Simptomele menopauzei la femei

Armonii

Ultima actualizare: 13.04.2020

Conținutul articolului

Apariția primelor simptome ale menopauzei provoacă adesea anxietate femeilor. Cu toate acestea, aceasta este o stare fiziologică absolut normală, datorată modificărilor legate de vârstă în organism, astfel încât apariția menopauzei nu ar trebui să provoace anxietate, ba chiar mai mult - frica. Un stil de viață sănătos, o alimentație adecvată și un sport vor contribui la reducerea semnelor neplăcute de menopauză și menopauză, iar respectarea recomandărilor medicale va ajuta să facă față problemelor de sănătate dacă apar. În acest articol, veți afla care este menopauza, care sunt cele mai frecvente simptome ale menopauzei, cât durează și când este recomandat să solicitați ajutor medical..

Ce este menopauza la femei: simptome, vârstă, tratamentul posibilelor probleme

Menopauza (menopauză) este o perioadă de dispariție treptată a funcției fertile a organismului, care se datorează scăderii producției de hormoni sexuali. În această etapă, fluxul menstrual (lunar) devine neregulat, slab și încetează în timp. Acest lucru se datorează scăderii producției de estrogen și progesteron, epuizarea rezervei foliculare a ovarelor în timpul menopauzei, atrofierea lor, ceea ce duce la scăderea ponderii și dimensiunii acestora cu aproape jumătate.

Cineva se poate plânge de bufeuri, dureri de cap, tensiune arterială instabilă și cineva poate să nu observe modificări în propriul corp, cu excepția încetării menstruației, adică această perioadă trece fără simptome. Dacă simptomele debutului menopauzei provoacă o deteriorare a calității vieții unei femei, atunci este prescrisă terapia adecvată, care va fi descrisă mai jos.

Când apar primele semne ale menopauzei: vârsta femeilor

Perioada de debut a acestei perioade este individuală pentru fiecare femeie și depinde de o serie de factori (ereditate, sănătate generală, numărul nașterilor din istorie). În medie, debutul primelor simptome ale menopauzei este de 50 de ani, dar în unele cazuri, debutul menopauzei poate fi observat atât la 40, cât și la 60 de ani. Cea mai mare intensitate a simptomelor menopauzei durează de obicei un an, după care scade treptat și se termină.

Separat, merită remarcat menopauza precoce. Simptomele acestei afecțiuni pot începe încă din 28-30 de ani. Dacă primele semne ale menopauzei apar atât de devreme, există riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, osteoporoza (Osteoporoza) la o vârstă fragedă.

Primele simptome ale menopauzei la femeile cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani: cum începe menopauză?

Printre principalele semne ale menopauzei după 40 de ani, care se manifestă în primul rând, se disting următoarele:

 • Bufeuri, transpirație. Mareele sunt primele semne ale menopauzei pe care 75-85% dintre femei le întâmpină. Modificările hormonale ale organismului în timpul menopauzei au efect asupra proceselor de termoreglare. Ca urmare a modificărilor de fond hormonal în timpul menopauzei, o femeie poate simți brusc atacuri de căldură, de obicei, durează câteva minute și trecând de la sine. Mecanismul apariției lor este asociat cu acțiunea estrogenului asupra hipotalamusului, în care există un centru de termoreglare care controlează procesele de conservare a căldurii de către organism. Atunci când cantitatea de estrogen în menopauză scade, semnalele despre supraîncălzirea corpului intră în hipotalamus, ca urmare, funcția de a spori transpirația și extinderea vaselor de sânge periferice este activată. În astfel de momente, chipul și gâtul femeii se înroșesc, transpirația apare pe piele, palpitațiile accelerează, amețelile, greața și slăbiciunea pot fi prezente. La sfârșitul atacului, poate apărea transpirație rece profuzivă, însoțită de apariția tremurului.
 • Tulburări ale ritmului cardiac în timpul menopauzei. Tahicardia (Tahicardia) cu menopauză se datorează scăderii nivelului de estrogen, ceea ce afectează în mod normal menținerea funcționării normale a sistemului cardiovascular.
 • Amețeli, dureri de cap. Aceste simptome ale unei menopauze începătoare se pot datora tensiunii arteriale mari / mici, precum și a picăturilor puternice ale acesteia.
 • Uitare. Modificările nivelului hormonal duc la scăderea tonusului vascular și afectează circulația cerebrală, motiv pentru care femeile se plâng de probleme de memorie în timpul menopauzei.
 • Fundal emoțional instabil cu menopauză. Scăderea nivelului de estrogen și endorfină duce la rupere, iritabilitate și sentimentalitate excesivă.
 • Lipsa hormonilor tiroidieni (hipotiroidism (hipotiroidie). Simptomele hipotiroidismului la femeile aflate la menopauză sunt reprezentate de apatie, concentrare afectată, căderea părului.
 • Uscăciune vaginală, mâncărime și arsură în vagin cu menopauză. Datorită scăderii nivelului de estrogen, se observă o scădere a producției de lubrifiere vaginală naturală, intensitatea fluxului de sânge în vasele pereților vaginului scade și are loc o subțiere a mucoasei. Toate acestea duc la uscăciune și mâncărime, intimitatea în timpul menopauzei provoacă durere.
 • Osteoporoza. Osteoporoza este unul dintre simptomele periculoase ale menopauzei care poate duce la fracturi osoase. Motivul scăderii densității osoase este o scurgere treptată a calciului din organism, precum și o încălcare a absorbției de fosfor și vitamina D, o lipsă de siliciu, bor, fluor, magneziu și mangan.
 • Creștere în greutate. Modificările de greutate se explică printr-o scădere a vitezei proceselor metabolice, o încercare de a compensa țesutul adipos pentru sinteza în străinătate a hormonilor sexuali, care este unul dintre simptomele caracteristice ale menopauzei feminine.
 • Scăderea tonusului pielii. Una dintre funcțiile estrogenului este menținerea elasticității pielii. Pe măsură ce producția acestor hormoni scade, tonusul pielii se agravează, ca urmare a menopauzei duce la riduri, uscăciune, peeling.
 • Apariția mastopatiei și a durerii toracice din cauza modificărilor hormonale în curs de desfășurare.

Caracteristici problematice ale menopauzei la femei: simptome și tratament

În unele cazuri, manifestările menopauzei oferă unei femei o deteriorare atât de severă a calității vieții, încât trebuie să solicite ajutor medical pentru a le reduce. Mai jos veți găsi informații generale privind tratamentul simptomelor menopauzei, dar nu uitați că un specialist ar trebui să vă prescrie terapia.

Tratamentul bufeurilor cu menopauză

Cu bufeuri frecvente și intense care provoacă disconfort fizic și emoțional unei femei, se pot prescrie medicamente cu hormoni cu menopauză (MHT). Acestea includ analogi ai hormonilor sexuali - atât de origine vegetală, cât și de origine sintetică. Mai des este un agent combinat bazat pe estrogen și progesteron, care are un efect protector asupra uterului (endometru (endometru) și glandelor mamare.

