioară a uterului, care se află între vagin și cavitatea uterină (corpul său). Colul uterin ocupă o treime din întregul uter. Are un canal îngust numit canal cervical („colul uterin” în latină înseamnă „col uterin”) sau canalul cervical. Colul uterin are o lungime de 4 cm, iar lățimea canalului cervical este de maxim 4 mm. Forma canalului seamănă cu un fus, adică partea cea mai largă a acestuia este situată în centrul colului uterin, iar canalul se îngustează în sus și în jos. Această formă asigură păstrarea dopului mucos, care este în mod normal prezent în canalul cervical.

Colul uterin este format din următoarele două părți:

 • Partea vaginală este partea cervixului, care este ca și cum ar fi apăsată în cavitatea vaginală, adică situată în interiorul secțiunii superioare a vaginului. La femeile care nu au născut încă, forma părții vaginale a colului uterin este similară cu un con, iar la femeile care au născut, arată ca un cilindru.
 • Partea supravaginală este o mare parte a colului uterin, care este situat deasupra bolților (părților superioare) ale vaginului.

Colul uterin îndeplinește următoarele funcții:

 • Funcția de protecție. Canalul cervical este un punct de control între vagin și cavitatea uterină. Funcția de protecție este realizată datorită structurii membranei mucoase a părții vaginale și a mucusului pe care îl produc glandele canalului cervical. Partea vaginală a colului uterin este acoperită cu mai multe straturi de celule plane. Aceste straturi sunt rezistente mecanic la mediul acid al vaginului. Mucusul produs de glandele canalului cervical distruge bacteriile. O astfel de barieră este necesară datorită faptului că cavitatea uterină este sterilă, nu există microorganisme în ea, în timp ce vaginul are o microfloră naturală - membrana mucoasă a vaginului este populată de bacterii care asigură un mediu acid, care este necesar pentru a preveni infecțiile.
 • Funcția de blocare. Canalul cervical face parte din calea pe care spermatozoizii trebuie să o parcurgă pentru a ajunge la ovul în trompa uterina. Este posibil să pătrundă în cavitatea uterină numai prin canalul cervical, care este închis de cele mai multe ori în timpul ciclului menstrual. Un canal se deschide în perioada de ovulație (ziua în care un ovul matur părăsește ovarul) pentru a sări sperma. Funcția de blocare se realizează datorită prezenței fibrelor musculare, cele mai pronunțate în partea superioară a colului uterin.
 • Funcția fertilă. În timpul nașterii, colul uterin este întins semnificativ, formând canalul de naștere prin care trece copilul. Această funcție se realizează datorită fibrelor musculare și elastice ale colului uterin.

Canalul cervical are următoarele două deschideri:

 • faringe extern - se deschide în cavitatea vaginală;
 • faringele interne - deschise spre cavitatea uterină.

Doar faringele extern este disponibil pentru inspecție, care este vizibil ca o gaură mică rotundă, dacă femeia nu a născut încă. La femeile care nasc, canalul cervical suferă modificări chiar înainte de naștere, are loc „deschiderea”, colul uterin. De aceea, după naștere, faringele externe la examinare au deja o formă asemănătoare fantei.

Cum este examinarea și senzația colului uterin?

Examinarea colului uterin se efectuează în timpul unui examen ginecologic. Pentru examinare, partea vaginală a colului uterin este accesibilă, care în timpul examinării ginecologice prin vagin este vizibilă ca o formațiune rotundă în partea superioară a vaginului, cu o gaură în centru. Pentru ca această parte să poată fi examinată, o femeie se întinde pe un scaun ginecologic, își pune picioarele pe suporturile corespunzătoare, sprijinindu-și fesele pe marginea canapelei. Medicul introduce în vagin instrumente care vă permit să examinați colul uterin. Se numesc oglinzi vaginale. Oglinzile nu reflectă nimic, sunt expansoare. Pentru a simți colul, ginecologul introduce degetele (index și mijloc) în vagin. Un astfel de studiu se numește manual (manual)..

O femeie nu poate examina colul uterin singur, dar poate simți pentru colul uterin.

Cu simțul de sine al colului uterin, o femeie trebuie să respecte următoarele reguli și recomandări:

 • simțiți colul uterin numai după încheierea menstruației;
 • procedura de sentiment trebuie efectuată în fiecare zi;
 • pentru a determina cu ușurință modificările din colul uterin, trebuie să simțiți pentru mai multe cicluri menstruale și „obțineți blocajul”;
 • este indicat să te simți mereu la aceeași oră pe parcursul zilei;
 • senzația se realizează fie așezat pe toaletă, fie ghemuit, unele femei preferă o poziție în care ea pune un picior pe marginea băii sau a toaletei;
 • palparea se realizează cu degetele index sau mijlocii;
 • Înainte de a introduce degetul examinator în vagin, trebuie mai întâi să vă spălați bine pe mâini;
 • autoexaminarea nu este permisă cu unghiile lungi, există riscul de deteriorare a colului uterin;
 • auto-simțirea nu poate fi efectuată în prezența unui proces inflamator sau în caz de deteriorare a mucoasei vaginului sau colului uterin (eroziune cervicală).

