Pentru ce este menopauză artificială și pentru ce este vorba?

Punct culminant

Menopauza artificială blochează producerea de hormoni sexuali

Esența metodologiei

Menopauza artificială este folosită pe scară largă în ginecologie și endocrinologie cu scopul de a opri gonadele și de a rupe relația hipotalamică-hipofizară-ovariană. Esența procedurii este aplicarea diferitelor metode care blochează activitatea ovarelor și stopează secreția hormonilor sexuali. Drept urmare, femeile nu mai menstruează din cauza absenței modificărilor în starea funcțională a stratului funcțional al uterului.

indicaţii

Principala indicație pentru tratament este o boală care depinde de hormonii sexuali. Cel mai adesea, estrogenul devine provocator. Este produs de glandele sexuale și provoacă evoluția bolii..

Menopauza naturală apare la femei după 40 de ani. În funcție de starea inițială a ovarelor și a istoricului obstetric, această vârstă variază într-o direcție sau alta. Menopauza prematură este necesară în următoarele condiții:

 • tumora benignă a miometrului;
 • endometrioza de formă externă sau internă;
 • sângerare avansată din uter, a cărei cauză nu este determinată;
 • tumori maligne dependente de hormoni;
 • afecțiunile hormonale nu sunt susceptibile unei corecții mai simple.

Oprirea activității secretorii a glandelor sexuale duce la faptul că hormonii încetează să mai fie produși. Climax oferă o îmbunătățire a stării corpului și permite utilizarea unor metode suplimentare eficiente de tratare a patologiei - chirurgicale, minim invazive.

Ieșirea din menopauză este însoțită de refacerea funcției ovariene

metode

Mai multe metode sunt cunoscute pentru introducerea unui pacient în menopauză artificială. Metoda adecvată este selectată în funcție de mărturie, vârstă și dorința de a avea copii în viitor.

 1. Interventie chirurgicala. Dacă pacientul are oncologie a gonadelor - aceasta este singura modalitate de a provoca menopauză. Este prescrisă o operație deschisă, în timpul căreia țesuturile patologice sunt excizate. Această tehnică este ireversibilă. Dacă tratamentul este necesar pentru fetele tinere, se recomandă înghețarea în prealabil a ouălor pentru utilizarea ulterioară în timpul FIV.
 2. Tehnologie radiologică sau de radiație. Această metodă este destul de traumatică, prin urmare, este utilizată în cazuri extreme. Cum să provoace menopauză în acest fel? Introducere în menopauză se face prin iradierea ovarelor. Drept urmare, își pierd funcția. Recuperarea ulterioară nu are loc complet și nu la toate femeile. Mult depinde de vârsta pacientului..
 3. Tehnica medicamentelor. Cea mai preferată modalitate de a opri ovarele este de a lua medicamente. Pacienților li se atribuie un regim individual pentru utilizarea medicamentelor hormonale sub formă de injecții, tablete sau aerosoli nazali. Medicamentele blochează temporar funcționarea gonadelor. După retragerea medicamentului, funcția ovariană este complet restabilită.

Cea mai comună modalitate de a administra un pacient la menopauză este utilizarea medicamentelor. În funcție de indicații, se prescriu hormoni care eliberează gonadotropină, contraceptive orale sau progestogene.

Caracteristici ale cursului

Diferența dintre introducerea artificială a pacientului în menopauză din menopauză naturală este că procesul se produce brusc. Dacă ovarele au fost îndepărtate, corpul pierde imediat fondul hormonal obișnuit. Când utilizați medicamente, un proces similar are loc, dar în viitor va fi inversat..

Simptomele și efectele secundare cu corecție hormonală apar imediat. Cu menopauză naturală, corpul pacientului are posibilitatea să se adapteze și să se obișnuiască cu o afecțiune nouă, ceea ce nu se întâmplă în timpul tratamentului.

La femei, menopauza artificială provoacă dureri de cap

Manifestări timpurii

Reacțiile adverse la pacienți apar imediat. Medicul avertizează cu privire la posibilitatea apariției următoarelor simptome:

 • senzație de uscăciune în vagin;
 • disconfort în timpul intimității;
 • transpirație excesivă;
 • atacuri asemănătoare migrenei de durere în cap;
 • dispnee;
 • tahicardie;
 • scăderea performanței;
 • sentiment de slăbiciune;
 • somnolenţă;
 • apetit slab;
 • modificarea greutății corporale;
 • modificări ale dispoziției;
 • instabilitate psiho-emoțională;
 • lipsa de conducere sexuală;
 • atacuri de panica;
 • distracție.

Tratamentul provoacă infertilitate, deoarece perturbă gonadele și blochează transformarea ciclică a endometrului.

Manifestări târzii

Efectele secundare întârziate pot apărea în perioada de utilizare a medicamentelor sau după retragerea lor. Simptome caracteristice:

 • apariția ridurilor pe față;
 • deteriorarea epidermei;
 • fragilitate crescută a unghiilor;
 • fracturi frecvente;
 • cariile dentare;
 • dureri musculare;
 • disconfort în timpul urinării;
 • scurgeri involuntare de urină;
 • boli inflamatorii ale vezicii urinare și ale uretrei;
 • diferențele de tensiune arterială;
 • cheaguri de sânge;
 • Varice;
 • accidente vasculare cerebrale.

Tratamentul nu duce întotdeauna la apariția tuturor manifestărilor. Pacienții prezintă efecte secundare într-o măsură mai mare sau mai mică..

Cum să vă ajutați

Cât durează terapia cu hormoni - medicul determină, pe baza gravității bolii și a prognosticului. În timpul administrării de medicamente, dozele și condițiile lor de utilizare se pot schimba. Când apar reacții adverse, se recomandă utilizarea unor metode care ajută la ameliorarea stării..

 1. Refuzați să faceți băi calde, nu vizitați saună și solar. Procedurile termice determină o creștere a nivelului de estrogen, ceea ce este extrem de nedorit pentru o femeie.
 2. Odihnește-te mai mult și exclude o activitate fizică sporită. Acest lucru va reduce manifestările de instabilitate psiho-emoțională..
 3. Refuză obiceiurile proaste și respectă principiile unei alimentații adecvate. Deja organismul este dificil în perioada de tratament, nu îl încarcă suplimentar.
 4. Luați remedii din plante pentru a ameliora simptomele menopauzei. Medicamentele ajută la menopauză naturală și artificială.
 5. Ia ajutorul unui specialist. Terapia afectează relațiile de familie, prin urmare, poate fi necesar să consultați un sexolog și un psiholog.
 6. Nu neglijați produsele cosmetice. Deficitul temporar al hormonilor sexuali afectează starea pielii. Este necesar să o ajute în această perioadă, umplând cu nutrienți.
 7. Reduceți-vă aportul de carbohidrați rapide. Terapia poate provoca o creștere a greutății corporale. Alimentația necorespunzătoare poate grăbi acest proces..

La efectuarea măsurilor terapeutice, recomandările individuale trebuie obținute de la medic. În conformitate cu boala și tehnica terapeutică selectată, specialistul vă va spune cum să atenuați afecțiunea. Este necesar să se țină seama de efectele secundare ale medicamentelor care sunt prescrise pacientului..

Simptomele menopauzei artificiale se manifestă pe tot parcursul tratamentului

Ieșiți din menopauză

Procesul de îndepărtare a unui pacient din această afecțiune este complex și necesită întotdeauna o abordare individuală. Dacă a fost aleasă metoda chirurgicală, în urma căreia glandele sexuale au fost îndepărtate, se prescrie terapia hormonală de înlocuire. Oferă fondul hormonal obișnuit, dar nu vă permite să rămâneți gravidă, deoarece ovarele sunt absente.