Pentru cele mai bune rezultate, medicamentele de înlocuire hormonală ar trebui să fie începute de preferință chiar de la începutul menopauzei, când apar primele simptome. Dozarea și regimul ar trebui să fie compilate de un medic, ținând cont de starea generală de sănătate a femeii, istoricul medical, vârsta, nivelul TSH, FSH.

În ciuda faptului că terapia cu hormoni cu menopauză poate reduce simptomele neplăcute ale menopauzei, în unele cazuri, numirea acesteia este imposibilă. Vorbim despre contraindicații absolute pentru administrarea MHT - cum ar fi atacul de cord (Infarctus) și / sau accident vascular cerebral (Insultus), tromboză venoasă profundă, insuficiență renală sau hepatică, cancer dependent de hormoni, boli autoimune.

Medicamentele pe bază de fitoestrogen, cum ar fi Klimafemin Ginokomfort, acționează ca o alternativă eficientă la MHT. Acesta este un supliment activ biologic, care include fitoestrogenul genisteină - o substanță organică care ajută la reducerea înroșirii și transpirației, normalizează metabolismul și nivelurile hormonale și îmbunătățește, de asemenea, calitatea somnului. Pe lângă genisteină, compoziția produsului include componente active, cum ar fi vitamina E, coenzima Q10 și extract de semințe de struguri. Toate acestea au un efect benefic asupra corpului unei femei, contribuind la păstrarea tinereții și a sănătății normale.

Tratamentul hipertensiunii arteriale în timpul menopauzei

Dacă simptomele menopauzei sunt însoțite de o creștere a tensiunii arteriale, tratamentul poate include, de asemenea, luarea de medicamente antihipertensive (diuretice și diuretice).

Normalizarea stării psihoemoționale

Dacă în timpul menopauzei, o femeie are o instabilitate gravă a fondului emoțional, poate fi recomandată până la dezvoltarea de stări depresive, sedative și, în cazuri mai grave, antidepresive..

Terapia osteoporozei cu menopauză

Pentru a combate un astfel de simptom de menopauză la femei, cum ar fi osteoporoza, bisfosfonatele, calcitonina, strontiul, sărurile de fluor, complexele vitamin-minerale și suplimentele nutritive care conțin bor, calciu, vitamine K1 și D. Sunt prescrise în timpul menopauzei alimente alimente bogate în calciu și vitamina D (lapte, brânză tare, semințe de mac și semințe de susan, soia, nuci, ierburi proaspete, pește; ficat de vită și de porc, gălbenușuri de ou, ulei de pește, ficat de cod și halibut, unt).

Lupta împotriva uscăciunii vaginale cu menopauză

Pentru a rezolva problema uscăciunii în vagin datorită debutului menopauzei, puteți utiliza geluri speciale. De exemplu, puteți utiliza gel de hidratare Ginokomfort, care asigură o lipsă de secreție vaginală naturală și elimină mâncărimea, uscăciunea, arsura și iritarea în vagin.

Acest instrument a fost testat în timpul studiilor clinice la Departamentul de Dermatovenereologie cu clinica Universității Medicale de Stat din Sankt Petersburg, sub conducerea lui A. Ignatovsky. și Sokolovsky E.V. Studiile clinice au arătat că, datorită componentelor incluse în gel, utilizarea produsului ajută la obținerea unei hidratări bune..

Neurologul Dmitry Shubin și apariția menopauzei. Trăiește sănătos!

Consistența asemănătoare mucusului din extractul de mămăligă, care face parte din produs, învăluie și hidratează membrana mucoasă a vulvei, are un efect calmant ușor și antiinflamator. Extractul de mușețel are un efect benefic asupra microcrapurilor existente, contribuind la regenerarea rapidă a acestora. Pantenolul și bisabololul elimină iritațiile și au proprietăți antibacteriene. Gelul hidratant Ginokomfort a fost dezvoltat de specialiștii unei companii farmaceutice și are certificatele de conformitate necesare.

De asemenea, în timpul menopauzei, medicul ginecolog poate recomanda utilizarea unor supozitoare vaginale care conțin analogi vegetali sau sintetici ai hormonilor sexuali. Unele remedii populare pentru tratarea simptomelor crizei sunt, de asemenea, extrem de eficiente. Dar este mai bine să coordonezi totul cu medicul.

Cum se pot reduce simptomele și menopauzele la femei: sfaturi utile

Cu debutul menopauzei, se recomandă respectarea următoarelor recomandări:

 • Deplasați-vă mai mult, implicați-vă într-o educație fizică și sport posibil.
 • Stăpânirea tehnicilor de respirație și relaxare
 • Mănâncă și bea corect.
 • Încărcați creierul (citiți, rezolvați cuvintele încrucișate, învățați limbi străine).
 • Efectuați exerciții care antrenează abilitățile motrice fine.

SOFT CLIMAX. Zheksembinova R.S // Buletinul chirurgiei Kazahstanului. - 2011. - Nr. 4. - S.98.

Sindromul menopauzei. MÂNCA. Vikhlyaeva // Ghid pentru ginecologie endocrină. - M.: MAI. - 1998. - S. 603-650.

Terapia tulburărilor depresive în practica medicală generală. Dubnitskaya, E.B. A.V. Andryushchenko // Psihiatrie modernă. - 1998. - Nr. 2. - S. 10-14.

Menopauză și perimenopauză. R.B.Jaffe // Endocrinologie reproductivă. Sub redactia S.S.C. Yen, R.B.Jaffe. - M.: Medicină. - 1998. - T.2. - S. 560-586.

Terapia de substituție hormonală pentru menopauză: pro și contra

Odată cu progresul suplimentar al capitalismului dezvoltat în Rusia, o femeie se confruntă din ce în ce mai mult cu necesitatea de a menține un aspect atractiv și o activitate sexuală până la mormânt.

De mult timp se știe că, de la debutul menopauzei, nivelul de estrogen care asigură:

 • nu numai fertilitatea,
 • dar și o stare acceptabilă de cardiovascular,
 • sisteme musculo-scheletice,
 • pielea și apendicele sale,
 • mucoase și dinți

Singura speranță a unei doamne îmbătrânite în urmă cu aproximativ treizeci de ani era un strat de grăsime, datorită căruia ultimul estrogen - estronă - s-a format prin metabolism prin steroizi din androgeni. Cu toate acestea, moda în schimbare rapidă a adus pe pasarelele, apoi pe străzi, o populație de femei zvelte, care amintesc mai mult de travesti și inginerie de pipi, decât eroinele-mamă și femeile-șocante care lucrează.

În urmărirea unei cifre subțiri, femeile au uitat cumva de ce a fost un atac de cord la cincizeci de ani și osteoporoză la șaptezeci. Din fericire, ginecologii cu cele mai recente realizări ale industriei farmaceutice în domeniul terapiei de înlocuire hormonală au venit în ajutorul compatrioților frivoli. În jurul începutului anilor nouăzeci, această zonă, la intersecția dintre ginecologie și endocrinologie, a fost considerată un panaceu pentru toate nenorocirile femeilor, începând de la menopauza timpurie, terminând cu fracturi de șold.

Cu toate acestea, chiar în zorii popularizării hormonilor pentru a menține o femeie în floare, s-au făcut solicitări solide nu pentru a prescrie medicamente fără discriminare, ci pentru a face un eșantion acceptabil, care separă femeile cu riscuri ridicate de oncologie ginecologică și le protejează de riscuri..