Examinarea colului uterin în oglinzi se realizează numai pentru femeile care fac sex. Pentru fetele al căror himen este păstrat, un astfel de studiu nu este realizat..

Când examinează și sondează colul uterin, medicul ginecolog determină următoarele:

 • culoarea colului și a vaginului;
 • forma cervicala;
 • forma faringelui extern;
 • prezența modificărilor patologice în colul uterin (de exemplu, cicatrice, eroziune sau polipi);
 • gradul de deschidere a deschiderii externe a canalului cervical;
 • consistența colului uterin;
 • poziția colului uterin;
 • prezența mucusului în canalul cervical și caracteristicile acestuia (culoare, extensibilitate).

Examinarea și palparea colului uterin se efectuează pentru a determina semnele ovulației sau concepției, adică sarcina.

Cum se poate determina ziua ovulației și debutul sarcinii de colul uterin?

Colul uterin răspunde la orice modificări hormonale ale corpului feminin care apar în timpul ciclului menstrual al unei femei care nu este însărcinată sau după sarcină. Modifică locația, densitatea colului, elasticitatea, culoarea, lungimea acestuia. Modificări particulare suferă canalul cervical și deschiderea sa externă. „Activează” și „oprește” activ funcțiile de blocare și barieră ale colului uterin. Pentru a lăsa spermatozoizii să treacă pentru a întâlni ovulul în mijlocul ciclului, canalul cervical se extinde și se deschide deschiderea sa externă. Câteva zile mai târziu, deschiderea se închide pentru a menține sterila cavitatea uterină..

Colul uterin înainte de ovulație, în timpul ovulației și după ovulație

Ovulația este procesul de rupere a unui folicul (sac) în care se coace un ovul. Ruperea este însoțită de eliberarea lichidului din sac, iar odată cu curgerea acestui fluid oul este „dus” din ovar și intră în tubul uterin. Ovulația are loc la mijlocul ciclului menstrual, deci ziua ovulației este cea care împarte întregul ciclu în două faze. Faza înainte de ovulație este perioada necesară pentru ca ovulul să se maturizeze, iar faza după ovulație este perioada în care uterul se pregătește pentru a primi un ovul fecundat. În fiecare fază predomină efectele unui anumit hormon feminin produs în ovare. Înainte de ovulație, corpul feminin are mai mult estrogen, iar după ovulație, progesteron.

Modificările cervixului înainte de ovulație sunt cauzate de expunerea la estrogen, după ovulație, acțiunea estrogenului încetează, iar colul uterin devine același ca în primele zile ale ciclului. Modificările cervixului încep de la 8 - 9 zile ale ciclului menstrual (prima zi a ciclului corespunde primei zile de menstruație) - acestea sunt zilele anterioare ovulației. De la 10 la 14 zile, o femeie ovulează și fiecare femeie are această zi la „ora ei” (în funcție de durata ciclului), dar se încadrează întotdeauna în jurul mijlocului ciclului.

Este important să se determine zilele de apropiere a ovulației pentru a putea planifica concepția, deoarece aceste zile sunt zile fertile (întregul corp feminin este gata pentru fertilizare). De asemenea, este important să cunoaștem ziua în care se termină ovulația, deoarece după ovulație există o perioadă „sigură” în care fertilizarea nu va mai avea loc din cauza distrugerii oului. Este important să știți pentru acele femei care doresc să evite o sarcină nedorită.

Col uterin înainte, în timpul și după ovulație

Caracterizarea colului uterin

Înainte de ovulație

Mai aproape de ziua ovulației

După ovulație

Poziţie

Colul uterin este scăzut

Colul uterin este ridicat

Colul uterin este scăzut

consecvență

(densitate la atingere)

Greu (ca un cartilaj moale al vârfului nasului)

Moale (precum lobul urechii sau buzele)

Faringe externă

Lungimea canalului cervical

Lung și îngust

Scurtat și extins

Lung și îngust

Mucoasa cervicală

Mucusul cervical

Bujie groasă („mucoasă”) nu iese în evidență din canalul cervical

Mucus extensibil transparent, secretat din canalul cervical

Bujie groasă („mucoasă”) nu iese în evidență din canalul cervical

Poziția cervicală

Poziția „joasă” și „ridicată” a colului uterin este determinată prin atingere. Cu cât colul este mai mic, cu atât mai ușor atinge degetele unei femei sau un medic examinator. Deci, dacă trebuie să introduceți degetul cât mai adânc pentru a atinge colul uterin, atunci acesta este situat înălțat. Colul uterin se ridică datorită faptului că devine mai scurt și mai gros - acest lucru asigură deschiderea canalului cervical. Dacă după introducerea degetului, femeia găsește cu ușurință „butonul”, atunci gâtul este scăzut. O poziție joasă înseamnă că colul uterin este întins pe cât posibil, iar canalul este închis. Există, de asemenea, poziția medie a colului uterin, care este determinată în perioada anterioară ovulației, când uterul crește treptat. Pentru a distinge între poziția mijlocie și cea înaltă, este necesară o senzație constantă a colului uterin.