Cu menopauză artificială medicală, procesul de recuperare durează de la câteva săptămâni până la șase luni. Depinde mult de ce medicament a fost utilizat și de modul în care tratamentul a afectat boala. Sângerarea menstruală după administrarea dozei finale de medicament este restabilită după 1-2 luni. Prima externare poate fi rară sau excesiv de abundentă. Orice anomalii trebuie raportate medicului curant.

Planificarea unei sarcini după ieșirea din menopauză este permisă imediat. Fundalul hormonal revine repede la naturale, imediat ce substanța activă a medicamentului este eliminată din organism.

Concluzie

Menopauza artificială este o opțiune unică pentru corectarea multor boli care depind de fondul hormonal. Tehnica medicamentului vă permite să evitați îndepărtarea ovarelor, și după terminarea terapiei - pentru a restabili fertilitatea. Efectele secundare care apar la utilizarea medicamentelor dispar la câteva săptămâni după ultima doză..

Menopauză artificială

Articole de expertiză medicală

Menopauza artificială este o afecțiune care se caracterizează printr-o scădere a funcției ovariene, care este cauzată artificial în scop terapeutic sau profilactic. Adesea provoca o menopauză artificială este singurul mod de a trata această sau acea patologie. Dar această afecțiune necesită o corecție și observare atentă, deoarece sunt posibile modificări în alte organe și sisteme. Este necesar să ieșiți treptat din menopauză artificială, deoarece toate modificările din ovare trebuie corectate. În ceea ce privește fondul hormonal general, aici este necesar și un control clar.

Cod ICD-10

Cauzele menopauzei artificiale

Climax este un proces fiziologic de schimbări în sistemul reproducător al femeii, în care au loc procese involutive în organism. Aceste modificări apar în primul rând cu sistemul reproducător, dar, deoarece este asociat continuu cu funcționarea normală a altor organe, aceste modificări afectează întregul organism. Fundalul hormonal al corpului feminin este foarte divers și asigură nu numai funcționarea organelor genitale feminine, dar afectează și metabolismul. Prin urmare, modificările hormonale cu menopauză duc la modificări în întregul corp. În condiții normale, menopauza vine treptat și în dezvoltarea sa are mai multe etape:

 1. premenopauză - perioada de la 45 de ani înainte de debutul menopauzei;
 2. menopauză - perioada ultimei menstruații, vârsta medie este de aproximativ cincizeci de ani;
 3. postmenopauză - perioada de la ultima menstruație până la sfârșitul vieții unei femei.

Toate aceste perioade se caracterizează prin schimbări succesive în corp, astfel încât toate organele și sistemele se pot adapta la astfel de modificări. În cazul menopauzei artificiale, o caracteristică distinctivă importantă a unei astfel de menopauze este o schimbare accentuată a fondului hormonal, care poate afecta funcționarea altor sisteme.

Principalele motive pentru care este posibilă utilizarea menopauzei artificiale ca metodă de tratament sunt bolile sistemului reproducător feminin. Acestea includ fibroamele uterine, endometrioza, chisturile ovariene, infertilitatea, bolile maligne dependente de hormoni ale uterului și apendicele.

Principalul mecanism al efectului menopauzei artificiale asupra cursului acestor boli este o încălcare accentuată a fondului hormonal, care este însoțit de o schimbare în creșterea și dezvoltarea bolilor. În mod normal, nivelul de estrogen cu menopauză fiziologică scade treptat. În ovare, cele mai specifice modificări apar sub formă de atrezie foliculară, distrugerea membranelor, moartea ovocitelor și conservarea numai a stromei, ceea ce contribuie la reducerea cantității de secretie a estrogenului. La rândul său, acesta încalcă feedback-ul de la hipotalamus, ceea ce crește mai mult modificările. Stimularea glandei hipofizare este redusă, iar eliberarea hormonilor de stimulare a foliculilor și luteinizării este perturbată, ceea ce duce la ciclul anovulator, fără eliberarea unui ovul. Ca urmare a tuturor acestor procese, nu există suficientă concentrație de hormoni și alternanța lor pentru următoarea menstruație normală, iar menstruația nu are loc. În același timp, procesele din celulele periferice ale corpului își diminuează treptat activitatea și se „obișnuiesc” cu deficiența de estrogen.

patogeneza

Patogenia dezvoltării menopauzei artificiale este aproape identică, dar are propriile sale caracteristici. Mai mult decât atât, în ovare, pe fondul scăderii nivelului de estrogen, nu se produce atrezie foliculară, distrugerea membranelor și moartea ovocitelor, deoarece aceste modificări sunt puternice. Există doar o întârziere în eliberarea ovulului din folicul, adică ovulația nu apare pe fondul funcției normale a ovarelor și a structurilor corticale de reglare a ciclului ovarian-menstrual. Există modificări corespunzătoare în uter și alte organe, deoarece fondul hormonal general se schimbă și acest lucru afectează sistemele periferice. Prin urmare, ieșirea din menopauză artificială poate fi normală și funcția menstruală se poate recupera complet.

Principalele caracteristici patogene ale menopauzei artificiale pentru diferite patologii sunt următoarele:

 1. Fibromul uterin este o boală benignă a uterului, care este însoțită de o activitate proliferativă ridicată a celulelor miometriale cu formarea unei structuri volumetrice în cavitatea uterină. Această boală depinde de hormoni, adică hormonii sexuali feminini sunt un stimulent pentru o astfel de reproducere activă. Prin urmare, pentru a reduce creșterea structurilor miomatoase, este necesară reducerea cantității de hormoni care susțin dezvoltarea lor. Menopauza artificială în miom contribuie astfel la regresia fibromiomului și permite metode suplimentare de tratament, cum ar fi tratamentul chirurgical al fibroamelor.
 2. Endometrioza este o boală, a cărei esență este apariția de focare ale endometrului nu numai în cavitatea uterină, ci și în afara acesteia, care este însoțită de modificări ciclice în aceste zone sub formă de menstruație, indiferent de locație. În mod normal, proliferarea unor astfel de celule este asigurată de nivelul estrogenului și, odată cu menopauza fiziologică, femeia se recuperează complet, deoarece nivelul acestor hormoni scade. Prin urmare, prin reducerea artificială a nivelului de estrogen, endometrioza poate fi vindecată complet, care este utilizată ca bază pentru tratamentul conservator.
 3. Chisturile ovariene sunt o neoplasmă ovariană non-proliferată benignă, care are un perete subțire și un fluid în interior, sau conținutul chistului poate să nu fie fluid, dar heterogen, de exemplu, zone din aceeași endometrioză. În acest caz, chistul este predispus la creștere, în conformitate cu activitatea proliferativă a celulelor sub influența modificărilor hormonale din ovar. Prin urmare, menopauza artificială poate duce la regresia chistului sau la o scădere a dimensiunii sale.
 4. Infertilitatea este o problemă frecventă la multe femei, unul dintre motivele pentru care poate fi dezechilibrul hormonal. Aceasta poate apărea atunci când faza luteală este insuficientă, ceea ce duce la cicluri anovulatoare, astfel încât o femeie nu poate rămâne însărcinată, deoarece ovulul nu părăsește foliculul. Prin urmare, menopauza artificială poate ajuta la reducerea nivelului de estrogen, apoi poate stimula ruperea foliculului. Uneori, menopauza artificială este folosită pentru tehnologia reproducerii - fertilizarea in vitro. Apoi, ele stimulează hipoestrogenismul, adică un punct culminant artificial și apoi dau brusc hormonii progestinici, ceea ce contribuie la eliberarea mai multor ouă simultan, apoi sunt îndepărtate și fertilizate, ceea ce crește șansele de implantare cu succes a mai multor ouă simultan și dezvoltarea lor.
 5. Bolile maligne dependente de hormoni necesită adesea o menopauză artificială preoperatorie pentru a reduce masa celulelor tumorale sau chirurgia poate contribui la dezvoltarea unei menopauze artificiale datorită îndepărtării ovarelor. Atunci acest proces este ireversibil și este necesară corecția hormonală..