De aici și moralul: fiecare legumă are timpul său

Îmbătrânirea - deși firesc, dar în niciun caz cel mai plăcut episod din viața fiecărei persoane. Aduce astfel de schimbări care nu întotdeauna setează femeia într-un mod pozitiv și adesea exact opusul. Prin urmare, cu menopauză, medicamentele și medicamentele trebuie adesea luate.

O altă întrebare este cât de sigure și eficiente vor fi. Menținerea exactă a unui echilibru între acești doi parametri este cea mai mare problemă a industriei farmaceutice moderne și a medicinei practice: nici împușcarea unei vrăbii dintr-o armă și nici alungarea unui elefant cu papuci nu este practic și, uneori, chiar foarte dăunătoare.

Terapia de substituție hormonală la femei este evaluată și prescrisă în mod ambiguu:

 • Doar la femeile fără risc de cancer la sân, ovar, endometru.
 • Dacă există riscuri, dar nu au fost observate, dezvoltarea cancerului de sân sau ovar va fi foarte probabilă, mai ales dacă există un stadiu zero al acestor tipuri de cancer.
 • Doar la femeile cu risc minim de complicații trombotice, prin urmare, este mai bun la nefumătorii cu un indice de masă normală.
 • Este mai bine să începeți în primii zece ani de la ultima menstruație și să nu începeți la femeile de peste 60 de ani. Cel puțin, eficacitatea la femeile mai tinere este mult mai mare.
 • În principal, tencuieli dintr-o combinație de doză mică de estradiol cu ​​progesteron micronizat.
 • Pentru a reduce atrofia vaginală, se pot utiliza supozitoare locale cu estrogen..
 • Beneficiile din principalele domenii (osteoporoză, modificări ischemice ale miocardului) nu pot rezista la concurența cu medicamente mai sigure sau nu destul de bine, pentru a o spune ușor, dovedită.
 • Aproape toate studiile aflate în derulare au unele sau alte erori care ne împiedică să tragem concluzii lipsite de ambiguitate despre predominanța beneficiilor terapiei de substituție asupra riscurilor sale..
 • Orice prescripție terapeutică ar trebui să fie strict individuală și să țină seama de situația particulară a unei anumite femei, pentru care este necesar nu numai să se examineze înainte de a prescrie medicamente, ci și să se efectueze monitorizarea de rutină pe toată durata tratamentului..
 • Nu au fost efectuate studii interne randomizate, cu concluzii proprii, recomandările naționale se bazează pe recomandări internaționale.

Cu cât este mai departe în pădure, cu atât mai mult lemne de foc. Odată cu acumularea de experiență clinică în utilizarea practică a hormonilor de înlocuire, a devenit clar că doamnele cu riscuri inițial mici de cancer de sân sau mucoasă uterină nu sunt întotdeauna în siguranță, luând unele categorii de „tablete ale tinereții veșnice”..

Care este situația de astăzi, și pe partea căreia adevărul este: adepți de hormoni sau adversarii lor, hai să încercăm să o descopărăm aici și acum.

Hormoni combinați

Ca terapie de substituție hormonală în menopauză, se pot prescrie agenți hormonali combinați și estrogeni puri. Care medicament va fi recomandat de către medicul dumneavoastră depinde de mulți factori. Acestea includ:

 • vârsta pacientului,
 • contraindicații,
 • masa corpului,
 • severitatea menopauzei,
 • patologie extragenitală concomitentă.

Climonorm

Un pachet conține 21 de comprimate. Primele 9 comprimate de culoare galbenă conțin o componentă estrogenică - estradiol valerat într-o doză de 2 mg. Restul de 12 comprimate sunt maro și includ estradiol valerat într-o cantitate de 2 mg și levonorgestrel într-o doză de 150 mcg.

Agentul hormonal trebuie luat 1 comprimat zilnic timp de 3 săptămâni, după încheierea pachetului, trebuie făcută o pauză de 7 zile în timpul căreia începerea descărcării menstruale. În cazul unui ciclu menstrual salvat, comprimatele sunt luate din a 5-a zi, cu menstruație neregulată - orice zi cu excepția sarcinii.

Componenta estrogenică elimină simptomele psihoemoționale și autonome negative. Frecvent apar: tulburări de somn, hiperhidroză, bufeuri, vagin uscat, labilitate emoțională și altele. Componenta progestativă previne apariția proceselor hiperplastice și cancerului endometrial.

Pro:Minusuri:
 • preț accesibil 730-800 ruble;
 • eliminarea simptomelor menopauzei;
 • lipsa de influență asupra greutății;
 • normalizarea stării emoționale.
 • probabilitatea sângerării intermenstruale;
 • necesitatea utilizării zilnice a medicamentului;
 • apariția durerii în glandele mamare;
 • apariția acneei (la unii pacienți).

Femoston 2/10

Acest medicament este disponibil sub formă de Femoston 1/5, Femoston 1/10 și Femoston 2/10. Tipurile de fonduri enumerate diferă prin conținutul de componente de estrogen și de gestagen. În Femosten 2/10 conține 14 tablete roz și 14 galbene (total 28 de bucăți).

Tabletele roz conțin doar componenta estrogenică sub formă de estradiol hemihidrat într-o cantitate de 2 mg. Tabletele galbene constau în 2 mg de estradiol și 10 mg de distrogesteronă. Femoston trebuie administrat zilnic timp de 4 săptămâni, fără pauză. După terminarea ambalării, începeți o nouă.

Pro:Minusuri:
 • preț accesibil de 900-1000 de ruble;
 • ameliorarea bufeurilor, transpirației și a altor fenomene de menopauză;
 • toleranță bună;
 • nu necesită o pauză de 7 zile.
 • vanzare reteta;
 • probabilitatea fluxului intermenstrual și a menstruației grele;
 • apariția durerilor de cap și a durerilor asemănătoare migrenei;
 • creștere în greutate.

Angelique

Blisterul conține 28 comprimate. Compoziția fiecărui comprimat include componente de estrogen și progestativ. Componenta estrogenică este reprezentată de estradiol hemihidrat în doză de 1 mg, componenta progestogenă este reprezentată de drospirenonă în cantitate de 2 mg. Tabletele trebuie luate zilnic, fără respectarea unei pauze săptămânale. După încheierea ambalajului, începe următorul..

Pro:Minusuri:
 • nu este nevoie de o pauză de 7 zile;
 • toleranță bună;
 • lipsa de efect asupra greutății corporale;
 • eliminarea menopauzei.
 • concediu de prescriptie medicala;
 • apariția stării de calmare și de îngrijire a glandelor mamare;
 • probabilitatea de descoperire a sângerării uterine;
 • Preț destul de mare 1300-1500 ruble.

Pausogest

Blisterul conține 28 comprimate, fiecare conținând estradiol într-o cantitate de 2 mg și acetat de noretisteron într-o doză de 1 mg. Tabletele încep să bea din a cincea zi a ciclului cu menstruație conservată și în orice zi cu perioade neregulate. Medicamentul este luat continuu, fără a respecta o pauză de 7 zile.