Col uterin deschis și închis

Ginecologul determină o deschidere deschisă sau închisă a canalului, dar o femeie poate evalua acest simptom prin atingere. Înainte de ovulație, deschiderea exterioară a canalului cervical este de 0,25 cm, și mai aproape de ovulație, adică de la 10 la 14 zile ale ciclului, se extinde până la 0,3 cm. Gaura își schimbă și forma, este mai rotunjită. Dacă canalul este închis, atunci degetul va simți decalajul și, odată cu canalul deschis, o canelură rotunjită în centrul colului. Cu toate acestea, este important să ne amintim că la femeile care naște, deschiderea externă este întotdeauna ușor deschisă datorită unor deformări în timpul nașterii. De aceea, o femeie ar trebui să poată determina, pe baza unei comparații a modificărilor din colul uterin înainte și după ovulație, care aprofundarea particulară a deschiderii canalului cervical va fi considerată starea de „deschidere” a faringelui extern.

Mucusul limpede proeminent face ca suprafața găurii să fie strălucitoare. Un faringe extern ușor deschis cu mucus transparent strălucitor în el seamănă cu o elevă. Prin urmare, acest simptom este numit simptomul "elevului". Este determinat doar printr-un examen ginecologic și este un semn al ovulației. Severitatea simptomului „elevului” vă permite să determinați aproximarea zilei ovulației, ziua ovulației și finalizarea ovulației.

În funcție de diametrul mucusului vizibil în colul uterin, simptomul elevului este evaluat după cum urmează:

 • "+" Dacă diametrul este de 1 mm;
 • "++" dacă diametrul este de 2 mm;
 • „+++” dacă diametrul este de 3 mm sau mai mult.

La începutul ciclului, simptomul elevului este negativ. Pe măsură ce ziua de ovulație se apropie (din ziua 9 a ciclului), numărul plusurilor crește. 3 plusuri sunt un semn al ovulației în curs. O scădere treptată a diametrului înseamnă că ovulația sa încheiat. Din a 20-a zi a ciclului, simptomul „elevului” devine din nou negativ. Debutul simptomului pupilei se datorează și acțiunii hormonului estrogen asupra glandelor canalului cervical.

Colul uterin după ovulație, dacă a apărut concepția (modificarea colului uterin în timpul sarcinii)

După ovulație, începe a doua fază a ciclului menstrual, când acțiunea hormonilor estrogeni ai ovarului, stimulând eliberarea mucusului cervical și înmuierea colului uterin. Hormon progesteronul începe să acționeze asupra colului uterin (și a altor organe genitale). În această fază, sunt posibile două scenarii. Fiecare concepție are loc (sperma fertilizează ovulul) și embrionul intră în uter (sarcină), sau uterul începe să se pregătească pentru a respinge stratul superficial al membranei sale mucoase. Cu orice scenariu, în corpul feminin după ovulație, progesteronul este eliberat. Scopul său este de a „șterge” intrarea în uter cu o mușcă din nou, închide canalul și creează condiții favorabile pentru dezvoltarea fătului în uter. Dacă sarcina nu a avut loc, mai aproape de menstruație, nivelul progesteronului începe să scadă - membrana mucoasă a uterului este respinsă. Deși colul uterin face parte din uter, membrana mucoasă a canalului cervical nu este respinsă ca membrana mucoasă a uterului.

Colul uterin la concepție și în absența concepției înainte de întârzierea menstruației

Caracterizarea colului uterin

La concepție după ovulație

(semne precoce ale sarcinii)

În absența concepției

(„În așteptarea menstruației”)

Poziţie

Media (mai mică decât în ​​timpul ovulației, dar mai mare decât restul ciclului)

Articole Despre Ciclul De Abuz

Întârzierea menstruației

Menstruația întârziată, motivele principale, altele decât sarcina
În mod normal, ciclul menstrual durează de la 21 la 35 de zile. Fiecare femeie are durata individuală, dar, în majoritatea acestora, intervalele dintre menstruație sunt egale sau diferă între ele cu cel mult 5 zile....

Reguli pentru trecerea unui test de urină în timpul menstruației

Venirea menstruației înainte de a face teste poate face propriile ajustări la diagnosticul și tratamentul unei anumite boli. Adesea, o călătorie într-o instituție medicală poate fi amânată....

Semne ale sarcinii timpurii

Ar fi minunat dacă a doua zi după întârziere, femeia știa deja despre sarcină.Dar acest lucru se întâmplă extrem de rar, iar primele simptome ale fondului hormonal alterat al pacientului apar în diferite moduri.....