Principalele medicamente pentru menopauză artificială sunt agoniști ai factorilor de eliberare a gonadotropării. Aceste medicamente ajută la reglarea fondului hormonal prin eliberarea statinelor, care inhibă sinteza de estrogen și progesteron, ceea ce reduce cantitatea acestora în sânge și capacitatea de reglare. Reprezentanții acestui grup de medicamente sunt următorii:

 • Diferelin sau Triptorelin - medicamentul este utilizat de la 3 zile ale ciclului menstrual timp de șase luni la 3,75 miligrame.
 • Goserelin - utilizat timp de șase luni la 3,6 miligrame subcutanat.
 • Buserelin - 200 micrograme în nas de două ori pe zi, timp de șase luni.
 • Zoladex - de la 1 până la a 5-a zi a ciclului de injecție.

Simptomele menopauzei artificiale

Toate modificările din corpul femeii cu menopauză artificială sunt asociate cu o încălcare a numărului de hormoni și a funcției lor insuficiente, care apare destul de brusc. În mod normal, estrogenii și progesteronul asigură reglarea sistemului nervos, a țesutului osos, a sistemului cardiovascular și a metabolismului mineral. În timpul menopauzei artificiale, nivelul estrogenilor scade, efectul lor de reglare asupra tonului vaselor creierului și a țesuturilor periferice scade, ceea ce la rândul său contribuie la perturbarea glandelor suprarenale. Un nivel ridicat de catecolamine contribuie la modificarea presiunii, provoacă bătăi inimii și reacții autonome sub formă de senzație de bufeuri de transpirație, senzație de căldură facială. Sursele extra-ovariene de sinteză de estrogen încep să fie activate în organism - acesta este țesutul adipos, precum și cortexul suprarenal, care provoacă o sinteză crescută de androgeni, leptină, mineralocorticoizi. Au alte efecte nedorite sub formă de obezitate, masculinizare, scăderea libidoului, precum și retenție de apă și sodiu, care afectează dezvoltarea hipertensiunii arteriale. Aceste simptome se pot dezvolta brusc și pot fi primele semne ale unei menopauze artificiale.

Primele simptome ale menopauzei artificiale pot fi, de asemenea, adesea nespecifice și se pot manifesta prin modificări vegetative și emoționale. În același timp, procesele de instabilitate emoțională sunt clar exprimate, care se datorează unei regregări a proceselor de excitație și inhibare în sistemul nervos central. Aceasta se manifestă prin creșterea labilității psihicului, iritabilității, depresiei, tulburărilor de somn sub formă de somnolență sau insomnie. Eficiența și rezistența sunt semnificativ reduse, oboseala este crescută, libidoul este redus. Sexul cu menopauză artificială suferă și el, deoarece pe lângă o scădere a libidoului, există modificări emoționale sub forma unei senzații de îmbătrânire a organismului. Apar pielea genitală uscată, senzație de mâncărime, neplăcută în timpul actului sexual. Toate acestea pot agrava și mai mult relațiile intime cu soțul ei, de aceea este necesar să controlați activitatea de tratament și gravitatea acestor schimbări.

Uneori simptomele menopauzei artificiale se pot manifesta sub formă de patologie din partea altor organe și sisteme, ceea ce se datorează unei scăderi accentuate a nivelului hormonal. Prin urmare, de multe ori astfel de schimbări ies în evidență. Sistemul cardiovascular suferă de hipercatecololemie, care se caracterizează prin aritmii sub formă de întreruperi în activitatea inimii, tahicardie paroxistică. Procesele de reglare a tonusului vascular sunt perturbate, ceea ce contribuie la perioadele de spasm ale vaselor periferice, la o creștere a rezistenței periferice și la creșterea tensiunii arteriale. Hipertensiunea arterială contribuie, de asemenea, la retenția de sodiu și apă și la creșterea volumului de sânge circulant.

Dezechilibrul hormonal în menopauză determină tulburări metabolice sub formă de hipercolesterolemie, dislipidemie. Acesta este un semn nefavorabil și, prin urmare, deseori în această perioadă se dezvoltă boli coronariene și angină pectorală..

O altă tulburare gravă apare cu țesutul osos. O scădere a nivelului de estrogen ajută la eliminarea calciului din oase, la absorbția afectată a intestinelor și la dezvoltarea osteoporozei. Acest lucru provoacă manifestări clinice sub formă de durere la picioare, oboseală, răsucire musculară..

Toate aceste afecțiuni trebuie corectate și, întrucât tratamentul patologiilor pe principiul introducerii unei femei într-o menopauză artificială durează 3-6 luni, este necesar să se controleze toate procesele corporale.

Menstruația după o menopauză artificială ar trebui să se recupereze pe deplin, în cazul unei ieșiri corecte și în timp util din menopauză. Dar în primele trei luni pot exista modificări ușoare sub formă de menstruație grea sau excreții slabe. În orice caz, aceasta trebuie, de asemenea, monitorizată cu atenție..

Modul de ieșire a menopauzei artificiale ar trebui să fie treptat, medicamentele trebuie luate treptat, cu o scădere a dozei până la debutul menstruației și apoi retrase treptat. După tratament, este necesar să se analizeze fondul hormonal și să se determine cantitatea de hormoni principali, deoarece este posibil să fie necesară corectarea.

Complicații și consecințe

Consecințele menopauzei artificiale pot fi atrezie ovariană sau involuția bilei endometriale funcționale, ceea ce se întâmplă cu un tratament necorespunzător prelungit. Apoi devine foarte dificil să restabiliți ciclul normal. Prin urmare, este necesar să se prevină astfel de afecțiuni printr-un management adecvat al pacienților cu ieșire în timp util din menopauză artificială..

prognoză

Prognosticul de recuperare în cazul utilizării unei menopauze artificiale ca metodă de tratament este pozitiv, deoarece aceasta poate fi o metodă foarte eficientă dacă este utilizată corect.

Menopauza artificială este una dintre metodele eficiente de tratare a anumitor boli care depind de hormoni. Este foarte important să respectați principalele recomandări privind administrarea de medicamente și corectarea stării generale, deoarece tratamentul hormonal este o metodă foarte complexă și necesită monitorizare constantă.

Ce trebuie să știți despre menopauză artificială

Climaxul este o perioadă de vârstă care apare în viața oricărei femei și este asociată cu stingerea funcțiilor de reproducere ale corpului. Reprezentantul feminin oprește faza ovulatorie și menstruală, probabilitatea de sarcină este exclusă. În ginecologie, specialiștii provoacă o menopauză artificială atunci când este necesară ajustarea nivelului hormonilor sexuali feminini pentru a trata unele afecțiuni ginecologice.

Odată cu menopauză artificială, fondul hormonal se schimbă semnificativ. Specialistul trebuie să monitorizeze cu atenție corpul feminin pentru a preveni modificările patologice ale organelor și sistemelor.

Tipuri de menopauză

Oficial în medicină, există o astfel de clasificare a menopauzei:

 • prematur - de la 30 la 40 de ani;
 • devreme - de la 41 de ani la 45 de ani;
 • fiziologic sau natural - apare la vârsta de 45-55 de ani;
 • târziu - după 55 de ani.

Se știe că, cu cât o femeie își menține ciclul menstrual, cu atât mai bine pentru corpul ei. Odată cu debutul precoce al menopauzei, procesul modificărilor legate de vârstă accelerează.

Încetarea prematură și târzie a ciclului menstrual este considerată de ginecologi ca o patologie. Astfel de afecțiuni necesită o examinare medicală completă și un tratament suplimentar. Odată cu apariția menopauzei în termeni normali, este posibilă utilizarea numai a medicamentelor care facilitează cursul simptomelor concomitente.

De asemenea, cunoscut în ginecologie este un tip de menopauză, cum ar fi menopauza artificială. Aceasta este o afecțiune când, din anumite motive, specialiștii fac ca funcția ovariană să se estompeze. Tratamentul medicamentos al unor boli duce, de asemenea, la dezvoltarea menopauzei artificiale, acest lucru este considerat ca un efect secundar al terapiei.