Pro:Minusuri:
 • eficiență ridicată - elimină menopauză;
 • nu este nevoie de o pauză de 7 zile;
 • prevenirea dezvoltării hiperplaziei endometriale;
 • prevenirea osteoporozei.
 • concediu de prescriptie medicala;
 • întârzierea și tandrețea glandelor mamare;
 • preț mare;
 • mai rar în farmacii;
 • apariția unei sângerări uterine avansate.

Ciclul-Proginova

Blisterul conține 21 comprimate. Primele 11 comprimate albe conțin doar componenta estrogenică - estradiol valerat într-o doză de 2 mg. Următoarele 10 comprimate maro deschis sunt compuse din componente estrogenice și progestative: estradiol în cantitate de 2 mg și norgestrel în doză de 0,15 mg. Cyclo-Proginov trebuie administrat zilnic timp de 3 săptămâni. Atunci este necesar să observați o pauză săptămânală în timpul căreia începe sângerarea menstruală.

Pro:Minusuri:
 • eficacitate în eliminarea simptomelor menopauzei;
 • normalizarea rapidă a ciclului;
 • preț accesibil 830-950 ruble;
 • recuperarea libidoului;
 • dispariția durerilor de cap.
 • necesitatea aportului zilnic (un efect pozitiv numai în timpul administrării medicamentului);
 • flatulență;
 • umflătură;
 • tandrețea și încurajarea glandelor mamare;
 • vanzare reteta.

Medicamente care conțin estrogen

Divigel

Medicamentul este disponibil sub formă de gel cu concentrație de 0,1%, care este utilizat pentru uz extern. Un plic de Divigel conține estradiol hemihidrat într-o cantitate de 0,5 mg sau 1 mg. Medicamentul trebuie aplicat pe pielea curată o dată pe zi. Locuri recomandate pentru frecarea gelului:

 • abdomenul inferior,
 • partea inferioară a spatelui,
 • umeri, antebrate,
 • fund.

Zona de aplicare a gelului trebuie să fie de 1 până la 2 palme. Se recomandă schimbarea zilnică a pielii pentru frecarea Divigel. Aplicarea medicamentului pe pielea feței, glandelor mamare, labii și zonelor iritate nu este permisă.

Pro:Minusuri:
 • simplitatea și ușurința de utilizare;
 • preț accesibil de 600-800 ruble;
 • normalizarea stării generale (ameliorarea menopauzei);
 • normalizarea ciclului.
 • probabilitatea de reacții adverse (greață, flatulență);
 • posibilitatea de a dezvolta reacții alergice;
 • necesitatea amintirii locului de aplicare a gelului;
 • pielea uscată cu utilizare regulată.

Menorest

Este produs sub formă de gel într-un tub cu un distribuitor, al cărui principal ingredient activ este estradiolul. Mecanismul de acțiune și metoda de aplicare sunt similare cu Divigel.

Pro:Minusuri:
 • eficiență ridicată în lupta împotriva menopauzei;
 • ușurință în utilizare;
 • eliminarea tulburărilor ciclului menstrual;
 • creșterea impulsului sexual.
 • preț ridicat de 900-1000 de ruble;
 • mai rar în farmacii;
 • vacanta cu reteta;
 • dezvoltarea mastodiniei;
 • umflătură.

Klimara

Medicamentul este un sistem terapeutic transdermic. Disponibil sub formă de plasture de 12,5 x 12,5 cm, care trebuie lipit pe piele. Compoziția acestui agent anti-climacteric include estradiol hemihidrat într-o cantitate de 3,9 mg. Plasturele este atașat pe piele timp de 7 zile, la sfârșitul săptămânii, plastureul anterior este decojit și unul nou este atașat. Locuri recomandate pentru aplicația Klimar - zone gluteale și paravertebrale.

Pro:Minusuri:
 • comoditatea utilizării;
 • posibilitatea de a face un duș cu Klimara;
 • eficacitate în eliminarea menopauzei;
 • eliminarea sângerării uterine.
 • preț ridicat de 1200-1400 de ruble;
 • probabilitatea de reacții adverse (greață, durere în glandele mamare, circulația sângelui);
 • decojirea plasturelui în condiții de umiditate ridicată și cu transpirație crescută;
 • dezvoltarea reacțiilor alergice (erupții cutanate și mâncărime).

Lumânări Ovestin

Ovestina este disponibilă în tablete, supozitoare vaginale, sub formă de cremă pentru uz vaginal. O formă prescrisă frecvent de medicament este supozitoarele vaginale. O lumânare conține estriol micronizat într-o cantitate de 500 mcg. Supozitoarele sunt administrate intravaginal zilnic, fără întrerupere. Rolul principal al medicamentului este de a umple deficiența de estrogen în perioadele de menopauză și postmenopauză.

Pro:Minusuri:
 • Vânzare OTC;
 • eficacitatea eliminării afecțiunilor urogenitale (incontinență urinară, uscăciune vaginală, dispareunie);
 • normalizarea microflorei vaginale;
 • absorbția medicamentului are loc direct în vagin, ocolind tractul digestiv;
 • toleranță bună.
 • posibilitatea dezvoltării reacțiilor alergice locale (mâncărime vaginală, arsură);
 • un preț destul de ridicat de 1100-1300 de ruble.;
 • nevoia unei utilizări îndelungate, uneori pe toată durata vieții, a lumânărilor;
 • probabilitatea hipertensiunii arteriale.

Estrogel

Medicamentul este disponibil sub formă de gel pentru uz extern în tuburi cu distribuitor. Tubul conține 80 gr. gel, într-o singură doză - 1,5 mg de estradiol. Principala acțiune este eliminarea lipsei de estrogen în menopauză și postmenopauză. Normele de aplicare a gelului sunt aceleași ca pentru Divigel.

Pro:Minusuri:
 • preț accesibil 550-800 ruble;
 • ameliorarea semnificativă a simptomelor menopauzei;
 • eliminarea tulburărilor ciclului;
 • comoditatea de utilizare.
 • vanzare reteta;
 • consumul rapid de droguri;
 • dificultăți în selectarea unei doze;
 • apariția mastodiniei.

Avantajele și dezavantajele folosirii diferitelor forme de medicamente. Faceți clic pentru a mări.

Fundal hormonal

Pentru o femeie, estrogenii, progestinele și, în mod paradoxal, androgenii pot fi considerați hormonii sexuali de bază.

Cu aproximare, toate aceste categorii pot fi descrise astfel:

 • estrogeni - hormoni ai feminității,
 • progesteron - un hormon al sarcinii,
 • androgeni - sexualitatea.

estrogenii

estradiolul, estriolul, estrone aparțin hormonilor steroizi produși de ovare. De asemenea, este posibilă sinteza lor în afara sistemului reproducător: cortexul suprarenal, țesutul adipos, oasele. Precursorii lor sunt androgenii (pentru estradiol - testosteron și pentru estronă - androstenedione). Din punct de vedere al eficacității, estrona este inferioară estradiolului și o înlocuiește după menopauză. Acești hormoni sunt stimulanți eficienți ai următoarelor procese:

 • maturizarea uterului, a vaginului, a trompelor uterine, a glandelor mamare, creșterea și osificarea oaselor lungi ale extremităților, dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare (creșterea părului de tip feminin, pigmentarea mameloanelor și organelor genitale), proliferarea epiteliului mucoasei vaginale și uterine, secreția vaginală a mucusului, respingerea endometrială în uterine sângerare.
 • Excesul de hormoni duce la cheratinizarea parțială și descuamarea mucoasei vaginale, supraaglomerația endometrului.
 • Estrogenii interferează cu resorbția țesutului osos, promovează producerea de elemente de coagulare din sânge și transportă proteine, reduce nivelul de colesterol liber și lipoproteine ​​cu densitate mică, reduce riscurile de ateroscleroză, crește nivelul hormonului tiroidian, tiroxina în sânge,
 • ajustați receptorii la nivelul progestinelor,
 • provoca edem datorită trecerii lichidului din vas în spațiile intercelulare pe fundalul retenției de sodiu în țesuturi.

progestinici

asigură în principal sarcina și dezvoltarea acesteia. Acestea sunt secretate de cortexul suprarenal, corpul luteum al ovarelor, iar în timpul gestației, de către placenta. Acești steroizi se mai numesc progestogeni..

 • La femeile care nu sunt însărcinate, estrogenii sunt echilibrați, prevenind modificările hiperplastice și chistice ale mucoasei uterine.
 • La fete, ele ajută la maturizarea glandelor mamare, iar la femeile adulte acestea previn hiperplazia mamară, mastopatia.
 • Sub influența lor, scade contractilitatea uterului și a trompelor uterine, scade susceptibilitatea acestora la substanțe care cresc tensiunea musculară (oxitocină, vasopresină, serotonină, histamină). Datorită acestui fapt, progestinele reduc senzația de menstruație și au efect antiinflamator.
 • Reduce sensibilitatea țesuturilor la androgeni și sunt antagoniști ai androgenilor, inhibând sinteza testosteronului activ.
 • Scăderea nivelului de progestin determină prezența și severitatea sindromului premenstrual.

androgenii

Androgenii, testosteronul, în primul rând, au fost, literalmente, acum cincisprezece ani acuzați de toate păcatele muritoare și erau considerați doar precursori în corpul feminin:

 • obezitate
 • punctele negre
 • creșterea părului corpului
 • hiperandrogenismul a fost automat egal cu ovarul polichistic și a fost prescris pentru a lupta cu toate mijloacele disponibile.

Cu toate acestea, odată cu acumularea de experiență practică, s-a dovedit că:

 • o scădere a androgenilor reduce automat nivelul de colagen din țesuturi, inclusiv podeaua pelvină
 • agravează tonusul muscular și duce nu numai la pierderea aspectului tonifiat al unei femei, ci și
 • la probleme cu incontinență urinară și
 • supraponderal.

De asemenea, femeile cu deficiență de androgeni au în mod clar o scădere a dorinței sexuale și sunt înregistrate mai des relații complexe cu orgasmul. Androgenii sunt sintetizați în cortexul suprarenal și ovare și sunt reprezentați de testosteron (liber și legat), androstenedione, DHEA, DHEA-C.

 • Nivelul lor începe să scadă lin la femei după 30 de ani..
 • Odată cu îmbătrânirea naturală, nu dau căderi spasmodice.
 • O scădere accentuată a testosteronului este observată la femei pe fondul menopauzei artificiale (după îndepărtarea chirurgicală a ovarelor).

menopauza

Conceptul menopauzei este cunoscut aproape tuturor. Aproape întotdeauna în viața de zi cu zi, termenul are un ton iritant de tragic sau chiar înjurător. Cu toate acestea, merită înțeles că procesele de restructurare legate de vârstă sunt evenimente complet naturale, care în mod normal nu ar trebui să devină o sentință sau să marcheze un impas de viață. Prin urmare, termenul de menopauză este mai corect atunci când, pe fondul schimbărilor legate de vârstă, procesele de involuție încep să domine. În general, menopauza poate fi împărțită în următoarele perioade:

 • Tranziția menopauzei (în medie, după 40-45 de ani) - când nu fiecare ciclu este însoțit de maturarea oului, durata ciclurilor se schimbă, ele sunt numite „confuze”. Există o scădere a producției de hormon de stimulare a foliculilor, estradiol, hormon antimuller și inhibină B. Pe fondul întârzierilor, stresul psihologic, înroșirea pielii, semne urogenitale de deficiență de estrogen pot începe să apară..
 • Este obișnuit să vorbim despre menopauză ca fiind ultima menstruație. Din moment ce ovarele se opresc, menstruația nu mai merge după ea. Acest eveniment este stabilit retrospectiv, după un an de absență a sângerărilor menstruale. Momentul debutului menopauzei este individual, dar există o „temperatură medie în spital”: pentru femeile sub 40 de ani, menopauză este considerată prematură, timpurie - până la 45, în timp util de la 46 la 54, târziu - după 55.
 • Perimenopauza se numește menopauză și la 12 luni după aceasta.
 • Postmenopauză - perioadă după. Toate manifestările diferite ale menopauzei sunt mai des asociate cu postmenopauză precoce, care durează 5-8 ani. În partea târzie a postmenopauzei, există o îmbătrânire fizică pronunțată a organelor și țesuturilor, prevalând asupra tulburărilor vegetative sau a stresului psihoemotional..

Ce ai de luptat

perimenopauza

poate răspunde corpului unei femei ca episoade de niveluri ridicate de estrogen și lipsă de maturizare a ouălor (sângerare uterină, nastere mamară, migrenă) și manifestări ale deficitului de estrogen. Acestea din urmă pot fi împărțite în mai multe grupuri:

 • dificultăți psihologice: iritabilitate, neurotizapie, depresie, tulburări de somn, scăderea performanței,
 • fenomene vasomotorii: transpirație excesivă, bufeuri,
 • tulburări urogenitale: uscăciune vaginală, mâncărime, arsură, urinare crescută.

După menopauză

dă aceleași simptome din cauza lipsei de estrogen. Ulterior acestea sunt completate și înlocuite cu:

 • anomalii metabolice: acumularea de grăsime abdominală, o scădere a susceptibilității organismului la propria insulină, ceea ce poate duce la diabet de tip 2.
 • cardiovasculare: niveluri crescute de factori de ateroscleroză (colesterol total, lipoproteine ​​cu densitate mică), disfuncție endotelială vasculară,
 • musculo-scheletice: resorbție osoasă accelerată care duce la osteoporoză,
 • procese atrofice în vulvă și vagin, incontinență urinară, tulburări de urinare, inflamație a vezicii urinare.

Terapia cu hormoni cu menopauză

Tratamentul cu medicamente hormonale la femeile cu menopauză are sarcina de a înlocui estrogenii deficienți, de a le echilibra cu progestinele pentru a evita procesele hiperplastice și oncologice din endometru și glanda mamară. La alegerea dozelor, ele pornesc de la principiul suficienței minime, în care hormonii funcționează, dar nu au efecte secundare.

Scopul programării este îmbunătățirea calității vieții unei femei și prevenirea tulburărilor metabolice tardive.

Acestea sunt aspecte foarte importante, întrucât argumentarea susținătorilor și a adversarilor înlocuitorilor hormonilor naturali feminini se bazează pe evaluarea beneficiilor și a prejudiciilor hormonilor sintetici, precum și atingerea sau nu atingerea obiectivelor unei astfel de terapii.