Puteți obține menopauză artificială folosind mai multe metode. Specialiștii aplică:

 • terapia medicamentoasă hormonală;
 • tehnică chirurgicală - rezecție ovariană;
 • metoda radiologică - iradierea ovarelor.

Menopauză chirurgicală - îndepărtarea ovarelor în prezența tumorilor benigne și maligne, precum și a traumelor acestora.

Metoda de iradiere este necesară în oncologie, când îndepărtarea chirurgicală a organului afectat devine imposibilă. Când iradiați sau îndepărtați două ovare la o femeie, ciclul menstrual se oprește, menopauza se instalează. Acest proces este ireversibil și necesită terapie cu hormoni..

Ce este o menopauză artificială

Hormonii sexuali feminini sunt produși de mai multe organe ale sistemului reproducător în același timp, dar majoritatea sunt produși de ovare. Aceste organe sunt multifuncționale - contribuie la maturizarea celulelor reproducătoare din corpul unei femei și sunt responsabile de actualizarea stratului interior al uterului. Orice nereguli în activitatea lor afectează schimbarea ciclului menstrual..

Esența menopauzei artificiale este o suspendare bruscă temporară a funcției ovariene. Este necesar pentru astfel de boli ginecologice:

 • fibroame uterine;
 • endometrioza;
 • chist ovarian;
 • infertilitate datorată dezechilibrului hormonal;
 • boli dependente de hormoni maligne.

Dezvoltarea și cursul acestor procese patologice are loc sub influența estrogenilor, care sunt produși de ovare. Cu toate acestea, în astfel de boli, în loc de dezvoltarea normală a organelor genitale, hormonul sexual provoacă multiplicarea celulelor mucoasei uterine sau provoacă o neoplasmă benignă.

Cu ajutorul medicamentelor, există o modificare a nivelului hormonilor sexuali feminini - o scădere a producției de estrogeni. Sub influența medicamentelor, celulele mucoasei nu primesc hrănire și nu cresc, dar ciclul menstrual se oprește și el.

Menopauza artificială pune sistemul de reproducere feminin în repaus. În această perioadă, ovarele nu produc estrogen, nu afectează maturarea ovulului; mucoasa uterină nu crește, nu există un flux menstrual. Acele zone ale membranei mucoase care au reușit deja să crească sub influența hormonilor atrofiați în timp, tumorile scad în dimensiune.

Mecanismul apariției

Patogenia dezvoltării menopauzei artificiale este identică în aproape toate cazurile. Procesul are loc la suprimarea producției de hormoni sexuali feminini estrogeni.

Principalele medicamente care provoacă menopauză artificială aparțin grupului de agoniști ai factorilor de eliberare a gonadotropării, progestogenilor și medicamentelor antigonadotrope. Când aceste medicamente intră în organism, sunt obținute statine care inhibă producerea de estrogen și progesteron. Ca urmare a terapiei medicamentoase, există o scădere a nivelului de sânge al acestor hormoni sexuali feminini.

Pentru suprimarea medicamentelor funcției ovariene, sunt prescrise următoarele medicamente:

 1. „Buserelin”, „Zoladex”, „Diferelin”. Când sunt luate, există o scădere a nivelului de estradiol în serul din sânge. Utilizarea pe termen lung a acestor medicamente provoacă amenoree - absența completă a fluxului menstrual și a menopauzei artificiale.
 2. Preparate 17 OPK, Dyufaston - medicamente, care sunt analogi sintetici ai progesteronului. Sub influența acestor medicamente, riscul de a dezvolta hiperplazie endometrială este redus.
 3. "Danazol" - reduce producția de hormoni hipofizari stimulatori și luteinizatori de către corpul feminin. Cu utilizare prelungită, ovulația și maturarea foliculului în ovare sunt suprimate.

În funcție de durata expunerii la sistemul reproducător, aceste medicamente sunt împărțite în două forme principale:

 • Forma depozitului - injectat și o dată, acțiunile lor durează în medie 2 luni;
 • Forma zilnică - efect gradual asupra organismului în doze mici, aplicat zilnic într-o anumită doză de substanță activă, de obicei sub formă de tablete.

Durata terapiei pentru fiecare pacient este determinată individual. De obicei, corpul feminin este introdus într-o stare de menopauză artificială pentru o perioadă de 3 până la 6 luni. Depinde de gravitatea bolii și de obiectivul final pe care medicul curant și l-a stabilit..

Cu toate acestea, indiferent de tipul patologiei și de severitatea acesteia, tratamentul cu astfel de medicamente nu poate dura mai mult de 6 luni. În același timp, terapia de acoperire are ca scop ameliorarea cursului simptomelor menopauzei..

În bolile severe, când medicamentele și radioterapia sunt lipsite de putere, menopauza prematură este cauzată de îndepărtarea uterului și a ovarelor.

Principalele semne și simptome ale menopauzei artificiale

Menopauza indusă artificial este însoțită de simptome caracteristice menopauzei fiziologice. Toate semnele și simptomele în funcție de momentul apariției lor de la începutul dezvoltării procesului sunt împărțite în timpuriu și târziu. Primul grup se caracterizează prin astfel de simptome:

 • bufeuri;
 • transpirație grea în timpul somnului de noapte;
 • dureri de cap, amețeli;
 • cardiopalmus;
 • slăbiciune;
 • oboseală;
 • somnolenţă;
 • scăderea performanței;
 • tulburări de memorie;
 • distracție.

Inevitabil, sfera psiho-emoțională suferă. Încălcările se manifestă în sentimentalitate excesivă, iritabilitate, scădere a impulsului sexual, stări depresive.

Lunile după inducerea unei menopauze artificiale se opresc complet, ceea ce afectează negativ și sănătatea mentală a unei femei. Pe lângă absența fluxului menstrual, mâncărime și uscăciune în vagin apar din cauza lipsei de estrogen.

Experții subliniază, de asemenea, semnele tardive ale menopauzei artificiale, care apar ceva mai târziu. După o astfel de intervenție în sistemul reproducător al corpului feminin, toate procesele metabolice și endocrine sunt încălcate. Astfel de încălcări se manifestă în următoarele semne:

 • îmbătrânirea precoce a pielii;
 • tulburări în sistemul genitourinar;
 • dezvoltarea bolilor cardiovasculare;
 • manifestarea osteoporozei și aterosclerozei.

Având în vedere consecințele posibile ale menopauzei artificiale, un specialist ar trebui să împiedice dezvoltarea acestor patologii periculoase.

Este posibil să rămâneți gravidă cu menopauză artificială

După introducerea corpului feminin într-o menopauză, sistemul reproducător începe să funcționeze în mișcare lentă. La începutul luării medicamentelor care suprimă funcția ovarelor, ovulul continuă să se maturizeze, dar numărul foliculilor este semnificativ redus. Astfel, în primele luni de terapie, o femeie poate rămâne însărcinată.

Sarcina, care apare în timpul menopauzei artificiale, experții recomandă întreruperea. Cert este că un ou fecundat în timpul stingerii funcțiilor sistemului reproductiv este cel mai probabil inferior. Dacă au existat încălcări în structura sa în timpul fertilizării, dezvoltarea sindromului Down, a paraliziei cerebrale și a altor tulburări genetice devine posibilă..

Tipuri de terapie artificială cu menopauză

O ieșire dintr-o menopauză artificială poate fi efectuată numai sub supravegherea unui medic. La 2-3 luni de la abolirea medicamentelor care suprimă funcția ovarelor, unei femei i se recomandă să facă teste pentru a controla nivelul hormonilor.

În absența tulburărilor ginecologice și endocrine, organismul se redresează de unul singur. Medicul decide să anuleze medicamentele pentru menopauză artificială, având în vedere starea de sănătate a femeii. Retragerea medicamentelor poate fi efectuată cu recuperare de succes sau cu terapie ineficientă.