Principiile terapiei sunt numirea la femeile sub 60 de ani, în ciuda faptului că ultima menstruație nestimulată a fost la doamna în urmă cu zece ani. Se preferă combinațiile de estrogeni cu progestinele, în timp ce dozele de estrogen sunt mici, corespunzătoare celor ale femeilor tinere în faza de proliferare endometrială. Terapia trebuie începută numai după obținerea consimțământului informat din partea pacientului, confirmând că este familiarizată cu toate caracteristicile tratamentului propus și este conștientă de avantajele și dezavantajele sale.

Când să începi

Medicamentele de substituție hormonale sunt indicate pentru:

 • tulburări vasomotorii cu modificări de dispoziție,
 • tulburari de somn,
 • semne de atrofie a sistemului genitourinar,
 • disfuncție sexuală,
 • menopauză prematură și precoce,
 • după spajare,
 • cu o calitate slabă a vieții pe fundalul menopauzei, inclusiv din cauza durerii în mușchi și articulații,
 • prevenirea și tratamentul osteoporozei.

Faceți imediat o rezervare că, în acest fel, aspectul ginecologilor ruși privește problema. De ce această rezervare, luați în considerare mai jos.

Recomandările interne, cu o anumită întârziere, se formează pe baza avizelor Societății internaționale pentru menopauză, ale căror recomandări în ediția 2016 enumeră aproape aceleași, dar deja completate elemente, fiecare dintre acestea fiind susținută de nivelul dovezilor, precum și de recomandările Asociației Americane de Endocrinologi Clinici din 2017, care subliniază exact privind siguranța dovedită a anumitor variante de gestagene, combinații și forme de medicamente.

 • Potrivit acestora, tactica pentru femei în timpul tranziției menopauzei și la grupele de vârstă va varia.
 • Numirile ar trebui să fie strict individuale și ținând cont de toate manifestările, nevoia de prevenire, prezența patologiilor concomitente și istoricul familial, rezultatele cercetării, precum și așteptările pacientului.
 • Sprijinul hormonal este doar o parte a strategiei generale de normalizare a stilului de viață al unei femei, inclusiv dieta, exercițiile raționale și renunțarea la obiceiurile proaste..
 • Terapia de substituție nu trebuie prescrisă fără semne clare de deficiență de estrogen sau consecințele fizice ale acestei deficiențe..
 • Pacientul care primește terapie pentru un examen de rutină este invitat la medicul ginecolog cel puțin o dată pe an.
 • Femeile a căror menopauză naturală sau postoperatorie a apărut înainte de vârsta de 45 de ani prezintă riscuri mai mari de osteoporoză, boli cardiovasculare și demență. Prin urmare, pentru ei, terapia trebuie efectuată cel puțin până la vârsta mijlocie a menopauzei.
 • Problema continuării terapiei este decisă individual, luând în considerare beneficiile și riscurile pentru un anumit pacient, fără restricții critice de vârstă.
 • Tratamentul trebuie efectuat cu cea mai mică doză eficientă..

Contraindicații

În prezența a cel puțin una dintre următoarele afecțiuni, chiar dacă există indicații pentru terapia de înlocuire, nimeni nu prescrie hormoni:

 • sângerare genitală, a cărei cauză nu este clară,
 • cancer mamar,
 • cancer endometrial,
 • tromboză acută profundă sau tromboembolism,
 • hepatită acută,
 • reacții alergice la medicamente.

Estrogenii nu sunt indicați pentru:

 • cancer de sân dependent de hormoni,
 • cancer endometrial, inclusiv în trecut,
 • insuficiență celulară hepatică,
 • porfirie.

progestinici

 • în caz de meningiom

Utilizarea acestor fonduri poate fi nesigură dacă:

 • fibroame uterine,
 • cancer ovarian în trecut,
 • endometrioza,
 • tromboză venoasă sau embolie în trecut,
 • epilepsie,
 • migrenă,
 • boala de pietre biliare.

Variante de aplicare

Printre căile de administrare a hormonilor de substituție sunt cunoscute: comprimat oral, injecție, percutanat, local.

Tabel: Pro și contra diferitelor preparate hormonale.

Pastile de estrogen

Pro:Minusuri:
 • Doar ia.
 • Experiență excelentă în aplicație.
 • Medicamente ieftine.
 • O mulțime.
 • Poate fi combinat cu progestin într-un comprimat.
 • Datorită absorbției diferite, este necesară o doză crescută de substanță..
 • Absorbție redusă datorită bolilor stomacului sau intestinelor.
 • Nu este indicat pentru deficiență de lactază.
 • Afectează sinteza proteinelor hepatice.
 • Mai multe conțin estrone mai puțin eficiente decât estradiolul.

Gel de piele

 • Convenabil de aplicat.
 • Doza de estradiol este optim scăzută..
 • Raportul dintre estradiol și estronă este fiziologic.
 • Nu este metabolizat în ficat.
 • Trebuie aplicat zilnic.
 • Mai scump decât pastilele.
 • Aspirația poate varia.
 • Nu se poate adăuga progesteron la gel.
 • Efect mai puțin eficient asupra spectrului lipidic.

Plasture de piele

 • Estradiol scăzut.
 • Nu afectează ficatul.
 • Estrogenul poate fi combinat cu progesteron.
 • Există forme cu doze diferite.
 • Puteți opri rapid tratamentul..
 • Aspirația fluctuează.
 • Se lipeste slab atunci când este umed sau fierbinte.
 • Estradiolul din sânge începe să scadă în timp.

injecţiile

 • Poate fi prescris pentru insuficiența pilulelor.
 • Poate numirea la pacienții cu hipertensiune arterială, metabolizare a carbohidraților afectată, patologii ale tractului gastro-intestinal, migrene.
 • Acestea asigură un aport rapid și fără pierderi de substanță activă în organism..
Posibile complicații ale leziunilor țesuturilor moi în timpul injecției.

Există diferite tactici pentru diferite grupuri de pacienți.

Un medicament care conține estrogen sau progestin.

 • Monoterapia cu estrogen este indicată după îndepărtarea uterului. În cursul estradiolului, estradiolavaleratului, estriolului intermitent sau continuu. Pastile, plasturi, geluri, supozitoare vaginale sau tablete, injecții sunt posibile.
 • În mod izolat, gestagenul este prescris în tranziția menopauzei sau perimenopauza sub formă de progesteron sau distrogesteron în tablete, în scopul corecției ciclului și terapiei proceselor hiperplastice..

Combinația de estrogen cu progestin

 • Într-un mod ciclic discontinuu sau continuu (cu condiția să nu existe patologii endometriale) - practicate de obicei în timpul tranziției menopauzei și perimenopauza.
 • Pentru femeile aflate în postmenopauză, o combinație de estrogen și progestin este adesea aleasă pentru utilizare continuă..

La sfârșitul lunii decembrie 2017, la Lipetsk a avut loc o conferință de ginecologi, unde unul dintre locurile centrale a fost luat de întrebarea terapiei de substituție hormonală în postmenopauză. V.E.Balan, MD, profesor, președinte al Asociației Ruse pentru Menopauză a exprimat zonele preferate ale terapiei de înlocuire.