De obicei, refacerea ciclului menstrual după prelevarea de droguri are loc după 1-4 luni. Cu toate acestea, la unele femei, fluxul menstrual poate să nu apară pe parcursul anului. În acest caz, ginecologii prescriu medicamente pentru a ieși din menopauză artificială pentru a restabili toate funcțiile organelor reproducătoare.

Normalizați activitatea ovarelor cu ajutorul unor astfel de medicamente:

Puteți lua aceste medicamente doar după consultarea unui specialist. Uneori, atunci când folosește o metodă de tratament, cum ar fi menopauza artificială, o femeie poate avea o creștere endometrială afectată, niveluri de estrogen mai mici sau poate crește concentrația altor hormoni din sânge. Pentru a elimina astfel de reacții adverse, medicul ginecolog poate prescrie terapie cu hormoni pacientului.

Toate avantajele și dezavantajele menopauzei artificiale

Odată cu vârsta, un proces natural de scădere a funcției reproductive, numit menopauză, începe în viața unei femei. Cu toate acestea, în unele cazuri, medicina modernă prevede inducerea țintită a menopauzei artificiale. Acesta este utilizat pentru a trata anumite boli și pentru a reînnoi corpul feminin. Care este această menopauză artificială și care sunt caracteristicile sale?

Conceptul menopauzei artificiale

Orice menopauză, în special artificială, se caracterizează prin încetarea producției hormonului estrogen. În acest caz, specialiștii opresc în mod deliberat artificial ovarele și, în consecință, hormonul estrogen dispare.

Acest proces este cauzat de medicamente speciale în funcție de vârstă și caracteristicile organismului și este reversibil. Această metodă este folosită atât la vârsta adultă, cât și la femeile tinere și nulipare. Durata sa este de la șase luni sau mai mult.

Utilizarea menopauzei non-naturale

Menopauza artificială este adesea folosită pentru bolile sistemului reproducător și pentru a îmbunătăți organismul feminin prin reducerea producției de hormoni și oprirea menstruației.

Fibroame uterine

Una dintre bolile comune dependente de hormoni sunt fibroamele uterine. Se caracterizează prin activitate ridicată a hormonilor sexuali și creșterea extraordinară a celulelor și țesuturilor miometrice, care determină structura volumetrică în cavitatea uterină. Pentru ca acest proces să nu afecteze negativ organismul, producția de hormoni este redusă medical și alimentația acestor celule și țesuturi este redusă.

endometrioza

Endometrioza cu menopauză este, de asemenea, tratată cu o reducere orientată a nivelului de estrogen. Acesta este procesul de compactare și proliferare a țesuturilor endometriale în uter și nu numai.

infertilitate

Adesea, pe fondul perturbărilor hormonale, femeile dezvoltă infertilitate. Acest lucru se datorează faptului că ovulul este reținut în folicul și femeia nu poate rămâne însărcinată. În acest caz, o menopauză artificială este utilizată ca metodă de reducere a nivelului de estrogen și de stimulare a rupturii foliculului..

chisturile

Chistul ovarian al menopauzei este o altă boală comună în rândul femeilor, manifestându-se ca un neoplasm benign al ovarului. Sub influența hormonilor, chistul poate crește și chiar se poate transforma într-o tumoră malignă. În acest caz, specialiștii folosesc și menopauză artificială pentru stabilizarea hormonilor și tratarea bolii.

Chiar și în cazul tumorilor maligne, această metodă vine în salvare. Nu va fi posibil să scăpați complet de boală, dar este posibil să reduceți numărul de celule afectate cu aceasta.

Și nu este vorba de toate bolile în care se folosește menopauza artificială. După cum puteți vedea, conceptul principal în tratamentul acestor boli este reducerea producției anumitor hormoni, oprirea producției de ouă și menstruație. În 83% din cazuri, această tehnică ajută la depășirea bolilor și în fiecare an acești indicatori sunt în creștere.

Tipuri de menopauză nu în timp util

Principalul tip de menopauză artificială este menopauză medicală. Se caracterizează ca o metodă complet reversibilă, care se reduce la corp. Cu această metodă, hormonii artificiali sunt introduși în organism, care afectează activitatea ovarelor, oprindu-l treptat o perioadă. Astfel de medicamente sunt injectate în organism sub formă de injecții, tablete și spray-uri..

Principalele medicamente când utilizați această metodă sunt Goserlen, Buserelin, Diferelin, Zolodex, Norkolut și alte medicamente, în fiecare an sunt tot mai multe.

Cu menopauză artificială chirurgicală, ovarele sunt complet eliminate. Metoda este ireversibilă, dar într-o situație de oncologie numai ea poate ajuta.

Metoda radiologică implică expunerea la radiații a ovarelor. La sfârșitul tratamentului, ovarele își refac parțial munca.

Este important să ne amintim că numai după un diagnostic profund și îndelungat, medicii specialiști pot alege metoda sau medicamentele adecvate pentru menopauză artificială, ținând cont de toate caracteristicile corpului și de tabloul clinic..

Simptome cu menopauză artificială

Simptomele menopauzei artificiale sunt similare cu manifestările menopauzei naturale. Dar diferența lor este că în artificial - corpul nu este pregătit pentru astfel de schimbări dramatice în fondul hormonal și în activitatea altor sisteme conexe.

 1. O schimbare a fundalului hormonal duce întotdeauna la o destabilizare a stării psihoemoționale. În același timp, există schimbări puternice de dispoziție, o descompunere, anxietate, somnolență și chiar depresie. Sub influența modificărilor hormonale, tonul vaselor creierului scade, ceea ce duce la o modificare a funcționării normale a glandelor suprarenale. O creștere bruscă a greutății este posibilă ca reacție protectoare a organismului.
 2. Manifestările frecvente ale menopauzei sunt bufeurile. Deoarece o deficiență accentuată de hormoni trimite semnale false creierului, apare o defecțiune în procesul de termoreglare. Drept urmare, puteți simți bufeuri, picături bruște ale temperaturii și frisoane. Aceste fenomene sunt însoțite de hiperhidroză..
 3. Datorită slăbirii materialului țesutului din corp, se pot simți diferite tipuri de durere, în special în secțiunea pelvină. În această perioadă, deficiența de calciu este resimțită în mod evident de astfel de manifestări ca durerile de spate și de jos, articulațiile cu menopauză. În unele cazuri, aceste modificări pot duce la osteoporoză..
 4. Cursul menopauzei artificiale este reflectat în libido și dorința sexuală. În timpul actului sexual, se observă disconfort din cauza uscăciunii în vagin.La unele femei, toate aceste simptome sunt absente, iar menopauză trece calm și nedureros. Prin urmare, este foarte important să acordați corect această etapă și să mențineți corpul într-un mod corect de viață.

Stil de viață în timpul menopauzei induse de medicamente

În zilele noastre, HRT (terapia de înlocuire hormonală) a devenit foarte populară la menopauză. Esența sa este menținerea echilibrului în momentul scăderii puternice a hormonilor cu menopauză naturală și artificială.

Regimul corect pentru o astfel de terapie va fi stabilit numai pentru dumneavoastră de către un specialist..
În această perioadă, ajutorul și sprijinul unui psiholog care va ajuta la eliminarea manifestărilor destabilizării psihicului nu va fi de prisos. Poate că va prescrie sedative ușoare.

Acasă, îți poți menține singur corpul cu ajutorul decocturilor și ceaiurilor din plante, crescând taxe. Fii atent la nutriția ta: exclude alimentele picante și grase, condimentele sintetice, alcoolul, tutunul și cofeina. Toată lumea știe despre impactul lor negativ, mai ales în momentul unei încărcături atât de puternice asupra corpului. Mănâncă mai multe alimente care conțin calciu și fosfor, îmbogățește-te cu vitamine cu fructe și legume.