Ar trebui să se acorde preferință estrogenilor transdermici în combinație cu progestin, în care este de dorit progesteronul micronizat. Respectarea acestor condiții reduce riscul de complicații trombotice. În plus, progesteronul nu numai că protejează endometrul, dar are și un efect anti-anxietate, contribuind la îmbunătățirea somnului. Dozele optime sunt 0,75 mg de estradiol percutanat la 100 mg progesteron. Pentru femeile cu perimenopauză, se recomandă aceleași medicamente în proporție de 1,5 mg la 200.

Doamnelor cu insuficiență ovariană prematură (menopauză prematură)

având riscuri mai mari de accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord, demență, osteoporoză și disfuncții sexuale, ar trebui să primească doze mai mari de estrogen.

 • În acest caz, contraceptivele orale combinate pot fi utilizate pentru ei până la momentul apariției menopauzei, dar combinația percutană preferată de estradiol și progesteron.
 • Pentru femeile cu dorință sexuală scăzută (în special pe fundalul ovarelor îndepărtate) este posibilă utilizarea testosteronului sub formă de geluri sau plasturi. Deoarece preparatele specifice pentru femei nu sunt dezvoltate, folosesc aceleași mijloace ca la bărbați, dar în doze mai mici.
 • Pe fondul terapiei, există cazuri de debut al ovulației, adică sarcina nu este exclusă, prin urmare, medicamentele pentru terapia de înlocuire nu pot fi considerate ambele contraceptive.

Pro și contra HRT

Estimând corelația riscurilor de complicații din terapia cu hormoni sexuali și beneficiile acestora în combaterea simptomelor deficienței acestor hormoni, merită să examinați fiecare articol din profitul estimat și daunele separate, referindu-ne la studii clinice grave cu un eșantion reprezentativ decent.

Cancerul de sân cu terapie de substituție: oncofobie sau realitate?

 • Recent, British Medical Journal a făcut mult zgomot, s-a distins anterior în lupte judiciare grele cu americanii despre regimul de siguranță și dozare a statinelor și a ieșit din aceste confruntări foarte, foarte demn. La începutul lunii decembrie 2017, revista a publicat date dintr-un studiu de aproape zece ani din Danemarca, care a analizat istoriile a aproximativ 1,8 milioane de femei cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani, care au folosit diferite variații de anticoncepționale hormonale moderne (o combinație de estrogen și progestin). Rezultatele au fost dezamăgitoare: riscul de cancer de sân invaziv la femeile care au primit contraceptive combinate există și este mai mare decât în ​​cazul celor care se abțin de la o astfel de terapie. Riscul crește odată cu durata contracepției. Printre cei care utilizează această metodă de protecție pe tot parcursul anului, medicamentele oferă un caz suplimentar de cancer pentru 7690 de femei, adică creșterea absolută a riscului este mică.
 • Statisticile experților prezentate de președintele Asociației Ruse de menopauză potrivit căreia doar 25 de femei din lume mor din cauza cancerului de sân, iar cea mai frecventă cauză de deces sunt episoadele cardiovasculare, este un confort.
 • Studiul WHI inspiră speranță, în urma căruia combinația de estrogen - progestin începe să crească semnificativ riscul de cancer de sân nu mai devreme decât după cinci ani de utilizare, stimulând în principal creșterea tumorilor existente (inclusiv zero diagnosticate și primele etape).
 • Cu toate acestea, societatea internațională a menopauzei notează, de asemenea, ambiguitatea efectelor hormonilor de substituție asupra riscurilor de cancer mamar. Riscurile sunt mai mari, cu atât este mai mare indexul de masă corporală al unei doamne și cu atât mai puțin mobil stilul său de viață.
 • Conform aceleiași societăți, riscurile sunt mai mici cu utilizarea formelor transradice sau orale de estradiol în combinație cu progesteronul micronizat (în raport cu variantele sale sintetice).
 • Astfel, terapia de substituție hormonală după 50 de ani crește riscurile de a adăuga progestină la estrogen. Un profil de siguranță mai mare arată progesteronul micronizat. În același timp, riscul de recidivă la femeile care au suferit anterior cancer de sân nu le permite să li se prescrie terapia de substituție.
 • Pentru a reduce riscul, femeile cu un risc scăzut inițial de cancer de sân ar trebui să fie selectate pentru terapia de înlocuire, iar mamografiile anuale ar trebui să fie efectuate pe fondul terapiei..

Episoade trombotice și coagulopatii

 • Acesta este, în primul rând, riscul de accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic, tromboză venoasă profundă și embolie pulmonară. Pe baza rezultatelor WHI.
 • La femeile aflate în perioada postmenopauză, acesta este cel mai frecvent tip de complicație a consumului de estrogen și crește pe măsură ce vârsta pacienților crește. Cu toate acestea, cu riscuri inițial scăzute la tineri, acesta este scăzut.
 • Estrogeni percutanati relativ siguri, combinati cu progesteron (date din mai putin de zece studii).
 • Incidența trombozei venei profunde și a emboliei pulmonare este de aproximativ 2 cazuri la 1000 de femei pe an.
 • Conform WHI, riscul de embolie pulmonară este mai mic decât în ​​timpul sarcinii normale: +6 cazuri la 10.000 cu terapie combinată și +4 cazuri la 10.000 cu monoterapie cu estrogen la femeile cu vârste cuprinse între 50 și 59 de ani.
 • Prognosticul este mai grav pentru cei care sunt obezi și au avut anterior episoade de tromboză..
 • Aceste complicații sunt mai frecvente în primul an de terapie..

Cu toate acestea, trebuie menționat că studiul WHI a vizat mai mult identificarea efectelor pe termen lung ale terapiei de substituție pentru femeile care au avut mai mult de 10 ani după menopauză. De asemenea, studiul a folosit doar un singur tip de progestin și un singur tip de estrogen. Este mai potrivit pentru testarea ipotezelor și nu poate fi considerat impecabil cu un nivel maxim de dovezi..

Riscul de accident vascular cerebral este mai mare la femeile a căror terapie a fost începută după vârsta de 60 de ani, iar aceasta este o tulburare ischemică a circulației cerebrale. În acest caz, există o dependență de administrarea orală pe termen lung a estrogenului (date din studiile WHI și Cochrane).