Ar trebui să abandonați sarcinile grele, dar nu trebuie să uitați de activitatea fizică. Pentru a evita înfometarea cu oxigen a țesuturilor și a celulelor deja slăbite, încercați să fiți mai des în aer proaspăt, ventilați încăperea în care vă aflați și mențineți o umiditate suficientă în acesta.

Deoarece preparatele care provoacă menopauză artificială conțin substanțe chimice sintetice și auxiliare, utilizați suficientă apă pentru a nu zăbovi în organism. Dacă urmați toate aceste recomandări, veți transfera confortabil acest proces și veți obține un rezultat benefic, pozitiv..

A ieși din acest tip de menopauză

În principal, o ieșire dintr-o menopauză artificială apare în 2-3 luni. Medicamentul este oprit treptat și funcția de reproducere este complet restaurată, menstruația reia.

Pentru fiecare femeie, timpul și procesul de ieșire din acest tip de menopauză este individual, cu toate acestea, regula pentru toată lumea rămâne - să monitorizezi fondul hormonal timp de șase luni. Cu un exces sau deficiență de anumiți hormoni, trebuie prescrisă o corecție a fondului hormonal. În orice caz, toate modificările care apar cu organismul după menopauză artificială trebuie să apară sub supravegherea periodică a unui medic.

Practica arată că aceasta este o metodă destul de eficientă și nedureroasă. Dar, în cazuri rare, se observă consecințe negative, cum ar fi involuția endometrului sau atrezia ovarelor. Aceste complicații apar numai datorită tratamentului necorespunzător în timpul acestei menopauze. Prin urmare, în niciun caz nu se auto-medicează și nu se referă doar la specialiști cu experiență și încredere, respectând toate recomandările sale.

Sarcina și ovulația după menopauză artificială

Dacă această etapă și ieșirea din ea au decurs bine, atunci după 3 luni poate apărea sarcina după o menopauză artificială. Funcțiile de reproducere și alte funcții sunt restaurate complet, revenirea libidoului, bolile dispar și sunteți complet gata să deveniți mamă. Nu te supara daca nu poti ramane insarcinata imediat. Totuși, corpul tău a suferit un stres extraordinar, hormonii continuă să respire, iar acesta este un proces lung și complex..

Pentru a planifica sarcina suplimentară, monitorizați natura menstruației și a ovulației reînnoite. De obicei, ovulația este observată de la 8 la 12 săptămâni de la ultima injecție de medicamente și deja la prima ovulație după menopauză artificială este destul de posibil să rămâneți gravidă. În cazuri foarte rare, sarcina a fost observată în timpul menopauzei. Dar, de regulă, această tehnică a fost folosită pentru vindecarea generală a organismului cu medicamente care nu economisesc.

Dacă aveți o întrebare despre utilizarea metodei menopauzei artificiale, nu vă alarmați, studiați toate argumentele pro și contra și încredințați cu îndrăzneală corpul dvs. unui specialist, deoarece astfel de metode de tratament eficiente sunt foarte utile în calea sănătății. fii sănătos!

Menopauza artificială la femei: simptome și tratament

Uneori, singura modalitate de a trata bolile hormonale este o menopauză artificială. Există trei metode ale procedurii, a căror alegere depinde de încălcarea specifică, de caracteristicile corpului feminin și de alte nuanțe. Cu o abordare medicală competentă, patologia dispare, iar fondul hormonal este restabilit.

Ce este menopauza

Menopauză (menopauză) la o femeie - stingerea funcției fertile cauzată de modificările legate de vârstă ale nivelului hormonal. Concentrația de estrogen (hormonul sexual feminin) scade în timp. Acest lucru duce la dezvoltarea de simptome specifice: bufeuri, iritabilitate, dureri de cap, insomnie și așa mai departe. Estomparea ovarelor se produce treptat. Procesul durează în medie 4-6 ani.

Momentul menopauzei naturale la femei

Vârsta medie pentru debutul menopauzei naturale este de la 45 la 50 de ani. Uneori se dezvoltă menopauza timpurie, apare în 35-40 de ani. În unele cazuri, ovarele continuă să funcționeze până la 55-60 de ani, ceea ce indică o dispariție tardivă a funcției fertile la femei.

Esența menopauzei artificiale

Oprirea temporară a funcției ovariene cu medicamente se numește menopauză artificială. În timpul acesteia, ouăle nu se maturizează, menstruația nu apare. Această afecțiune ajută sistemul reproducător să revină cu diverse boli, inclusiv oncologie. Momentul menopauzei este determinat de medic, ținând cont de patologia și starea de bine a femeii.

Indicații pentru procedură

Indicații pentru menopauză artificială:

 • endometrioza (proliferarea țesuturilor endometriale);
 • infertilitate;
 • chist ovarian;
 • cancerul uterului, apendicilor sau glandelor mamare;
 • fibroame uterine.

Contraindicații la terapie

O serie de afecțiuni și boli în care menopauza artificială este interzisă:

 • încălcarea ficatului, rinichilor;
 • probleme mentale;
 • perioada de lactatie;
 • boli cardiace acute / cronice;
 • Diabet.

Metode pentru oprirea artificială a ciclului menstrual

Trei moduri de a opri artificial funcția ovariană:

 1. Menopauza chirurgicală este o metodă radicală de tratament. Funcția de reproducere după rezecție (îndepărtarea ovarelor) nu mai este restabilită.
 2. Tratament medicamentos. Încetinirea ciclului menstrual se realizează prin medicamente. Cea mai sigură metodă pentru organism.
 3. Tehnica fasciculului. O menopauză artificială se realizează prin iradierea ovarelor cu ajutorul radiografiilor. Procedura nu garantează refacerea completă a ovarelor.

Menopauză medicală

Această tehnică este realizată pentru endometrioză, fibroame uterine, infertilitate. Medicamentele afectează starea hormonală a unei femei. După administrarea lor, sunt produse statine care inhibă sinteza progesteronului și estrogenului. Cantitatea și activitatea hormonilor sexuali scade, funcția lor de reglare se oprește.

Medicul prescrie comprimate, lichid hipodermic, spray nazal. Combinația de mai multe medicamente, dozarea lor este prescrisă numai individual. După administrarea medicamentelor, ovarele încep treptat să funcționeze..

Medicamente pentru inducerea menopauzei forțate

Medicamente pentru menopauză artificială:

Chirurgical

Menopauza chirurgicală se realizează prin îndepărtarea uterului (histerectomie) cu apendice sau ovare (ovariectomie). Sunt îndepărtate și trompele uterine, prin care ouăle intră în cavitatea uterină (salpingo-ovariectomie). Menopauza chirurgicală ajută cu o tumoră canceroasă în piept, uter și apendice. Menopauza postoperatorie duce la consecințe ireversibile - concepția unui copil devine imposibilă.

radiologic

Razele X sunt utilizate pentru această metodă de tratament. Principala indicație este o tumoră malignă. De asemenea, radioterapia este folosită pentru a opri temporar activitatea ovarelor, ceea ce ajută să facă față bolilor sângelui sau organelor situate în zona pelvină.

Semne de insuficiență ovariană artificială

Modificările hormonale naturale apar treptat, organismul are timp să se obișnuiască cu ele. Menopauza forțată este foarte stresantă. O instabilitate hormonală ascuțită provoacă o serie de simptome specifice. În primele zile de terapie apar semne timpurii, mai târziu - după câteva săptămâni sau luni.

Simptome precoce

Primele simptome ale menopauzei artificiale:

 • durere de cap;
 • frică;
 • anxietate;
 • iritabilitate;
 • ameţeală;
 • vaginul uscat
 • scăderea dorinței sexuale (libido);
 • cardiopalmus;
 • tulburări de somn;
 • slăbiciune;
 • scăderea poftei de mâncare.