Oncoginecologia este reprezentată de cancerul endometrului, colului uterin și ovarelor

 • Hiperplazia endometrială este direct legată de administrarea de estrogeni izolați. În acest caz, adăugarea progestinului reduce riscurile de neoplasme uterine. (Date din studiul PEPI). Cu toate acestea, studiul EPIC, în schimb, a remarcat o creștere a leziunilor endometriale în timpul terapiei combinate, deși analiza acestor date a atribuit rezultatele la aderarea probabil mai mică a femeilor studiate la terapie. Până acum, temporar, Societatea Internațională pentru Menopauză a propus ca progesteronul micronizat să fie considerat sigur pentru uter în doză de 200 mg pe zi timp de 2 săptămâni în cazul terapiei secvențiale și 100 mg pe zi, atunci când este combinat cu estrogen pentru utilizare continuă.
 • O analiză a 52 de studii a confirmat că terapia de înlocuire hormonală crește riscul de cancer ovarian de aproximativ 1,4 ori, chiar dacă a fost utilizat de mai puțin de 5 ani. Pentru cei care au cel puțin planuri în acest domeniu - acestea sunt riscuri grave. Un fapt interesant este faptul că primele semne ale cancerului ovarian încă neconfirmat se pot deghiza în menopauză și tocmai pentru ei se poate prescrie terapia cu hormoni care va duce fără îndoială la progresul lor și va accelera creșterea tumorii. Dar astăzi nu există date experimentale în această direcție. Până în prezent, am fost de acord că nu există date confirmate cu privire la relația dintre aportul de hormoni de substituție și cancerul ovarian, deoarece toate cele 52 de studii au diferit cel puțin un fel de eroare.
 • Cancerul de col uterin este legat astăzi de papilomavirusul uman. Rolul estrogenului în dezvoltarea sa este slab înțeles. Studiile de cohortă pe termen lung nu au găsit o legătură între ele. În același timp, riscurile de cancer au fost evaluate în țările în care studii citologice regulate permit depistarea la timp a cancerului acestei localizări la femei chiar înainte de menopauză. Datele de cercetare WHI și HERS evaluate.
 • Cancerul hepatic și pulmonar nu a fost asociat cu aportul de hormoni, există puține informații despre cancerul de stomac și există suspiciuni că acesta este redus ca urmare a terapiei hormonale, cum ar fi cancerul colorectal.

Beneficii asteptate

Patologia inimii și a vaselor de sânge

Aceasta este cauza principală a dizabilității și a mortalității la femeile aflate în postmenopauză. Se observă că utilizarea statinelor și aspirinei nu are același efect ca la bărbați. În primul rând ar trebui să meargă la pierderea în greutate, lupta împotriva diabetului, hipertensiunii. Terapia cu estrogen poate avea un efect protector asupra sistemului cardiovascular atunci când se apropie de perioada menopauzei și afectează negativ inima și vasele de sânge, dacă debutul său întârzie mai mult de 10 ani de la ultima menstruație. Conform WHI, la femeile cu vârste cuprinse între 50 și 59 de ani, atacurile de cord au fost rareori mai puțin probabile în timpul terapiei și a existat un beneficiu în dezvoltarea bolilor coronariene dacă terapia a fost începută înainte de 60 de ani. Un studiu observațional realizat în Finlanda a confirmat că preparatele cu estradiol (cu sau fără progestin) au redus mortalitatea coronariană.

Cele mai mari studii în acest domeniu au fost DOPS, ELITE și KEEPS. Primul, un studiu danez, dedicat în principal osteoporozei, a remarcat simultan o scădere a deceselor coronariene și a spitalizărilor pentru infarct miocardic la femeile cu menopauză recentă care au primit estradiol și noretisteron sau au mers fără terapie timp de 10 ani, apoi au fost urmărite încă 16 ani..

Al doilea a evaluat mai devreme și mai târziu numirea de estradiol comprimat (la femeile sub 6 ani după menopauză și mai târziu de 10 ani). Studiul a confirmat că inițierea timpurie a terapiei de înlocuire este importantă pentru vasele coronariene.

Al treilea comparat cu estrogenii equini conjugați cu placebo și estradiol percutan, nefiind găsite diferențe semnificative în starea vaselor femeilor sănătoase relativ tinere peste 4 ani.

Urogenicologie - a doua direcție, a cărei corecție este de așteptat de la numirea estrogenului

 • Din păcate, până la trei studii mari au dovedit că utilizarea sistemică a estrogenului nu doar că agravează incontinența urinară existentă, ci contribuie și la noi episoade de incontinență de stres. / Această împrejurare poate degrada foarte mult calitatea vieții. Ultima analiză mată, realizată de grupul Cochrane, a remarcat că doar medicamentele orale au un astfel de efect, iar estrogenii locali par să reducă aceste manifestări. Ca un beneficiu suplimentar, sa demonstrat că estrogenul reduce riscul de infecții recurente ale tractului urinar..
 • În ceea ce privește modificările atrofice ale mucoasei vaginale și ale tractului urinar, estrogenii sunt în cel mai bun caz, reducând uscăciunea și disconfortul. În acest caz, avantajul a rămas în cazul preparatelor vaginale locale.

Aspirație osoasă (osteoporoză postmenopauză)

Aceasta este o zonă mare, lupta cu care este dedicat mult timp și efort medicilor de diferite specialități. Consecințele sale cele mai teribile sunt fracturile, inclusiv gâtul femural, care dezactivează rapid o femeie, reducând semnificativ calitatea vieții sale. Dar chiar și fără fracturi, pierderea densității osoase este însoțită de dureri cronice la nivelul coloanei vertebrale, articulațiilor, mușchilor și ligamentelor, pe care aș dori să le evit.

Oricare ar fi nopții, ginecologii cu privire la beneficiile estrogenului pentru conservarea masei osoase și prevenirea osteoporozei s-au inundat, chiar și Organizația Internațională pentru Menopauză din 2016, ale cărei recomandări sunt scrise în esență de protocoalele de tratament de substituție internă, a subliniat că estrogenii sunt cea mai potrivită opțiune pentru prevenirea fracturilor în Cu toate acestea, femeile precoce aflate la menopauză, însă, alegerea tratamentului pentru osteoporoză ar trebui să se bazeze pe un echilibru între eficacitate și costuri.

Reumatologii în acest sens sunt și mai categorici. Așadar, modulatorii selectivi ai receptorilor de estrogen (raloxifen) nu au demonstrat eficacitate în prevenirea fracturilor și nu pot fi considerați medicamentele de alegere pentru tratamentul osteoporozei, dând loc bifosfonaților. De asemenea, prevenirea modificărilor osteoporetice este dată combinațiilor de calciu și vitamina D3.

 • Astfel, estrogenii pot inhiba pierderea osoasă, dar formele lor orale au fost studiate în principal în această direcție, a căror siguranță este oarecum discutabilă în raport cu oncologia..
 • Nu s-au primit date privind reducerea numărului de fracturi datorate terapiei de înlocuire, adică astăzi estrogenul este inferior medicamentelor mai sigure și mai eficiente în ceea ce privește prevenirea și eliminarea consecințelor severe ale osteoporozei.

Articole Despre Ciclul De Abuz

Întârzierea menstruației

Menstruația întârziată, motivele principale, altele decât sarcina
În mod normal, ciclul menstrual durează de la 21 la 35 de zile. Fiecare femeie are durata individuală, dar, în majoritatea acestora, intervalele dintre menstruație sunt egale sau diferă între ele cu cel mult 5 zile....

Lista cauzelor evidente ale menstruației întârziate

Ciclu menstrualCiclul menstrual este un complex de schimbări în corpul unei femei, care vizează capacitatea de a concepe. Reglarea sa se realizează folosind un mecanism hormonal complex....

Cauzele descărcărilor de apă lichide la femei

Mucusul căptușit colul uterin servește ca o barieră naturală împotriva infecției. Susține mediul ușor acid al vaginului, ceea ce face imposibilă reproducerea bacteriilor....