Manifestări târzii

Simptomele apar la aproximativ o lună după terapie, dar progresează mai activ decât cu modificările hormonale naturale:

 • Urinare frecventa
 • ateroscleroza;
 • tromboză;
 • creșterea tensiunii arteriale;
 • osteoporoza;
 • stratificarea unghiilor;
 • păr uscat
 • îmbătrânirea pielii (riduri, pliuri);
 • infectii ale tractului urinar.

Posibile consecințe ale procedurii

La 70% dintre pacienți există consecințe ale menopauzei, a căror gravitate depinde de caracteristicile organismului:

 • migrenă;
 • disconfort în vagin;
 • depresie;
 • exacerbarea bolilor cronice;
 • disfuncție de somn;
 • durere în sistemul genitourinar;
 • mareele.

Cum să atenuezi afecțiunea

Pentru a vă asigura sănătatea mentală și fizică, faceți următoarele:

 1. Relaxați-vă pe deplin.
 2. Luați comprese reci pentru a ameliora bufeurile.
 3. Ventilați zonele de locuit și de lucru regulat..
 4. Luați medicamente hormonale (așa cum este prescris de medicul ginecolog).
 5. Mănâncă o dietă echilibrată. Includeți în meniu fructe și legume, pește, cereale, produse lactate, ceaiuri din plante. Limitați utilizarea produselor de patiserie și a produselor de panificație, a condimentelor. Eliminați alimentele grase și prăjite, alcoolul.
 6. Nu exagera.
 7. Luați suplimente de calciu, sedative.

Ieșind din menopauză artificială

Recuperarea ovarelor necesită mult timp. În majoritatea cazurilor, prima menstruație începe la două până la patru luni după ultima utilizare a medicamentului. Uneori, reabilitarea durează mai mult - până la 1 an. La 1-2 luni după terapie, o femeie trece un test de sânge pentru hormoni. Acest lucru va ajuta să vă asigurați că fondul hormonal este normal. Pentru a scăpa de reacțiile adverse, medicul prescrie medicamente hormonale pentru funcția ovariană..

Semne de ieșire din menopauză forțată:

 • debutul menstruației;
 • creșterea temperaturii bazale;
 • umflarea pieptului;
 • ovulația (după 8-12 săptămâni);
 • modificări ale dispoziției;
 • secreție vaginală copioasă.

Poate să apară sarcina după menopauză artificială?

Ciclul menstrual se normalizează după aproximativ 6-10 săptămâni de la ultima doză de medicament. Fertilizarea cu ovum apare la 2-3 luni de la abolirea cursului terapeutic.

Video

A găsit o greșeală în text?
Selectați-l, apăsați Ctrl + Enter și îl vom repara!

Ce este menopauză artificială: când este prescris, simptome și consecințe și este posibil să ieșiți din ea

Climaxul este o stare fiziologică a corpului feminin, care este cauzată de modificări hormonale.

În această perioadă, funcția ovarelor și a glandei hipofizare se estompează. O încetinire treptată a producției de hormoni oprește procesul de formare a ouălor. Din această cauză, ovulația nu are loc și, ca urmare, menstruația se oprește.

Întreaga perioadă climatică durează de la 4 la 10 ani și este însoțită de anumite simptome.

De asemenea, pentru unele boli, femeile sunt injectate într-o menopauză artificială. Mai jos în articol veți afla în ce cazuri este necesar și ce tratament al simptomelor unei astfel de intervenții există..

Menopauza artificială și când este prescris

Menopauza artificială este încheierea ciclului menstrual al femeii prin medicamente, radiații sau chirurgie. O oprire artificială asupra sintezei hormonilor feminini este prescrisă numai pentru indicații grave.

Acest proces fiziologic complex necesită o pregătire psihologică și morală a unei femei pentru a supraviețui unei perioade incomode..

O femeie este injectată într-o menopauză artificială pentru a rezolva o serie de afecțiuni ginecologice asociate cu fondul hormonal. În unele cazuri, activitatea hormonilor sexuali agravează boala și duce la complicații grave. După intrarea într-o menopauză artificială, nivelul hormonilor unei femei scade brusc, ceea ce modifică dezvoltarea bolii într-o direcție pozitivă.

Tipurile de menopauză artificială utilizate sunt selectate în funcție de boală și vârsta femeii.

Există trei metode care pot provoca menopauză artificială:

 • metoda chirurgicală radicală. Funcția ovariană este oprită prin îndepărtarea completă sau parțială a acestora. Ovarele sunt complet eliminate cu tumori maligne la nivelul organelor genitale și glandei mamare. Îndepărtarea uterului este considerată, de asemenea, o menopauză artificială;
 • terapie cu radiatii. Cu ajutorul razelor X, activitatea ovarelor este încheiată. După tratament, funcția ovariană este parțial restaurată;
 • metoda medicației. Un astfel de tratament este cel mai blând - cu acesta, producția de hormoni de către ovare este inhibată prin utilizarea de medicamente farmacologice: tablete, injecții, spray-uri nazale. Activitatea reproductivă este reluată complet după câteva luni.

Indicații de utilizare

Inhibarea artificială a activității ovariene este necesară pentru tratamentul următoarelor patologii:

endometrioza

Aceasta este o patologie comună, caracterizată prin proliferarea straturilor interioare ale pereților uterului dincolo de granițele sale. Procesul patologic poate afecta și organele pelvine, trompele uterine, ovarele, aparatul ligamentos.

Odată cu endometrioza uterină, germinarea țesutului muscular poate ajunge la membrana seroasă. Afecțiunea duce la sângerare uterină în timpul menstruației, dezvoltând anemie. Patologia amenință infertilitatea, interferează cu purtarea fătului.

În practica medicală, există, de asemenea, o supraagregare a endometrului în colul uterin. Procesul este însoțit de sângerare între menstruație și perioade dureroase. Țesutul ovarian poate fi afectat de chistul endometrioid, inhibând ovulația și afectând activitatea reproductivă.

Endometrioza ovariană implică infertilitate. Semnele patologiei sunt dureri acute, cusături în abdomenul inferior. Endometrioza provoacă un proces inflamator, perturbă ovulația, inhibă maturarea foliculilor, dezvoltă anemie.

Proliferarea patologică a țesuturilor poate duce la malignitate - tranziția țesuturilor endometroid la cele oncologice. Odată cu endometrioza, proliferarea este îmbunătățită, procesul de divizare a celulelor devine patologic, ceea ce duce la proliferarea țesuturilor.

Un efect activ asupra proliferării celulelor endometriale este exercitat de estrogenii produși de ovare. Prin provocarea menopauzei artificiale, acestea suprimă funcția ovariană, reducând astfel producția de estrogen.

Fibroame și fibroame uterine

Acestea sunt formațiuni benigne în stratul muscular al uterului, format din celule musculare sau țesuturi conjunctive. La locul desfășurării, ei disting: fibroamele intermusculare, subperitoneale, submucoase și interconectate.

Simptomatologia patologiei depinde de mărimea nodului, locația, tulburările concomitente și vârsta pacientului. Simptomele tipice sunt un ciclu menstrual neregulat, dureri în abdomenul inferior, pierderi crescute de sânge în timpul menstruației.

O tumoare mare crește dimensiunea abdomenului, pune presiune asupra organelor vecine, provocând constipație și urinare frecventă. Tumorile din uter amenință cu sângerare uterină care dezvoltă anemie, degenerare în cancer, încetarea sarcinii și infertilitate.

Fibromul uterin este o boală dependentă de hormoni, atât estrogenii crescuți, cât și dezechilibrul hormonal al întregului sistem reproductiv predispun la creșterea tumorii.

În cazurile în care miomul nu poate fi îndepărtat prin intervenție chirurgicală, nivelul hormonilor feminini din sânge este redus prin menopauză artificială, oprind astfel creșterea tumorii în uter.

Chist ovarian

Este o formațiune benignă cu conținut eterogen lichid. Cavitatea de pe picior, acumulând secreția, crește în dimensiuni și poate crește până la 15-25 cm. Chisturile mici pot dispărea de la sine.

Neoplasmele mari amenință ruperea capsulelor cu consecințe periculoase. În plus, chisturile din ovare pot dezvolta un proces de aderență, pot complica sarcina, se infectează și pot declanșa un proces inflamator cu supurație.

Dar cel mai adesea, chisturile ovariene duc la infertilitate feminină. Nu este exclusă posibilitatea unei tranziții a unui chist la o tumoră malignă. Formarea și creșterea este asociată cu activitatea hormonilor, prin urmare, o menopauză artificială este indicată pentru reducerea și regresia chistului.

infertilitate

Atunci când sarcina nu are loc din cauza ciclului anovular, în care ovulația nu apare, este necesar să se reducă nivelul de estrogen. Pentru a face acest lucru, provocați o menopauză artificială. Această metodă este folosită și pentru fertilizarea in vitro..

În prima etapă a tratamentului, pacientul reduce funcția ovariană, apoi o doză mare de progesteron este injectată în corpul femeii. Ca urmare, mai multe ouă sunt eliberate simultan, care vor fi fertilizate și transferate în uter..

Alte

 • tumori oncologice. Menopauza artificială ajută la reducerea dimensiunilor formațiunilor oncologice, ceea ce facilitează foarte mult operația de îndepărtare a tumorii;
 • leziune purulentă extensivă a apendicilor. Este, de asemenea, un indiciu pentru provocarea menopauzei artificiale..

Droguri de provocat

Hormonii care afectează funcția reproductivă sunt secretați de glanda hipofizară..

Pentru a suprima producția lor, este necesar să luați medicamente:

 • „Buserelin”, „Vizanne” - medicamente care reduc producția de hormoni sexuali feminini;
 • „Diferelin”, „Lucrin” și „Zoladex” - injecțiile lor suprimă activitatea ovarelor;
 • „Danazol”, „Danogen”, „Danodiol” - sunt medicamente care inhibă funcția menstruală. Disponibil sub formă de capsule;
 • contraceptive orale - de asemenea suprimă funcția reproductivă, dar mai puțin eficace.

Simptome de debut

Estrogenii și progesteronul reglează activitatea sistemului nervos și cardiovascular, a țesutului osos, a metabolismului mineral.

O scădere accentuată a hormonilor feminini poate fi însoțită de simptome precum:

 • modificarea tensiunii arteriale;
 • instabilitate emoțională, iritabilitate;
 • tulburari ale somnului;
 • bufeuri de transpirație;
 • aritmie și tahicardie;
 • dureri articulare datorate retragerii calciului din țesutul osos;
 • hiperhidroză;
 • deteriorarea generală a stării de bine;
 • mucoase uscate;
 • scăderea libidoului.

Citiți și cum să opriți sângerarea uterină cu menopauză..

Distingeți între sindroamele de stare precoce și cele târzii. Gravitatea simptomelor este individuală și, în general, depinde de starea fizică a pacientului.

Durata și ieșirea

Cât durează menopauza indusă artificial? Durata acesteia în tratamentul infertilității va fi de la 2 la 6 luni. În caz contrar, totul depinde de boală, de neglijarea acesteia și de starea generală a pacientului..

Pentru ca o femeie să iasă din această afecțiune, precum și pentru a minimiza consecințele care o însoțesc, acest proces trebuie să se desfășoare sub supravegherea profesională a unui medic. Pentru a corecta fondul hormonal, este necesar să se supună testelor de laborator.

Primele luni după menopauză artificială vor fi de restaurare. Este necesar să urmați în continuare recomandările medicului curant care va prescrie terapia de substituție hormonală.

Debutul menstruației va indica o ieșire din menopauză artificială. După menopauză medicamentoasă, prima menstruație poate fi rară, dar în viitor vor deveni ordonate în natură, cu o cantitate normală de descărcare de gestiune.

Consecințe și lupta împotriva lor

Dintre principalele complicații ale menopauzei artificiale, se pot distinge următoarele:

 • în unele cazuri, după un apel medical de menopauză, se poate dezvolta atrezie foliculară, în care foliculii din ovar, înainte de a ajunge la maturitate, scad. Boala nu este însoțită de sângerare grea, ci prelungită. Normalizați funcția ovariană cu terapia hormonală;
 • dacă menopauză a fost cauzată de radiații, este posibil ca activitatea ovariană să nu fie restabilită complet. La rândul său, aceasta va provoca un dezechilibru hormonal, ceea ce va complica procesul de concepție;
 • îndepărtarea chirurgicală a ovarelor determină toate simptomele precoce și târzii ale menopauzei: bufeuri, îmbătrânirea pielii, dureri musculare și articulare, hipertensiune, afecțiuni cardiace, creștere în greutate, fragilitatea părului și a unghiilor;
 • sindromul menopauzei poate provoca tulburări urologice, urinare frecventă sau incontinență urinară;
 • scăderea activității mintale se manifestă în tulburări de memorie.

Pentru a atenua starea unei femei ar trebui:

 • ajustați dieta. Este recomandat să minimizezi carbohidrații rapide și să dai preferință cerealelor, legumelor, fructelor, produselor lactate. În această perioadă vor beneficia fructele de mare, în special peștele roșu. Din consum, eliminați cafeaua, mâncarea afumată și picantă;
 • bea mai mult, apă minerală mai bună fără gaz;
 • ia suplimente de calciu;
 • angajați-vă în activitate fizică - înot, ciclism, mers pe jos în aer curat;
 • Pentru a duce mai ușor mareele, este necesar să purtați haine libere din țesături naturale;
 • instabilitatea emoțională trebuie eliminată cu sedative din plante: tinctură de mamă, valeriană, ceai din plante;
 • vitaminele, suplimentele alimentare și remediile homeopate vor ajuta la îmbunătățirea stării fondului hormonal;
 • un decoct cu plante medicinale: păducel, balsam de lămâie, trifoi roșu, salvie, va ajuta să se simtă mai bine. Aceste plante, atunci când sunt folosite, au primit recenzii bune de la femei;
 • trebuie să înceteze fumatul și băuturile alcoolice tari.

Sarcina după menopauză artificială

Cu un rezultat favorabil al tratamentului, funcțiile de reproducere sunt restabilite după 2-3 luni, în același timp apare prima ovulație.

După o pauză, sistemul de reproducere funcționează într-un mod îmbunătățit și sarcina poate apărea deja în al doilea ciclu. Concepția trebuie planificată împreună cu medicul curant, care va evalua echilibrul hormonal, procesul ovular și starea corpului pacientului..

Se recomandă metode de contracepție bariere pentru a exclude sarcina nedorită..

Concluzie

Menopauza artificială este utilizată eficient pentru a elimina patologiile hormonodependente..

Terapia corect planificată va ajuta la restabilirea echilibrului hormonal și la slăbirea sau eliminarea completă a semnelor bolii..

Video util

Videoclipul spune cum hormonii estrogeni și progesteronul afectează corpul unei femei:

Articole Despre Ciclul De Abuz

De ce apare tahicardia cu menopauză?

Data publicării articolului: 15/12/2018Data actualizării articolului: 06/06/2019Autor: Julia Dmitrieva (Sych) - Cardiolog practicantNu tolerați și ignorați palpitațiile inimii cu menopauză....

Câte zile după un avort sporește sângerare

Majoritatea femeilor care au prezentat avort spontan sunt interesate de ginecologi câte zile trece sângele după un avort spontan. Apariția unui fluid biologic de acest tip după o astfel de situație este o reacție naturală a organismului, deoarece integritatea vaselor este încălcată în procesul de respingere a embrionului....

Suport: menstruație în 10 ani

Citiți un medic bun pediatru recomandă.Sasha, raiul să fie cu tine! Multumesc 1bine ești ciudat. de ce plânge ceva? Am început și eu la 10.
Deși nu exista piept și un indiciu și era subțire....